Hoppas att kritiken mot den ryska blogglagen håller i sig innan samma införs i Sverige och EU

Bästa läsare!

Det gick knappt en vecka efter Miljöpartiets utspel om att stoppa nätanonymitet med förevändning att kunna beivra s.k. ”näthat” förrän medierna uppmärksammade att det ryska parlamentet antagit en ny lag som tvingar bloggare med fler än 3’000 besökare per dag att registrera sig hos det statliga verket för medietillsyn med namn och kontaktuppgifter. Med registreringen – som ju blir obligatorisk för denna kategori av bloggare och andra som publicerar sig via sociala medier – följer villkor om att bloggen inte får användas till att begå brott, sprida statshemligheter (t.ex. att skriva ”Putin är en idiot”, hirr, hirr), publicera extremistiskt material, propagera för pornografi, främja våldskultur och andra grymheter. Dessutom får bloggen inte sprida okontrollerade fakta, använda grova svordomar. Lagen skall träda i kraft den 1 augusti och vid förbrytelse kan böter på 500’000 rubel utdömas och nedstängning under 30 dagar följa. Kravet på registrering införs som ett led i kampen mot terrorism, enligt nyhetsbyrån TASS. Sedan tidigare i år har man infört en lag som medger att statliga myndigheter stänger ner hemsidor utan föregående domstolsprövning.

Ryssland är Ryssland, och jag vet inte hur mycket vi skall kräva av det landet avseende demokrati och yttrandefrihet. Konceptet med frihet tycks aldrig ha varit långlivat i det landet någonsin sedan Peter den stores dagar (Obs! Inte undertecknad!).

I mina ögon är det dock ändå berättigat att kritisera denna utveckling. Det kan inte ligga i det ryska folkets intresse att berövas möjligheten att protestera mot sina politiker och makthavare, vare sig dessa utgörs av maktfullkomliga Putinister eller revansch-kommunister, alternativt oligarker som stjäl sig rika. Jag känner både sympati och solidaritet med de ryska bloggkollegorna som granskar och exponerar makten. Men låt oss börja med att hålla rent framför egen dörr.

Framför allt bör vår kritik mot den inskränkta yttrandefriheten i Ryssland vara så levande och engagerad att den också mäktar med att intensivt kritisera de krafter inom vårt eget land som vill ha samma typ av lagstiftning som dyker upp i den forna sovjetstaten. Ty den nya ryska lagstiftningen har obehagligt stora likheter med vad Miljöpartiets språkrör Åsa Romson torgförde ifråga om partiets kamp mot näthat innan man förstod att språkröret trampat i klaveret, och tvingades till att sända ut ett pressmeddelande om att man blivit missförstådda. I själva verket sade Åsa Romson exakt vad Miljöpartiet avsåg, nämligen ”att det alltid ska finnas en tydligt ansvarig person eller organisation bakom en sida, som är beredd att ta på sig ansvar”, enligt ett internt dokument som SR tagit del av [SvD].

Åsa Romson sade:

Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym. Det måste finnas någon att vända sig till som tar ansvar för att stänga av personer som använder sajter för att begå brott. Det tycker vi är ett grundläggande krav.

I efterhand säger Miljöpartiet att man riktar sig mot distributörerna av bloggarna med ”frivilliga koder”.

Dock är kravet väldigt farligt om det kan göra ägare till web-forum juridiskt ansvariga när någon medlem bryter mot uppsatta regler. Om MP är emot autentisk registrering av de som använder sociala medier så att myndigheterna skall kunna finna dem och lagföra dem, då måste sanktionerna riktas mot de andra som rättsväsendet verkligen kan hitta, om nu MP menar allvar med sin kamp mot näthat. Fråga till Åsa Romson: Skall VD:n för WordPress sitta i fängelse om jag rent hypotetiskt skriver ”negrer luktar konstigt”, ”greker är oljiga” eller ”zigenarbrott är bra”? Om svaret är nej, då är det bara censurmöjligheten som Miljöpartiet är ute efter. Vilket i sig är skrämmande.

I bästa fall talar alltså Åsa Romson och Miljöpartiet emot sig själva, vilket inte är första eller sista gången. Allt kan ske när politiker tror att man kan lagstifta fram respekt. I värsta fall får miljöpartisternas tokiga och antidemokratiska idéer fäste i debatten och omvandlas till samma sorts eller likvärdig lagstiftning som ryssarna drabbas av, tack vare de 349 moralistiska godhetsknarkarna på Helgeandsholmen. Jag vill inte bli förvånad om så sker.

Jag vill därför se en porrbild där en naken Åsa Romson vänds upp och ner och används som sparbössa, och jag vill läsa massor av svordomar i kommentarsfältet. Eller en photoshopad Wladimir Putin mitt i en orgie av bajs- och kräksex ifall han inte lägger in sitt veto mot den nya bloggregistrerinsglagen! Låt näthatet blomma mot dem som förtjänar det! Och glöm inte att hotet mot yttrandefriheten existerar hos alla riksdagspartier och i alla parlament runt om i världen. Kämpa emot, medborgare!

Till er andra – massor av nätkärlek och oändliga mängder yttrandefrihet! Ha en trevlig helg!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hoppas att kritiken mot den ryska blogglagen håller i sig innan samma införs i Sverige och EU

 1. Anna skriver:

  Hur många läsare har du per dag?

  • Peter Harold (via mobil) skriver:

   En bra bit kvar till 3000 stycken! 🙂 Fast när det var många sajter som länkade till min text om Röda korset och den 70-åriga Kupan-medarbetaren var det nära…!

 2. Åke skriver:

  Om du tror du kommer undan genom att använda citationstecken tror du fel…

  • Peter Harold skriver:

   Min försvarsadvokat kommer hävda att man måste se citaten i dess kontext…! 😉 Jag var dock osäker på om man brukade hävda att det var greker eller italienare som var oljiga.

 3. Stig Olsson skriver:

  Tänk om vi alla fick använda oss av Åsas underbara mening…
  ”Den som ansvarar för en blogg kan inte vara anonym. Det måste finnas någon att vända sig till som tar ansvar för att stänga av personer som använder sajter för att begå brott. Det tycker vi är ett grundläggande krav.”
  … och kräva samma sak vad gäller politiker och myndighetschefer, för det är väl också ett minst sagt grundläggande krav för att kunna minska på brotten!? 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s