När skall Sverige få, typ, folkomrösta om JAS…?

Bästa läsare!

Ibland får min hjärna för sig att helt förutsättningslöst kasta ur sig frågor som inte ens jag själv alltid skulle kunna besvara, eller ens vill ha besvarade. Mest därför att frågan kan vara obekvämt, gå i strid mot min magkänsla eller på annat sätt rubba mina cirklar (om nu en person som är ganska fyrkantig i sitt väsen kan tänkas begagna något som har en cirkels form).

Nu när vi fått besked om att det schweiziska folket – eller åtminstone de av dem som röstade vid folkomröstningen – sagt nej till att köpa JAS 39 Gripen så kastade min hjärna ur sig följande fråga: När ska svenska folket få folkomrösta om JAS?

Nej, jag har personligen ingenting emot JAS-planet. Det är en smäcker kärra och ett genomtänkt koncept att förena tre discipliner i ett och samma luftfartyg, d.v.s. ett s.k. ”multiroll”-flygplan. Visserligen ser den lite klen ut när den står parkerad intill sin fullvuxna föregångare J37 Gripen, men sådana situationer uppstår alltmer sällan. Det skulle vara ifall SE-DXN plockas fram och ställs på plattan jämte en JAS; Xerxes Niklas är nämligen det sista Viggen-planet som är i flygdugligt skick.

Jag är visserligen dyrare än en vanlig jordfräs från STIGA, men antalet haverier med JAS har minskat sedan Lars Rådeström slutade…

…tänkte jag skriva, men sanningen är den att vi förlorat ytterligare ett antal exemplar av JAS sedan denne beryktade testpilots glansdagar. Båda olyckorna inträffade därför att piloten ber en dator att göra saker med planet (roderutslag), och alla som umgåtts med en dator vet hur besvärligt det kan vara, t.ex. medan man undrar om web-läsaren hängt sig eller verkligen laddar, eller om det är hårddisken som står och stampar, och man trycker på krysset och ESC och ingenting händer. De andra olyckorna har handlat om att planet fastnat i luftvirvlar bakom framförvarande kollegor, och en gång sköts piloten ut därför att nödhandtaget trycktes ner av G-krafterna i en hård sväng. Jissa om piloten blev förvånad! Ett JAS-plan störtade till och med när det stod på marken (planet började rulla med en ombordvarande tekniker och slog runt på andra sidan banan)!

Men nu handlar det om principfrågan. Schweiz fick rösta om huruvida deras nation skulle köpa in 22 stycken JAS Gripen till sitt flygvapen som mig veterligen inte varit i krig någon gång sedan bröderna Wright bevisat att det går att färdas i luften med annat än aerostater. Vilket är ganska länge sedan. Man kan förstå att de praktiska schweizarna tycker att man kan få andra mer nödvändiga saker för 24 miljarder kronor. Svenska medier är dock inte sena med att påpeka att dessa schweizare har en ovana att rösta som de vill (vilket åtminstone jag trodde var konceptet med direkt demokrati); det är inte länge sedan de röstade för hårdare migrationsregler till stort förtret för EU. Och år 2010 röstade de om förbud för minareter.

Även i fikarummet på jobbet har man gjort samma analys som den svenska åsiktseliten. ” – Vilken byråkrati”, stånkade en herre som förmodligen i allt tycker annorlunda än jag om det mesta utanför vårt kontorskomplex. Ja, vaddå vilken byråkrati? invände jag. I ett par kantoner samlas man på offentlig plats och röstar genom handuppräckning. I de flesta andra kör man fortfarande med valsedlar, men det finns numera möjlighet att rösta med hjälp av Internet och mobiltelefon.

” – Visst, visst, de är ett litet land så de har väl inte så mycket att rösta om. Men här i Sverige skulle det aldrig fungera…”, fortsatte den stånkande konsulten (Varför är han här över huvud taget? Ingen vet ens vad han jobbar med). Jag höll på att nästan fråga honom rakt ut ifall han är socialdemokrat. Dessa brukar ha en tendens att tänka så att ”det som är obegripligt för trögtänkta sossar måste vara obegripligt för alla andra, och då skall besluten fattas av sossar”. Att låta folk tänka själva, fatta egna beslut och ta ansvar för dessa har inte varit ett socialdemokratiskt koncept på bra många årtionden. Dessvärre är alla politiker idag socialdemokrater, på ett eller annat snarlikt sätt. *mutter*

Det är uppenbart att de schweiziska väljarna röstar på ett sätt som går stick i stäv med värden som råder inom svensk politik, landet där vi inte haft någon nationell folkomröstning sedan 2003 då svenska folket råkade rösta ”fel” enligt våra politiker, d.v.s. att vi sade NEJ till medlemskap i EMU och införandet av Euron. När det blev dags för 2000-talets viktigaste demokratifråga, nämligen antagandet av Lissabonfördraget som är EU:s konstitution och den som Sverige genom sitt medlemskap är ålagd att följa, då var det aldrig tal om någon folkomröstning. Förmodligen därför att ett antal andra länder röstade nej, och man fick upprepa omröstningarna tills väljarna utmattade sade ”ja”.

Svenska väljare kan ju tänkas vara lika nyckfulla som schweiziska. Skillnaden är dock att i Schweiz räknas folkets åsikter, och där kan folket tvinga fram beslutande folkomröstningar. I Sverige däremot… ja, ja, sista sovjetstaten och allt det där… *suck*

Ni kan nog ana, kära läsare, att det finns bra många andra frågor som vi svenskar inte får ta ställning till, vare sig genom folkomröstningar eller genom val av politiskt parti eftersom de i grund och botten har samsyn. Ska vi då verkligen utge oss för att vara ett demokratiskt föredöme?

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till När skall Sverige få, typ, folkomrösta om JAS…?

 1. Hans Jonsson skriver:

  Angaande det där nervösa ryckandet i rattar och spakar. Jag kann ej undanhaalande följande vits aväen om den inte är salongsfähig.
  Flygläraren till sin elev efter et pass : När du skall pissa vevar du daa runt med kuken som ett basebollträ?
  Eleven : Nääe.
  Flygläraren : Gör inte det med spaken heller daa.!

 2. Edward Ulfertz skriver:

  ” – Visst, visst, de är ett litet land så de har väl inte så mycket att rösta om. Men här i Sverige skulle det aldrig fungera…”

  Dåligt jämförelse eftersom befolkningsmängden i Schweiz är 8 miljoner.
  Det verkar vara lite NIH-attityd (Not Invented Here).
  ”Vi har alltid haft parti-diktatur här, då ska inte schweizarna komma med några dumma idéer om att folket ska få bestämma själva. Politikerna vet ju vad som är bäst för folket.”

  • Peter Harold skriver:

   Och folkmängden i Schweiz lär nog inte heller öka i dramatiskt takt tack vare de schweiziska väljarna, misstänker jag.

   Ja, det är nästan så att det står NIH i pannan på den här konsulten. Jag har talat med min chef och frågat om konsultens roll. Inte heller han vet. Men om jag får veta av någon så är han intresserad av att jag berättar…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s