För att göra en kort historia lång: rampkameran under uppskjutningen av Apollo 11

Bästa läsare!

Man kan inte bara sitta och läsa politik. Emellanåt måste man njuta av distraktioner. Ibland blir jag förvånad över att det finns fler än jag som behärskar konsten att göra en kort historia lång. Här spelar man upp 45 sekunder inspelad film från uppskjutningen av Apoll0 11 från raketramp 39A – men det tar över 8 minuter att visa dessa 45 sekunder. Konstigt nog är nästan varje sekund i det utdragna formatet väldigt spännande.

Sedan någonting annat. Jag råkar just när dessa rader skrivs sitta bredvid en televisionsmottagare som presenterar den statskontrollerade nyhetsutsändningen från Gärdet i Stockholm. Ofrivilligt – eftersom värdparet valt att ha ljudet på så jävla högt – noterar jag att i ett antal nyhetsinslag intervjuar SVT-reportern en person som förmodligen plockats slumpmässigt från gatan/butiken för att uttala sig. Den första damen fick berätta att hon hyste tvivel över att äta färdigmixad sallad på reporterns fråga, och en annan dam fick säga att det var makabert att man skall plocka metaller från kremerade människokroppar. Vad har dessa intervjuer för betydelse?

Jo, jag vet. Televisionen utger sig för att spegla vad mannen (tanten) på gatan tycker. Men vad består värdet i denna information? Har intervjuoffret haft tid att fundera på ett ämne som förmodligen sysselsatt professionella under lång tid för att värdera nackdelar mot fördelar? Eller är det bara ett impulssvar som skapats precis när mikrofonen tryckts upp i plytet? Och framför allt – återspeglar dessa åsikter verkligen ett brett spektra av vad folk anser? Eller har reportern/redaktören valt ut de intervjuer som passat nyhetsutsändarens egen agenda? Med tanke på att intervjuoffren inte hunnit se inslaget som de skall medverka i så lägger man ju ganska stor tillit till att intervjuoffret vet mer än vad alla andra svenska TV-tittare visste.

I bästa fall handlar det väl bara om att fylla ut sändningstid. Rätta mig gärna om jag har fel.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna, Teknik & forskning. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s