Det som står på förstasidan på The Times saknas helt i svensk gammelmedia. Gissa varför…!

Bästa läsare!

På sajten Klimatupplysningen.se bedrivs en smärre läsardebatt om varför svensk gammelmedia avstår från att reflektera över en nyhet som exponeras flitigt i engelsk media, bl.a genom artiklar i tidningar som  The Telegraph, Financial Post, Daily Mail, Spiegel Online, Wall Street Journal (länkar via Klimatupplysningens blog). På The Times är det till och med en förstasidesartikel.

Vad är det dessa tidningar i utlandet skriver om men som svenska gammelmedier väljer att förtiga? Jo, man uppmärksammar att den svenske professorn Lennart Bengtsson, vilken är ansedd av både anhängare och meningsmotståndare som vårt lands kanske främste expert på det globala klimatet, har refuserats i en vetenskaplig tidskrift därför att artikeln inte var tillräckligt alarmistisk. Lektören menar att hans approach i frågan ger klimatskeptikerna vatten på sina kvarnar.

I sak: Professor Bengtsson menar att de klimatmodeller som FN:s klimatpanel för fram är överdrivna. Han säger också att många forskare inte har en vetenskaplig attityd till klimatfrågan, utan agerar istället som miljöaktivister/politiska aktivister.

Det Klimatupplysningen.se skriver om Bengtsson är givetvis ingenting nytt för vare sig mig eller de som följer Skrivarens Blogg ehuru jag ganska frekvent ägnat mig åt mediekritiska granskningar. Inte för att jag är expert på området, utan helt enkelt därför att det är så förbluffande lätt att påvisa hur svensk journalistisk är politiskt styrd och eventuellt också politiskt kontrollerad. Det är till och med lättare än bildtävlingarna ”Finn Fem Fel”.

På Klimatupplysningen.se uppmuntrade redaktionen sina läsare att reflektera över frågan varför statstelevisionen och gammelmedierna i Sverige inte nämner nyheten kring Lennart Bengtssons refusering och den systematiska åsiktskontroll som råder kring klimatfrågan. Många av läsarna identifierar ämnet som ett utfall av en pågående nedmontering av demokratin.

Och jag kan bara hålla med. Det ironiska är att just dessa journalister som uppenbarligen även arbetar med tystnaden anser sig vara demokratins förfäktare. De anser att deras ansvar har utvecklats till att (medverka till att) påverka samhället i en ”positiv utveckling”, genom att ta ställning i viktiga samhällsfrågor. I praktiken kan ni ta bort det som står innanför parentesen, men jag vill återspegla journalistkårens falska ödmjukhet.

En av Klimatupplysningens läsare gav exempel på vilken nivå som råder på det redaktionella materialet hos kvällspressen och gav ett nästan dagsfärskt exempel i form av en krönika signerad Ronnie Sandahl som under rubriken ”Ingen bryr sig om världens undergång” påstår att ingen lysnar på miljörörelsen. Om vi bortser från att han skiver minst lika dåligt som jag (fast jag tar inte oförskämt bra betalt för att skriva dåligt) så verkar han ha ett högst subjektivt förhållande till verkligheten. Miljörörelsen har ju till och med fått författa delar av innehållet i FN:s tidigare klimatrapporter. Miljörörelsen är korsbefruktad med det politiska etablissemanget, samtidigt som 41% av journalisterna anser att Miljöpartiet är bästa parti.

Fastän partipolitik attraherar allt färre ungdomar (och fullvuxna) så verkar den politiska kampen vara minst lika intensiv som tidigare. Skillnaden mot förr är att det numera är lite svårare att se vem som håller i trådarna ovanför aktivisternas organisation. Det enda man behöver redovisa är vilket konto som staten skall sätta in verksamhetsbidragen på…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det som står på förstasidan på The Times saknas helt i svensk gammelmedia. Gissa varför…!

  1. kallepelle skriver:

    Kan det bero på att svenska journalister är indoktrinerat ohederliga och har helt missat att skaffa sig några grundkunskaper?

  2. kallepelle skriver:

    Jo men visst så dum jag är! Värdegrund är naturligtvis ordet…..

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s