Kungens kompis i Brunei på väg att legalisera stening av homosexuella

Bästa läsare!

Kommer ni ihåg vilket rabalder det blev när Kung Hum-hum av Sverige för tio år sedan for till det tropiska kungadömet Brunei och hyllade dess monark? På någon reporters fråga ifall Hans Majestät Kung Hum-hum uppfattade sultanen i värdlandet som en diktator vilken kränker mänskliga rättigheter, blev svaret nekande:

” – Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han hälsar på och handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé…”

Detta uttalande blev en smärre skandal.

En annan skandal av nästan lika storslaget mått ifråga om medieuppmärksamhet var Rysslands besked ifjol att man förbjuder homosexuella människor i sitt land. Njae, det bara lät så i nyhetsutsändningarna här hemma. I själva verket handlade det om att det blev förbjudet att propagera i skolundervisningen att homosexualitet är något positivt. Nu har jag inte lyckats läsa den ryska lagen själv, men kritiken – från bl.a. Sverige – var massiv och intensiv, och det talades till och med om bojkott av årets vinterolympiad i Ryssland. Istället nöjde man sig med att måla naglarna i regnbågens påstådda färger…

Jag tycker inte om att man politiskt förföljer homosexuella, och jag önskar att fler betraktade skolväsendets verksamhet och undervisningens innehåll som en fråga som skall avgöras av föräldrar och lärare, och inte av pekpinneförsedda politiker och politiskt korrekta ledarskribenter.

I yttrandefrihetens namn anser jag att man skall kunna både tala illa och gott om vilken sexuell läggning som helst, utan att behöva riskera något straff. Men jag har en känsla av att den svenska reaktionen på den ryska antipropagandalagen om homosexualitet aldrig blivit så högljudd om vi inte haft en lobbyverksamhet för den gruppen (av vissa lite vårdslöst kallad ”homo-maffia”). Grupp och grupp; de flesta homosexuella har inget med RFSL att göra.

Men till dessa nagelmålande idrottsstjärnor samt alla heterofobiska ledarskribenter har jag nu ett tips om ett tillfälle för en i mina ögon ganska nödvändig reaktion:

Kung Hum-hums bruneiska kollega, sultanen Hassanal Bolkiah som varje födelsedag handskakar 20’000 entusiastiska undersåtar, skall införa nya strängare sexuallagar där otrohet, homosexualitet och föräktenskapliga sexuella förbindelser kan straffas med döden medelst stening.

Lagen skulle ha trätt ikraft tidigare under veckan men flyttats framåt efter hård kritik. Man uppfattar att stigmatiseringen av bl.a. de sexuella minoriteterna skulle motverka alla satsningar man har genomfört tidigare för att hejda den galopperande spridningen av HIV i Brunei. Av rädsla för att stenas ihjäl skulle redan smittade inte våga uppsöka läkarvården för att få bromsmediciner. Samtidigt är det mest flickor och unga kvinnor i landet som drabbats av HIV. Så frågan är om hotet att bli stenad till döds är rätt väg att gå för att få ner antalet smittade. Vad säger kung Carl XVI Gustaf om saken?

” – Hum, hum, hum…”

Och mer skall han egentligen inte säga. Carl XVI Gustaf är faktiskt den som har sämst yttrandefrihet i vårt land. Vilket kanske inte alltid är till någon större skada för oss undersåtar, med tanke på hur illa det kan gå när han väl säger någonting. Men ändå. Nåväl, frågan om den svenska konstitutionen – och hur den borde lyda – får jag återkomma till någon annan gång. Om intresse finns.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Hälsa. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s