När Stefan Löfvén blivit statsminister – vilken dag i den svenska almanackan kommer bli muslimsk helgdag?

Bästa läsare!

En förmån som gudförnekande hedning är att jag ändå är i regel lika ledig som er fromma gudfruktiga under de dagar i kalendern som är extraordinärt röda av liturgiska skäl. Skärtorsdag, långfredag, påsk, påskdag, annandag påsk, Kristi himmelfärdsdag, pingst och gud vet vad alla dessa helgerna heter. Tro mig, jag ser ändå fram mot alla dessa dagar.

Så då borde jag väl närmast välkomna de svenska socialdemokraternas idé att vi skall ha en muslimsk helgdag? Det blir ju en till dag att vara ledig på. Kanske. Det kan ju vara en av de kristna helgerna som ryker; en dito försvann när Svenska flaggans dag blev nationaldag.

Jag säger ändå nej.

Jag anser att det är fel väg att gå genom att inrätta fler eller nya helgdagar utifrån ett religiöst hänsyn. Att dessutom välja islam som grund för en helgdag är minst sagt opassande i dessa tider. Därtill kan man fråga sig om en islamisk helgdag som skall firas av hela svenska folket (som än så länge över lag är hyfsat sekuläriserade) inte går stick i stäv med vad vi fick berättat efter Anders Behring Breiviks ohyggliga dåd i Oslo och på Utöja. Då menade många förståsigpåare att Breiviks manifest om ett allt mer islamliserat Europa bara är en myt.

Ett framtida Europa där 20 procent av befolkningen har en utomeuropeisk och till stor del muslimsk bakgrund är därför troligt, men detta innebär inte att dessa européer inte skulle dela övriga européers värderingar.

…skrev diplomaten Ingmar Karlsson i Sydsvenskan sommaren 2011 apropå oron att fler muslimer i vårt samhälle kan ge fler islamska markörer i vardagslivet. Och tidigare i år kom integrationsminister Erik Ullenhag att ”samla alla till krafttag mot islamofobin” där han i SvD bl.a. menade att islams kritiker sprider myter, som t.ex. denna:

Rena myter sprids om hur muslimer har som plan att ta över Europa och skapa ett ”Eurabia”, bland annat genom att föda många barn.

Jag anser att denna myt/verklighetsbeskrivning bör kommenteras av en person som uppenbarligen kan sin religion (islam), och som dessutom varit i position att påverka dess utbredning i Europa. Jag tar mig friheten att citera den forne diktatorn Khadaffi som sina brister till trots ändå lyckades hålla ihop sitt land, vilket vi måste säga att hans efterträdare misslyckats kapitalt med. År 2006 sade Khaddafi:

We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades.

Inte för att jag på något vis vill förhärliga mig själv, men jag brukar tänka att jag förmodligen ställer högre krav på mig själv och det jag skriver här på denna blogg än vad integrationsminister Ullenhag tycks göra när han skriver debattartiklar. Visst, jag har också otur emellanåt. Men jag har ingen stab som hjälper till med research, och det är med stor ödmjukhet jag förlitar mig på att läsarna av denna blogg korrigerar mig vid behov. Men när det kommer till Ullenhag så skulle jag nog hoppa över hans blogg om han hade en sådan. Den kan omöjligt tillföra någonting matnyttigt. Att införa en muslimsk helgdag och påstå att det sekulärt konstituerade landet Sverige inte är utsatt för en islamisering är lika trovärdigt som när män fejkar sina orgasmer.

Så hur skall vi förhålla oss till helgdagarna? Ja, jag vet att många gärna ser dem kvar som de är. På sätt och vis är dessa helgdagar markörer som visar att Sverige än så länge inte är helt förlorat till fordom främmande religioner.

Å andra sidan, och nu är det den rationella sidan av mig som talar, så kan jag inte försvara religiösa helgdagar vare sig de är firade i kristen tradition eller av annat skäl. Jag måste erkänna att det finns en och annan socialist som – likt den blinda hönan som hittade ett korn på marken med näbben – tänkt konsekvent om saken: gör helgdagarna religionsneutrala (det har vi svenskar faktiskt redan gjort i princip) eller avveckla dem. (Avvecklingen var dock inte socialistens idé, den är min).

För det finns faktiskt också en till principfråga kring firandet av helgdagar som gör dem tvivelaktiga ur ett frihetsperspektiv; de är i många fall obligatoriska. Du får inte gå till jobbet den dagen (beroende på arbetsplats/tjänst). Denna omständighet skulle jag kunna föra upp under kategorin ”inskränkning i den personliga friheten”, även om det egentligen rör sig om avtal genom arbetsmarknadens parter/den anställde och arbetsgivaren.

