Människan en del av skapelsens krona, men någon sitter ovanpå oss

Bästa läsare!

Jag vet. Rubriken inbjuder till religiösa betraktelser, typ Gud vs. Charles Darwin. Men det är inte den vinkeln jag tänkte lyfta fram här idag. Jag nöjer mig med att konstatera ett faktum: människan är ett djur som genom sina sociala förmågor blivit denna planets härskare (om än i konkurrens med mikrober som teoretiskt sett skulle kunna utplåna mänskligheten).

Fastän människan befinner sig i skapelsens krona så noterar jag att det ändå finns varelser som kan sätta sig över oss. Jag tänker på fåglarna. De kan skita på oss, men vi kan inte skita på dem. Vi kan däremot göra avföring av dem, t.ex. genom att äta grillad kyckling. Men den aspekten handlar inte dagens bloggpost om. Men däremot skall jag skriva några ord om fåglar och om intelligens.

Igår gjorde jag någonting så ovanligt som att titta på ett av SVT:s naturprogram (där man för ovanlighetens skulle inte nämnde SD med ett ord fastän partiets namn dykt upp hos statstelevisonens vetenskapsredaktion, och jag tänkte att jag tills nyss att jag skulle följa det exemplet att inte nämna partiets namn). Eller i vart fall såg jag en sekvens av programmet.

Det handlade om att utröna hur pass kloka vissa fågelarter är. Man lät två olika arter tävla mot varandra genom att försöka komma åt en jordnöt/larv på tre olika sätt i en bur av plexiglas med tre olika öppningar. Ett av momenten var att stoppa in en valfri pinne med näbben och ta nöten. Fågeln försökte på ”fel” sätt, men gav inte upp. Istället lyfte den upp plexiglasburens bottenplatta och skakade ut nöten. Med andra ord, den överlistade forskarna som studerade fågeln, och dessa fick borra fast buren i bordet.

Man kan dra lite olika slutsatser av denna incident. Det första – och mest underhållande – var att forskarna, med sina fina examina till trots, inte förutsåg att fågeln kunde agera på detta sätt.

Den andra reflektionen är att fågeln misslyckades med att använda sitt verktyg, och istället löste problemet med att använda ett visst mått av våld. Lustigt nog satt vi TV-tittare där och förmodligen applåderade detta. Fast tänk om detta handlat om människor istället? Tänk om dokumentären gällt en president som påstått sig försöka skapa fred i ett oroligt hörn av världen (tusentals mil från sitt eget hemland); att han misslyckats kapitalt med att använda sina diplomatiska resurser och politiska verktyg, och istället gripit tag i avtryckaren med sin näbb och börjat skjuta och bomba hej vilt omkring sig? Och detta till applåder från TV-tittarna?

Ja, just det. Det var just detta vi såg på en annan TV-kanal, nästan samtidigt.

Barack Obama har försökt att hjälpa Saudiarabien och Israel att bli av med Syriens ledare Assad, och sponsrade därför ”den fria syriska armén” (rebeller och islamister, samt islamistiska rebeller). Assad överlevde inbördeskriget, men rebellerna skaffade fler vänner i Irak och har bildat terrornätverket/befrielsearmén Islamiska staten som nu försöker skapa en islamistisk stormakt i regionen. Därför bombar Barack Obama av en ren tillfällighet(?) IS i Syrien utan att fråga Syriens regering om lov (eftersom denna varit oartig och överlevt trots Washingtons uppsåt för motsatsen). Syrien hade sannolikt accepterat operationen, om inte annat för att det är en formalitet och ligger i deras eget intresse att IS inte vinner terräng. Men just det faktum att Barack Obama anser sig stå över folkrätten är ett bevis på att han är lika talangfull som fågeln som ruskade i buren istället för att ta ett nytt grepp med kvisten för att pilla ut nöten. När hjärnan inte räcker till, då tar man våldet till hjälp.

