Snart tar man dödslägren till heders igen – och är gratis gott?

Bästa läsare!

Det började som en oroande notis om att en och annan djungelinföding drabbades av en dödlig feber som manifesterades genom blödningar i alla kroppsöppningar (hemorragisk feber). Ja, det finns otäcka saker i Afrikas djungler.

Nu har vi avancerat framåt så att vi har både beredskapsplaner på svenska flygplatser och sjukhus (flygplan står i timmar utan att passagerarna får gå av för att någon mörkhyad ombord mår dåligt; måste kännas tryggt för medpassagerarna – icke!), samtidigt som myndigheter/experter säger att smittan inte kan komma hit, och än mindre etablera sig om Sverige trots allt drabbas.

I år har man vidtagit en rad omfattande åtgärder för att begränsa smittspridningen i flera afrikanska länder. Man stänger städer och man upprättar specialistkliniker och flyger in experter från den icke bananodlande världen. Och vad händer? Jo, ebolasmittan sprider sig i en allt högre takt…!

Nu har det gått så långt att man ganska öppet talar om att de officiella siffrorna för antalet insjuknande bara är toppen av ett isberg. Om detta är sant torde dessa uppgifter förändra prognosen för hur säkra vi kommer vara i Europa från att drabbas. Men vad som är än värre; om antalet insjuknande inte är räknade i tusental utan tiotusentals, kanske till och med hundratusentals, så är det lätt att förstå att det inte kommer finnas en infrastruktur och logistik för att ta hand om de drabbade i Västafrika.

Kanske är det därför man numera börjar tala om att upprätta formella dödsläger (kallade behandlingscenter). Kyrkogårdar i flera afrikanska städer har på kort tid fyllts av döda, fler i antalet än vad myndigheterna uppger som har insjuknat i den dödsbringande smittan. Nu är man uppe i så stora nivåer att de sjuka måste tas hand om i industriell skala. Med tanke på att sjukhusen ofta hålls stängda för att förhindra ytterligare smittspridning återstår alltså bara att skapa en plats dit man kan föra de sjuka i väntan på döden. Enligt uppgift är man i full färd med att skapa dessa anläggningar. Officiellt talar man om vård, men det är lätt att förstå att logistiken inte medger särskilt mycket av behandling. Även personalen kommer att behöva isoleras. Ja, rent av leva och verka där i väntan på att själva insjukna och dö.

Dystert.

Och värst av allt är ju att ebolasmittan teoretiskt sett skulle kunna utnyttjas i strategiskt syfte att förstöra hela samhällen, t.ex. genom att man hjälper smittspridningen på traven. Filoviridaeviruset är visserligen inte optimalt för detta syfte eftersom luftburen smitta är att föredra för stort genomslag, men jag kan inte låta bli att känna lite obehag när jag passerar tunnelbanestationer där firmor står och delar ut flaskor med gratis ”hälsodryck” eller påsar/burkar med gotti-gott.

I dessa tider där geopolitik drivs med proxyinsatser är det lätt att förstå hur förhållandevis enkelt det är att slå ut hela samhällen med hjälp av några provrör. Se bara hur vårt eget land ser ut under en normal flunsasässong. Tänk dig en ebolaliknande sjukdom distribuerat i gratis energidryck eller liknande form till 50’000 resenärer vid tunnelbanan en ovanligt varm måndagsmorgon. En månad senare kommer Fonus ha dömycket att göra…

Faktiskt, jag vill egentligen inte ens tänka tanken.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Hälsa. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Snart tar man dödslägren till heders igen – och är gratis gott?

 1. Majsan skriver:

  Jag har inte sett några teorier om varför inte utbrottet avklingat, som de gjort tidigare, utan istället ökar farten. Wikipedia anger dödligheten till att vara 50-90% och inkubationstid 2-21 dagar och som jag minns det så har många av de tidigare utbrotten legat i det högre intervallet. Och kort inkubationstid. Trots att samma kulturella traditioner med hela släkter som hjälper till med tvagning, nånting, av de döda, så blev ändå inte fler smittade.

  Så … om det är ett ‘mildare’ ebolavirus som ligger i det lägre dödlighetsintervallet och med längre inkubationstid, så hinner folk röra på sig mer och smitta fler, istället för att insjukna knall fall.

  Såg en bild på personal klädda från topp till tå med överdrag, handskar och munskydd. INGA ögonskydd. Så vitt jag vet är ögonen en inträdesport det med.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, virus kan mutera och ändra egenskaper över tid. Det skulle vara intressant att studera skillnaderna mot tidigare utbrott.

