Utrikes: Muslimer får inte säga ”Vila i frid” till avlidna icke-muslimer enligt koranen.

Bästa läsare!

Requiescat in pace” må icke längre yttras av en rättrogen bekännare av islam till en avliden icke-muslim. Detta enligt Datuk Othman Mustapha, generalsekreterare för JAKIM, en myndighet för bl.a. halal-certifiering i Malaysia (på engelska kallat Department of Islamic Development Malaysia).

Anledningen till uttalandet är ett påbud genom Facebook-gruppen Fatwa Malaysia som sagt att muslimer inte skall hedra icke-muslimer på detta vis. Datuk Othman Mustapha upplyser sina medreligiösa att att ”Vila i frid” är ett uttryck som katoliker började använda under 1700-talet, varvid de ristade in ”R.I.P” på sina gravstenar – vilket faktiskt är historiskt korrekt, även om Rest in peace blivit ett allmänt uttryck i större delen av världen. Det rör sig dock inte om en officiell fatwa från JAKIM, men Datuk Othman Mustapha påpekar att islam genom koranen förbjuder sina följare att be om den gudomliga nåden för icke-muslimer. Däremot är det tillåtet i ett multikulturellt samhälle som Malaysia att framföra beklagandet av sorgen till familjer som förlorat en anhörig, eller ge uttryck för sympati som inte har religiös innebörd, tillägger han. [Källa]

Staten Malaysia har på senare år upplevt ökad spänning mellan de religiösa samfunden. Alla etniska malajsier är muslimer enligt landets konstitution, samtidigt som samma konstitution anger att staten är sekulär. Trots det har religionen fått större betydelse i landet, och en f.d. premiärminister har yttrat att Malaysia är en islamisk stat. En parlamentsledamot har upprepat denna ståndpunkt och sagt att ”- Malaysia är en islamisk stat och om ni inte gillar det kan ni lämna landet”. Parlamentet valde att inte utesluta honom vid en omröstning. Vidare förvägras etniska kineser och indier som är födda7lever i Malaysia att inneha vissa höga ämbeten eftersom dessa är reserverade för de etniska malaysierna (muslimer).

I diskussioner utanför Malaysia påpekar man ofta – i försök att avdramatisera den rådande situationen – att landets första premiärminister yttrat sig om att Malaysia faktiskt inte är en teokrati och att idén om att landet skulle bli en islamsk stat ”bara är en fantasi (dröm)”. Men det uttalandet gjordes i slutet av 1980-talet, och sedan dess har de muslimska samfunden flyttat fram sina positioner i samhället.

Och varför lyfter jag upp denna information? Ja, helt enkelt av den anledningen att jag tycker att det är intressant att se hur andra kulturer interagerar med varandra i ett sekulärt samhälle, i synnerhet den muslimska. Sedan överlåter jag åt läsaren att själv gissa hur länge ett sekulärt samhälle lär förbli intakt när en stor del av befolkningen förvägras rätten att be för den andra. Religion är inte kuriosa – det är ett regelverk som är oåtkomligt för förnuft och lag.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Religion. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Utrikes: Muslimer får inte säga ”Vila i frid” till avlidna icke-muslimer enligt koranen.

  1. Ping: Inget är heligt längre – två äldre katolska nunnor nerslagna och rånade i kyrka | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s