Det finns dock en skillnad mellan exemplen. Fågeln vet vad den skall göra med sin nöt. Barack Obama (D) vet inte hur han skall knäcka sin. Varje gång han och hans neo-konservativa uppdragsgivare sticker i det islamiska getingboet med gevärspipan svämmas området över av folkilskna islamister. Och tro mig, islamisterna säger saker som inte kan sägas i våra egna länder (och det är väl därför deras avskyvärda retorik sällan presenteras för svenska TV-tittare som annat än en kurios betraktelse om att ”detta är verkligen inte vad islam står för”). Och varje gång det kommer en svärm islamister springer Barack Obama omkring och bankar på fler getingbon. Det är blott för honom okänt vad det ödesdigra resultatet blir fastän han upprepar sin felaktiga metod. Begreppet ”IQ fiskmås” dyker upp i min skalle.

Hälsar eder Peter

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Naturvetenskap, Politik. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Människan en del av skapelsens krona, men någon sitter ovanpå oss

 1. Edward Ulfertz skriver:

  Jag hörde en gång en engelsk bilmekaninker säga:
  ”Where science fails a hammer prevails.”

 2. Sofia skriver:

  En annan fågelbetraktelse från min verklighet;
  två trastar fick tag i samma daggmask och drog i den från var sitt håll.
  En tredje trast kom in från mitten och lyckades få hela masken i näbben och flög därifrån.
  Lärdom: är man listig kan man utnyttja andras konflikter för egen vinning.

  Syrienkonflikten handlar om kontrollen av naturtillgångarna, inklusive arbetande människor.

  USIsrael vill åt Syriens ”mask”. Saudiarabien vill också ha. Turkiet med.

 3. Jern skriver:

  Mästerligt att vara SÅ rolig men ändå SÅ seriös.

 4. Benny H skriver:

  Den en ”experten” efter den andra uttalar sig i SVT om hur IS kunde växa så snabbt och bli så starka. Det är nästan skrattretande att dessa s.k ”experter” inte en enda gång nämner att pengarna, vapnen och utbildningen sponsrats av Saudi, Israel, USA och Turkiet. Troligtvis vet man detta man man törs eller vill inte säga sanningen. Tragiskt!

  • Peter Harold skriver:

   Det finns två saker som kan få mig att dunka näven hårt i bordet. Det ena är Windows8-datorn som jag lånar av min dotter. Det andra är fem minuter svenska TV-nyheter. Jag har funderat på om Barack Obama blivit en ny Olof Palme för svensk television. Det går inte en dag förrän de lägger in några sekunder där han säger någonting totalt meningslöst men tillräckligt storvulet för att passa en president.

   • Benny H skriver:

    Obama måste vara världens mest uppblåsta skitstövel! G.W Bush framstår ju som kompetent jämfört med pajasen Obama trots de felaktiga krigen och alla grodor han sa. Obama fick ett guldläge att ställa saker till rätta i USA med det mandat han fick av väljarna men han hade inte ryggrad att konfrontera de mäktiga krafter som styr USA. Som en svart väljare sa i ett repotage på SVT, Obama är en marrionett som svikit sina väljare. Troligtvis kommer denna man göra som 50% av USA:s väljarkår att inte rösta mer då det ju inte finns några alternativ. I Sverige har i alla fall missnöjesväljarna SD att ta till, i USA har du inget, ja förutom Ralf Nader vars bäst före datum gick ut i mitten på 70-talet.

 5. kallepelle skriver:

  Som Nikita Ch. i FN-församlingen då? Han med skon! 😉

 6. kallepelle skriver:

  Oops! Journalisten Bent Blüdow (tydligen en riktig journalist!) skriver i sin bok (och i Berligske Tidende) om Elle-Kari Höjeberg (sedan decennier chef för P2). Boken heter Castros mand i Köbenhavn. I en av bilarna som användes vid sprängningen av Västtysklands ambassad i Stockholm hittade SÄPO en kartong för transport av vapen och sprängämne som spårades till ett bygge nära E-KHs boende. Hon var då gift med brodern till mannen i Köpenhamn.
  SR är verkligen tryckimpregnerat med kommunism och dess efterföljare klimathotskommunismen. Det sitter verkligen i väggarna på SR och SVT- som är politikernas viktigaste trojanska häst! Och varför gick både Rockefellers och Kennedys i den stora Klimatmarschen här om dagen. Kommunism och girig kapitalism arm i arm!

 7. kallepelle skriver:

  Blüdnikow får ursäkta min felstavning. Han har tydligen goda vänner i PET

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s