Den som proteströstar har min välsignelse

Bästa läsare!

Jag har fortfarande inte plockat upp mitt röstkort från golvet nedanför brevinkastet. Någon gång kommer jag att göra det, och om inte förr så åtminstone när det blir dags att dammsuga. Bäst att passa på medan man får, snart har EU väl förbjudit allt utom kvastar…

Naturligtvis känner jag väldigt starkt för att nyttja min medborgerliga rättighet, nämligen att gå och rösta. Men min omgivning har faktiskt noterat en ganska korrekt sak om mig: det finns inget parti som jag kan rösta på utifrån ideologisk övertygelse. I vart fall inget av dem som sitter idag i Sveriges riksdag. Och låt mig säga detta så att ingen därmed föreställer sig att jag skulle rösta på Svenskarnas parti.

Sedan får jag ju ändå frågan från släkt och vänner om vad jag kommer att rösta på (mina släktingar och vänner vet väl minst om mina politiska sympatier, säkert mindre än va dni gör, kära läsare). Jag brukar då imitera karaktären Christina Hasseröder som skall rösta år 1932 på ett postkontor i Herbertstrasse i Lübeck, och med min starkaste tänkbara tyska brytning säga ” – Naschizterna…”. I själva verket betyder detta svar: Du har inget med att göra vad jag skall rösta på.

De flesta känner nog till sketchen med Robert Gustavsson och Henrik Schyffert. Jag gillar den därför att den manifesterar en paradox som är svår för oss vanliga dödliga människor att förklara. Ja, om vi nu inte vill anstränga oss lite. För gör vi det faller faktiskt skämtet platt ner i marken. Ni, kära läsare, har kanske märkt att många stå upp-komiker blir roligare ju fullare publiken är. Ja, det är faktiskt en omständighet som komikerna själva iakttagit och som de gillar eftersom deras jobb blir lättare. Men okunskap och fördomar (i ordets bokstavliga betydelse) har exakt samma effekt som en begynnande fylla. Ju mindre vi vet om något, desto lättare är det att ta till hånskrattet.

Häromdagen fick jag ett sådant tillfälle. Nu så här inpå valet sprids ett YouTube-klipp med riksdagsledamoten Margareta Sandstedt (SD) som verkar ha svårt att konvertera EUR till SEK. Ståendes i plenisalen får hon 400’000 EUR till att bli 40’000 miljarder SEK. Vi som tittar på klippet och har en någorlunda hyfsad känsla för siffror kommer självklart till slutsatsen att SD-politikern räknat fel. Och så frågar vi oss ” – Var hittar Sverigedemokraterna alla dessa tokiga tomtar någonstans?”.

Jag blev faktiskt lite nyfiken på detta.

Bevisligen säger hon exakt det som sägs på inspelningen. Men jag fattade misstankar. Hur kan människa få 400’000 EUR att bli 40’000 miljarder SEK med då rådande valutakurs?  Och vad är 400’000 EUR att bråka om; det är ju kaffepengar när staten eller EU är involverade i någonting?!!

Efter att ha googlat i femton sekunder upptäckte jag att det fanns fog för mina misstankar. Margareta Sandstedt säger mycket riktigt fel. Men den som tittar på klippet – inklusive de journalister på SVT som satte rubriken ”(SD) räknar fel” – uppfattar beloppet 40’000 miljarder SEK som det felaktiga beloppet. Så är, enligt ett pressmeddelande från SD, inte alls fallet. Det är i Euro-änden som Margareta Sandberg säger fel.

När jag fått detta vederlagt så infinner sig den obehagliga känslan som uppstår varje gång (SD) förlöjligas men i verkligheten haft en poäng. Visst, jag tror att de flesta inte har lika kritiska ögon som jag, och sväljer det förvirrade klippet med kommentaren ” – Typiskt SD, de är helt korkade”. Men för oss som försöker hålla nivån på den intellektuella hederligheten lite högre än SVT, vi ser här någonting som liknar ett övergrepp på sanningen. Vi börjar allt oftare fråga oss, skall man lita på SD eller SVT?

