Hjalmar Branting och Hyresgästföreningen: De lågutbildade må hålla tyst!

Bästa läsare!

Medan jag försökte förtränga smärtorna från diverse trilskande inre organ lekte mina tankar en vild associationslek som inspirerades av den ena kvällstidningens aktuella löpsedel om att (S)-ledaren Löwin (eller vad han nu heter) lovar att satsa på den svenska skolan. Mina tankar gick till Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra där lokalredaktören i Gävleborgs valkrets… eh, distrikt enligt uppgift (jag kan inte kontrollera eftersom Hyresgästföreningen spärrat texten) skall ha kopplat samman Sverigedemokraterna med Adolf Hitlers nazi-Tyskland. Enligt Fria Tider skrev hon:

Och, det viktigaste, vi får aldrig glömma att Hitler var det som Sverigedemokraternas ombud nu blev med stöd av bland annat gävleborgarna, folkvald.

Så vad är alternativet? Sluta med demokrati så att folk inte röstar på ”fel” politiker? Var Hyresgästföreningen står rent politiskt vet de flesta. Men det var inte detta som triggade min tankegång. Lokalredörktören Lena Mattsson skrev också en annan sak, sannolikt med syfte att utmåla SD som en samling blodtörstiga barbarer, nämligen följande:

Jag bor i ett län vars invånare satte Sverigedemokraterna på silverplats i valet till EU-parlamentet, Gävleborgs län. Här är vi kända för vår låga utbildsnivå, vår höga arbetslöshet, våra många självmord och vår faiblesse för att äta bearnaisesås.

Japp, i Gävleborg är man så lågutbildade att man inte ens kan stava till utbildningsnivå. Vad gäller bearnaisesås (det kunde Lena Mattsson stava till!) vill jag erkänna att jag är skyldig utav bara helvete, men vid närmare eftertanke kommer jag på att jag faktiskt föredrar hemlagad rödvinssås (2 dl vin till såsen och resten av flaskan tar Mrs Harold hand om). Orsaken till detta förhållande beror på att jag råkade äta äkta bearnaisesås på restaurang, så numera är t.o.m. Knorrs pulversås (Ändå den bästa på marknaden!!?) oätlig för mig.

Nå, tillbaka till dessa ständiga sverigedemokrater vars väljare röstar mot bättre vetande. Min tankegång gick inte alls till 1930-talets Nazi-Tyskland. Nej, mina funderingar spolade bandet ännu längre tillbaka, ända tillbaka till den tid där en av Hyresgästföreningens historiska hjältar – Hjalmar Branting – satt i fängelse (om än för ett i mina ögon högst lagligt brott, nämligen att ha nyttjat yttrandefriheten till harm för konung och ämbetsmän). Det är intressant att studera historiens urkunder, och inte bara förlita sig på de tillrättalagda presentationer som har en tendens till att glorifiera utvalda personer och händelser.

Det här exemplet har bäring i högsta grad till det som Lena Matsson i Hyresgästföreningen skriver.

Emedan dagens socialdemokrater glatt och okritiskt tillskriver att Hjalmar Branting och hans socialistiska samtida införde den allmänna rösträtten kan det också vara på sin plats att berätta vad man ”glömt” i redovisningen. Hjalmar Branting ville inte alls verka för ett omedelbart införande av allmän rösträtt. Och skälet till detta var att arbetarrörelsen, d.v.s. den lågutbildade underklassen, var ”inte redo” för denna rättighet. Det fanns ju nämligen en risk att dessa obildade knegare – i sin iver att vinna både mer pengar och makt genom revolutionära metoder – inte skulle välja socialdemokraterna utan istället kommunisterna.

Sålunda fanns det även bland Branting och kompani en kritisk syn på de lågutbildades delaktighet i det demokratiska folkväldet.

Men en sak är lite underlig. Om Lena Mattsson tycker så illa om de lågutbildade gävleborgarna borde hon väl älska de högutbildade? Typ moderater…? Hirr, hirr.

En annan reflektion avseende detta med arbetslöshet är en undersökning från ifjol där man undersökt väljare från valet år 2010 i Stockholm. Av de Stockholmsväljare som hade arbete hade 12% röstat på socialdemokraterna. 12%! Arbetarpartiet Socialdemokraterna! Mua-ha-ha! Rent generellt har mellan 50-60% av lågutbildade svenskar röstat på just detta parti, enligt samma källa. Vad gör Lena Mattsson för tolkning av detta…?

