I år var det färre som inte röstade på SD… Tacka bl.a. Expressen för det!

Bästa läsare!

Ok, jag vet. Vi har inte löst några problem. Snarare fått värre bekymmer än tidigare. Men jag kan inte låta bli att skrocka lite förnöjt åt reaktionen på att (SD) lyckades fördubbla sitt stöd hos väljarkåren, trots de massiva insatserna från de svenska medierna och de övriga partiernas medvetna och uttryckliga exkluderande av (SD) i parlamentets arbete.

Jag har många i bekantskapskretsen som inte röstade på (SD) som undrar om deras partier verkligen haft rätt approach i bemötandet av det åttonde riksdagspartiet. Nå, lagt kort ligger, eller om vi nu skall säga ”lagt valsedel ligger”. Helt klart är att den framgång som mött (SD) väckt bittra reaktioner.

sb expressen valres 2014

Egentligen handlar det faktiskt inte så mycket om (SD):s framgång. I verkligheten beror deras tillflöde av väljare på något så enkelt som att de andra partierna inte lyckas tilltala väljarnas gunst i lika stor grad som förr. Jag förstår dessa väljare i mycket. Det finns massor av skäl till att missnöjesrösta. Fredrik Reinfeldt har gått från visionär till förvaltare, och när han till slut vädjar till svenska folket att öppna sina hjärtan och avstå från förväntat reformutrymme till förmån för massinvandring, då brast det nog för väldigt många av hans supporters. Men det är moderaterna som bestämmer sin egen politik, och väljarna har sin rätt att pröva ifall de vill stödja den eller ej.

Tveklöst hade invandringsfrågan stor betydelse i årets valrörelse. Det faktum att (S) inte lyckats formera sig till en självklar valseger trots sin bekväma position som oppositionsparti är ett kvitto på att många väljare är trötta på det politiska etablissemanget som tror att vi väljare är fyrbenta deltagare på en dressyrkurs. Folket tar inte längre politiken på allvar; man väljer efter varumärken som ”miljö” och ”feminism” utan att studera om det finns någon substans bakom dessa partibeteckningar.

Samtliga partiledare i den s.k. ”sjuklövern” har garanterat att (SD) inte skall få något politiskt inflytande (vad nu en politisk utfäst garanti är värd…?) vilket i sig är ett argument att ganska lättvindigt lägga sin röst på det partiet. Trots allt, vilken skada kan det göra att rösta på ett parti som inte kommer påverka politiken? Ingen alls. Men vilket symbolvärde finns det i att ett sådant föraktat parti får mer än 10% av rösterna? Svar: Ett gigantiskt symbolvärde.

Över 780’000 människor spottade Expressens chefsredaktör Thomas Mattson rakt upp i ansiktet i söndags. Det märks att han nästan drunknade i svenska folkets saliv. Det är tre eller fyra gånger fler som röstar på SD än som köper Mattssons tidning.  Allt han kunde göra var att göra sin tidnings förstasida svart. Det är en färg som passar hans tidning alldeles utmärkt. Svart klär den publikation som ingenting förstått, och hellre väljer att hålla sina läsare kvar i okunnighetens mörker. Istället kunde vi ha diskuterat partiernas ideologier, och kanske även lagt fokus på de idéer som partierna och deras kandidater saknar. Vart fanns debatten om massövervakning i den politiska debatten, knappt ett år efter Snowdens avslöjanden? Var fanns sanningssägarna om Washingtons försök att ruinera Europa i en helt överflödig kris som Ryssland knappt gett sitt lillfinger till?

Detta föranleder mig än en gång att beklaga att det inte finns en svensk Ron Paul på den politiska manegen.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till I år var det färre som inte röstade på SD… Tacka bl.a. Expressen för det!

 1. Benny H skriver:

  Ja Sverige hade behövt Ron Paul eller Paul Craig Roberts som vågar tala sanning om hur skurkarna i Washington agerar. Det är ju ganska patetiskt när inte ens Jonas Sjöstedt vågar ta ton i Sveriges vanvettiga utrikespolitik och kritisera. Fast det är ju bevisat att han är en smygborgare privat. Man har bland väljarna i Sverige idag en djup misstänksamhet mot allt vad media rapar ur sig oavsett om det handlar om att svärta ner SD eller Putin. Till slut måste ju även den mest oinsatta medborgaren börja fundera på vad dessa media och politiker försöker lura på en för åsikter. Och det märks i valresultatet. Det enda positiva är väl annars att vi blev av med Bildt och att etablissemanget bland partierna fick sig en näsbränna. Och givetvis kommer SD att få ett inflytande över flyktingpolitiken men även den ekonomiska politiken oavsett vad de andra partierna hittar på.

  • Peter Harold skriver:

   Den här typen av reklam är helt ok. Bloggosfärens framgång bygger på flitigt länkande. Gammelmedierna gör det inte åt oss!

   😉

   Min kommentar (som jag tar här eftersom Google är lite farligt för mig på denna dator) är att Palmes solidaritetspolitik vidareutvecklats till Reinfeldts stolledaritetspolitik.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s