Igår skrev den alternativa nyhetssajten Fria Tider om att SVT angripit SD-ledaren Jimmie Åkesson med uppgifter om att partiets förslag på höjd A-kassa skulle kosta 3,6 miljarder istället för de av partiet påstådda 2,5 miljarder i samband med partiledarutfrågningen. SVT hävdar att deras siffror tagits fram av regeringskansliets tjänstemän. Och SD förklarar att deras siffra är verifierat av Riksdagens utredningstjänst (som tydligen har en flitig beställare i SD). Enligt Fria Tider har SVT inte bestyrkt sina uppgifter.  Vem skall man lita på? SVT eller SD?

Det finns två saker som jag tycker präglar årets valrörelse. Dels är det substanslösa one-liners eller intetsägande slogans. Och det andra är det massiva motståndet till SD. I alla fall när man står på gatan och betraktar valaffischerna och löpsedlarna. Jag höll på att få krupp igår när jag såg en affisch med budskapet ”Solberg – det solklara valet”. Mina tankar gick direkt till ”valkampanjerna” i högstadiet inför valet till elevrådet. Slogans som ”Solberg – det solklara valet” är ok att komma på om man är 13,14 eller 15 år. Men det är fan i mig inte ett argument för att rösta på en person som under de kommande 4 åren skall föra min talan. Och riksdagskandidaten Solberg är absolut inte ett unikt fall av politisk fördumning i vårt tragiska land.

Jag kan bara uppmana folk att prosteströsta. Men undvik för allt smör i Småland att rösta blankt. Den rösten räknas inte. Vad gäller (SD) står de inte för en politik jag vill applådera i huvudsak, men jag förväntar mig ändå inget annat än ett socialistiskt helvete de kommande fyra åren. Så om någon til äventyrs vill rösta på (SD) för att reta fascisterna ute på Gärdet så kan jag bara säga var så god.

Sen hoppas jag att det skall finnas något som verkligen är vettigt att rösta på till valet 2018 (fast jag tror att jag sa samma sak om 2014 under valet 2010…).

Hälsar eder Peter Harold

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Den som proteströstar har min välsignelse

 1. cfr skriver:

  Gott skrivet.

  SD kommer att få mängder av straffröster och det är naturligtvis följden av de andra partiernas agerande i form av att högljutt sjunga la-la-la-la och slå för öronen för att stänga ute all verklighet.

  Jag delta gärna med vällustigt utdelande av käftsmäll tillsammans med skrevspark. Det skall inte vara gratis att vara arrogant.

 2. cark1 skriver:

  Jag förväntar mej politiskt kaos efter valet. Inget av blocken får egen majoritet och då ingen vill ha med SD i sitt lag kommer det att bli härligt att se hur de respektive blocken kommer att försöka lösa det problemet.

  Nu tänker jag svära här: Jag kan mycket väl tänka mej en ohelig allians mellan S och M. Då blir det verkligen S/M.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag kan också föreställa mig en ohelig allians. Jag kanske inte gillar det, men man måste vara realist. 😉

  • Majsan skriver:

   Kaos skrek man förra valet också och hur blev det?

   Ingen större skillnad än om något block får majoritet. Försvaret fortsätter att användas som budgetreglator, liksom kommunerna använder skolorna, fortsatt hög invandring, fortsatt dålig integration, fortsatt arbetslöshet, polisen löser inte brott och omorganiseras igen, fortsatt käbbel kring sådant som FAS3, eller vad det kallas för stunden …

  • Majsan skriver:

   men jo … för att hålla V+MP (Fi verkar ute för stunden) helt borta så ja till S+M

 3. Anna skriver:

  Framstegspartiet blir mitt solklara val åtminstone. Ju mer jag läser deras om deras sakfrågor, desto soligare har solen skinit… Jag är osäker på, trots att jag pratat med Allan Jönsson- att inte rösterna på partier som saknar egna valsedlar, räknas som blanka. Någon som vet hur man räknar egenhändigt skrivna blanka valsedlar?

