Inget är heligt längre – två äldre katolska nunnor nerslagna och rånade i kyrka

Bästa läsare!

Sitter och läser i Malaysian Insider, en förhållandevis oberoende och frispråkig nyhetssajt från Malaysia, för att försöka uppdatera mig kring det senaste om Flight 370. Något vrak tycks man inte hittat, och de svarta lådorna ombord på det försvunna planet har slutat att ”pinga”. För stunden verkar också den värsta blame-stormingen ha bedarrat. Man gör väl där som här och försöker dölja de värsta tjänstefelen med diverse utredningar… Kort sagt – inget nytt om Flight 370.

Istället läser jag om att två nunnor – 69 respektive 80 år gamla – slagits ner under ett rån i en kyrka som drivs av den katolska församlingen i Seremban som de två damerna tillhör. Visserligen var de klädda som vanliga civilister och på väg in i kyrkan för att deltaga i morgonmässan, men dådet fördöms på sociala medier i Malaysia och betraktas som synnerligen fegt med hänsyn till offrens ålder.

Gärningsmannen beskrivs som c:a 1,70 meter lång och dolde ansiktet med en MC-hjälm. I ena handen höll han en annan hjälm med vilken han slog ner de två nunnorna till marken, varvid den ena – 69-åringen – skadades så illa att hon fortfarande vårdas på sjukhus med livsuppehållande insatser.

Eftersom kyrkan ligger i närheten av en offentlig regeringsbyggnad och en skola anses området vara förskonat från kriminalitet.

Den lokala polisen uppger att det inte finns några tecken på att dådet var ett hatbrott (i Malaysia är majoritetsbefolkningen muslimer) och att det olyckligtvis inte funnits någon fungerande övervakningskamera på platsen som skulle kunna ge några ledtrådar om vem gärningsmannen var. Dock har kyrkan gått ut med ett pressmeddelande om att det visst finns ett antal inspelningar där dådet fångats på film. Från kyrkans sida vänder man ändå andra kinden till och kritiserar reaktionerna på de sociala medierna i skenet av att det råder allt starkare motsättningar mellan landets olika etniciteter, något man inte vill medverka till.

Under 2013 och 2014 har ett antal händelser inträffat som tyder på ökad spänning mellan malajerna (muslimer) och kineserna (övervägande buddister) samt indierna (övervägande hinduer) i landet, i synnerhet ifråga om religiös kontext. Majoriteten av muslimska politiker anser att Malaysia skall bevara sin mångkulturella ordning och slå vakt om de olika etniciteternas samexistens i landet, men samtidigt har islamismen gått i riktning mot en strängare hållning till religionen. Många samhällsanalytiker observerar utvecklingen i Malaysia med stort intresse eftersom det finns många betydelsefulla indikatorer i det landet som kan spegla kommande konflikter i andra länder. Det är också därför jag återkommer med bloggpostningar om Malaysia.

Tillståndet är fortfarande kritiskt för syster Juliana Lim enligt ett färskt uttalande från kyrkan.

Hälsar eder Peter Harold

Fler texter på Skrivarens Blogg om Malaysia:
”Allah, Allah, Allah!”
Varför arresterar svenska myndigheter malajsiska medborgare? ”(Retorisk fråga eftersom jag också ger svaret)
Muslimer får inte säga ‘Vila i frid’…”

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Religion. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s