Hets mot folkgrupp – man börjar så smått inse att lagen har ett nytt och mindre ädelt syfte…

sb freedanpark

Bäste läsare!

Många är upprörda över att den rebelliske gatukonstnären Dan Park dömts till 6 månaders fängelse för hets mot folkgrupp för sin konstutställning på ett galleri som inte drar sig för att visa upp kontroversiella alster. Jag kan bara hålla med. Det var inte detta som lagen var tänkt för. Men även om man hade för avsikt att kunna fängsla folk för att de skojar fördomsfullt med minoriteter kan jag inte se att det är detta som vårt rättsväsende egentligen skall syssla med.

Lagen om hets mot folkgrupp har föga förvånande sitt ursprung i att man ville få ett verktyg för att kunna stoppa spridning av antisemitism efter 2:a Världskriget. Under den sedan därefter evigt återvunna slogan ”Aldrig mer” bestämde man sig för att stifta en lag så att vanligt folk inte skall övertygas om att det är bra att gasa ihjäl och förfölja judar. Som om det skulle vara ok att förfölja och gasa andra folkslag…

Resultatet är att svenska domstolar numera lagför människor som skriver gåtor eller blir irriterade på böneutrop på morgonen, och domstolarna t.o.m. dömer folk som utropat ett så harmlöst ord som ”Jävla blatte” till den person som i föregående ögonblick skrikit ”Jävla svennehora” åt den som tingsrätten sedermera fällt i enfaldig dom. Och nu senast ger sig det svenska rättsväsendet på en man som skrivit att det inte är inte naturligt att behöva vakna upp till åsneskrik på morgonen, vilket var mannens sätt att illustrera oljudet från de muslimer som höll utomhusgudstjänst i samband med ramadan. Och inom kort väntas domstol ta upp ett åtal som rör ”fördomsfria negerbollar”.

Suck. Jag hör hur mina skattepengar rasslar iväg rakt ner i advokaternas lönekuvert. Inte undra på att inkomsterna januari-augusti går åt till att försörja det här politikeradministrerade vansinnet.

Du, min käre läsare, vet nog redan allt detta. Du förstår nog också att vi med tingsrätternas hjälp och deras politiskt utsedda nämndemän gjort vårt rättsväsende till en politisk maktapparat. Men dessa åtal – i enlighet med lagen om hets mot folkgrupp – har faktiskt ett annat syfte än att fängsla och bötfälla folk som beskriver att man dödar femtio flugor genom att slå en sudanes i ansiktet med en spade. Syftet med alla dessa åtal är att skapa en så smal åsiktskorridor som möjligt så att svenska folket väljer självcensur hellre än att nyttja den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Yttrandefriheten?Hur står det till med den? Borde inte den skydda oss mot det politiska kriget mot oliktänkande?

Yttrandefriheten finns inskriven i vår grundlag. Och grundlagen finns till för att skydda medborgarna mot nyckfulla lagändringar, t.ex. ifall Guld & gröna skogar-partiet visar sig vara Nya Nazisterna istället. Dessvärre har politikerna – givetvis i all väääääälmening – lagt in skrivningar som begränsar medborgarnas rättigheter. Yttrandefrihetsgrundlagen börjar bra. Hör här, första paragrafen i första kapitlet:

Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, television och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.

Men som ni ser är lagen skriven med fokus på medierna. Det är lite märkligt att man formulerar sig med adress till redaktörer och journalister, men inte för människor som du och jag. Får inte du, min käre läsare, lust att redigera denna formulering i grundlagen? Det får i alla fall jag.

Nå, det finns ytterligare minor inskrivna i grundlagen. Våra politiker gör ett stort nummer av att vi inte har förhandscensur i vårt fina avlånga demokratiska land. Och visst, vi har ingen förhandscensur. Men avsaknaden av förhandscensur betyder inte att vi har total yttrandefrihet. Lagens långa arm kan när som helst jaga ifatt den som slinter med tungan, eller har en alltför vass tunga.