  • Oldtimer skriver:

   Ja, jag vet. Om man skriver en egen partibeteckning på en blank röstsedel, räknas den som en röst på den partibeteckningen. Om det är en registrerad partibeteckning, accepteras vissa avvikelser. Men annars är det ganska hopplöst. Till exempel skulle ”söndagspartiet”, ”Söndagspartiet”, ”SÖNDAGSPARTIET” och ”Söndags partiet” registreras på olika partier.

   • Anna skriver:

    Tackar för svar. Jag vet ju att partiet jag ska rösta på är reggat som parti. Jag ska kolla noga på deras hemsida för att vara säker på att skriva rätt. Tänkte till och med skriva ut texten hemma och ta med klister till vallokalen. Nu när du svarat mig…

 4. Majsan skriver:

  Tack för den välsignelsen 🙂

  Ja, varken jag eller min bättre hälft klarar att rösta på något av de sju. Inte av den rädsla för det ”okända” som man så gärna vill antyda i media, utan för att det ingår i våra jobb att se mönster, problem och möjliga lösningar. Hyfsat allmänbildade inom ekonomi, sociologi etc … vi ser obehagliga mönster som skapas över Sverige, paralleller finns det gott om och det är inte Stöveltramp som oroar oss idag, utan Balkanisering.

  Trött, irriterad, less på sandlådementaliteten hos politikerna/journalisternan när det gäller *ett* visst ämne, less på icke-resultaten i integration, skolan, polisen, försvaret ….

 5. Cello Jr skriver:

  Ha, ha. Majsan ovan snodde min replik, dvs. ”tack för välsignelsen”. Det här kommer – det märker jag redan av alla anekdotiska bevis på SD-stöd som når mig via bekantskapskretsen – att bli ett protestval av aldrig tidigare skådat slag. ”Facisterna på Gärdet” kanske är SD:s bästa valarbetare, ja, de och den där komplicerade verkligheten ni vet.

 6. Anna skriver:

  Ja, jag vet åtminstone flera som kommer att ge sin röst för SD i valet, som inte tidigare tänkt i de banorna. En av de är min kollegas dotter som fick sitt andrahandskontrakt snuvat i sista stund eftersom bostadsrättsinnehavaren fått påringning av kommunen som önskade hyra den för den dubbla hyran inklusive försäkringar… De behövde den till flykting/ar. Jag kan känna en skam över detta fastän jag själv inte haft något med det att göra. Jag skäms för mina ”medmänniskor” som gör en Bert Karlsson; man sviker sina ideal och medkänslan med sina ”egna” för att tjäna en hacka. Det är höjden av dubbelmoral. Staten borde faan åtalas! Det är ju olagligt för en privatperson att ta ut ”oskälig hyra”- varför kan inte kommunerna åtalas för samma sak? Staten bär ju skulden till hur skevt hela maskineriet blivit. Det är ju staten som är hela orsaken bakom att mäta med olika måttstockar. Ungdomarna har inte en chans! Det här fenomenet har bara sett sin början. Det är åtminstone bra att den här familjens föräldrar vaknat upp och insett dubbelmoralen hos staten.

  • Peter Harold skriver:

   Bostadsrättsföreningens styrelse borde inte acceptera uthyrning till kommunen. Jag har svårt att föreställa mig att föreningens medlemmar är särskilt förtjusta.