   Om patienten hostar en i ansiktet så är det verkligen olämpligt att inte ha ögonskydd. Vanligt förkylningsvirus går ju in via ögonen också (har jag läst i tidningen).

   Egentligen är det underligt att ett så pass aggressivt virus kan fortleva så pass länge? Det optimala viruset skall ju låta sin värd smitta vidare länge.

   Vad gäller ebola har jag hört att det även smittar väldigt lätt genom samlag. Tydligen skall det vara ett av de vanligaste smittovägarna.

   • Anna skriver:

    Jag vet inte om det är jag som är ovanlig här, men om man är smittad av ett så starkt virus- varför skulle man ens tänka tanken att vilja ha sex med någon… Hur ofta har egentligen folk sex i afrika? När man väl ”håller på” brukar man väl hålla sig hemma ett par timmar och sexar vidare, liksom. Men att vara på resande fot, kanske ute och handlar på torget eller hälsar på hos kompisar- hur ofta råkar man ha sex då? Det måste väl i så fall röra sig om bordell-anställda som smittar om man träffar så pass många medan man är smittad. Något annat verkar väl osannlikt om det är det vanligaste smitto-scenariot.

    • Peter Harold skriver:

     Jag skulle inte bli förvånad om en kvinna som börjat bli hängig är ett tacksamt byte att banga på… 😉 Nej, skämt åsido, jag vet inte. Med tanke på att HIV sprids snabbt i dessa områden (det är tänkbart att nedsatt immunförsvar underlättar mottagande av ebolasmitta?) så är det nog möjligt att det går till på det sättet.

 2. Natali skriver:

  Vet inte om det stämmer. Men hörde att USA var väldigt inresserat av ebolavirus för några år tillbaka. USA har flera laboratorier i de just nu drabbade länderna . Är det inte det tysta vapen som man försökte uppfinna?

  • Peter Harold skriver:

   Jag törs inte säga att det är sannolikt, men jag skulle inte heller vilja påstå att det är osannolikt. Framför allt just därför att virus har en stor potential i morgondagens krigsföring.

 3. Anna skriver:

  Fast jag kanske tar tillbaks det där. När jag tänker efter är det längre tid för vältränade och yngre att verkligen känna sig sjuka. Tänker på när min pojkvän förr om åren då jag var vältränad själv och brukade hoppa 5000 rephopp som uppvärmning 5 dagar i veckan, talade om att han hade fått antibiotika mot twar som då hade drabbat flera elitidrottare och visade sig efter obduktion ha avlidit av detta. Han bodde i Nacka medan jag bodde i Solna. När jag besökte läkare ville hon inte ens testa mig för twar och hävdade att jag inte kunde ha det då jag inte hade hosta. Efter att jag tjatat fick jag göra ett test och visade mig vara positiv. Men vägrade fortfarande ge mig antibiotika. Så han fick antibiotika medan jag inte fick det och vi kunde inte hålla oss ifrån att träffas för det. Så han fick det igen och fick doser av hans läkare istället för hos min. Tar också tillbaks det där jag skrev tidigare om kvinnliga läkare. Hon var ingen bra läkare, tydligen. Summan av kardemumman är nog att lärdomen man borde dra av detta är att det är de ser friska ut och som är unga- som är de man borde akta sig mest för… De är de som smittar mest och flest och hinner springa runt till många fler innan de drar ner på takten.

 4. kungfy skriver:

  Sammanfattningsvis kan det nämnas att alla virus har en ambition att bli mindre dödligt/skadligt, då ju viruset för sin överlevnad inte är betjänt av att värden avlider, Jmf vattkoppor.

  Så sannolikt blir Ebola efter hand minskande letalt

  • Peter Harold skriver:

   Ja, det är det som är det geniala med HIV och HTLV.

  • Anna skriver:

   Taskigt men sant; bättre att döda direkt än smitta vidare… I början dör ju de mest vältränade, men i slutändan (om nu viruset ebolan blir svagare) dör bara de med sämst immunförsvar. Ooops. Inser nu varför det tas patent på de här härjningarna.

   Det bästa hade faktiskt varit att resa tillbaks i tiden. Till den tid då det tog så pass lång tid att färdas att de smittade dog under båtresan. Flygplan är virusens bästa allierade…

   • Peter Harold skriver:

    Flygplan är virusens bästa allierade…

    Njae, eller både ja och nej. All luft som cirkulerar inne i flygplanet filtreras mycket noga. Smittorisken torde faktiskt vara större när du besöker toaletten på flygplatsen eller sitter i gaten. Luften cirkulerar vertikalt i de flesta trafikplan (tilluft från tak och frånluft i golv), så du bör egentligen aldrig komma i kontakt med luft från folk som sitter två eller tre stolsrader eller längre bort ifrån dig.

