LÄSTIPS: EU lägger våra digitala offentliga minnen ”tillrätta”.

sb europe flag

Bästa läsare!

Jag sitter och skriver på annat icke bloggrelaterat material, men bara för att ge er kära läsare ett livstecken, vill jag rekommendera en artikel på Infowars som handlar om att Google fått över en kvarts miljon hemställningar om att länkar till olika hemsidor skall avaktiveras från sökmotorn med stöd av ett beslut från EU-domstolen som menar att sökmotorerna är ansvariga för insamling av data och återgivningen, oavsett om hemsidornas innehåll är fullt lagliga.

Denna inskränkning av yttrandefriheten är ett faktum sedan en man gått till EU-domstolen för att kunna få bort misskrediterande men korrekt information om sig själv. Konsekvensen är att Google nu tvingas – på anmäld begäran – att plocka bort länkar som går till sajter med personlig information. Och man har redan fått 250’000 anmälningar.

I artikeln på Infowars artikel framkommer att flera nyhetsartiklar på gammelmediernas sajter nu försvunnit från Googles sökmotor. Mer om den juridiska aspekten kring EU-domstolens utslag finner du i en annan artikel på VISMA.

Det är lätt att föreställa sig att EU-lagen såsom den uttolkats av EU-domstolen är ett perfekt verktyg för att reducera tillgången på fri information. Politiker, forskare, journalister och andra som blir refererade till på en sajt kan alltså tysta meningsmotståndare genom en enkel ”glöm mig”-anmälan till Google.

Jag börjar bli allt mer övertygad om att vi är i starkt behov av mer anarki på Internet. Inforwars referens till George Orwells ”1984” är till fullo passande – konceptet är ju till och med hämtat från hans bok!

Redan idag är det svårt nog att hitta relevant information på Google där sponsrade länkar har förtur. Den politiska viljan i EU är stark för ett hårt reglerat Internet, alltså motsatsen till det syfte som fanns då systemet skapades. Om makthavarna får möjlighet att tillgripa denna regleringsrätt, då kommer de också göra det. Svenska folket hade en chans att rösta emot denna utveckling, men tyckte att det var viktigare att rösta på partier som delar ut handböcker i hur man blir lesbisk und so weiter.

Folk är tamejfan dumma i huvudet!

Hälsar eder Peter Harold

Här är ett klipp på en allvarlig farbror som säger samma sak:

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till LÄSTIPS: EU lägger våra digitala offentliga minnen ”tillrätta”.

  1. martin skriver:

    Å andra sidan kan det leda till att Googles enorma övertag minskas. Det lär ju fortsätta finnas andra sökmotorer som opererar utanför de här reglerna?

    • Peter Harold skriver:

      Ja och nej. En uppstickare som struntar i EU-lagen skulle kanske kunna få genomslag. Å andra sidan kan ju den tjänsten också bli spärrad av de europeiska internetleverantörerna. Jag vet inte hur det går till rent tekniskt, men däremot hur det går till politiskt sett.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s