   • Anna skriver:

    Ja, det här är jäkligt intressant. Huset vi bor i (om man kalla en elcentral för boende, vilket ju värden ju gör, även då jag fått besked av läkaren att sköldkörteln blivit påverkad) är ju på väg att ombildas till bostadsrätter. Föreningen har tagit lån men rösterna är på väg att räknas vilket gruppbostaden har saboterat eller fördröjt, genom att ha snattat brev från styrelsens brevlådor. Vi har ju ett klockrent byte som vi lämnar in snabbt som ögat bara rösterna räknats och räcker till för majoritet… Nu råkar jag veta att det endast är kommunen som har laglig rätt att ta ut dubbla hyran, vilket jag tror är skälet till varför den här processen dröjer. BRF har nog tagit för givet att de får fortsätta hyra ut till gruppbostaden enligt samma premisser som nuvarande värd gör.

    LSS- boenden, SOL- boenden. träningslägenheter (som de 2 sista husen på gatan som öronmärkts åt missbrukare/ f.d kåkenfarare) samt asylboenden/ nytillkomna ”svenskar” är det enbart kommunen som med hjälp av skattepengar, får rätt att hyra ut till och få dubbelt så mycket hyresintäkter som de hade fått av en vanlig privatperson.

    Jag tror inte att BRF får neka en BRinnehavare att hyra ut till kommunen. Kanske är det så att BRF får försäkringspremierna gratis för just den lgh eller annan ekonomisk kompensation. Det skulle jag tro.

    • Peter Harold skriver:

     Min BRF nekar någon att sälja till juridisk person i alla fall. Liten förening kräver engagerade medlemmar. Tror inte jag skulle vilja göra resan med grannar som dumpats av kommunen i ens trappuppgång.

     • Anna skriver:

      Ja, men hade din förening redan INNAN det blev ombildat- hade rätt många sett detta som den enda möjligheten till att kunna ställa krav på gruppbostäder osv.

      • Peter Harold skriver:

       Tack och lov hade vi en hyresvärd på den tiden som uppskattade lugn och frid. Det var därför de omvandlade mitt andrahandskontrakt till ett förstahands.

       • Anna skriver:

        Haha- rätt komiskt! Jag bodde ju i Solna på den tiden då sonen blev till, med en kille som jag känt sedan barnsben. Det var redan då helt klart att den killen inte direkt är den man väljer som pappa till sitt barn. Hursomhelst, vi har alltid varit attraherade av varann enligt fysikens lagar, utan samröre med intellektet. Genom genvägar eller dumhet, vad vet jag. Vi hade kanske hållit ihop i ett annat samhälle men nu bor vi på planeten IQ – 189.

        Jag jobbade då på Frösunda center och hade arbetstider som varierade kraftigt. Ibland var det nattpasset följt av kvällspasset följt av dagpasset.

        Jag hade en passion på den tiden och det var att mixa musik. Som jag spelade in på min I river modul. Jga la in mixarna på nätet och det är så jävla kul för att de spelas fortfarande runt bland folk utan att någon vet att det är jag som lagt in de. Det är det jag tycker är så jäkla coolt med internet- att det liksom är själen som vandrar runt och förnöjer folk (ett jävla kräset folk dessutom) utan att de vet om att det är kärringen mittemot på sätet- som mixat skiten!

        Hursomhelst- mina grannar tyckte det var tråkigt att se mig flytta, medan jag trodde att de skulle att det var så skönt att se mig flytta. Kommentaren från mina grannar då som var i 70-årsåldern- lydde: ”Men ska du flytta”? ” Svar: -Är det inte rätt skönt då, jag har ju spelat rätt hög musik under dagarna”?Motsvar: ”Ja, men det var ju ändå helt tyst på kvällen” ”Man vet ju inte vem som flyttar in nu”….

        Jag säger bara det. DET är rätta virket hos pensionärerna.

        Nej, jag fick inget förstahandskontrakt hos min värd då. Vilket har lett till denna misär. Jag tror dessutom att skälet kanske varit att finna att du var mer lik din hyresvärd än jag varit lik min hyresvärd på den tiden. Nuförtiden är det ännu mindre chans att få gensvar. Själsliv- får en hyresgäst ha någon sådan? Nej , faan. Den ska bara vara helt tyst, sova och arbeta.

