Medan våra politiker knuffar oss framåt mot jordens undergång…

Bästa läsare!

Medan våra politiker har fullt upp med att styra klimatet och medievärlden har sitt fulla fokus på vem som gör vad tillsammans med Justin Bieber så är mitt eget intellekt fullt upptaget med andra frågor.

Ukrainakrisen – ett propagandakrig

Ok, det finns beröringspunkter mellan mig och politikerna; här och nu så står man i färd med att förbereda sig på en rysk invasion som påstås kunna inträffa när som helst, och vissa menar att den redan påbörjats med ryska tanks som rullar genom Ukraina. Detta enligt Carl Bildts twittertumme, som någon sade.

För någon vecka sedan larmade den ukrainske presidenten om att ryssarna invaderat hans land. Det har sedermera visat sig – om ännu inte till fullo presenterats i våra medier – att styrkorna som slåss för utbrytarrepublikerna gjort stora framsteg och slagit tillbaka den ukrainska arméns samt de styrkor som utgörs av legosoldater (sannolikt betalade av samma oligarker som fått Ukrainas IMF-pengar). Enligt de rapporter jag fått från plats har ukrainska soldater (hela kompanier) lagt ner och överlämnat sina vapen (inkl. stridsvagnar och robotar) till utbrytarrepublikerna. I flera fall har ukrainarna gått över till separatisterna, och det finns även exempel där ukrainska soldater rest vidare in i Ryssland för att begära asyl (de kan straffas i hemlandet eftersom de räknas som desertörer).

Ja, Ukrainakrisen är nämligen språngbrädan till det som kan utveckla sig till ”världens undergång”. Utifrån NATO-chefen Fogh-Rasmussens uttalanden sedan sommaren kan vi konstatera att vi är på väg att få ett nytt kallt krig mellan öst och väst. NATO har redan fyllt upp sina vapenförråd i Polen och kommer också att placera mer manskap i området. Ukraina har (sannolikt enligt hemlig order från Vita huset) förklarat att man ämnar söka medlemskap i NATO. Efter Sovjetunionens fall har Ryssland förklarat att man ser avspänningspolitik som en självklarhet under förutsättning att NATO inte tar kontroll över de forna Warsawapaktsländerna i östra Europa. Ett villkor som kan anses både berättigat och vällovligt, men som brutits.

Hur krisen uppstått och eskalerat har jag redan bloggat om, och jag vill här istället flagga för att prognosen inte ser god ut. Det har visat sig vara osannolikt lätt att piska upp en antirysk stämning i hela västvärlden. Det finns däremot ingen tillstymmelse till kritik mot hur Washington och EU agerat (i vart fall inte en kritik som hörs i mediebruset). Ordspråket om att ”det är inte ens fel att två träter” är helt bortglömt.

Målet är att få stopp på Vladimir Putin som står i vägen för Washington

Vi vet att Washington inte kommer acceptera att de ukrainska utbrytarrepublikerna består. Vi vet också att Washington vill begränsa Rysslands försvarsförmåga, och nu sedan Putin hotar dollarn som världsvaluta lägger man i överväxeln för att a) politiskt förödmjuka honom, eller om inte det går b) göra honom maktlös.

Washington har ingenting att förlora på att krisen eskalerar, och enligt planen skulle Donetsk och Luhansk slagits ner nu under hösten så att man skall kunna gå vidare med ett ”ukrainskt återtagande av Krim”. Eftersom den ryska svarta havsflottan är lokaliserad på Krim vet vi att en dylik aktion kommer innebära ett formellt krigsutbrott mellan Ryssland och Ukraina.

Om Ryssland försvarar sina intressen på Krim (vilket kommer uttolkas av våra medier som ett ryskt angrepp på en oskyldig grannstat) borde EU dras in i krisen enligt all logik.

Kalla kriget har återvänt och nu övar man det slutgiltiga scenariot.

Medan vi väntar på att detta skall ske sysslar både NATO och Ryssland med militära övningar som inte funnits på den strategiska agendan sedan början av 1990-talet. Ryssland övar attacker med bombflyg mot mål utanför Ryssland (Östersjöländerna ingår), och NATO tränar sina staber på ett nukleärt anfallskrig. Med syfte att försvara Europa från atomattacker från Nordkorea och Iran skall ett antimissilförsvar sättas upp i Rumänien. Ryssland har för flera år sedan påpekat att man är en del av Europa och bett att få ingå i antimissilförsvarsprogrammet, men Washington har gett kalla handen. Denna gest har Ryssland tolkat som att antimissilförsvarsprogrammet i själva verket är riktat mot Ryssland.  Om programmet fungerar har terrorbalansen rubbats; NATO skulle kunna utföra en förstaattack och Ryssland skulle inte kunna göra en vedergällning med full verkan.