Hälsar eder Peter Harold, lågutbildad kvasi-intellektuell libertarian med 2 års gymnasiestudier som drömmer om en värld utan klåfingriga politiker och åsiktsmaskiner som trycker ner sin politiskt korrekta smörja i halsen på vanliga hederliga löneslavar.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Hjalmar Branting och Hyresgästföreningen: De lågutbildade må hålla tyst!

 1. judaspainkiller skriver:

  Berömmer mig ofta själv för att ha uthärdat 2-årig gymnasial skogsbrukslinje. Inte för att jag har så stor nytta av det idag men den intellektuella utmaningen det innebar har alltid varit tillgodo.
  Vad gäller såser så är löksås med fläskflöt oslagbart tillsammans med den undervärderade vinterpotatisen.
  För övrigt är det väl knappast någon som sätter arbetare och vänstern i samma mening längre.

 2. Rim Rutsdotter skriver:

  Nu har de kritiska kommentarerna och mailen polisanmälts! Det kan inte var lätt att vara så god som Lena!

 3. Åke skriver:

  Professorer och Docenter röstar på Fi eller Mp. M är partiet för de volvokörande flintastekgrillande radhusmännen.

 4. gamla gumman skriver:

  Jag älskar vitsås med ägg, bra till stekt vitfisk, eller inkokt grädde med kapris till lax. Att rösta är svårare. Men att rösta på Fi eller Mp eller Fp skulle jag visa alla att jag inte hade alla hästarna hemma.

  • Peter Harold skriver:

   🙂

   Stekt vitfisk, det var länge sedan. Jag fuskar med halvfabrikat i senapssmör. Gott men det ger mig dåligt samvete eftersom jag önskar att jag var duktig nog att processa måltiden helt och hållet själv.

 5. rksmrgs skriver:

  Du skriver ”emedan” men jag tror Du menar ”medan”.

  Emedan = Eftersom.

  Medan = Samtidigt.

  Ursäkta det bildade messerschmidtandet.

  • Peter Harold skriver:

   Ursäkten godtagen på förhand, och av en ren händelse såg jag faktiskt en Messerschmidt eller Heinkel igår när jag åkte genom… få se, kan det ha varit Bollnäs?

   Till texten. Jag skrev:

   ”Emedan… bla bla bla bla bla bla… kan det också vara på sin plats att berätta vad man ”glömt” i redovisningen. ”

   Nej, det känns som att det fungerar med ”Emedan/Eftersom”, eftersom skälet till mitt påstående är att sossarna och deras likar glömmer att redovisa Brantings ursprungliga åsikt. Fast annorstädes kan det det tänkas att jag använt ”emedan” på ett otillbörligt sätt. 🙂

   F.ö. minns jag att jag använde ”emedan” i talspråk redan när jag gick i mellanstadiet, vilket fick min lärare att be mig hålla tyst. Han tyckte att inte barn skulle använda ålderdomliga uttryck. LGR70, du vet. Likadant med ”ehuru”.

 6. Anna skriver:

  Hyresgästföreningen ja. De hade jag fortsatt vara betalande medlem till om jag bott kvar i min etta i city. Fast där behövde jag egentligen inte deras stöd. Det hade blivit uppror bland grannarna om någon blivit illa behandlad av värden. Där PRATADE man nämligen med varandra. Och UMGICKS. Sug på den ni. Det var rena rama folkhemsidyllen.

  Sedan jag flyttade till förorten där jag fick enorma problem kontaktade jag HGF efter att ha slutat vara betalande medlem sedan 2 år tillbaks. De meddelade att ”problem som uppstått efter att ha blivit medlem – inte kommer att behandlas”.

  Det är precis som att HGF resonerar ungefär som det här med att betala skatt: Har du inte betalat skatt sedan du inträdde som medborgare i landet kan du inte heller förvänta dig någon hjälp för de problem du upplevt före den här tiden?

  Hyresgästföreningen verkar leva i en helt annan värld. I en libertariansk modell- kanske?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s