Nu skall jag föregå dig käre läsare genom att självmant ställa den logiska följdfrågan:
” – Om du nu, Peter, vill avveckla alla helgdagar – vad kommer du då göra med söndagarna?”. Bra fråga. Jag har inte tänkt på den. Utvecklingen har ju snarare gått åt det hållet att fredagarna blivit allt kortare, och det har uppstått en tradition med sena måndagsmornar (vilket jag tror hänger mest ihop med hur det är att vara resenär i Stockholm; inte kul alls).

Nä, först skall vi blockera ytterligare nya religiösa helgdagar innan vi förstör några söndagar. En sak i sänder, brukade min farmor säga. Fast så var hon ju religiös också.

Jag ser gärna fram mot en socialdemokratisk varudeklaration som anger hur halal den blivande statsministern tänkt att hans regering skall bli.

Hälsar eder Peter Harold

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till När Stefan Löfvén blivit statsminister – vilken dag i den svenska almanackan kommer bli muslimsk helgdag?

 1. Anna skriver:

  Jag röstar för att avveckla alla helgdagar. Det ska också ställas krav på att den som svälter sig själv utan att dricka eller äta ngt medan den bär ansvar för andra, exempelvis chaufförer- får ta ledigt under den tiden han eller hon inte kan anses vara arbetsför. Ämnet religion i skolan ska kunna bakas in i ämnet historia. Religion borde vara historia. Religionskunskapen kan bytas ut mot ämnet etik. Eller varför inte föra in ett nytt ämne- politik? Allt handlar ju ändå om politik nu för tiden! Om eleverna fick debattera fritt om politik och etik i skolan skulle de inte bli så inskränkta som dagens vuxna.

  • Peter Harold skriver:

   Hm, inte så dumt tänkt alls, Anna! Nu kan ju i o f s olika religioner ha olika syften; vissa religioner värre än andra (eller snarare: vissa religionsutövare är värre än andra).

   Tror inte att lärarna tillåter barnen att debattera fritt. Till och min dotter säger att hon känner PK-taket, och då är hon faktiskt PK själv (jag får t.ex. inte säga negerboll i hennes närvaro. Vilket jag gör ändå…)

 2. kallepelle skriver:

  Man skall inte få säga ras längre (tanken är tydligen att slå undan benen på rasisterna – dom förmodas tydligen tappa konceptet och ge upp då?) Min hund är av en viss ras (rasisterna på SKK (kennelklubben) håller reda på raserna – hur fan kommer det att gå för dom?) Ryker SKK nu och får lägga ner fina kansliet i Möllan? Hunden har tre hobbies jaga, äta och k****a och han bryr sig inte alls om raser därvid. Tikarna är heller inte särskillt rasistiska. Skulle hans ben vara för korta så lägger dom sig inbjudande ner och viker undan svansen. Efteråt håller dom sig borta från tidningarnas förstasidor sympatiskt nog. Får man be om att nästa ord som förbjuds blir Islam kanske? Tänk så många ord det finns som lämpligen borde förbjudas! Nog med förslag? Politiker kan vara tredje måhända? 😉

  • Peter Harold skriver:

   Ja, politikerna vill ju har gräddfil i anmälningar om ”hatbrott” mot dem numera. Så det skulle inte förvåna mig. Och minns det gamla uttrycket ”Häda inte Guds namn”, vilket kunde användas mot dig bara man använde just detta namn. Vi kommer nog tillbaka till de tiderna.

 3. Cello Jr skriver:

  Det faktum att man kan säga t ex ”jag hatar kristendomen”, men inte motsvarande om Islam, visar dels en politiskt korrekt indelning i vi och dom, dels på islams faktiska och växande makt i vår del av världen. Har ofta undrat vilken väg västerlandets utveckling tagit om islam segrat vid Poitiers 732 eller vid Wien 1683? Hade vi haft en vetenskaplig revolution? Jämställdhet mellan könen? Kamp mot slaveriet? Demokrati?

  Bonusläsning: http://meritwager.wordpress.com/2014/08/10/mummelforlagets-forfattare-nima-dervish/

  • Peter Harold skriver:

   Tackar för länktipset.

   Det kan hända att vi haft en reformerad islam, precis som vi gjorde av oss med det ok kristendomen lade på oss. Jag funderar lite kring detta; ser man till hur det varit i islamska länder under 1960- och 1970-talet så var ju även de på god väg att frigöra sig från religiones avigsidor. Men sedan dess har det gott helt åt helsike. Frågan är om vi skulle kunna se någonting liknande även i den kristna världen? Är det därför kyrkan slåss så mycket om ”allas värdegrund” och för ”kampen mot rasism”?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s