Washington litar inte på att Bryssel vinner över Moskva

Men hoppar jag inte över någonting här? Är det verkligen realistiskt att vi skulle behöva se ett kärnvapenkrig utspela sig här?

De flesta skulle hellre sätta en slant på ett konventionellt krig. Men om avsikten är att trycka Ryssland ner i sanden och lägga stöveln i Putins ansikte så är en seger det enda som räknas. Hur sannolikt är det att EU:s medlemsstater skulle kunna gå i krig mot Ryssland, även om Putin skulle låta dela Ukraina i två delar? Förvisso skulle vi höra mycket vapenskrammel, och kanske skulle medborgarna låta sig ryckas med i krigshetsen. Men det är inte sannolikt att den genomsnittlige europén vill ha krig, eller ens se sin plånbok dräneras på pengar som en konsekvens av oroligheterna. Redan idag väntas sämre tider p.g.a. den från Washington stipulerade bojkotten mot Ryssland.

Skall EU i krig kommer Bryssel att behöva bekämpa folkets motstånd.

Vad kan ursäkta en attack med kärnvapen?

Även om mainstream media (med hycklare som Peter Wolodariski i spetsen) lyckas piska upp en krigslust hos folket är det inte helt säkert att EU:s krigsmakt skulle vinna mot Ryssland. Vad gäller det politiska spelet kan Ryssland också spela med Kina som trumkort.

Alltför mycket står på spel (för IMF och den amerikanska privatägda centralbanken) för att låta EU klanta sig med ett skyttegravskrig mot Ryssland. As a mater of fact finns det en risk att operationen blir kontraproduktiv och att EU splittras (eller utsätts för ett inbördeskrig när medborgarna fått nog). Därför är faktiskt en förstaattack med kärnvapen en logisk handling. Allt som krävs är en god förevändning. Och dessa skapar man med s.k. false flags-operationer. Mot dem kan vi aldrig skydda oss, annat än genom att s.k. ”visselblåsare” offrar sina karriärer och liv.

Det borde inte vara alltför osannolikt att vi ser ett attentat mot Barack Obama som leder till hans död, eller annan händelse av samma dignitet. En nedskjutning av Air Force One skulle ge plats åt vicepresident Joe Biden att ”samla den fria världen i kamp mot Rysslands hunger efter världsmakt”.

 Tecknen

Då jag redigerar dessa rader ser jag att NATO-chefen Fogh-Rasmussen uttalat sig från golfanläggningen i Wales. Han säger att Ryssland måste upphöra med att stödja separatisterna med vapen, pengar och förnödenheter, och avveckla sin annektering av Krim, och ”istället välja fredens väg”. I nästa andetag säger den danske krigshetsaren att NATO skall ge Ukraina 15 miljoner Euro för att plåstra om ukrainska soldater och hejda cyberattacker. Det senare kan faktiskt vara pengar som skall gå till att NATO-anpassa de ukrainska IT-systemen. Det är inte lite fräckt av NATO att begära av Ryssland att inte bevaka sina intressen, samtidigt som man provocerar genom att öka sin egen närvaro i Ukraina.

Utspelet om att NATO inte accepterar att Krim efter folkomröstningen förenade sig med Ryssland är en god indikation på vart vi är på väg, och i linje med vad jag skrev här ovan. Så snart någon sida vunnit i östra Ukraina – och det kan dröja eftersom det finns intressen av att hålla konflikter levande; man får sälja mycket vapen till de stridande – kommer vi att få se ett nytt Krimkrig om ingen hejdar utvecklingen.

Det som är oroande är att ryska generaler uppmärksammat NATO:s kommande överläge ifråga om en kärnvapenattack. Generalerna talar nu i termer om att Ryssland borde bli först med att slå till.

