Varför fick vi två världskrig under 1900-talet och inte tidigare?

Bästa läsare!

Det är väl sällsynt att vi idag kan höra vittnesmål från nu levande människor som varit med om båda världskrigen. I år är det 100 år sedan det första världskriget bröt ut.

Jag har länge funderat på varför just detta krig blev det första som fick epitetet ”världskrig”. Lite hastig efterforskning ger vid hand att ordet tydligen skall ha publicerats för första gången i kontext till krigshändelserna 1914 av det gamla universalsnillet professor Ernst Haeckel [länk] som även gett mänskligheten ord som ”ekologi”, ”stamceller” och ”fylogeni” (nej, tvinga mig inte att förklara det sistnämnda). Han var en tidig och entusiastisk darwinist. Idag är det tänkbart att vi har stora problem med att hantera Haeckel och hålla minnet av honom vid liv, ehuru han var hedersmedlem i Tyska sällskapet för rashygien…! Men å andra sidan var han en inbiten fredsälskare, och var en engagerad skribent på en tidskrift som verkade för fred mellan Tyskland och Frankrike.

”Det stora kriget” bröt ut i augusti. Och i september – sedan Tyskland gjort sitt första framgångsrika angrepp mot Frankrike via det neutrala Belgien – menade Haeckel att det europeiska kriget nu uppfyllde alla mått för ett s.k. världskrig. Dock fick begreppet inte ett akademiskt eller allmänt genombrott förrän 1920 då Charles à Court Repington genom sin bok ”The First World War 1914–1918” ansåg att det var nödvändigt med en numrering av dessa storkrig, vilket visade sig vara förutseende.

Haeckel var som sagt en inbiten fredsvän. Men hans pascifistiska ådra hindrade honom ändå inte från att komma till en slutsats om vem som bar skulden till krigets omfattning. Han pekade inte mot grannlandet Frankrike som längtade efter revansch sedan 1871, utan mot Storbritannien.  Med tanke på att Tyskland fyra år (1918) senare var slaget och avslutade kriget med en villkorslös kapitulation för att undvika samma revolution som i Ryssland så har den historiska bilden om ansvaret för kriget lagts på förloraren genom Versailles-fördraget (vilket i sig kan sägas utgöra den absoluta inledningen till Världskrig 2.0). Haeckels synpunkt har därmed inte burit frukt i den allmänna debatten. Men jag är rädd för att han kan ha rätt.

Författaren och den politiska kommentatorn Lew Rockwell är under nästa månad aktuell med en ny bok [länk] som bär titeln ”Against the state” där han enligt uppgift pekar ut förekomsten av centralbanker som en anledning till att dessa storkrig kunde uppstå, liksom en ekonomisk motor för dagens krigförande här och var på jordklotet (Irak, Afghanistan, Irak igen, Afghanistan igen, Libyen, osv). Rockwell fokuserar sig speciellt på instiftandet av Federal Reserve System (som är en privat bankkartell som givits rätten att skapa och styra över USA:s penningaförsörjning) som ägde rum under 1914 (efter ett beslut i ett halvtomt Kongressen då flera ledamöter rest hem för julledighet 1913; den stockholmsfödde kongressledamoten Charles Lindberg Sr. opponerade sig dock).

Men även Storbritannien hade samma system som USA, och efter slaget vid Waterloo (som Napoleon) lyckades bankiren Rothschild skaffa sig kontroll över den brittiska finansmarknaden, vilken gladeligen lånade ut pengar till regeringen för att kunna gå i krig mot Tyskland som ju stod på det Österrikiska dubbelkungadömet.

