Nej, Carl Bildt. Ryssland är inte alls oberäkneligt!

Bästa läsare!

Idag skall jag både påstå och leda i bevis att Sveriges utrikesminister Carl Bildt i gårdagens postning på sin blogg ”Alla dessa dagar” under rubriken ”Ett oberäkneligt Ryssland” gör sig dummare än han är. Men alltid är det någon lat journalist på någon dagstidnings utrikesredaktion som nappar på betet och gör lite copy & paste-jobb för att hinna till dagis före 17 och plocka upp sina snortomtar.

Carl Bildt skriver så här:

I en nationalistisk yra vi sällan sett maken till gick president Putin i dag vidare och annekterade Krim till det ryska territoriet. Det är decennier sedan vi senast såg en makt med militärt våld ändra på Europas gränser på detta sätt. Och konsekvenserna är svåra att förutse.

Jag behöver knappast upprepa här att vi mycket enkelt kan hitta information som pekar på att Vita huset och Bryssel medverkat till att den politiska krisen i Ukraina eskalerade till en statskupp.

Carl Bildt noterar en ”nationalistisk yra” i Ryssland. Eftersom han inte förstår den ryska nationalismen har händelseutvecklingen i Krim tagit honom med förvåning. Nu är detta bara retorik; Carl Bildt råkar faktiskt vara en expert på rysk politik. Det är därför han anlitats som sprattelgubbe på uppdrag av Vita huset via EU-kommissionen. Carl Bildt vet vad han skall säga offentligt, vare sig det är meningslösa plattetyder eller uppenbara lögner.

Jag är en sketen underbetald löneslav, men har sedan en tid fått en mycket god bild av tingens ordning vad gäller utrikespolitik. Jag kan för mitt liv inte tro att Carl Bildt har sämre kompetens än jag på detta ämnesområde. Sålunda kan jag bara komma till slutsatsen att när han anser att Ryssland är oberäkneligt, då är det retorik och dramaturgi. Gå inte på sådant, kära läsare!

Carl Bildt vet mycket väl att USA och Ryssland hade en mycket god relation direkt efter Kalla kriget, och när Sovjetunionen brakade samman upplöstes Warsawapakten. Minns att Warsawapakten uppfattades som ett mycket stort hot mot det demokratiska Europa, och hotet var faktiskt ett faktum. Sovjetiska kärnvapenmissiler pekade på varje europeisk huvudstad. Men Ryssland avrustade och östblocket demokratiserades med flerpartisystem. Höjdpunkten var Tysklands återförenande.

Mot den hotfulla kommunistiska militärallians som gick under namnet Warsawapakten bildades i Västeuropa försvarsalliansen NATO som trädde i funktion 1951. Man skulle ömsesidigt försvara varandras stater mot yttre angrep, t.ex. från Sovjetunionen. Och när Ryssland under alkoholisten Boris Jeltsin avrustade skulle Nato inte längre behövas. Detta var f.ö. en av förutsättningarna för att Jeltsins nedrustningspolitik skulle godkännas i ryska duman. Beslutet i Moskva togs utifrån detta löfte.

Men NATO finns kvar trots att det största hotet mot fred och demokrati under kalla kriget utplånats. Varför? Min misstanke är att väst aldrig upphört att misstro Ryssland. Nu får vi betala tillbaka för det.

Utrikesminister Carl Bildt kan inte vara omedveten om hur Ryssland ser på oss i väst när vi visat att vi talat med kluven tunga. Medan Ryssland förföll och plundrades under 1990-talet fortsatte NATO att expandera. Ett stort antal av de forna öststaterna har valt att inte bli neutrala länder, utan har istället blivit medlemmar i NATO – exempelvis Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Rumänien, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Gränsen mellan öst och väst har förflyttats långt högerut på Europakartan.

Carl Bildt erkänner inte att utvecklingen efter 1990-talets början följer ett mönster som påverkar Ryssland och det landets syn på säkerhetspolitiken, inte minst med tanke på att NATO också vill bygga upp en missilsköld som gör att vapnen bara kan användas i ena riktningen, d.v.s. mot Ryssland. Självklart tror Carl Bildt inte det. Men i den här frågan har han betalt för att bubbla med kluven tunga. Och har han inte med vetskap om detta lyckats göra en adekvat analys, då skall han definitivt inte ha med EU:s säkerhetspolitik att göra.

