Folk klagar på politikerna – ändå röstar de på dem…!

Bästa läsare!

Rösta eller inte rösta – det är frågan som tusentalet libertarianer runt om i Sverige ställer sig nu i samband med valet på söndag. För det är ju som så att en hard-core-libertarian ju betraktar deltagandet i de allmänna valen till kommun- och landstingsfullmäktige samt riksdagen som ett förräderi. Genom att rösta i dessa val sanktionerar man ett system som oförtrutet verkar för att ge politikerna mer makt över invånarna.

” – Rösta på någon kandidat som verkar för att ändra utvecklingen”, svarar den libertarian i gruppen som lider av det sjukliga sinnestillstånd som kallas för optimism. Optimistlibertarianen skickas snabbt ner till golvet/marken av sina dystra fränder realisterlibertarianerna:
” – De kandidaterna blir aldrig valda, och blir de valda så får de aldrig någon makt…!

Och detta är så sant som det är sagt. Av flera skäl.

1) Libertarianer avskyr makt. I alla fall säger de sig göra det, och oftast lever de som de lär. De ställer inte upp på valsedlarna.
2) Politiska partier strävar efter makt. Politiska partier nominerar kandidater som gärna begår handlingar som är förenliga med denna ambition.
3) Väljarna röstar i eget intresse. Kan man få någonting mer utan att öka insatsen så väljer man den som lovar detta.

Vad gäller punkt 3 så är dock väljarna sällan nöjda. Just i dessa tider hör man hur  folk muttrar – inte sällan i ett föraktfullt tonfall – att ”politikerna bara ljuger och skor sig på folket”. Men ge fan i att rösta på dem då! ” – Hur ska det gå till? Partierna har ju sagt vilka vi får välja på, och det blir ändå oftast i turordning…”

Det besynnerliga är ju – om man nu skall ta det här konceptet med demokrati någorlunda seriöst – att folket, de röstberättigade väljarna, ju har det första ordet, och det borde väga tungt. Man behöver faktiskt inte rösta på de partier som har politiker som ljuger och skor sig på väljarna. ” – Jaha, vilket parti tänker du föreslå då i så fall, Peter?

Tja, det är här jag går över till att hänvisa till mina libertarianska vänner, både optimisterna och realisterna, och deras våndor. Borde de inte kunna göra gemensam sak med väljarkåren som är trött på ljugande politiker som skor sig själva? Med tanke på hur pass vanligt politiker beskrivs på detta sätt borde det finnas ett underlag för en politisk rörelse som skapar ett system där vi inte blir beroende av lögnare och utsugare.

Till den som sitter och muttrar över att alla politiker ljuger och skor sig har jag ett erbjudande.

Varför stödjer ni inte ett politiskt parti som utgår från den individuella friheten, och som berövar statsapparaten sin ofantliga makt och för över den till medborgarna?

Jodå, det har sagts förr ”Mer makt åt folket” med resultatet att de fått mindre. Men jag förkastar inte mottot. Det som är avgörande är ju vilken metod man väljer. Vissa metoder faller på sin egen orimlighet. Socialister brukar identifiera sig själva som ”folket”, vilket gör att mottot skall utläsas som ”Mer makt åt socialister” när de viftar med plakat. Man kan också relativisera kring vad det är för typ av makt som folket skall få mer av.

Grunden är pengar. Även om det finns poeter som säger att pengar är roten till allt ont så kommer vi inte ifrån att påståendet är falskt. Pengar är bara ett betalningsmedel. Pengar är goda eller onda beroende på vems händer de finns i och vad de används till. Mer pengar ger mer makt. Det är därför en kamp om pengarna. Det är därför som politikerna tar mellan en fjärdedel och en tredjedel av din inkomst. De tar en nästan tredjedel av din makt. Du kanske inte märker så mycket av det så mycket, men tänk vad mycket makt politikerna får av av ungefär 5’000’000 tredjedels löner. Lägg därtill alla sociala avgifter och löneskatter, moms, energiskatter, etc, etc. som ytterligare stärker politikernas makt. Beröva politikerna dessa pengar och du berövar dem också makten. Beröva dem makten och de har ingen nytta av att ljuga. Och därmed kan de inte längre sko sig på folket. 

Ju mer pengar du kan behålla själv, desto mer makt får du. Det handlar om ganska mycket pengar. Kanske inte gigantiska drivor för alla, men små plånböcker får tillsammans stor effekt. I tider när de flesta var fattiga räddades tillvaron av förmågan till arbete och samarbete. Idag tillåter vi oss att istället skapa välstånd med lånade pengar. Det ger oss osunda vanor. Vi ger politikerna lejonparten av vår lön, och utöver detta lånar vi ännu mer pengar av bankerna och drar på oss skulder som inte kan betalas av genom hederligt arbete, utan blott genom det pyramidspel som gestaltas i form av stigande bostadspriser. Är det inte underligt att politikerna tar stigande bostadspriser som en välsignelse?

Är det inte också lite underligt att politiker – av alla sorters kulör – står och påstår att de skall skapa jobb, bygga bostäder och utföra valfria mirakel för väljarna, när vi vet att de enda jobb politiker skapar är dessa som de betalar med våra skattepengar, att husen inte byggs av politikerna utan av byggföretag som sedan säljer dem. Och att vi faktiskt inte sett några mirakel. Definitivt inte politiska mirakel.

Så det vore kanske bättre att vi lät bli att låta politikerna leka med våra pengar, och låta oss behålla dem själva och stimulera en ekonomi som drivs av våra behov och faktiska tillgångar (d.v.s. den beryktade marknaden, minus politisk styrning). Vore inte detta en idé att bygga ett politiskt parti på? Vore inte det en god idé att rösta på ett sådant parti – ett parti som har som mål att göra sig överflödigt i framtiden.

Jag skulle definitivt rösta på det. Var så god och träd fram, kandidater.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s