Barack Obama förbjuder NASA att kontakta ryska raketforskare

Bästa läsare!

Jag minns det inte riktigt som igår, men händelsen hör ändå till ett av mina främsta barndomsminnen. Det ägde rum sommaren 1975 och jag såg på TV-nyheterna hur astronauterna Stafford/Brand/Slayton kröp genom en silverfärgad trång tunnel (dockningsmodul) från sin Apollorymdkapsel till kosmonauterna Leonov/Kubasovs Sojuzkapsel ute i rymden. För att genomföra de två rymdfarkosternas rendézvouz hade den amerikanska besättningen lärt sig ryska, och den ryska besättningen engelska.

Även om man så här i efterhand refererar till att Apollo-Sojuz-expeditionen ägde rum mitt under Kalla kriget så skall man – för att vara korrekt avseende historiska fakta – notera att det historiska rymdmötet i omloppsbana runt den sköra planeten Jorden ägde rum efter mer än ett halvt årtiondes avspänning. 1969 hade president Nixon inlett nedrustningsförhandlingar med Sovjetunionen (som resulterade i de s.k. SALT-avtalen), och man hade också fått en dialog med Kina i samma frågor. Ändå var det en politisk bedrift att genomföra det rysk-amerikanska rymdprojektet, inte minst därför att det i båda länderna fanns en ideologisk opposition mot samverkan mellan öst och väst.

Staffords och Leonovs handslag inne i dockningsmodulen får symbolisera startpunkten för ett långvarigt internationellt samarbete kring utveckling av rymdfarten. Sedan USA ersatt sitt Apolloprogram med rymdskytteln 1981 fortskred samarbetet till att skapa en gemensam rymdstation utifrån erfarenheterna av Skylab/Spacelab (USA) och Saljut/MIR (Sovjet/Ryssland) och de sedermera nedlagda planerna på rymdstationen ”Freedom” (USA). Resultatet blev ISS ”Alpha” som kan rymma upp till sju astronauter/kosmonauter.

Häromdagen publicerade nyhetssajten The Verge uppgifter från ett internt NASA-dokument som angav att all kontakt med ryska representanter inom rymdindustrin skall upphöra, förutom den kontakt som erfordras för att ge den ensamme amerikanske astronaut som är kvar uppe i ISS support. De anställda på NASA får varken resa till Ryssland, deltaga i telefonkonferenser med ryska rymdforskare – ja, de får inte ens skriva eller besvara mejl till sina ryska kollegor!

Given Russia’s ongoing violation of Ukraine’s sovereignty and territorial integrity, until further notice, the U.S. Government has determined that all NASA contacts with Russian Government representatives are suspended, unless the activity has been specifically excepted. This suspension includes NASA travel to Russia and visits by Russian Government representatives to NASA facilities, bilateral meetings, email, and teleconferences or videoconferences. At the present time, only operational International Space Station activities have been excepted. In addition, multilateral meetings held outside of Russia that may include Russian participation are not precluded under the present guidance.

Inte ens under Kalla krigets värsta dagar var en dylik bojkott aktuell såvitt jag vet. Sovjetunionen hade självklart en hemlighetsfull attityd till sitt rymdprogram, medan USA tvärtom använde sitt månprogram under 1960 och 1970-talet som ett PR-jippo. Internationella konferenser hölls, även om det skedde ett ringa informationsutbyte om teknik på detaljnivå (eller åtminstone i huvudsak informellt). Under 1970-talet vet jag att astronauter och kosmonauter möttes, även om den senare gruppen också hade begränsad rörelsefrihet utanför Sovjetunionen. Men på det hela stora taget ansåg man att rymdforskningen stod utanför det politiska schackspelet mellan stormakterna, till och med under Afghanistankriget. Det fanns en stolthet över det vetenskapliga uppdrag man utförde.

Under fredspristagaren Barack Obama har den gamla goda ordningen rubbats. För första gången sedan kalla krigets dagar har alltså den civila rymdfarten blivit föremål för storpolitiska nycker. 

Jag ifrågasätter hur genomtänkt detta är från Obamas sida. Trots att NASA fått lägga ner den ena projektförstudien efter den andra, och inte medgivits en växande budget sedan slutet av 1990-talet 8ett viktigt projekt lades ner så sent som i november förra året), kommer nu direktiv om att NASA skall göra sig oberoende från den ryska rymdflygstyrelsens Roscosmos verksamhet. Helt oberoende kan man inte bli – den amerikanske astronauten som är ombord på ISS ”Alpha” kommer bara hem genom att resa med sina ryska kollegors Sojuz-kapsel.

Man kan fråga sig om det var så lämpligt av Obama-administrationen att välja sitt gemensamma rymdprogram med Ryssland som föremål för de sanktioner man genomför som ”straff” för att invånarna på Krim röstade för självständighet från Ukraina efter statskuppen i landet och att Ryssland förhindrade att deras flottbas på Krim gick förlorad. I ett senare uttalande säger man från NASA att åtgärden genomförs för att man skall satsa på ett USA-baserat rymdprogram. Men USA har ingen möjlighet att skicka upp någon astronaut med egna raketer före 2017. Man är fortfarande beroende av ryssarna för att komma upp till ISS. Hur frestande skulle det inte vara för tsar Putin att i detta läge bojkotta amerikanska astronauter?

Med tanke på hur dyrt det är med aktiva rymdprogram borde vi har mer av internationellt samarbete istället för politiskt tjafs. Det har vi redan så mycket av här nere på jorden.

Hälsar eder Peter harold

Länktips:
The Verge, The Verge

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik, Utbildning & forskning. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s