Politisk aktivism i USA:s och Sveriges förvaltningar – olika metoder, men samma omoral.

Bästa läsare!

Fick jag inte en lite halvsur kommentar i stil med ”Vad har du för bevis?” när jag för en tid sedan bloggade om att det federala skatteverket i USA (IRS) riktat särskilda granskningar mot medborgare och organisationer som är kopplade till den s.k. ”Tea Party”-rörelsen på uppdrag av justitiedepartementet. Tja, förutom att jag kunde hänvisa till diverse alternativa nyhetssajter så kan jag ånyo ta upp ämnet eftersom det visat sig att den ansvarig chef på IRS som utpekats, Lois Lerner, vägrade att infinna sig på utskottsförhör i kongressen tidigare i år. Där skulle hon höras om varför det federala skatteverket verkställde ovanligt ingående granskning mot samhällskritiska organisationer.

Enligt uppgift skall ledningen för IRS upprättat en prioriteringslista där organisationer som kunde kopplas till Tea Party-rörelsen, eller i sitt namn eller verksamhetsbeskrivning kopplades till förespråkande av legalisering av maruijana, sänkt skatt eller beskrev sig som konstitutionella patrioter.

Då Lois Lerner inte hörsammat kongressens kallelse har man bett IRS att få ta del av hennes tjänstemail under den period som hon suttit i ansvarig position. Hör och häpna, men IRS svarar att man inte har kvar innehållet i hennes e-postkonto! All hennes korrespondens mellan 2009-2011 har försvunnit p.g.a. ett fel i mailservern!

Jag har själv råkat ut för någonting liknande på mitt jobb. Nu var det egentligen inte så förtvivlat mycket ett tekniskt fel som ett handhavandefel. En datatekniker skulle flytta mitt arkiv från en server till en annan. Vad han gjorde var att flytta från servern. Var arkivet tog vägen sen är det ingen som vet. Det är möjligt att samma sak hänt med Lois Lerners mejl, fast det är ju egendomlig slump att det skulle vara just hennes efterfrågade e-postkonto som drabbats…

sb irs lost mail

Det hela påminner dock en aning om de beryktade ”tsunami-banden” där utrikesdepartementets agerande i samband med flodvågskatastrofen i Indiska Oceanen 2004 skulle granskas. Man krävde bl.a. från oppositionens sida (då M, FP, C, KD) få klarhet i vem som gjorde vad och veilka som var i tjänst. UD förklarade att all information var rutinenligt raderad. Dock visade det sig att man tagit back-up och därmed skulle kunna återskapa infromationen. Men fastän vi fick regeringsskifte beslutade man sig för att inte offentliggöra informationen. Istället valde man till och med hemligstämpla materialet i 70 år!

Dessbättre gav Lagrådet regeringen på tafsen och förklarade att detta inte var förenligt med Tryckfrihetsförordningen. Det besynnerliga är att det enda som tsunamibanden gav besked om – enligt den andra rapporten från katastrofkommissionen – var att det kunde beläggas att det saknades beredskap för katastrofhantering på UD. Och det visste ju alla redan den 26 december 2004, allatså samma dag som katastrofen inträffade…

Det är ganska lustigt – eller snarare olustigt – att staten kräver att få total insyn i vår kommunikation (FRA:s signalspaning i kabel, d.v.s. Internet, datalagringsdirektivet och sänkta krav för telefonavlyssning, etc), samtidigt som man själva allt flitigare använder sekretesstämpeln – vilket i sig är ett slag mot den väletablerade och föredömliga offentlighetsprincipen som varit kännetecknande för den svensk statsförvaltningens mest positiva sidor.

Vad gäller jämförelsen mellan IRS och svenska myndigheter är benägenheten till maktkorruption densamma, men metoderna skiljer sig åt. I USA sätter man käppar i hjulen för obekväma organisationer genom byråkratiska trakasserier så att sponsorerna skräms bort. I Sverige ser man bara till att dessa organisationers motståndare får mer i offentliga bidrag medan de obekväma blir utan…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Politisk aktivism i USA:s och Sveriges förvaltningar – olika metoder, men samma omoral.

  1. Ping: För 30 år sedan föraktade vi CCCP därför att de förvägrade sina medborgare att resa ut ur sitt land. Nu följer USA… | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s