Vem är trollet? Vem ser ut som ett troll? (Ett hädelsefyllt kåseri om R*b*rt Aschb*rgs senaste framställning i TV-mediet)

Bästa läsare!

Jag råkade sistlidna afton passera en påslagen televisonsmottagare som visade en s.k. ”trailer” för ett program med Robert Aschberg som programledare. Programidéen går ut på att han skall konfrontera näthatare och ställa dem till svars där det vanliga rättssystemet inte når dem. Jag har bloggat om detta redan i slutet av förra året, så jag hänvisar dig, min dyrbare läsare, dit för att begrunda min primära frågeställning om mediernas roll som rättsvårdare i samhället. [länk]

Istället väljer jag här göra två reflektioner; den ena en kritisk betraktelse  ett cyniskt fenomen, och den andra av lite mer plump karaktär.

Den första reflektionen utgår från reklamsnutten om programmet. En myndig Robert Aschberg går med sammanbiten min fram till en i TV-bilden digitalt maskerad kvinna och konfronterar henne med att hon skrivit på Internet att hon vill döda en journalist. Jag tror att hon svarade att det var ett skämt, varpå Aschberg replikerar att det inte var ett skämt. Basta.

Det är intressant att journalisten Aschberg använder sitt program för att jaga ”näthatare” som bl.a. hatar journalister. Det är iögonfallande att man jagar enskilda människor som anonymt och i affekt önskar livet ur en journalist, medan samma journalister gladeligen hyllar offentliga personer, t.ex. rapp-artister som önskar se vissa socialkonservativa partiledare i sämre skick än mina hushållsopor. Orden ”dubbla måttstockar” dyker upp i min tanke.

Min referens till ”kulturarbetarnas” hat mot Jimmie Åkesson är inte en unik företeelse; vi ser många andra exempel där vänstern hyllar våld mot oliktänkande under den fascistoida tesen ”De tolerantas intolerans mot de intoleranta” utan att för en sekund reflektera över självmotsägelsen.

Den andra reflektionen, vilken jag är den förste att erkänna bär sina drag av ren och skär plumphet, rör mina intryck av Robert Aschbergs gestalt då han kliver ut ur bilen och konfronterar den kvinnliga medborgaren som någon gång tidigare uttryckt sin ringaktning on-line mot den yrkesgrupp som aldrig får klandras eftersom det är detsamma som att ifrågasätta demokratin: Är det fler än jag som tycker att Robert Aschberg liknar ett stort otäckt troll?

sb ashberg troll

Jag vet att man inte skall klaga på folks utseende, men publiken är van vid att se Robert Aschberg framträda på olika sätt i medierna, och jag gör den här gången ett befogat undantag från min regel för att illustrera det obehag jag upplevde som TV-tittare inför åsynen av denna människa. Alltså den Aschberg som å journalistskråets vägnar tjänstgjorde som torped i sitt nya program. Han ägde en synnerligen psykopatisk uppsyn. Jag tror att det var den äkta Robert Aschberg tittarna fick se. Karln lever på sin härskarteknik. En obehaglig fan som jag nästan hoppas att naturen tar bort i förtid.

I övrigt lockade en nyinköpt engelskspråkig nyöversatt Jules Verne-roman mer än TV-tittande. Robert Aschberg har noll attraktionskraft i mina ögon. Men om Jules Verne vill jag gärna skriva mer om. Kommer inom kort.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Vem är trollet? Vem ser ut som ett troll? (Ett hädelsefyllt kåseri om R*b*rt Aschb*rgs senaste framställning i TV-mediet)

 1. Rune skriver:

  Robert Aschberg har väl alltid varit en översittartyp? Det har i varje fall jag tyckt sedan TV3 startade för ett antal år sedan.

 2. Cello Jr skriver:

  Ett tag sedan jag kommenterade här, men åter – när jag väl tittar in här – blir jag som SD-väljare
  nästan tårögd av tacksamhet. Hade jag skrivit så på en annan blogg hade jag misstänkts för att
  vara sarkastisk – ett ”troll”.
  Gud vad jag hatar det ordet!
  Både Jesus och Sokrates var troll – och Gandhi och Martin Luther King.
  Aschberg är. . . ett skäl för främlingsfientlighet? Nej, det är för grovt. De flesta ”främlingar”
  är bra människor. Aschberg är en urspårad f.d. sympatisk snubbe. Nu verkar han konstig.

  • Peter Harold skriver:

   När du använder ordet ”sympatisk snubbe” om Aschberg så styrker det min tes att han har en psykopats drag. För de kan – när de passar dem eller medan de fortfarande har kontroll över sig själva och sina handlingar – framstå som sympatiska. Jag känner en person som enligt ryktet på stan är släkt med Aschberg (de börjar dessutom anta en kuslig likhet till varandra vad gäller utseendet också) som har förmågan att humörmässigt svänga 180 grader på två sekunder.

   Någon gång i framtiden lär jag väl få äta upp att jag försvarar SD mot de värsta påhoppen.

 3. cark1 skriver:

  Troll är i gamla folksagor av samma typ som tomtar, alltså bråkmakare som ställer till med bus, men utan att vara våldsamma eller elaka, om de inte blir provocerade. Där är den engelska internetbetydelsen av ordet mer giltig. Se på den här sidan så förstår alla vad jag menar: http://memebase.cheezburger.com/artoftrolling

 4. kallepelle skriver:

  Han är tydligen vänsterhänt – vilken symbol. En typiskt vänsterkapitalist. Anfadern bankiren Aschberg blev ju rik på att finansiera Lenin. Rämderna går aldrig ur. Vladimir Iljitch Uljanov=Lenin sa ju att kapitalisterna skulle sälja honom de rep i vilka de skulle hängas.
  Sonsonen? är en djupt osympatisk typ och det har han alltid varit!

  • Peter Harold skriver:

   Jag undrar om det inte rent ut av var Troitskij som Axel Aschberg och hans Nya Banken hade affärer med. Farfar Aschberg skall enligt litteraturen ha distribuerat pengar för grundläggandet av Röda armén. Jag förmodar att socialisterna och kommunisterna inte rakt av kunde ta över tsarens armé eftersom den ju höll stånd mot revoltörerna ute i landet under en längre tid.

 5. Oldtimer skriver:

  Du vet ju att jag gärna kommenterar din ryska transkribering. 🙂
  Hur fick du in det första i:et i transkriberingen av Троцкий?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s