Statsskuld.com – sajten som ger både magsår och ett ofrivilligt leende

Bästa läsare!

Om du har läggning för självplågeri och absolut vill känna hur magsäcken stramar i en häftig magsyreattack rekommenderar jag en halv minuts meditativ kontamplation över sajten Statsskuld.com.

På bara ett ögonblick – bokstavligt talat – ökar Sveriges statsskuld med c:a 10’000 kronor. För den som besöker Ica Maxi eller Coop Forum och funderar på om man skall välja mellan ketchup av ”butikens eget märke” som är någon krona billigare än Felix, eller om man skall kasta sig mot den hushållsekonomiska avgrunden och köpa Heinz som är både godare och dyrare, kan den här statistikpresentationen ge en starkare oro än vad ens ett 10-minutersklipp med värsta scenen ur ”Fredagen den 13:e”, ”Motorsågsmassakern” eller ”Grudge” väcka hos tittaren. I de fallen kan man avfärda obehaget med att det bara är filmer. Ett tryck på fjärrkontrollen så är monstren borta. Men Statsskuld.com visar att skuldmonstret kommer att fortsätta ligga och vaka under din säng medan du vill sova.

Hur ser de styrande på detta? Strax före sistlidna nyår skrev Moderata samlingspartiets partisekreterare Kent Persson och den moderata riksdagsgruppens ordförande Anna Kinberg Batra på SVT DEBATT följande:

Trots ekonomisk kris är det ett starkare Sverige som träder in i ett nytt år. Tack vare allianspolitiken har vår sysselsättning ökat och statsskuld minskat.

De redovisar fyra punkter där de enligt eget tycke visar att Alliansrgeringen tagit politiskt ansvar under 2013. Och jag vill inte komma med massiv kritik mot att de gjort vad de kunnat efter bästa förmåga. Jag tror inte för en sekund att t.ex. Socialdemokraterna skulle göra ett bättre jobb. SD är oprövade nostalgisocialister vars utveckling är svår att sia om (jag hade föredragit att de valt UKIP som förebild). Och jag VET att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle innebära en katastrof för vårt land. Ändå får jag inte påståendet om sänkt statsskuld under 2013 att gå ihop när jag ser räkneverket på statsskuldspresentationen snurra som en anemometer i orkan.

Den som är nyfiken undrar säkert varför statsskulden ökar, trots ansvarsfull politik och allt. När jag tog en skärmdump på hemsidan för statsskuld.com vid niotiden i förmiddags fick jag mig ett gott skratt, trots att det inte är roligt att behöva bli skuldsatt och veta att alla dessa pengar genererar ränta som jag skall betala med min skatt, och en skuld som mina arvingar skall betala ränta på i sin tur.

 sb statsskuld

Lyckligtvis vill regeringen se till att vi blir fler som skall dela på denna börda…

Undrar om det verkligen är politiskt korrekt av Googles annonsadministratörer att koppla statsskuld till asylrådgivning??? Är inte det att… typ…. fiska i grumliga vatten och att det strider mot alla människors lika värde att associera asylpolitik till skenande statsskulder?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s