Genom att använda s.k. fiatpengar (d.v.s. en valuta som inte backas upp av ett fast värde i guld eller silver) kan staten beställa pengar för att betala sin krigsindustri och avlöna soldater. Så fungerar det t.ex. i dagens USA där Federal Reserve System ”lånar ut” den ena dollarmiljarden efter den andra till Barack Obama så att han kan tillfredsställa sina sponsorer (bl.a. de som är delägare i Federal Reserve System) genom att ”sprida demokrati” runt om i världen (bl.a. genom att upprätthålla militärbaser i minst 30 olika nationer officiellt, samt utplacerat trupper och andra militära resurser i över 150 länder). Hade Storbritannien tvingats hushålla på sina anslag hade man sannolikt aldrig gett sig på storkriget mot Tyskland. Och då hade nog inte heller fransmännen mobilserat sig för vad man trodde var en snabb strid för att vinna tillbaka Lorraine och Alsace efter det förlorade kriget mot Preussen. Med andra ord, första världskriget hade inte blivit av. Och det andra hade följaktligen inte heller ägt rum, i vart fall inte på de premisser som skedde 1939.

Så fiat-pengar – skapade av multinationella bankirer – ger långa och omfångsrika krig under 1900-talet. Hur förklarar jag då 30-åriga kriget på 1600-talet? Inget JP Morgan eller Rockefeller i sikte…

Tja, svaret framgår ju i krigets namn; det tog trettio år att slakta ungefär åtta miljoner människor, vilket ändå borde ha varit lätt ordnat med den tidens bristande sjuk- och hälsovård. Man behövde därför inte hålla på oavbrutet; de flesta slagen var över på några timmar eller ett par dygn, sedan red man vidare och omgrupperade vid nästa stad eller borg. Mer krut och blod hann man inte förbruka. Varför inte? Jo, man blev tvungen att driva kriget med reda pengar, inte med av bankirer uppgraderade konton. Krigsherrarna hade inga finansiella genvägar (förutom krigsbytena). I gengäld så befann de sig tillsammans med sina soldater i strid. Har du sett Barack Obama i strid? Nej, han är inte ens på samma kontinent som sina stridande soldater….!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Politik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Varför fick vi två världskrig under 1900-talet och inte tidigare?

 1. ladulaas skriver:

  Intressant beteckning ”Världskrig 2.0”, användbart speciellt på det tredje Världskriget (VK), som jag anser började 2001, med ‘false flag’-attacken på World Trade Center (WTC). Nu har man en annan strategi jämfört med tidigare – man tar länderna ett och ett:
  VK 3.0: WTC
  VK 3.1: Afghanistan
  VK 3.2: Irak
  VK 3.3: Libyen
  VK 3.4: Syrien
  VK 3.5: Ukraina

  Graden av sofistikering har ökat dramatiskt sedan VK 2, genom att USA har övat intensivt, fr.a. i Syd- och Mellanamerika, med militär- och andra kupper. Man inleder alltid med ‘false flag’-attacker eller blåser upp hotbilden groteskt. (Att man misslyckades med ‘false flag’-gasningen i Syrien, orsakades ju av att sauditerroristerna klantade till det. Utan den förevändningen valde man att avblåsa bombningarna. I stället satsar man på vapenleveranser, krigsutbildning o.s.v. till de fundamentalistiska legosoldaterna, något som även svenska skattebetalare bidrar till.)

  Den långsiktiga strategin är ju att inringa Ryssland, sakta strypa landet ekonomiskt och sedan ta över. Målet är New World Order, där USA härskar oinskränkt över hela världen, vilket torde stå klart för alla med intresse för geopolitik.

  • Peter Harold (via mobil) skriver:

   Jag skulle nog likna det du beskriver som VK3 mer som en revialisering av Kalla kriget. Och de första skedde i alians med Ryssland som själva gillade konceptet med ”War on terror”. Du har dock en del poänger i det du säger.

 2. Åke skriver:

  Om jag minns rätt från skolan så införde redan Karl XII så kallade nödmynt för att finansiera sina krig. En tidig variant av fiatvaluta.

  • Peter Harold skriver:

   Det stämmer, men dessa nödmynt var – om jag förstått saken rätt – kopplade till en guldreserv för att skapa förtroende för valutan. Ungefär som US-dollarn var kopplad till guldet fram till början av 1970-talet. Men det är gott exempel på hur makthavarna tar tillfället i akt att manipulera ekonomin för att kunna kriga.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s