Var är gud? Och har tyskar bättre vilja till fred än ”honom”?

Bästa läsare!

Jag har en vän som sörjer sina döda familjemedlemmar. Hon har fått en massa uppmuntrande tillrop, men många av dessa känns meningslösa om jag förstår henne rätt. Någon av hennes vänner försökte trösta med att Gud tagit dem hon förlorat till sig; ”De är i himlen nu”. Logiskt sett blir följdfrågan: ” – Varför har Gud gjort det? Jag hade större nytta av dem än vad han kan ha!”. Jag vet inte om det finns något svar på den frågan för oss lekmän. Prästerna har dock hört frågan tusentals gånger. Och de trollar snabbt fram ett svar som vi inte skall kunna avvisa. Prästerna skyller våra förluster på djävulen.

Joel Ingmarsson i Svenska kyrkan säger så här:

Gud vill alltid det som är gott. Men i vår tillvaro finns inte bara Gud och hans goda vilja. Djävulen och det onda finns här också. Djävulen vill ha sjukdomar, olycka och död. I hela vårt liv upplever vi kampen mellan det goda och det onda, mellan Gud och djävulen. Ofta märker vi det i ”små” saker, som när en gammal människa halkar och slår höften. Men lika ofta märker vi det i ”stora” och mer allvarliga saker, som krig och svält – eller ett barns död.

Detta är ett svar som är formulerat efter samma retorik som en politiker använder när han eller hon blir motsagd: ” – Bara vi vill gott. Vi står för lösningarna. Våra motståndares vanstyre har orsakat problemen. Om alla tänkte som vi skulle världen vara bättre.”

Enligt de släkttavlor som kan utläsas i Bibeln är människans historia blott 6000 år gammal. Vi kan förmoda att kampen mellan gott och ont påverkat människan ända sedan dess då ormen gav Adam och Eva aptit för malusfrukter. Jag vet inte om det fanns en kamp mellan ont och gott före dess, och jag kan inte riktigt föreställa mig hur den kampen yttrade sig. Måhända gjorde djävulen vulkaner medan gud försökte göra blomsterängar? Och gud skapade gulliga pandor medan djävulen skapade malariamygg? Någon annan får spekulera fram rätt bild. Jag konstaterar bara att människan – om Bibeln är korrekt, låt oss leka med den tanken – varit utsatt för denna envig mellan Gud och djävulen i över 6000 år nu. Sex årtusenden har förflutit – och i slutet av dagen är det fortfarande Djävulen som klår Gud efter alla dessa år av kamp mellan gott och ont. Någon som fortfarande tror på tröst?

Det finns en sekulär tolkning också, liksom en tolkning som med god vilja åtminstone betraktar de bibliska berättelserna som symboliska. Och kyrkans förklaringar till varför barn och älskade dör som rena rama bortförklaringar.

Min vän som sörjer har kanske en miljard olyckliga föregångare. Var befann sig Gud när 17 miljoner soldater dog vid de olika fronterna under 1:a Världskriget? Var befann sig Gud när 24, 3 miljoner soldater och 23,6 miljoner civila dog under 2:a Världskriget?

Svaret där, såsom vi hört det på TV, är att Gud var där ”med oss och bekämpade ondskan och lidandet, och till slut segrade han”. Men på senare år har jag börjat fundera över hur effektiv Gud varit vid dessa tillfällen. Varför tar det sådan tid för honom att skippa rättvisa?

Ja, skall vi tro att vi som vann de två världskrigen hade gud på vår sida, måste vi förutsätta att Tyskland varit på djävulens sida (även om jag aldrig hört någon tysk beklaga sig över att djävulen gjorde för lite för att de skulle vinna de två storkrigen…). Hur skall vi då förhålla oss till att Tyskland 1916 – alltså under 1:a Världskrigets mitt – föreslog att man skulle sluta fred och att de krigförande länderna skulle återgå till samma gränser som rådde före krigsutbrottet, alltså ett status quo ante bellum?Tänk er om detta hade blivit verklighet 1916 – två år före det verkliga krigsslutet?!! Då hade Frankrike inte propsat på att Tysklands skulle förnedras genom Versaillesfreden; Tyskland skulle inte ha tvingats till kostsamma  krigsskadestånd; Tysklands ekonomiska och industriella utveckling hade kunnat fortskrida och ge landet ett välstånd som inte lockat fram nationalsocialisterna.