Till viss del kan man anklaga de europeiska medlemsländerna i NATO för den uppkomna situationen. De borde ha avgränsat sin militärallians med sina närmaste grannländer och inte göra sig till geopolitiska filialer åt Vita huset (som i sin tur styrs av andra ljusskygga intressenter som har makt att fälla regimer och länder runt om i världen genom valutakrig och stöd till upprorsmän).

Carl Bildts tes om att Ryssland är oberäkneligt är endast hållbar för den som är djupt okunnig om vad som skett i öststaterna sedan Kalla krigets dagar. Därför påstår han:

Ryssland har nu blivit en oberäknelig makt, och dessutom med en tröskel för användning av militär makt i sitt närområde som är lägre än vad de flesta tidigare hade utgått från.

Jag kan bara notera att Bildts vänner som brukar deltaga i Bilderberggruppens möten var effektiva när det gällde att avsätta den tidigare folkvalda regeringen i Ukraina. Sedan gick det fel. Eller kanske rätt? Det gick fel om de trodde att Ukraina i sin helhet skulle vända sig västerut och säga upp hyreskontraktet med Ryssland avseende flottbasen för landets Stilla havsflotta. Syftet skulle kunna vara ett straff för att Putin blandade sig i Syrienkrisen och förhindrade en NATO-ledd invasion i syfte att avsätta den syriske presidenten al-Assad.

Eller också är den uppstånda Krim-krisen en del i den stora planen, i så fall gick operationen enligt plan. Både Washington och Bryssel försöker utmåla som att Putin invaderat Krim och ockuperat ön, fastän det saknas någon krigshandling från rysk sida. Både Washington och Bryssel underkänner folkomröstningen i Krim. Carl Bildt medger inte att folkets röst i Krim skall ha betydelse. Det är synd. Han borde vara en bättre demokrat än så.

Även om Carl Bildt avskyr nationalism så finns det två förträffliga förslag till lösningar för Ukraina med nationalistiska förtecken:

Det första alternativet – och enligt mina ögon det bästa – är att USA/EU backar ur och slutar säga åt Kiev vilka Ukraina får handla och förhandla med. Alla avtal mellan EU och Ukraina måste acceptera att Ukraina även får idka samma vandel med Ryssland eller vilket annat land de helst önskar, och vice versa vad gäller Rysslands krav. Utan europeisk överstalig byråkrati som styr över Kiev kan det landet utvecklas till en frihandelsterminal som får landet att blomstra.

Det andra alternativet – inte fullt lika så bra som det första men fullt möjligt – är att Ukraina gör detsamma som Tjeckoslovakien gjorde 1992; man splittrade landet i två delar som nu är fredliga grannländer och där var och en ror om sig själv. Det borde inte vara omöjligt att göra samma sak med Ukraina.

Förvisso kan det vara en främmande tanke för Carl Bildt att Vladimir Putin agerar efter sitt eget folks väl och ve (här kallat ”nationalism”). Bildt kanske inte har den läggningen där alla envar är en undersåte i One World Order. Putin tänker inte så. Det har vi sett i hans retorik angående de ryska minoriteterna i Estland. Men på Krim lever en rysk majoritet, och har inte valresultatet efter folkomröstningen där manipulerats (enligt SR har valobservatörerna sagt att omröstningen ägde rum i laga ordning) så är det fler än den rysktalande befolkningen som valt att Krim skulle lämna Ukraina.

I Carl Bildts värld är den grundläggande formen av nationalism av ondo – den nationalism som tar sig i uttryck av att makthavarna tar tillvara sitt eget folks intresse. Däremot menar han att nationalism i Ukraina såsom den manifesteras i form av partiet Svoboda vara av godo, åtminstone för potentaterna i Bilderberggruppen. Som t.ex. nu när de stormade in i högkvarteret för Ukrainas nationella TV och tvingade under slag och örfilar chefen att skriva på en avskedsansökan. Då är nationalism tydligen detsamma som demokrati. Carl Bildts ståndpunkter i denna fråga är… oberäkneliga!

