Vad händer på Rosenbad 4, Fredsgatan 8 och Drottninggatan 16?

Bästa läsare!

Den officiella besöksadressen är Rosenbad 4 i Stockholm, men justitiedepartementet har även kontor på Fredsgatan 8 och Drottninggatan 16. Här tjänstgör justitieminister Beatrice Ask samt migrationsminister Tobias Billström. Före Beatrice Ask tjänstegjorde socialdemokraten Tomas Bodström som justitieminister. Både Bodström och Ask har innan de blev ministrar varit kända för ett kraftfullt försvar av rättsprinciperna (åtminstone verbalt sett). Men de har också efter bara några månader svängt 180 grader och blivit sådana förfäktare av den s.k. övervakningsstaten att man nästan kan tro att någon står bakom dem och siktar med en pistol i nacken. Detta är fakta; nu över till spekulationer.

Jag har fått det vänligt beskrivet att justitiedepartementet är att likna vid en sekt med förkärlek till totalitärism. ”Vi är lagen” är deras motto, och de ser varje utnämning av en ny justitieminister som en tävling i att kunna bryta ner den nya chefen på kortare tid än den förra. ”Bryta ner” i den bemärkelsen att radera den nya ministerns eventuella ideal till förmån för den doktrin som råder på ovan nämnda adresser, och som så tydligt manifesteras genom FRA, datalagringsdirektivet, högre straffsatser för att kunna tillämpa telefonavlyssning, antipiratlagar, etc etc. Personer i både Bodströms och Asks närhet noterade en påtaglig omvändelse och personlighetsförändring. Det kan omöjligt bero bara på dricksvattnet på kontoret.

Men hur kan det komma sig att justitiedepartementet är en sektliknande verksamhet med totalitära ideal? Är kontoret en tillflyktsort för övervintrande statstjänstemän som uppburit övrig ersättning från STASI och KGB? Jag kan inte säga kategoriskt nej på den frågan. Däremot kan jag säga att man helt klart står under utländskt inflytande. Om det sker med eller mot deras vilja kan jag inte säga något om. Den som har det yttersta ansvaret är statsministern, och Sverige har haft oturen att ha två osympatiska despoter i rad; först Göran Persson och sedan Fredrik Reinfeldt. Båda uppvisar psykopatiska drag, och båda har förmåga och kapacitet samt erfarenhet av att bryta ner sina medarbetare. Utrullningen av övervakningsstaten är därför ytterst statsministerns skuld.

Vad jag med säkerhet kan påstå är att det svenska justitiedepertamentet, i samarbete med såväl försvarsdepartementet och utrikesdepartementet, tjänar annan makts intressen. Detta bevisades bl.a. av information från Wikileaks där USA:s ambassad i ett telegram hem till State Department i Washington (amerikanska UD) rapporterade att den svenska regeringen tillgodosett fem av sex kriterier för att kategoriseras som en Special 301-land, d.v.s. att Sverige reducerat hoten mot USA:s intressen inom handel. Och dessa intressen defineras bl.a. av amerikanska storföretag och storbanker. Ambassaden noterade dock ett tillkortakommande från Sveriges sida:

– The sensitive domestic politics that the GOS needs to manage in order to step up internet piracy enforcement in Sweden. The GOS struggles, with good intentions, against a very negative media climate and against a vocal youth movement. For example, we want to highlight the risk that negative media attention on the file sharing issue gives the Pirate Party a boost in the EU Parliamentary elections in June 2009.

Det är faktiskt mig och många andra som den amerikanska ambassaden talar om i dessa rader. Jag var en av alla dessa väljare som röstade in Piratpartiet till EU-parlamentet i juni 2009. Och jag röstade för det partiet i årets EU-val.

Om jag skall vara lite konspiratoriskt lagd så undrar jag hur stor betydelse det har att USA:s regering inte ser med blida ögon på detta Piratuppror från väljarnas sida? GOS betyder Government of Sweden, d.v.s. regeringen Reinfeldt.  På vilket sett skulle USA:s regering kunna påverka så att detta elektorala problem inte uppstår igen?

Tja, teoretiskt sett skulle någon av Barack Obamas sponsorer under valet 2008 (och 2012), t.ex. storbankerna Goldman Sachs eller JP Morgan som är delägare i mediakoncernen Shibstedt, framföra den amerikanska regeringens önskemål om att Aftonbladet och Svenska Dagbladet samt TV4 inte skall uppmärksamma Piratpartiet alltför mycket (eller helst inte alls) under nästföljande valrörelse. Jag vet. Detta är bara teoretiskt möjligt. Lika teoretiskt som att USA skulle kunna lyssna av all världens elektroniska kommunikation (inklusive läsa andra statschefers tjänstemejl) med hjälp av NSA… vilket Edward J Snowden visat också sker på riktigt.

Så, jag hoppas att du fått någonting att tänka på.

Nästa uppgift blir att försöka komma på ett bra sätt att komma ut ur den här situationen. Vi skall inte nöja oss med att bli deprimerade. Vi måste även gör någonting åt detta. Vi kan inte ha en justitieminister som vill behålla datalagringsdirektivet trots att EU-domstolen konstaterat att det inte var förenligt med EU-rätten. Oh, by the way – var ”konstruerades” det europeiska datalagringsdirektivet någonstans? Just det, hos det svenska justitiedepartementet, under Tomas Bodströms ministerskap.

Det första vi kan göra är att väcka liv i frågan och börja skramla ljudligt. Så ljudligt att det hörs ända till Washington (via cable).

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad händer på Rosenbad 4, Fredsgatan 8 och Drottninggatan 16?

  1. Rune skriver:

    ”Sverige har haft oturen att ha två osympatiska despoter i rad; först Göran Persson och sedan Fredrik Reinfeldt. Båda uppvisar psykopatiska drag, och båda har förmåga och kapacitet samt erfarenhet av att bryta ner sina medarbetare.”
    ————————————————–
    Instämmer med dessa ord.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s