Tänk vad mycket bekymmer det kan bli bara för att IMF skall få sälja US-dollars till de ukrainska oligarkerna…

Hälsar eder Peter Harold


Lästips till den som vill förstå hur jag tänker: FT: ”Imperiet som avskaffade sig självt”

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Politik. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Medan våra politiker knuffar oss framåt mot jordens undergång…

 1. Benny H skriver:

  I ett konventionellt krig mot Ryssland så tror jag inte att EU kommer att klara sig mycket bättre än den ukrainska armen mot separatisterna. Trots ett övertag av material och utländska legosoldater så piskar separatisterna och de något tusental ryska frivilliga skiten ur anfallarna. Samma sak med soldater från USA som agerar i man mot man-strider i Afghanistan, Irak m.m. Utan hjälp av flygunderstöd och pansar så står man sig slätt. Att utöva anfallskrig på främmande mark är inte lätt och det kräver enorma resurser både militärt och rent logistiskt, det finns inget land som klarar detta idag i den skala som ett anfall på Ryssland kräver. Visst, att invadera sönderfallande arabländer som Irak och Libyen verkar ju gå bra, i alla fall till en början, men som i Irak så börjar det ganska snart att gå dåligt. Tänk då att anfalla en långt mer kompetent fiende som Ryssland som ju dessutom inte har en massa religiösa motsättningar så förstår man problemen. Ok, vill man starta ett krig för att decimera jordens befolkning (ja vi är alldeles för många i förhållande till jordens resurser) må det vara hänt, men då gäller det att se till att man själv inte decimerar sig själv till en ”etta med jordvärme”. Men visst, krigshetsarna har nog tänkt på detta och har skyddsrum djupa nog att ta skydd i om det skulle bränna till.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag läste någon artikel idag om att det var ryska baser och rysk militär infrastruktur som låg till grunden för att USA/Nato kunde avancera så pass snabbt i Afghanistan under den första insatsen i jakten på talibanerna.

   Vad gäller överbefolkning… svårt att föreställa sig hur jänkarna skall klara sig på denna planet när resten är bombat till molekyler. Vi har inte hört någon krigstrumma dundra söder om Venezuela. Kanske brassarna dragit vinstlotten att bli jänkarnas nya kornbod?

 2. Anonym skriver:

  Jag läser inte längre DN. Jag orkar inte se DN på bordet i personalrummet på mitt jobb där sitter mina kollegor. Alla vet att jag är rysk. Jag håller tyst och nästan aldrig pratar om Ryssland längre. Jag berättar inte att jag är från Ryssland till mina nya kollegor. Jag vill inte känna deras medlidande på grund av mitt ”krigande” land. Land som hotar hela Europa. Det är hemsk som skrivs i svenska medier. Det går inte förklara för var och en att det är inte sant. Ryssland är sista land som önskar kriga någonstans. Jag känner att europeer glömde idag helt och hållet vad betyder ett krig. Europa har et kort minne. Efter att Röda korset vägrade hjälpa med humanitär till ryssar från Donetsk och Lugans förstod jag allt det här hykleri och spel med välgörenhet. Dessutom läste jag Peters inlägg om en dam från Röda korset som rokade illa eftersom hon svarade inte på ”korrekt” sätt. Tack Peter för din blogg!

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det är ett massivt rysshat som äger rum nu. I förra veckan hörde jag en arbetskollega säga att det är nog Putin som står bakom IS (ISIS). TYvärr har jag inte träffat honom (arbetskollegan) sedan dess, för det skulle vara intressant att höra hur han förklarar ISIS verbala angrepp mot Putin.

 3. Rune skriver:

  I östra Ukraina är befolkningen ryssar som talar ryska och i västra Ukraina är befolkningen ukrainare som talar ukrainska. Varför inte dela landet i två nya stater? Man delade ju Tjeckoslovakien i två delar utan problem helt fredligt. Vad är problemet i Ukraina?

 4. Herr Flick skriver:

  På den tiden Ryssland hette Sovjet och det synbarligen fanns visst fog för rysskräck var vi (MSM + Bildt) inte särskilt avståndstagande eller krigshetsande. Hatar man dagens Ryssland för att man slängde den fiina kommunismen på sophögen?
  Putin har viss sympati från min sida, han verkar åtminstone i sitt lands intresse vilket man inte kan säga om dagens västländers sk elit.

  • Peter Harold skriver:

   Japp, jag hörde på TV-nyheterna ifjol (Rapport eller Aktuellt? där någon med mikrofon i handen beskrev ”Putins sjukliga patriotism”. Jag hade inte makt över fjärrkontrollen den gången så jag lyckades inte ta reda på vem som klämde den fjärten i statsmediet, men nog blev jag allt irriterad. Och med tanke på att jag ägnade alla mina ungdomsår – åtminstone från och med att pubishåren kommit – åt att bekämpa kommunismen, så kan man förstå hur snett det gått idag när inte ens en människa som jag kan köpa Vita husets prat.

