Ukrainas president Poroshenko – Vita husets man i landet redan sedan förra årtiondet.

Bästa läsare!

Det är alldeles för tidsödande för mig att rekapitulera allt jag skrivit om Ukrainakrisen. Jag nöjer mig med att konstatera att jag till skillnad från många andra svenskar inte vill lägga skulden kategoriskt på Ryssland. Snarare tvärtom. Det svenska medier förtiger är att USA spenderat – om vi skall tro den amerikanska statssekreteraren Victoria Nulands ord – 5 miljarder US-dollar i ”demokratiska institutioner” [länk] i Ukraina sedan 1991. En del av dessa pengar kan ha gått till de nationalistiska grupperna i landet som fungerat som en laglös milis åt den USA-vänliga regimen som tog över efter demonstrationerna på Maidantorget i början av året.

Det är samma Victoria Nuland som utbrast i det beryktade ” – Fuck EU” i ett avlyssnat telefonsamtal där hon sade att FN skulle leda återuppbyggnaden av Ukrainas administration. Den man som Washington ville ha som ny ledare i Kiev var en man vid namn Petro Poroshenko [wiki], då ledare för ett oppositionsparti. Han hade ett förflutet som socialdemokrat och utrikesminister under slutet av Julia Timoshenkos premiärministertid. Men framför allt var han känd som en mycket framgångsrik affärsman. Han var en generös bidragsgivare till de grupper som stod bakom den orangefärgade revolutionen. I vilket fall har han uppträtt som de flesta oligarker i det forna östblocket.

Vad som varit mindre känt för allmänheten var att Poroshenko var ”USA:s man” i Ukraina. I ett hemligstämplat telegram som avslöjats via Wikileaks så skriver USA:s ambassad i Kiev så här i april 2006:

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 KIEV 001706 SIPDIS SIPDIS E.O. 12958: DECL: 04/28/2016 TAGS: PHUM, PGOV, PINR, SOCI, UP SUBJECT: UKRAINE: OUR UKRAINE INSIDER POROSHENKO ON RADA MAJORITY COALITION TALKS, TYMOSHENKO REF: A. KIEV 1531 B. KIEV 1663

Classified By: Ambassador for reasons 1.4 (b) and (d).

Summary ——- 1. (C) During an April 28 meeting with Ambassador, Our Ukraine (OU) insider Petro Poroshenko emphatically denied he was using his influence with the Prosecutor General to put pressure on Tymoshenko lieutenant Oleksandr Turchynov (refs A and B). Coalition talks with the Tymoshenko Bloc (BYuT) were continuing, but there was no progress to report; President Yushchenko still seemed unwilling to accept Tymoshenko as prime minister and was ”listening” to influential advocates of cooperation with the Party of Regions.

Några veckor senare kom nästa telegram som med all önskvärd tydlighet får det att klinga väldigt falskt när Sveriges utrikesminister Carl Bildt och hans kollegor i EU anklagade den pro-ryska gamla regimen för att vara korrumperad, när man de facto själva medverkat till att föra fram Poroshenko som president trots att man vetat i åratal att han var minst lika korrumperad som vilken politiker som helst i Ukraina. Se här vad ett annat telegram säger:

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 KIEV 002038 SIPDIS SIPDIS E.O. 12958: DECL: 05/24/2016 TAGS: PGOV, PINR, SOCI, UP SUBJECT: UKRAINE: EUR DAS KRAMER AND OVP DNSA WOOD’S 5/23 MEETING WITH OUR UKRAINE’S ROMAN BEZSMERTNY

Classified By: Ambassador for reasons 1.4 (b) and (d).

Summary ——- 1. (C) In a lengthy May 23 discussion with Ambassador, EUR DAS David Kramer, and OVP Deputy NSA Joseph Wood, Our Ukraine’s (OU) lead negotiator in the coalition formation talks predicted that an ”Orange variant” would soon prevail and that a new government would be in place by mid-July. The new Team Orange would feature Yuliya Tymoshenko as prime minister and her rival, Petro Poroshenko, as the new Rada speaker. Poroshenko was tainted by credible corruption allegations, but wielded significant influence within OU; Poroshenko’s price had to be paid. […]

Idag tisdag 16/9 röstade Ukrainas parlament för att ratificera det fördömda associationsavtalet med EU, vilket kanske stillar de nya upploppen i Kiev som brutit ut sedan Poroshenko härom veckan hotade med att flytta fram beslutet om avtal. USA:s demokratiagenter har nämligen fortfarande ett stadigt grepp om regimens pungkulor, och kan snabbt mobilisera oroligheter i huvudstaden.

Samtidigt finns det grupper som inte styrs av Washington; i det här fallet rör det sig om gräsrötter som protesterar mot att regimen i Kiev valt att låna miljardbelopp av Internationella Valutafonden på villkor att sociala förmåner för medborgarna skall skäras ner för att finansiera Ukrainas räntor till IMF (bland annat har man halverat pensionen).

