Varför vill alliansregeringen förlora valet?

Bästa läsare!

Pest eller kolera? För många är det vad riksdagsvalet 2014 handlar om. Rösta på den borgerliga Alliansregeringen? Eller lämna över stafettpinnen till den socialistiska oppositionen? Obs! Frågan är retorisk. Du behöver inte svara om du inte vill…

Liknelsen är dock inte alls illa vald.

Pest är en infektion som orsakas av en liten elak bakterie, och pesten är mest förknippad med historiska händelser som t.ex. digerdöden på 1300-talet. Fast pesten slog till här och var och då och till fler gånger, företrädesvis som benämning på de mest olika sorters infektionssjukdomar som dåtidens läkevetenskap inte visste mycket om.

Kolera är också en bakteriesjukdom som genom historien skördat många liv, men drabbat mindre än en handfull individer i vårt land sedan 1990-talet. Så teoretiskt sett är kolera att föredra framför pest. Detsamma gäller politiken.

Jag känner mig otrygg i det att regeringsmakten med största sannolikhet skall övertas av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Jag är visserligen inte helt lycklig med hur den borgerliga regeringen uttolkar sitt liberala och konservativa arv, men att påstå att jag skulle känna mig mer euforisk med en vänsterregering är lika osant som en fejkad manlig orgasm.

Enligt Aftonbladet rasar Moderaterna med 3%-enheter i senaste United Minds-mätning, medan Expressen noterar att ”Alliansen knappar in” och nu står det bara 46,6 mot 36,6 till socialisternas favör. Det går trots allt att avgöra vilken tidning som är vilken…

Normalt sett brukar det parti som leder regeringen ha en tendens att snarare sluka sina mindre medpartier, något vi såg i samband med valet 2010. Nu har någonting hänt. Min gissning är att vi börjar se en borgerlig variant av spontan intern utjämning för att samtliga koalitionspartier skall få stanna kvar i riksdagen (fastän de kanske inte riktigt förtjänat det). Moderaterna brukar alltid missgynnas av denna rörelse.

Men nu handlar det inte om förhållandet mellan de fyra staplarna i väljarstöd för M, FP, C och KD. Nej, det som är uppseendeväckande är att det rödgröna blocket leder så mycket över det borgerliga. Den dag då valförlusten är ett faktum kommer förklaringen lyda att ” – Vi hade problem med att få ut vårt budskap”. Vilket delvis faktiskt är sant, även om man också måste ha ett budskap som får väljarna att prioritera i utbudet av politiska partier.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson (varför heter de inte af Gyllenstril och von Wankelmodh längre; vart har det fina folket i moderaterna tagit vägen?) har blivit kallsvettig och skickade ut partiets mobila valcontainer i förtid, med första uppställning under ”bögfestivalen” härom veckan för att värva väljare hos dem som egentligen inte tycker att det är någon skillnad mellan M och SD (och som privat föredrar S/M). Persson lovar att man före valets slut skall ha samtalat med 1’000’000 väljare. Kent Persson, inte den andra Persson som vi minns bättre.

Nu har jag väldigt svårt att föreställa mig att man skall kunna försäkra sig mot valförlust genom att bygga valstugor och skaka hand med Kålle och Agda. Jag tror inte ens att man kan köra en Yngve Holmberg-lansering för att åstadkomma en valseger när man så systematiskt motarbetat sig själv som man gjort under åtta år.

Vad är det jag talar om? Jo, jag talar om huruvida ett partis väljare kan lita på att det parti man röstar på kommer att föra samma politik som man gått till val på. Med andra ord – det handlar om förtroende.

För borgerliga väljare är situationen lite speciell. Vänsterväljare kan vara nog så säkra på att de får vad de röstar på; mer makt åt staten, sämre förutsättningar för privat verksamhet och mindre individuell frihet. Borgerliga väljare, vilka traditionellt tycker att staten skall vara beränsad och att folk skall få sköta sig själva och få vara ifred, står inför en betydligt osäkrare framtid att få uppleva en utveckling i denna riktning. 00-talets och 10-talets svenska höger existerar inte i dess traditionella bemärkelse. Fredrik Reinfeldt konstaterade att för att få till en borgerlig regering måste moderaterna framställa sig som ett socialdemokratiskt parti (av honom kallat ”Nya arbetarpartiet”).