   • Herr Flick skriver:

    Det obehagliga är att det inte går att förstå själva planen i Obamas politik. Om det inte helt enkelt är så att han är mullvad för islamistiska krafter. Han ser alltid ytterst besvärad ut när han proklamerar miltära aktioner mot ISIS och andra liknande avgrundsgrupper.
    Varför är det så viktigt att fylla Europa med helt främmande människor med annan religion och kultur? Vad kan USA tjäna på det? Ingenting, tror jag, imamerna däremot…
    Vi får hoppas att saker blir bättre när både Obama och hans springpojkar här, FR och CB sysslar med annat än politik.

    • Peter Harold skriver:

     Nej, Obama är en kasperdocka. Han är handplockad för att han var valbar. Han har inte mycket med politiken att göra.

     Frågan om vem som tjänar på att fylla Europa med främmande kulturer? Justera frågan till ”vem förlorar på att fylla Europa med främmande men dominanta kulturer”. Svaret blir: Europa.

 5. Majsan skriver:

  När det blev uppenbart för lilla Sverige att Putin rustade så kollade jag runt lite. Intressant länk du hade förresten. Visst, Putin må ha NATO som något att protestera mot, att det kryper närmare i och med ex-sovjetstaterna går med. Men är det något som skiljer i det jag hittat då det gäller åtminstone EU versus Ryssland, så är islamister något man håller ögonen på. På en helt annan nivå än Europa så finns en öppen misstänksamhet mot vad som kan komma ur Islam. Mao, Putin, liksom stora delar av befolkningen, är ‘rasister/främlingsfientliga’ så det skvätter om det. Har fått detta bekräftat av balter som kommer för att jobba här. Balter (även högutbildade) är av naturliga skäl misstänksamma mot ryssar, men också muslimer finns på listan. De förstår Ryssland. Låååånga och många gränser. Och de stödde Assad istället för (idiot) Västerlandet som stödde frihetstörstande rebeller. Och därmed en massa andra grupper.

  Så, Ryssland mobiliserar. Och jo, jag tror faktiskt att det inte är i första hand NATOs expansion eller vad man tror för stunden, att det gällde Ukraina.

  • Majsan skriver:

   Trött och jakten börjar tidigt som fan i morgon.
   Skulle ha haft med ordet ”verkar” oftare, jag är alls inte säker på något, men Balter gav mig en ny vinkel. Och så hotar ISIS Putin och så ser jag din länk. Det kan stämma, Putin/Ryssarna mfl förstår snabbt något som Västerlandet värjer sig för in i det längsta..

  • Peter Harold skriver:

   Jag tror faktiskt att Ryssland ser med stor oro på vad som sker i Mellersta östern. Putin insåg nog att om Syrien fallit skulle han haft det islamistiska hotet närmare sig. Det var nog därför han agerade som han gjorde och hejdade avsättningen av al-Assad. Min gissning i alla fall.

   • Benny H skriver:

    Tänk om Obama inte varit en marionett och dessutom lika smart som Putin då hade nog mycket varit annorlunda. Tyvärr är Obama rätt korkad och hans makt är ytterst begränsad för att inte säga obefintlig. Tänk bara hur neocons som Nuland eller McCain ostört fick forma och leda statskuppen i Ukraina, bara det en skandal i USA. Viss skillnad då till Putin som mästerligt balanserar Rysslands militärindustriella komplex, FSB, Ukraina, mäktiga oligarker, utländsk subversiv verksamhet och andra bekymmer som skulle få vilken annan ledare som helst att balla ur totalt. Visst Putin må ha sina egenheter men han är en mästerlig schackspelare på det internationella spelplanen och givetvis på hemmaplan. Tror att man måste vara det för att kunna vara vid makten i Ryssland någon längre tid.

 6. Cello Jr skriver:

  Testar om jag kan kommentera här via blogger. Misslyckats tidigare.

 7. Cello Jr skriver:

  Jaha, verkar funka. Nå, delar helt din syn om kärnvapenkrigets oundviklighet. Och risken för
  att det är mycket nära förestående. Förresten, hur går det med vad vi får skriva på nätet
  i en sådan här situation? Törs man försvara Ryssland? Så varför tänka på hälsan. Snart
  är allt över ändå. Hade jag ork skulle jag hamstra förnödenheter, batterier, vatten, och skjutvapen,
  för att skydda mig och de mina mot plundrare.

 8. Ping: Vem bryr sig? | Jan Millds blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s