”Djävulen” bad om fred 1916. Men fick fortsatt krig på order av ”Gud”. Ett krig som tjugoett år senare fick en ännu blodigare uppföljare. Man skulle kunna raljera och säga att Gud är omdömeslös, men det enda jag lyckats bevisa är faktiskt att det är människor som står för det onda och det goda – och följdaktligen för det omdömesfulla och det omdömeslösa. Det som sker är inte nycker av guds försyn eller märkliga oförutsägbarhet. Det som sker är baserat på några få människors egenintressen. Ingenting annat.

Detta är viktigt att ha detta i åtanke när vi ser hur vår värld än en gång vandrar mot ett nytt kallt krig, och i värsta fall – med tanke på de underrättelser jag fått under de sista veckorna – kanske också ett tredje världskrig.

I mycket anser jag att den forne kongressmannen Ron Pauls insatser i debatten om Ukrainakrisen (han anser att Vita huset måste upphöra med sin interventionistiska politik, och menar att Barack Obama är en hycklare som kräver av Ryssland att ”inte blanda sig i Ukrainas inre angelägenheter”, samtidigt som Vita huset finansierat och eventuellt också lett de organisationer som orkestrerade de statskuppsliknande händelserna som inträffade tidigare i år, och som lett till landets inbördeskrig) påminner om oppositionsledaren Fitzmaurice i det brittiska parlamentet som i november 1916 menade att det pågående kriget bara skulle förgöra den europeiska civilisationen, och författade ett fredsförslag (Lansdownebrevet) som dock avvisades intensivt av den nytillträdde premiärministern David Lloyd George samt utrikesministern Arthur Balfour. De båda hade en helt och hållet annan agenda; de ville ha med sig USA i kriget för att segra över Tyskland. För att uppnå detta förhandlade man med president Woodrow Wilsons rådgivare. I april 1917 ägde det inträdet rum sedan Tyskland beslutat att sätta Storbritannien i sjöblockad (de allierade hade redan satt Tyskland i sjöblockad sedan krigets början; USA hade varit neutralt och ville handla med båda sidor).

Louis Brandeis var rätt man att förhandla med, och han uppvaktades via baron Rotschild. Brandeis var nära förtrogen med Wodrow Wilson, så nära att han kände till presidentens amorösa brevväxling med en änka vid namn Mary Allen Peck innan hans första hustru avled, något som kunde ge det allmänna skvallret en ny dimension och vara till harm för presidentens äktenskap n:o 2 som inleddes 1915. Brandeis involverade sedan kollegan  Felix Frankfurter att uppvakta president Wilson och få denne att stödja Balfourförslaget, alltså den handling som skulle vara den brittiska regeringens tack för att Rotschilds nätverk lyckats förmå USA:s regering att ge upp sin neutralitet och vänskap med Tyskland (man fick få den allmänt tyskvänliga pressen att svänga 180 grader). Belöningen att ha tjänat gigantiska summor på krigsfinansiering var inte nog för den förmögne baronen, som tack vare sin insats lyckats förlänga sina vänners krigsinkomster under ytterligare två år genom att förmå premiärminister Lloyd George att avvisa förslaget om en status quo ante bellum-fred.

Hur mycket hade gud med detta att göra? Inget. Inte djävulen heller. Människan är offer för sin natur (krig, våld) och för naturen (sjukdomar, olyckor). I vår djupa sorg kan vi måhända önska att det fanns en gud som kunde ha gjort förlusterna ogjorda. Det är en fåfäng önskan.