Visst fick Reinfeldt många hurrarop av sina medlemmar efter valsegern, men för svensk frihetlig höger var det en Pyrrhusseger. Vi fick massövervakning av Internet, tele- och datatrafiklagring, en regering som gav nöjesindustrin polisiära befogenheter, och man tecknade avsiktsförklaringar om handelsavtal med USA som inte ens folkvalda politiker fick ta del av innan de skulle rösta. Svammel om gredelina kuvert icke att förglömma. Und so weiter.

Med tanke på bl.a. vilka som läser Skrivarens Blogg anar jag att någon här undrar varför jag inte skriver någonting om Sverigedemokraterna som ett tredje alternativ i svensk politik. Svaret på det påpekandet är att jag inte vill avvika från ämnet. Jodå, jag är väl medveten om att SD har en syn på invandringspolitik som är mer förenlig med 1970-talets gamla moderater.

Och just av den anledningen agerar Fredrik Reinfeldt som han gör genom att komma överens med Miljöpartiet att allt fler hyreshus, värdshus, vandrarhem, konferenscentra, herrgårdar och till och med slott skall ställas till Migrationsverkets förfogande som mellanlager för alla människor som söker sig till vårt land för att åtnjuta förmåner som inte varit dem förunnade i deras gamla hemländer (och med ”förmåner” menar jag allt från att slippa få skallen bortsprängd av en klusterbom till att få guldtänder på skattebetalarnas bekostnad).

Ett löfte har statsministern hållit, och det är att vi skall få se mer av den politik som SD avskyr. Vad gäller migrations- och socialpolitik har Reinfeldt levererat enligt det obstinata löftet. Frågan är om hans personliga aversion till SD skulle kunna vara en viktig delförklaring till att hans parti nu stöds av färre än vart femte väljare. Det är i alla fall en teori som stöds av socialdemokraternas reklambyrå som tydligen gjort ett antal valfilmer utan att hylla den svenska multikulturen.

Jag är inte förvånad ifall socialdemokraterna vinner valet genom att på huk till Rosenbad. Låt mig avsluta denna postning med att citera bloggkollegan Bengt Bernström som reflekterade över oppositionsledarens egenskaper:

Att verkligen väga varje ord på guldvåg och sedan låsa in lejonparten av dem i ett sprängsäkert kassaskåp är något av Stefans adelsmärke. Tystnaden är hans signum.

Jag kan bara instämma.

Hade Fredrik Reinfeldt varit lite smart skulle han ha upphört med sitt toppstyre i partiet, släppt fram de som skulle kunna bli morgondagens M-ledare och potentiell statsminister, och utmanat (S) på en strid om framtidens idéer. Att gå till val på att man redan haft makten i åtta år och därför skall fortsätta fyra år till känns mer som att man vill skrämma bort väljarna. I så fall ser det ut som att man kommer lyckas…

Nu tillbaka till sjuksängen.

Hälsar eder Peter Harold

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Varför vill alliansregeringen förlora valet?

 1. N. Egerbohl skriver:

  Nu har ju tillochmed Borg kommit ut som rasist (en som kan räkna), och sagt att invandringen är en allt större utgiftspost.
  Rätt som det är säger väl Karin Enfald att vi måste förstärka försvaret.
  Den stora nyheten på Aktuellt är att det inte finns 50% kvinnor i kommunstyrelserna. Ursäkta, men jag tycker de flesta funkar tillräckligt dåligt redan nu.
  Tur att vi har SVT så vi vet vad som är viktigt.

 2. KZ skriver:

  Kanske man inte vill ”ta ansvaret” för landets slutgiltiga nedgång. Den man så framgångsrikt bäddat för under alla åren vid makten.

 3. cfr skriver:

  Reinfeldts fullständigt rabiata hållning (är karl’n verkligen i ordning?) relativt SD kommer att leda till mängder av scrotumröster, även kallat pungsparksröster, i höst. Reinfeldt har ännu inte presterat ett enda argument gällande invandringen när han debatterar med Åkesson utan hemfaller ständigt istället åt att bräka ”människosyn” i olika tonarter. Statsmannamässigt?

  Scrotum i september!

  Och Ullenhag kommer att stå pall. Ända till september.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, vad kan man säga? Jag är omringad av en massa människor på mitt jobb som säger att SD inte är deras kopp thé, men det finns inget val för dem. Det paradoxala är att dessa personer så sent som i vintras körde med en massa nazistliknelser när de talade om partiet. Att jag kommer med genomtänkta koncept som alternativ till åttaklövern ger de inte mycket för eftersom det partiet inte skulle få mer än 0,01% av rösterna.