För det är detta krisen handlar om: Ryssland erbjöd förmånliga lån till Ukraina. Den tidigare Ukrainska regeringen föredrog denna lösning framför att behöva acceptera associationsavtalet med EU för att få IMF-lånen (som sannolikt blir dyrare). P.g.a. detta aktiverades ”de demokratiska institutionerna” som Victoria Nuland nämnde, och den då sittande regimen jagades på flykt. Kort därpå installerades ”our man in Ukraine” som president, precis som Vita huset planerat. Och medan allt detta sker har medierna i västlandet allt fokus på Ryssland som agerat ovanligt passivt under hela krisen. Inte ens ”den ryska invasionen” som påstods ha ägt rum för ett par veckor sedan visade sig ha ägt rum i annat än som en berättelse vid en presskonferens som Barack Obama höll för att motivera EU att införa sanktioner mot Ryssland. Sanktioner som kommer få EU att blöda ekonomiskt. Vilket faktiskt är en del i Vita husets plan. EU skall drivas in i desperation. Och sedan i krig mot en fiende man inte kan vinna över.

Det är dags för Europa att prioritera sina egna intressen före Vita husets. Om inte annat för att vi skall undvika att fresta Ryssland att isolera sig från demokratierna i väst och enbart anförtro sin handel till kommunistdiktaturen Kina. Sverige bör med fördel skilja sig från EU:s gemensamma utrikespolitik om denna skall fortsätta att dikteras från Vita huset.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Ukrainas president Poroshenko – Vita husets man i landet redan sedan förra årtiondet.

 1. Sofia skriver:

  Jag tror du har kommit något intressant på spåret.

  Våren 2012 var Carl Bildt på ett officiellt besök i Ukraina.
  SR P1 var med på resan.
  CB sa ungefär så här i Dagens Eko:
  ”… det är en sak hur man (han själv) säger officiellt… men vi har även andra kanaler”.

 2. KZ skriver:

  Mycket intressant. Det är inte utan att man undrar om USA har ”demokratiagenter” även i Sverige. Att USA/Nato har totalt inflytande över svensk media är helt klart, liksom via kultur olika trender inom kultur och politik etc, men har de det även bland ”demonstrerande” grupper mån tro?

  • Peter Harold skriver:

   Tobias Hübinette var det första namnet som poppade upp i min hjärna. Helt klart finns det en villig armé av aktivister som slåss för Washington medan de har en god president från demokraterna…

 3. Benny H skriver:

  Aftonbladet med Wolfgang Hansson är en uppenbar ”demokratiagent” för USA:s agenda i Sverige. Han handskas mycket vårdslöst med sanningen, utelämnar besvärande fakta i sina artiklar m.m. Han låtsas ibland ha en USA-kritisk artikel men det ska bara verka så för det finns alltid en ursäktande och överslätande kommentar om att man måste ha förståelse för att USA måste massakrera något ytterligare tusental människor för att hindra terrorismen eller att stoppa påstådd rysk aggression i Ukraina. WH:s Putinhat når nästan samma nivå som hos Bildt vilket ju kan tyckas lite märkligt då ju Bildt trots allt missade en massa oljemiljoner när Putin satte stopp för plundringen av Ryssland. WH har väl aldrig drabbats av Putin på samma sätt så en förklaring kan ju vara att han som propagandist får betalt från USA och att han helt enkelt gör det han få betalt för. Angående Poroshenko så är han en vindflöjel och han kan mycket väl vara köpt från båda sidor eller alla sidor i konflikten, för det finns mer än två aktörer i Ukraina, fast USA och Ryssland är de med störst inflytande.

 4. Sofia skriver:

  Mises har ett nytt intressant inlägg om detta ämne.

  På tuben delger Brother Nathaniel sina tankar kring det hela.

  • Peter Harold skriver:

   Mises är en förträfflig sajt. varenda gång jag besökt den känner jag mig totalt underlägsen. 🙂

   Broder Nathaniel är något av det charmigaste jag sett. Visst, han har någon hang-ups på judar (eller snarare jiudendom och zionism), och det är fascinerande att se hur yttrandefrihet kan låta på riktigt. Inte som här i Sverige där tonåringar släpas till domstol för att de skriker ord som ”blatte” till blattar som skrikit ”svennehora” till svennehoran. Fan, ju mer jag tänker på det här, desto sjukare verkar Sverige vara.

   Jag har funderat på att skaffa mig ett Brother Nathanel-skägg. Jag tror att jag skulle passa i det. Och så skall jag klä mig i vikingadräkt som Moondog. 🙂

   • Sofia skriver:

    Inte behöver du känna dig underlägsen Misesbloggen! Vi bidrar till sanningssökandet var och en på sitt sätt.

    Brother Nathaniel är jude själv och han vet vad han talar om!
    Dessutom är han verkligen ett charmtroll, jag får lust att krama om honom!

    • Peter Harold skriver:

     Ha, ha, tanken har slagit mig också. Kanske inte kram, men om jag hade vägarna förbi USA (och dessutom blev insläppt i landet) skulle jag acceptera en middagsinbjudan från honom. Jag tror att han är lite mer resonerande när kameran inte är påslagen, men ändock underhållande. Lite som Jan Myrdal, han är också intressant att konversera med när man vunnit hans förtroende.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s