Men vi får inte låta sorgen grumla vår syn och vårt omdöme. Därför är det vår plikt att avslöja de konspirationer som vållar oskyldiga människor död, förintelse, harm och sorg. Just nu, i detta år, ser vi hur historien upprepas. Det inbördeskrig som utspelar sig i Ukraina är i grund och botten en upprepning av de dolda insatserna som förlängde 1:a Världskriget. Nej, detta är ingen konspirationsteori; sanningen ligger blottad för alla envar som har ögonen öppna och som förstår sambanden samt begriper vad politikernas högtravande ord betyder på riktigt.

Verkligheten har visat oss alltför många exempel där begagnandet av ord som ”fred” och ”demokrati” i själva verket innebär motsatsen, även när de uttalas av den mest glorifierade av män och kvinnor som skyddas av livvakter. Politikern är nämligen avkomman av en illusionist och en prostituerad.

 Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Var är gud? Och har tyskar bättre vilja till fred än ”honom”?

  1. Anna skriver:

    Den som mest pratar om att göra något brukar i själva verket inte göra det tillräckligt ofta för att bli mätt på det och blir därför besatt av det. Ordet demokrati är ett sånt ord. liksom knulla. Att prata om sex är ju rätt vedertaget- då vet alla att han eller hon- inte gör det. Ordet demokrati är lite knepigare. Nämner någon demokrati tänker jag att han eller hon antingen är som jag, eller tvärtemot. Ingen annan använder sig av det ordet längre. Om denne inte är politiker, förstås.

    Alla som lever i dagens samhälle (eller försöker att leva) har ju insett sedan länge att det bara rör sig om ordmissbruk. Demokrati är fint- så länge ni tycker som jag. Tyvärr är det ju fortfarande gamla stofiler som inte alls hänger med i utvecklingen som styr och ställer i myndighetsställning.

    Råder demokratin i dag i ”valfrihetens” tecken? Grattis för er som fått större valfrihet. Själv hade jag bara velat en enda sak här i livet som förälder: Att mitt barn hade kunnat uppleva samma trygghet och miljö som jag själv växte upp i som liten. Min definition av ordet demokrati är just detta. Det kan du inte hitta i någon ordbok. Inte faan kan du hitta det i bibeln heller.

    Gud är inte god. Religionen är ett jävla skit som människor skyller sina felsteg på. Bibeln kunde lika gärna kallas för ”Idiotens stora synonymordbok”.

    • Peter Harold skriver:

      Att prata om sex är ju rätt vedertaget- då vet alla att han eller hon- inte gör det.

      Håller inte med. Jag bloggar allt mindre om sex, och jag har definitivt inte mer av den varan nu jämfört med förr.

      Å andra sidan så brukar min dotter läsa denna blogg, så det har ju haft en viss betydelse. Det är därför jag skriver om så utstuderat tråkiga saker numera… 😉

      Jag kan instämma att det finns mycket man önskar för sina barns skull. Jag har dock insett att jag inte kan ge min dotter samma uppväxt som jag eftersom vi lever på en helt annan plats än där jag växte upp (som f.ö. ligger inhöljt i brandrök numera; får se i höst om det blev kvar något av mina gamla svampställen). Jag är bara tacksam över att hon trots det inte blivit ett freak.

  2. Anna skriver:

    Ja, jag skriver inte alls eller pratar om sex heller. Fast det beror ju på att jag inte pratar med någon normal människa alls- pratar bara med personer i myndighetsform eller med barn i stort sett. I den här världen via tangenttryckande- är den enda gången jag nämner sex och då bara för att kommentera någon annan sexfrustrerad som började… Jag märker att även du har nåtts av djungeltelegrafen. Freak blir man genom dagligdags mobbing. Inte genom föräldrars minnen av barndomen som sådan.