   Så det känns lite hopplöst för mig också.

 4. kallepelle skriver:

  @cfr
  Ja vem attan vill inte väcka Regnfjäll med en redig taskspark? Teaterdirektören som styr oss från nästa överordnade nivå har väl fått löften av Löfven att han skall göra sitt bästa att lyda honom. Tänk om Löfven blir Fredspristagaren på förskotti denna höst – han är ju minst lika okvalificerad för det som NoBama var! Heja på Stortinget – eller är det dags för Mugabe nu kanske?

 5. Csaba Kemeny skriver:

  Jag tror att SD får betydligt flera röster i höstens val än diverse opinionsundersökningar visar innan valet. Problemet är att att i grund och botten kan vi inte räkna med några förändringar, den svenska mentaliteten tillåter inte radikala svängar.
  Det blir pest OCH kolera.

  • Peter Harold skriver:

   He, he, här får jag säga att jag blir avundsjuk på att jag inte utvecklade mina tankar, för det finns faktiskt ett pest OCH kolera-scenario, nämligen att det blir en blocköverskridande koalition.

   Däremot tror jag att det kommer ske svängningar, om än inte 180-grader. Vi har trots allt yttre faktorer som den aldrig sinande strömmen av oroligheter runt om i världen. Dessa har inte uppstått spontant utan är följder av aktiva politiska beslut, men det påverkar oss likt förbannat.

 6. Cello Jr skriver:

  Valet är redan avgjort. Enkel matematik. De rödgröna vinner oavsett om fp och c åker ur riksdagen eller ej. Det enda skälet att rösta på Alliansen, att slippa skattehöjningar, har som bekant nu bortfallit. Och hur man än ser det, så finns inte Sverige i någon substantiell bemärkelse längre. Vi har för alltid förlorat vårt territorium och vad än värre är, vår kulturella och politiska hegemoni. Sverige har blivit en koloni för främmande folk och främmande kulturer. Inget fromt önsketänkande kan ändra på det. Inte ens om SD fick 15 procent, vilket jag tyvärr inte tror.
  Framtiden är en strid om territorier, revir. Staten i Sverige plus i alla andra västländer och även bitvis globalt har förlorat våldsmonopolet. Islamska Staten (IS)är ett bra exempel. Med tanke på att IS förklarat krig mot oss och att svenska nationalister som stridit i Ukraina återvänder, så. . . ja, där har du preludiet till det framtida inbördeskriget eller snarare inbördeskrigen à la Balkan.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article11450153.ab

  • Jern&Betong skriver:

   Får jag beskriva två möjliga resultat av höstens val som kan kan inge något litet hopp för framtiden. Två strimmor av ljus i ett kompakt mörker.
   Fall 1 – Alliansen får 39% och SD 12%. Reinfeldt avgår och Alliansen släpper in SD i regeringen. Invandringen minskar då från 200 000/år till 50 000 och Åkesson får tillnamnet Den store.
   Fall 2 – S kan inte regera med MP och Alliansen kan inte regera med SD. Resultatet blir en stor koalition; S + M = Sant! De samhällsbärande partierna tar sitt ansvar för nationens överlevnad och minskar invandringen från 200 000/år till 50 000.
   Jag ser nu att även mina ljusstrimmor har drag av dystopier men om man ska dö är det väl bättre att dö i morgon än idag.
   ps. I Aftonbladet fanns också en artikel av Birgitta Ohlsson. Ungrarna har röstat för en odemokratisk politik och nu kräver Ohlsson att EU straffar Ungern genom att stoppa bidrag till landet. EU måste få mer muskler för att tvinga ungrarna att rösta för demokrati, tycker Ohlsson. Förutom mer muskler är ”kraftfulla instrument” något som ska betvinga diktaturen i Ungern. Om de vägrar att rätta sig efter de demokratiska diktaten ska de slängas ut ur EU, tycker demokratiminister Ohlsson.
   Birgitta Ohlsson påminner om George Carlin. Skillnaden är att hans publik skrattade.

