Vårt nya fortifierade Sverige – eller är det den moderna ”trygghetsskapande arkitekturens” genombrott?

sb skola
Svensk skolbyggnad från förr.
Bild: Älmtamåla Skolrotes Intresseförening 

Bästa läsare!

Det var genom en artikel i Fria Tider jag blev uppmärksammad på att man byggt en ny förskola i förortssamhället Alby söder om Stockholm med material som inte skall vara så lätt att antända. Och för säkerhets skulle har man satt upp ett yttre skalskydd i form av staket och grindar. Artikeln utgår från en rapport av Styrelsen för svensk brandforskning som handlar om skolbränder i Sverige. Man konstaterar att kostnaderna för anlagda bränder av förskolor och skolor i absoluta tal är högre i Sverige än i hela USA.

Man anser att en orsak till denna oproportionellt höga kostnad är vårt sätt att bygga dessa anläggningar. På grund av att vi i Sverige haft en undermålig byggstandard drabbas svenska skattebetalare ehuru inte alla skolbyggnader är fullvärdesförsäkrade. En av de skolbyggnader som eldhärjades vid samma tillfälle som det pågick (troligen av Megafonen koordinerade) upplopp i Husby förra året kostade omkring 100 miljoner kronor av allmänna medel för att återuppbyggas.

Styrelsen för svensk brandforskning konstaterar helt kallt att vi befinner oss i en verklighet där skolbränder blivit en del av vår vardag. Därför måste skolorna byggas så att de blir flamsäkra… Stål, okrossbart glas och betong.

Jag har i detta blogginlägg tillämpat en tämligen neutral ton. Självfallet ser jag inte att det är den svenska byggstandarden det är direkt fel på. Men jag känner en fascination för hur dylika samhällsproblem beskrivs av myndigheter och organisationer. Ungefär samma fascination som när man pillar i ett varigt sår under en uppsliten sårskorpa – så äckligt, men man gör det ändå. Av denna anledning roade jag mig med att studera hur arkitektfirman 3dO stolt beskriver sin förskolebyggnad i Alby som nämns i Fria Tiders artikel:

Alby i Botkyrka kommun behövde en ny förskola efter att den gamla hade bränts ned. Tanken som har fötts av kommunen och 3dO är att göra en byggnad präglad av inlevelse i barnens villkor, pedagogiken och platsens förutsättningar. Byggnaden ska vara inspirerande och säker för att motverka negativa tendenser som skadegörelse och otrygghet.

En gång till: ”Byggnaden ska vara inspirerande och säker för att motverka negativa tendenser som skadegörelse.” Med andra ord, sätter några ungar eld på en kartong med skräp så skall inte resten av kåken fatta eld.

sb ugglan 3doarkitekterSvensk skolbyggnad av idag. Intrångs-, brand- och skottsäker.
Enligt uppgift har perimeterskydd tillkommit sedan fototillfället.

Foto: Arkitektfirman 3dO.

Av någon outgrundlig anledning har jag genom jobbet begåvats med diverse branschtidskrifter som handlar om att förhindra människors beteende. I en annons såg jag hur man erbjöd taggiga lister att sätta framför skyltfönster så att folk inte skulle få för sig att sätta sig där och skymma de exponerade varorna eller likaledes skämma butikens fasad genom att positionera ändalykten på nischen framför fönstret. Jag har sett att marknaden för säkerhetsprodukter expanderar inom allt fler branscher. Det senaste jag hörde talas om var bensinstationer med trafikbommar.

Det finns massor av tekniska lösningar på människors förkastliga beteenden. Men allt detta handlar om att till stora kostnader värja sig för symptomen. Inte att försöka råda bot på sjukdomen.

Man kan måhända uppröras över att Sverige tvingas anta en ny byggstandard för att svenska skolor inte skall förvandlas till ruiner. Jag gör det i alla fall, mest därför att normeringar driver upp byggkostnaderna. Men det är skälet till ändringen som upprör. Styrelsen för svensk brandforskning refererade till en studie där man genom intervjuer fick veta att omkring 5% av skoleleverna under en 12-månadersperiod satt eld på objekt av större värde, som t.ex. bilar och byggnader. I en skolklass finns det 1-2 mordbrännare. Sett ur detta perspektiv är det ett under att inte hela landet förvandlats till en rykande ruin vid det här laget!