    • Peter Harold skriver:

      Nä, det är sant. Min dotter brukar förolämpa mig på ett stilfullt sätt. Plötsligt kan hon utbrista med falsettröst i ett ” – Neeeej!” och jag frågar vad som står på. Och så svarar hon med sitt sneda leende: ” – Jag börjar få samma vanor som min pappa. Herregud, hur skall det här sluta”.

  3. Majsan skriver:

    Guds vara eller icke vara är alltid en intressant tanke. Jag är väl agnostiker, dock inte ateist. Jag även är hyfsat bevandrad i evolutionsläran och finner hål i förklaringsunderlaget, liksom hål i just varje religion. Inget håller fullt ut men få troende på endera sidan ser luckorna och erkänner att ibland vet man just inte …. Dock är livet på vår jord fantastiskt (inte människans förstörelse, misär, våldsamheter och ren ondska) vilket gör mig benägen att tro att det finns något därute . Får gärna vara Star Treks förklaringsmodell, Liv är en naturkraft i sig och uppstår så ofta det kan om än ofta med en viss hjälp av en försvunnen urgammal första ras som sådde frön där det gick så att säga 🙂

    Någonstans i NT står det något i stil med att, då det gäller läror/religion, så av dess frukter ska man känna trädet. Genom tiderna och kanske i synnerhet idag så kryllar det av rutten frukt. Sedan kan det alltid diskuteras VAD som är ruttet och oätligt. Isis är ju ett praktexempel på att anse sig vara trädgårdsmästare som ska beskära grenar för att få ett friskt träd …. huga!

  4. cark1 skriver:

    Gud är så elak att hans enda ursäkt är att han inte existerar. Så har jag sagt länge och kommer fortsätta säga länge än. Dessutom leder Jahve över Satan i bibeln med fler än två miljoner dödade.

  5. KZ skriver:

    På tal om konspirationer. Här är mitt bidrag som kanske kan förgylla din dag…..
    Undrar hur många som informerats om Sveriges samarbete med Obamas’s projekt ”Power Africa” via USA:s USAID där man lovat investera en miljard dollar?
    Mötet med Afrikas ledare skedde i USA under tisdagen den 5 augusti. Själv har jag inte kunnat läsa en enda rad om detta i svensk media. Även Rockefeller Foundation är med på ett hörn i detta projekt kan man läsa.
    SWEDEN’S COMMITMENT TO POWER AFRICA
    http://www.usaid.gov/news-information/press-releases/aug-5-2014-swedens-commitment-power-africa

    Något som är ”intressant” med denna USAID är att man har eller har haft verksamhet överallt runt om i världen i länder där man har eller har haft olika typer av oroligheter som exempelvis i Syrien, Libyen, Irak, Ukraina, Kuba m fl. Finns där något samband mån tro? Varför denna min misstänksamhet?
    Jo, det finns bekräftat och mycket väl beskrivet hur USA genom just USAID:s ”Office of Transition Initiatives” och med användning av olika frontgrupper och företag, lokaliserade bl a på Caymanöarna för att dölja USA:s inblandning, försökt störta sittande regering på Kuba….läser man dokumenten så bleknar faktiskt de flesta konspirationsteorier då verkligheten åter överträffar dikten. Flera gånger om faktiskt. Man vänder sig även till Jack Dorsey, skaparen av twitter liksom man utnyttjar Facebook för ändamålet. Man skickade spansktalande ungdomar från Sydamerika som agenter att skapa vänskap med unga kubaner. Man använde sig tom av en workshop om AIDS för ändamålet……
    Rekommenderad läsning:
    Conspiracy Fact – How the U.S. Government Covertly Invented a “Cuban Twitter” to Create Revolution av Michael Krieger, Apr 3, 2014
    http://libertyblitzkrieg.com/2014/04/03/conspiracy-fact-how-the-u-s-government-covertly-invented-a-cuban-twitter-to-create-revolution/

    U.S. Government Caught Using Humanitarian HIV Program as a Front to Foster Cuban Dissent
    av Michael Krieger, Aug 4, 2014
    http://libertyblitzkrieg.com/2014/08/04/u-s-government-caught-using-humanitarian-hiv-program-as-a-front-to-foster-cuban-dissent/

    US sent Latin youth undercover in anti-Cuba ploy
    http://www.washingtonpost.com/politics/us-sent-latin-youth-undercover-in-anti-cuba-ploy/2014/08/03/2c9f5786-1b5a-11e4-9b6c-12e30cbe86a3_story.html
    Från Washington Post: ”Their assignment was to recruit young Cubans to anti-government activism, which they did under the guise of civic programs, including an HIV prevention workshop.”