Jag kan bara säga en sak. Fredrik Reinfeldt – du behöver en ny utrikesminister. Ring mig! FRA har mitt nummer…!

Min kommentar på Alla dessa dagar finns här (när den blivit godkänd).

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Idag under lunchtid inträffade den 250’000:e visningen på Skrivarens Blogg. Jag ber att ödmjukt tacka er som besöker denna blogg för ert intresse. Och jag tackar även de läsare som haft godheten att lämna sin respons i kommentarsfälten.
D.S.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Nej, Carl Bildt. Ryssland är inte alls oberäkneligt!

 1. Bra skrivet….väcker reflektioner såväl som sorgsna tankar rörande de som styr länder såväl som unioner……

 2. Pingback: Mer USA-dissidens | Jan Millds blogg

 3. xavron skriver:

  Det var inte vilka nationalister som helst som mobbade chef för 1:sta kanalen. Det var ledamöter i ukrainska parlamentet – Rada. En bror till en av dem, också en radaledamot, representant för det nationalistiska Svododapartiet, kämpar nu för att bli chef för Ukrainska filmnämnden – detta innebär att alla! ukrainska filmer kommer att genomgå Svobodapartiets censur.

 4. gamla gumman skriver:

  Och vad min sibiriska svärdotter med rysk fil kand i historia, för numera godkänt av den svenska utbildningsnämnen, säger om hela saken, tål inte den svenska PK höra men vi skrattar högt hemma.

 5. cark1 skriver:

  Jag säger bara som Harold Bloom, Ryssland vill ha mer: https://www.youtube.com/watch?v=GEGey2fdcLc

  Hoppas att han (Bloom) har fel.

 6. Peter Harold skriver:

  Njae, jag är lite ambivalent i den här frågan. Ryssland har under alla år sedan baltstaternas självständighet engagerat sig för de rysspråkiga minoriteterna i dessa länder, vilket är ett engagemang som ju är berättigat eftersom en stor del av dessa kom dit under Sovjetkommunismens ockupation; vad man kräver är att minoriteten inte diskrimineras i samhället, vilket för oss i Sverige är en självklar ståndpunkt och vi har inskrivet i grundlagen att diskriminering inte får ske. I baltstaterna är det lite mer annorlunda, och kommunisterna ockupation efter 2:a världskriget är definitivt inte glömt och uppenbarligen inte heller förlåtet. Jag tror inte att det är berättigat att se den sista tidens utspel som en avsikt att upprepa Nazi-Tysklands ouvertyr till invasionen i Polen. Snarare kan man ju förvänta sig att de antiryska stämningarna ökar i Baltstaterna i samband med Ukraina-krisen.

  Jag tror att Howard Bloom är representativ för hur man i väst uppfattar händelseutvecklingen, och i vilken riktning man skall uttrycka profetian. Trots det har jag väldigt svårt att föreställa mig att Putin planerat en konspiration för att få en anledning att ”invandera Krim” och sedan återannektera baltstaterna. Med risk för att vara cynisk, men vi bör nog spåra händelsernas ursprung till de amerikanska storbankerna som genom diverse organisationer är ute efter att få sälja sina lån till det ena halvdemokratiska och överkorrumperade landet efter det andra. Det faktum att USA och EU förhandlar och utfäster ekonomiska löften (garantier och lån) till en regim som inte är folkvald är ett stort problem. USA och EU borde inte förhandla (eller lova någonting) förrän det finns en folkvald regering i tjänst. Egentligen borde man inte lova någonting alls. Det är våra pengar man skänker bort för att locka Ukraina till att bli Internationella Valutafondens byte. Min lösning är betydligt bättre ur ett demokratiskt och ett nationalekonomiskt perspektiv.

 7. Pingback: Minoritet blev majoritet | Jan Millds blogg

 8. Pingback: Bubbel med kluven tunga | Jan Millds blogg

 9. Anonym skriver:

  B R A V O!

 10. norrland skriver:

  Många bra artiklar av dig tänk om du kunde få lika många läsare som blaskan ex el afton så svenska folket fått upp ögonen och inte fått mer rysshat i världen!!! usa är skurken!!1

 11. Pingback: Gäller det Sverige eller Ryssland, SD? Eller handlar det om att nå köttgrytorna? | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s