KU bör granska utrikesminister Carl Bildts agerande i samband med Ukrainakrisen

sbVadim Negaturov
Vadim Negaturov, poet och familjefar från Odessa dödades av regim- och IMF-stödda högerextremister i helgens mordbrand i sin hemstad i vad som SvD försöker ge sken av ett urspårat fotbollsbråk. Och enligt CNN skedde dådet i ett fäste för krypskyttar.

Bästa läsare!

En s.k. ”KU-anmälan” väcker mer buller än verkan. I själva verket handlar det om en ganska tidsödande och resultatlös process vars syfte är att kontrollera så att en enskild minister agerat korrekt i enlighet med gällande lag och regelverk. Resultatlös i den meningen att en av KU klandrad minister inte tvingas stå direkt till svars för sina handlingar. Men en granskning hos Konstitutionsutskottet innebär att en hel del stenar blir vända för att ta reda på fakta. Och jag skulle väldigt gärna vilja få prövat huruvida utrikesminister Carl Bildt agerat korrekt när han låtit sig involveras i Ukraina-krisen. Och jag vill också veta hur han agerat, och även på vems uppdrag.

Det finns säkert fler punkter än de två jag närmast tänker på, men det finns tvenne specifika incidenter som jag fruktar strider mot utrikesministerns uppdrag. Det första är Carl Bildts tidigaste besök i Kiev där han enligt uppgift talade med demonstranterna som ville störta den dåvarande regimen i Ukraina (och vände publikt Ukrainas folkvalda regering ryggen till); det andra är ett uttalande som han gjorde med anledning av mordbranden på ett fackföreningskontor i Odessa där ett 30-tal personer dog i förrgår. Carl Bild har i samband med dådet (via Twitter) spridit bilden av att pro-ryska separatister låg bakom dramat i staden: ”Pro-Russian thugs getting active and violent in Odessa as well. Unfortunately not unexpected. But Odessa is a city open to all of Europe.”

Under hela krisen – och även innan – har utrikesminister Bildt gjort en rad uttalanden som är föga objektiva, och även på gränsen till lögnaktiga, vilket jag personligen anser är oerhört tragiskt eftersom Sverige därmed ställer sig bakom krafter som inte följer det demokratiska samhällets spelregler. Även hans förringande av högerextremisternas inträde i den nya expeditionsministären i Ukraina faller in under kategorin ”smaklöst” (inte minst med tanke på hur hans chef bemöter Sverigedemokraterna).

All kritik som Carl Bildt riktat mot Ryssland som källa till oro och våld är dessvärre – och jag beklagar det av hela mitt hjärta – giltigt för hur EU, Barack Obamas regering, IMF och en rad andra västerländska aktörer agerat i konflikten. Deras retorik är falsk och kan mycket enkelt vederläggas (även om svenska mainstream media avstår från detta).

Tack vare att vi idag har andra nyhetskanaler än svenska och amerikanska mainstream media så går det att förhållandevis enkelt att avslöja att svenska staten inte står på de godas sida i konflikten. As a matter of fact, det finns inga ”goda” i Ukrainakrisen. Däremot finns det oskyldiga offer som tvingas lida i onödan. Skulden till det inbördesliknande förhållandet i Ukraina ligger faktiskt även hos EU:s och USA:s regeringar, och inte bara på att den ryska regeringen har en nationalistisk syn på de ryska ukrainarna.

Jag riktar inte uppmaningen om en KU-anmälan mot Carl Bildt som ett inlägg i valrörelsen. Sanningen lär ändå inte uppdagas förrän efter valet. Nej, vi skulle sannolikt befinna oss i liknande situation även med en rödgrön regering, om än att socialdemokraterna kanske inte kan erbjuda en lika karismatisk och medievänlig karaktär som Carl Bildt. Men jag hittar ingenting om att (S)-ledaren Stefan Lövin (eller vad han nu heter) anmält annan mening i Ukraina-frågan. Rätta mig annars gärna via kommentarsfältet.

Samtidigt på andra sidan Atlanten arbetar demokrater och republikaner med att driva genom en regeländring i senaten som gör att beslut om krigsförklaring och order om krigsinsats inte längre skall godkännas av den amerikanska kongressen, utan istället skötas av presidenten och en 20-mannakommitté. Redan idag kringgås kongressen genom att USA:s president kan hävda att det är FN eller NATO som begärt att USA skall skicka trupp till land X. [Källa: RPI]

Hälsar eder Peter Harold

https://www.youtube.com/watch?v=75dlup0WXGY#t=36

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Medierna, Politik. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till KU bör granska utrikesminister Carl Bildts agerande i samband med Ukrainakrisen

 1. zanning skriver:

  Måtte din önskan gå i uppfyllelse, även om jag tvivlar eftersom vi numer bara har en massa drägg till politiker som begår värre brott än de brottslingar vi har i våra värsta fängelser!

  TVI för ett sånt svek mot det svenska folket!

  • Peter Harold skriver:

   Jag har inte heller några stora förhoppningar, men det var roligt att en rysk sajt uppmärksammade detta blogginlägg. Och eftersom regeringen ju bevakar sociala medier så har man väl förhoppningsvis skapat lite irritation i Arvfurstens palats.

 2. Ping: Och vem har då ansvar för att vi lever i en orolig tid, Carl Bildt? | Peter Harold – Skrivarens blogg

 3. Ping: Underrättelsetjänstefolk vädjar till Merkel: Undvik det kommande storkriget med Ryssland! | Peter Harold – Skrivarens blogg

 4. Ping: Dokumentärtips: ”Malaysia Airlines MH17 – the untold story” (som dock kunnat läsas på Skrivarens blogg) | Peter Harold – Skrivarens blogg

 5. Ping: Ständigt denne Brzezinski – det började redan med Afghanistan. Och fortsätter med Ryssland. Och sedan hela världen… | Peter Harold – Skrivarens blogg

 6. Ping: En gång för alla – jag är INTE kommunist! Plus en kommentar om dagens ryska uslighet. | Peter Harold – Skrivarens blogg

 7. Ping: En gång för alla – jag är INTE kommunist! Plus en kommentar om dagens ryska uslighet.

 8. Ping: Gäller det Sverige eller Ryssland, SD? Eller handlar det om att nå köttgrytorna? | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s