    Att sedan USAID även är verksam i samtliga länder i Afrika där man nu har utbrott av Ebola liksom U.S. Department of Defense har medicinska forskningscentra i dessa länder känns obehagligt. Att sedan ”The Government of the US as Represented by the Secretary of the Dept. of Health” tagit patent (patent: US 20120251502 A1. Human Ebola Virus Species and Compositions and Methods Thereof) på en metod för behandling av Ebola gör åtminstone mig en gnutta orolig och frågande.

    ”Army Institute Responds to Growing Ebola Outbreak in West Africa”
    http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=122836

    https://www.google.com/patents/US20120251502

    Kombinerar man sedan detta med den ekonomiska bubblan som bara växer och med BRICS länderna nyliga överrenskommelse att inrätta en konkurrent till IMF samt att länderna avser komma ifrån dollarn, även vid köp av olja, så börjar man ju fundera i lite andra banor än de media försöker tuta i oss vad gäller Ukraina ovh Ryssland. Sedan skall vi inte glömma oroligheterna i MÖ och islamisternas framfart där som skapar enorma flyktingströmmar till Europa och till vårt land där varje hälsoundersökning av asylanter anses kränkande. Man funderar ju numera nästan lite som i youtube klippet: ”GLOBAL RESET In The Making – An Ecomomic Collapse and WORLD WAR 3 Elite Agenda”

    /KZ

    • Peter Harold skriver:

      Min dag är gjord, KZ! 🙂 Om USAID har jag bloggat i förbifarten om tidigare, och det var just om organisationens ”engagemang” för utveckling i latinamerika. Till och med i amerikanska medier (kanske inte alla, men ändå) talas det rätt ut om organisationens verkliga syfte.

      Det skall kanske också påpekas att många kritiker mot Barack Obamas konferens menar att syftet med den inte handlar om att hjälpa det afrikanska folket, utan om att Barack Obama skall kunna skryta i sina memoarer om att han samlade 50 afrikanska ledare. Med andra ord, han leverarar enbart varm luft till afrikanerna….

      • KZ skriver:

        Man kan ju även fråga sig vad Sverige får i ”utbytet” mot att ”investera” 1 miljard dollar i Afrika. Ökad invandring från Afrika för att sedermera förbättra framtida ”handelsutbyte” med kontinenten? Utöver att vi till skillnad från andra länder ges tillgång till senaste teknik inom diverse områden förstås.
        Utöver detta undrar jag om Sverige används som kamouflage av USA då jag antar att Sverige har mycket gott renommé i denna del av världen emedan USAs rykte kanske är något mer skamfilat.
        /KZ

        • Peter Harold skriver:

          Vi kommer nog inom kort ha arbetat bort vårt goda rykte (som vi kanske inte till fullo förtjänat). Såg på TV igår att FRA fullbordat hackerattacker mot ett hundratal objekt i ett projekt som den brittiska signalspaningsmyndigheten hoppat av därför att det var olagligt.

          Mitt intresse är i alla fall väckt. Afrika kommer bli en spännande kontinent igen. Vi kan nog se framför oss en massa fascinerande krig där. Kina och Indien är redan etablerade, satsar på infrastruktur och har redan börjat industrialisera den mörka kontinenten. Under tiden skall Sverige avveckla sin industri, och satsa på att lära alla Sveriges gymnasieelever att läsa klockan…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s