Ukraina – det riktigt vänder sig i min mage

Bästa läsare!

Minns ni nyhetsrapporteringen om att ett antal pro-ryska extremister ockuperat en lokal Odessa som fattade eld varvid några av aktivisterna omkom i lågorna för ett par veckor sedan? Efter några timmar hette det att två supportergrupper konfronterats i samband med en match (vilken idrottsgren det rörde sig om framgick inte av korrespondentens rapport), vilket tagit en olycklig händelseutveckling.

Tack vare andra nyhetskällor än mainstream media har vi nu i efterhand börjat få en bättre bild av vad som verkligen hände.

Först av allt skall vi syna begreppet ”pro-ryska”. Begreppet har använts flitigt i nyhetsrapporteringen, och skapar en association av att det är ett gäng politiska aktivister/våldsverkare som stöds av den ryska Putin-regimen, och att det i vissa fall till och med är frågan om att tillresta ryska medborgare/militärer utger sig för att vara ukrainska separatister. Dessa påståenden har visat sig vara klent bestyrkta.

I själva verket används begreppet ”pro-rysk” om samtliga grupper som opponerar sig mot den genomförda statskuppen i Kiev. Det är alltså inte enbart – som mainstream media påstår – ryskspråkiga ukrainare som protesterar, utan också etniska ukrainare. Också de som demonstrerade i Kiev är missnöjda med den av EU och USA utsedda premiärministern Arseniy Petrovych Yatsenyuk.

Kritiken mot den nya regimen förstärks rent allmänt därför att Kiev använder högerextremister som väpnad milis i provinserna sedan soldaterna i den ukrainska armén hotat med myteri och vägrar tjäna statskuppregeringen. (Det finns också tecken på att amerikanska ”vaktbolag” är närvarande och hjälper till där armén tvekar)

Det är just detta som skedde i Odessa. Helt korrekt var det en fotbollsmatch i Odessa, vilken fungerade som lockbete för att mobilisera så många ultra-nationalister som möjligt. Myndigheterna var medvetna om den risk detta medförde; så medvetna att man skickade dit egna agenter iförda S:t Georgs-band (rysk symbol) för att hetsa upp ultra-nationalisterna (se RT:s reportage i filmklippet här nere). Samtidigt pågick det en manifestation (med uppsatta tält) mot den nya regimen med deltagare som inte hade någon koppling alls till fotbollsmatchen.

Agenterna retirerade och de ultra-nationalistiska supportrarna styrde sina steg till manifestationen. De ukrainska demonstranterna var i numerärt underläge retirerade in i den nämnda fackföreningsbyggnaden som strax därpå utsattes för ett bombardemang av Molotov-cocktail som satte byggnaden i eld. Polisen stod och avvaktade och ambulanserna samt räddningstjänsten förvägrades åka fram för att hjälpa de skadade demonstranterna. Det finns till och med uppgifter om att de ”pro-ryska” demonstranterna besköts med eldhandvapen när de försökte ta sig ut ur den brinnande byggnaden. Enligt medierna (bl.a. CNN) var det de instängda demonstranterna som var beväpnade Om den uppgiften skulle ha stämt, borde de då inte ha skjutit ner de ultra-nationalister som kastade Molotov-cocktails?!!

Här är ett reportage där den säkerhetspolitiskt sakkunnige Daniel McAdams ger sin syn på saken:

Och här har vi våldets arkitekt och mäklare… Victoria Nuland från det amerikanska utrikesdepartementet. Mästarinna på att stapla många vackra ord om frihet och demokrati och ekonomisk tillväxt i det land som skall betala räntor på evighetslån från IMF. Trots detta jäser kritiken bland ukrainarna mot den genom statskupp inrättade Kiev-regimen som godkänt att man skall låna mångmiljardbelopp av Federal Reserve-kontrollerade Federal Reserve Systems i USA.

När statskuppen inleddes hotade Obama-Kerry-Nuland den sittande ukrainske presidenten med militära sanktioner om denne krökte ett enda hår på demonstranterna i Kiev. Nu när han är borta insisterar samma trio att den nya pro-amerikanska regimen måste ta itu med ”separatister” och behandla dem som terrorister.

Jag mår illa. Victoria Nuland är värre än vinterkräksjuka. Och jag vill fortfarande ha klarhet i hur pass insyltad utrikesminister Carl Bildt varit i USA:s affärer i Ukraina. Var är KU-anmälningarna när man så väl behöver dem?

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ukraina – det riktigt vänder sig i min mage

  1. Ping: Inte ett ord om Kiev-administrationens flygattack mot de egna invånarna i staden Lugansk | Peter Harold – Skrivarens blogg

  2. Ping: Oväntat? Politiker gör politik av Eurovision. | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s