   • Peter Harold skriver:

    Vi skall sända Birgitta Ohlsson en tacksamhetens tanke om hon öppnar för att medlemsländer skall kunna slängas ut. För idag finns ju inte ens möjlighet att frivilligt lämna eländet… 😉

    Det borde finnas omfattande analyser av en tilltänkt S + M-regering. Jag kan dock inte minnas att jag läst någon. Saken har dock diskuterats fler gånger under årens lopp. Dock är jag inte övertygad om att en sådan koalition skulle bli Sveriges frälsning, även om jag inte ser den som tekniskt ogenomförbar.

    • Jern&Betong skriver:

     En gång begärde jag mitt utträde ur facket men det var omöjligt att få ett sådant beslut igenom byråkratin. Mitt motdrag blev att inte betala kontingenten. 8 månader senare var jag utesluten.
     Icke betalda EU-avgifter ger nog samma resultat. Money talks.
     ”Allt går att vända” – Om sionisterna åker till ett främmande land och proklamerar det som sitt och därefter lyckas köra ut det landets befolkning under förevändningen att dessa angriper de fredliga sionisterna, så låter det som en enkel sak att skicka hem en miljon främlingar från vårt land till deras egna länder.

     • Peter Harold skriver:

      Nope, vi svenskar är drillade till att lägga oss på rygg med blottad strupe eller rulla runt och dra ner våra byxor. Vi blundar för verkligheten och upprepar mantrat ”Det är gott att skänka bort sitt land, det är gott att skänka bort sitt land” medan en av körledarna utbrister i gospel att ”Det är kul att betala skatt”.

      En bra grej med vapenförbud är att jag hindrats blåsa av mig skallen för länge sen när jag funderat på vad den här skiten skall sluta nånstans.

      • Jern&Betong skriver:

       Jag har vapen men överväger att blåsa huvudet av någon annan istället. Kan bara inte bestämma vem. Körledaren kanske.
       Förr skattade det svenska folket friheten högt, numera är det fritt att skatta det svenska folket högt.

       • Peter Harold skriver:

        Ja, och nu börjar man även ”beskatta” genom allt högre priser på varor och tjänster (inflation). Obegriplgt att Ardita tomatpuré ökat från 10.50 till 14.95 på bara några få år.

   • Cello Jr skriver:

    Med tanke på hur odemokratiska svenska politiker och svenska massmedier är, så är det bra fräckt av Birgitta Ohlsson att kalla Ungern odemokratiskt.

  • Peter Harold skriver:

   Allt går att vända, men det kommer kräva radikalare insatser ju längre man väntar. Och sedan är frågan *vad* man vill vända tillbaka till. Det som gör mig frustrerad är att det Council of Foreign Relations sitter i Washington och drar i alla marionettrådar, och så skall vi ta hand om 200’000 människor vars medverkan i att få det svenska samhällsbygget att fortskrida känns mycket tveksam. Halalkorvgrillningen till trots.

 7. Cello Jr skriver:

  I all korthet och lätt OT: måtte du bli frisk, Peter. Jag & många med mig tycker du är helt fantastisk.
  Det är ett tecken på kulturskymning att du inte är en nutida Sven Stolpe eller nå’t. Du är fan bäst!
  Long may you blog, motherfucker! 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Ha, ha, tack, de orden värmer! 🙂

  • Anna skriver:

   Instämmer! Du är tamigfaan helt BÄST! Long you may blog! Hoppas att du är lika envis som min mormor som levde tills att hon blev 99 år. 11 månader och 2 veckor. Sen bara går hon och dör för att hon inte stod ut med tanken på att bli hundra. Det är bara så typiskt den kärringen. Hon gjorde alltid tvärtemot. Det är faktiskt en rätt vanlig grej bland gamla människor. De som ska fylla hundra tycker liksom inte att det är något att fira. Men det skulle jag göra, oavsett vad du tycker. Jaja, nu vet jag ju att du är långtifrån hundra- men snälla- lev tills dess! Säg vad jag ska göra… Eller vi göra…

   • Peter Harold skriver:

    Alltså, jag tänker detta med hundraåringar… det måste vara familjemedlemmar och annat löst folk som påminner dem om deras ålder. Själv tappar jag räkningen emellanåt, blir stående och säger ” – Eh, det var inte länge sen jag var 40″, och får räkna ut hur gammal jag är. Jag menar, borde det inte bli ännu svårare att hålla reda på hur gammal man är när man passerat 80 och så där?! Jag måste erkänna att jag slutat räkna mina födelsedagar.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s