    Däremot är luften ombord på ett flygplan väldigt torr, så dina slemhinnor torkar ut och blir extra mottagliga för de virus och bakterier som din snörvlande granne utsöndrar.

    • Anna skriver:

     Min f.d granne flygvärdinnan hade väldiga problem med luften ombord. Hon var orolig för att bli avskedad trots många år som SAS anställd. Han hade flera sjukdagar än närvaro. Det var fanimig den sexigaste tjej jag nånsin träffat på. Har förbannat min heterosexualitet under tiden jag bodde ovanför. Samt hennes så klart! Hon var lite för bra för att vara sann. Humor, 182 lång och sån otrolig utstrålning. Hade ett vasst svar på alt! Jag är precis tvärtom men fick hänga med den häftiga tjejen en del. Hennes kompisar var inte lika coola. De var så jäkla ytliga. Hon flög bara till USA dvs tog rätt lång tid. Dessutom bodde hon ju på hotell= i nästan lika torr luftkonditionerad luft. Har förstått att jag hållit mig frisk så länge beror på att jag sover alltid med öppet fönster oavsett årstid. Med ett underbart tjockt duntäcke.

     Jag visste inte alls att det var så här AC funkade på flygplan. Men tackar för infon! Är det lika bra AC på t-banan (hoppas hoppas att du har ett svar på det- var faan får man svar på sånt???)

     Jag börjar se så jävla illa nu att jag hoppas att inte få ett stavfel på texten. Jag har inte råd med optiker. Sitter ftf med läsglasögon 2,5.

     • Peter Harold skriver:

      Du skulle bara se mina glasögon… de är totalt utslitna. Men när man inte vet när det är dags att gå känns det lite överlyxigt att köpa helt nya brillor… 😉 Jag kan i o f s testamentera dem. Dyraste tillgången för dödsboet! 🙂

      När jag extraknäckte som fotograf fick jag äran att fotografera ett par flygvärdinnor och ett par kvinnliga poliser (bara porträtt, inte porrträtt…) och jag måste säga att båda yrkesgrupperna hade fördelaktiga utseenden. Förmodligen håller man sig i trim när man har ett sådant jobb.

 5. cello jr skriver:

  Barhopping in Gothenburg while writing
  this. Engelskan en indikation god som
  någon på att jag är på prima humör – trots
  ebola. Fast förstås vad jag avsåg att säga –
  ursäkta måste läppja på min Guinness –
  var att dina tankar är mina i så hög grad
  att det gränsar till intrång på upphovsrätten.
  En tanke: kulturell sensitivitet kan stå i vägen för en kritik av ebolafrämjande
  seder. En tanke till: kan någon garantera
  att ebola inte kan smitta luftvägen?

  • Peter Harold skriver:

   Ha, ha, jag skulle inte bli förvånad om någon anklagar mig för rasism vid beskrivningen av ebola som könssjukdom. 😉

   Tydligen trivs viruset bara i kroppsvätskor. Men säker kan man ju aldrig vara.

   Skål!

 6. Cello Jr skriver:

  Var på Bokmässan som en ”spion i Kärlekens hus” (Anais Nin?). Oj, önskar jag varit antropolog,
  Vad hade jag då inte sett? Opassligheten i förra kommentaren får ses som en nödvändig avspänningsövning efter en överdos ”klubben för inbördes beundran”. Ser just nu på Kulturnyheterna som tar upp världsproblem som Pippi Långstrump och datapelet Fifa, som
  fått kritik för att alla spelarna är män! När de kunde vara ”hen” och spela i balettkjolar.

  • Peter Harold skriver:

   Ha, ha, mitt blodtryck klarar inte av Kulturnyheterna. Och då lider jag ändå av LÅGT blodtryck! 😉

   Det vår länge sen jag frotterades på bokmässan. Någon gång skulle jag vilja vara ett av ”utställningsobjekten”.

 7. Cello Jr skriver:

  Han Kawa Zolfagary (sic) samlade väl sina facebookalster och gav ut dem som bok. Varför inte göra detsamma med den här bloggen? ”Peter Harolds bästa” eller nått?

  • Peter Harold skriver:

   Jag skriver nog hellre en helt ny bok, måhända skapad efter författarens genomläsning av egna texter. Finns ju en del saker som behöver uppdateras sedan 2005! (Läsarens Blogg) 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s