Även om vi har en yttrandefrihetslag om elva kapitel så handlar de flesta om att staten och dess myndigheter inte skall förhindra TV och radio från att sända vad de vill (”med undantag för vad som annars meddelas i denna lag” typ). Och Tryckfrihetsförordningen ger pressen samma rättigheter. Fast dem kan man ju styra genom rätt partibok och presstöd. Men läser man  Tryckfrihetsförordningens exakta text så finner man att den är fylld med förbehåll, till och med för ”den fria pressen”.

Yttrandefrihet enligt grundlagen? Ja, delvis. Och det som finns kvar reglerar man genom brottsbalken och andra lagar och förordningar, vilken politikerna kan ändra på under innevarande mandatperiod för att tillfredsställa det ena särintresset efter det andra – om inte rent av sina egna intressen. Det är därför vi idag inte bara är förbjudna att föreslå gasning av judar, utan även inte får säga något ont om religiösa fanatiker som brölar som åsnor om morgonen när de fastat…

Alltså, jag börjar faktiskt ångra att jag inte blev politiker. Finns ju hur jävla mycket som helst att rätta till här i banandemokraturen.

Hälsar eder Peter Harold

Facebook-gruppen ”Avskaffa lagen om hets mot folkgrupp” finns här.

Länkar för dig som hatar det fria ordet:  EU bekämpar yttrandefriheten här och här.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Hets mot folkgrupp – man börjar så smått inse att lagen har ett nytt och mindre ädelt syfte…

 1. cfr skriver:

  ”Islam är framgång, välstånd, frihet, utveckling och trivsel.”

  Är ovanstående att beteckna som djupt hånfullt eller ett varmt uttryck för respekt?

  • Peter Harold skriver:

   Det intressanta är att du inte kan åtalas för att säga det där. Däremot kan jag åtalas ifall jag säger att inte ett enda ord av det där är sant. Och då har jag sagt mitt med fullaste respekt. Jag har respekt för giftiga ormar och skenande elefanter också.

   😉

 2. Rune skriver:

  Sveriges grundlag är i mångt och mycket en kuliss. Ungefär som fasaderna i VildaVästernstäder.
  Det finns ju ingen instans som ser till att Grundlagen följs. Vi har ju ingen konstitutionsdomstol som bevakar detta. Följden blir att vanlig lag övertrumfar Grundlagen som i Parks fall.

 3. Benny H skriver:

  Det finns faktiskt hets mot folkgrupp som ivrigt påhejas av massmedierna och det är hets mot ryssar. Och det anses helt befogat eftersom Ryssland är det stora hindret mot att kapitalet och NWO helt tar över. Det finns verkligen ingen hejd på vilka lögner man kan spy ut, utan att någon bryr sig om faktakoll vilket ju media annars är så noga med när det gäller invandrare och andra folkgrupper.

  • Peter Harold skriver:

   Japp, det är exakt denna observation jag också gjort. Fast jag är lite motvalls när det kommer till konceptet med NWO. Jag ser inte att ordet ”new” passar in. Jag skulle vilja byta ut det mot OWO – One World Order – för det är vad det handlar om. Vi är redan långt in i den processen, inte minst manifesterat i hur våra medier beskriver Ukrainakrisen.

   • Benny H skriver:

    Ja Peter, måste ge dig rätt på den punkten. Det borde heta OWO som du säger. Det jag inte får in i min skalle varför nästan alla ”våra” media inklusive SVT är så intresserade av att fungera som språkrör för denna destruktiva process? Har du någon plausibel förklaring till denna, som det verkar, kollektiva hjärnblödning, förutom ägarbilden? Vad gör att normalt hyfsat hederliga journalister plötsligt hänger sig åt propaganda eller inte längre bryr sig om att rapportera vad som händer i verkligheten?

 4. cfr skriver:

  Yttrandefrihetslagen

  1 kap. Grundläggande bestämmelser

  1 § Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, television och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst förutom islam.

 5. finskan skriver:

  Gustav Adolfs Torg på torsdag nästa.

 6. finskan skriver:

  I Malmö glömde jag skriva.

 7. finskan skriver:

  Skrev fel, det är i morgon to den 4. september.
  http://nydahlsoccident.blogspot.dk/2014/09/dansk-frihedsflotille-sejler-l-frihed.html

  Fast tror inte många svenskar befinner sig där då.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s