Vi tar oss via uppdaterade byggnormer mot ett samhälle där ordning, trygghet och säkerhet skapas genom resurser såsom bevakning och säkerhetsutrustning. Istället för att isolera de element som begår skadegörelse och mordbrand bygger vi för att försvåra för gärningsmännen att begå brott. Vi låser in oss och vår egendom och hoppas att brottslingen går till grannen. Runt om i landet fortifieras flygplatser, hamnar, banker, återvinningscentraler, butiker, bilförsäljare, verkstäder, skolor, lekparker, bostadskvarter och kyrkogårdar. Med eller utan hänsyn till estetiska villkor (oftast utan).

Men är detta verkligen en utväg som kommer ge resultat genom att bygga offentliga inrättningar som fängelser, fast med omvänd skyddsverkan? Om man inte får fyr på en förskola, vad sätter man eld på istället om man nu så innerligt hatar det svenska samhället? Ditt garage?

Med andra ord: Har man otur kommer Svarte-Petter med den röda hanen

Familjen Karlsson-Erlandsson lär nog inte ha råd med att sätta ”GZSK”-stängsel runt sin tomt eller förse sin car-port med sprinkler och säkra garageinfarten med en EntraQuick-grind i år. Men kanske hamnar de i en inte alltför avlägsen framtid i den situationen att de måste ha allt detta för att kunna bo tryggt. Vem vet, kanske lovar regeringen inför valet 2018 ett särskilt ROT-avdrag för de som vill fortifiera sina hem…!?!

Att däremot skapa incitament för att folk skall hysa respekt för sin nästas person och egendom, det är däremot inte på tapeten.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vårt nya fortifierade Sverige – eller är det den moderna ”trygghetsskapande arkitekturens” genombrott?

 1. kallepelle skriver:

  Ett nytt dagis i gamla Älvsjö (det gamla med träfasad blev lågornas rov för tre år sedan) har nu fasad av klinkerplattor och anstaltsstaket. Skall vi gissa på en merkostnad på ca 20 mille (och det är väldigt hysch-hysch om tioåringarna som tände på – de är nu tretton och langar som bara den – de har alltså gått vidare i sin brottsliga karriär). Pensionärer avrådes för att binda sin hund utanför konsum sedan några nyrekryter i pyromanernas ålder stal tändvätska och kremerade en (ja hund alltså – vissa gillar inte hundar för dom är om än trogna dock ORENA.)

 2. Crille skriver:

  Denna utveckling påminner om bankernas. De hanterar inte pengar längre pga rånrisken. Andra får finna sig i att bli rånade istället.

 3. Anna skriver:

  Hyresvärdarna får rejäla minskningar för försäkringskostnader genom att införa bricksystem i hyreshusen. För att inte folk ska ifrågasätta nyttan i denna inskränkning av fri rörlighet såväl för de som bor i husen eller dess gäster (eller barnvakt) har de hjärntvättat alla att tro att det är absolut nödvändigt. Men det är det inte alls. Däremot är det givetvis så att mäter man frekvensen av inbrott i ett hus som INTE har det nya låsta systemet, jämfört med alla andra hus som HAR infört det nya systemet, är det kanske inte överraskande att det inbrotten i det enda olåsta huset, har ökat!

  Jag har förbannat det här systemet. Jag har sett ungar som passat yngre syskon låst sig ute för att släppa in en kompis, medan det yngre syskonet har fått panik och försökt hoppa till grannens balkong för att komma ut och hjälpa till (ja, den som frågar sig varför man inte använder dörren känner inget barn- de är inte alltid så logiska utan försöker bara hjälpa till på det sätt som verkar smart för stunden).

  Hur mycket har rapporterats om alla olyckor med utelåsta barn, förvirrade mindre dementa äldre personer som bara skulle köpa tidningen och glömde brickan eftersom de av gammal vana inte låser sin ytterdörr när de bara ska på korta ärenden. Eller som jag själv när jag passade en hund som fick diarré mitt i natten, sprang ut med hunden och låste mig ute… Medan sonen som var drygt 2 år låg kvar inne och sov.

  Hur mycket har rapporterats om de incidenterna? Folk är så in i bängen dumma i hela skallen som går på allt det här. Puppar så gärna in sig i ”tryggheten”. Jo, hade jag varit ensam och sjuk i cancer med besvär att andas , som min mammas granne- skulle jag gärna vilja göra som hon: Låta bli att låsa dörren eftersom hon gärna vill bli hjälpt så snabbt som möjligt om hon måste ringa på hjälp. Men hon bor ju i hus. Hade hon bott här hade hon definitivt inte känt sig trygg.

  Brott mot friheten belönas gott, medan vi som vill leva i ett öppet samhälle som bjuder till kontakt med varandra, kanske på en bänk utanför en affär- straffas. Det är en ding ding värld!

 4. Anna skriver:

  Så du menar att du översätter all grannsämjan med nykterhet? Har du aldrig umgåtts med dina grannar?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s