        • Anna skriver:

         Vet egentligen inte varför jag svarar så här. Jag HADE ju redan förstahandskontrakt sedan 7 år tillbaks. Det jag menade att skriva är ju att jag inte fick någon större lägenhet då jag sentomsider fick veta att jag skulle bli mamma. Eftersom värden var liten och inte hade någon ledig lägenhet. Andrahandskontrakt hade jag från att jag flyttade hemifrån vid 16 tills att jag fick min första lya vid 21 års ålder. Ursäkta, men jag ser alltid i efterhand att jag bara greppat tag i den förra diskussionen…

         • Peter Harold skriver:

          🙂

          Det var samma här. Vi fick inte heller någon större lya fastän vi ynglade av oss. Tursamt nog blev vi en bostadsrättsförening och min granne sålde sin lya till ett inte alltför galet pris. Man får ha jäkligt tur ibland, det underlättar.

        • Peter Harold skriver:

         Min hyresvärd var i 70-årsåldern, fast jag förstår vad du menar. Och visst tusan var det kul att mixa musik själv. Jag använde dessutom rullbandspelare, vilket gav en rad möjligheter. Har dock inget sparat mer än en C90 med diverse korta visor som jag komponerade som tonåring. 🙂

         • Anna skriver:

          Nähä? Vi har mer gemensamt än jag trodde! Vore kul att se hur du gjorde! Tiden försvinner så kusligt snabbt när du håller på musik…

     • Anna skriver:

      Du greppar inte riktigt det här- hyresätterna har ju minskats med sådär 70% de senaste åren eftersom de ombildats till bostadsrätter. De hyresrätter som blivit kvar blir ju rätt få och därför blir det allt tydligare att kommunerna har upphandlingar som förhindrar just de hus som ändå är kvar- att ombildas till bostadsrätter. Ju färre hyresrätterna är- desto tydligare blir detta spel för galleriorna.

  • Anna skriver:

   Vet inte varför jag gör dessa fatala skrivfel- med ”kommunerna” menar jag självfallet ”allmännyttiga bostadsföretag, såsom stockholmshem, svenska bostäder, familjehem… Kommunerna är de som betalar med skattepengar som betalar dubbla hyran till värden som faktiskt inte är allmännyttig sedan rätt länge tillbaks- då de förvandlades till aktiebolag- med andra ord är de ”allmännyttiga bostadsbolagen” i själva verket bara aktietörstande företag fast som finansieras av skattemedel, sedan 80/90-talet.

   • Peter Harold skriver:

    Ja, eftersom kommunerna är ihop med dem som skriver reglerna så… behöver de bara gräva i din plånbok eller riva av ett större hörn på ditt lönekuvert för att du skall få fler grannar som skall bygga det nya Sverige… 😉

 7. Anna skriver:

  Inser precis att jag utelämnat de viktigaste detaljerna. Varför är inte alla tankeläsare, är ngt jag alltid kommit tillbaks till att undra. Varför kan jag aldrig lära mig, är följdfrågan…

  Vad jag förstått är det så att BRF INTE kan överta ett kontrakt, alltså kan inte en förening ta över förstahandskontraktet av en kommun vilka ofta skriver långtidskontrakt. Däremot kan en enskild bostadsrättsinnehavare- hyra ut till kommunen i andra hand och då få ta den dubbla hyran vilket är standard för de lgh kommunen hyr åt prioriterade grupper. Alltså- skulle BRF (eller konsulten) först kunna riva upp kommunens kontrakt och sedan sälja till privatpersoner, skulle dessa privatpersoner få rätt att hyra ut till den dubbla hyran och genom avtal också smörja BRF så pass att de får igenom andrahandsuthyrningen. Vilket är precis vad BR innehavare gör i allt större utsträckning eftersom Sverige tar emot fler flyktingar än det finns antal boenden till hands. Man kanske skulle skrivit till Bert Karlsson som haffat det här fenomenet för länge sen. Han har säkert alla svaren.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s