Hur klarade jag mig som barn utan Pippi-censuren?

Bästa läsare!

Japp, man kan ju inte säga att Sveriges Televison är inkonsekventa. Om man skall utplåna N-ordet från det svenska språket måste man i Orwellsk anda klippa i de gamla programmen och kasta ner de avlägsnade filmremsorna i minneshålet. Nya tider råder, och inte ens historien skall lämnas ifred för saxarna i den politska korrekthetens tjänst. Pippi Långstrumps pappa kommer inte längre få vara negerkung i svensk televison. Och Pippi själv kommer inte få låtsas vara en kines.

” – Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här”, säger en företrädare för SVT som nu anpassar sig till ”en modern publik”.

Den moderna publiken måste vara ena riktigt jävla sillmjölkar. Har ni sett horderna av gråtande barn som hulkande rusar ut till mamma i köket och berättar att ”Pippi Långstrump såg ut som en kines, buhu!”? Hur kan det komma sig att barn i min generation klarade av att se Pippi leka kines utan att vi måste ha ett förklarande uppföljningssamtal med en certifierad genuspedagog?

När vi ändå talar om Astrid Lindgrens TV-produktion kontra svensk moralpanik är jag förvånad över att vi fortfarande får se en spritt språngande Ronja Rövardotter naken i rutan utan ett enda pubishår. Jag har träffat Hanna Zetterström privat. Det var ett frustrerande möte för jag kunde inte låta bli att fundera på hur stor buske hon fått som vuxen. Är det en söt tofs eller har hon begåvats med en svart gräsmatta värdig en tysk nakenbadare? Jag minns faktiskt inte alls vad vårt sällskap pratade om; jag gick nog på autopilot och ömson nickade eller skakade instämmande på huvudet. Hanna var moderator och satt på en hög pall…

Jovars, jag skall erkänna att jag har mina synpunkter om Astrid Lindgrens skildrade barn. Hela konceptet med att berätta om Emil Svensson i Lönneberga är ju i själva verket en studie av ett bokstavsbarn, om än att bokstäverna inte var uppfunna för såna ungar på den tiden. På den tiden låste man in dem i snickeboan tills de kunde behärska sig. Idag medicinerar man dem trots oöverskådliga konsekvenser.

Jag undrar varför det inte hörs några kritiska röster om att Astrid Lindgrens berättelser tämligen systematiskt undergrävde barns auktoritet för vuxna? Jag är visserligen full vän av individuell frihet, men så länge som föräldrar skall hållas ansvariga och skadeståndsskyldiga för sina ungars jävelstyg, så länge skall de också ha rätt att uppfostra sina krabater. Vad Astrid Lindgren säger titt som tätt är: Fuck alla vuxna. Vuxna är idioter.

Jag skyller inte på Astrid för att samhället ser ut som det gör. Inte ens Staffan Westerberg lyckades fucka upp min generation med sina 10 femtonminutersavsnitt med storpotäter enligt min mening. Däremot har Bengt Westerberg varit med och förvandlat Sverige till något vi inte har anlending att vara stolta över, och är därmed medskyldig till att de värsta kidsen i landet beter sig som en Emil på metamfetamin.

Villa Villekulla heter idag Hammarkullen, Biskopsgården, Rosengård, Rinkeby, Tensta, Husby, Vivalla, Hjällbo, Araby, för att nämna några platser där Kling och Klang tvingas av sina politiskt tillsatta uppdragsgivare att framställa sig själva som inkompetenta.

Prusseluskor finns det gott om i hela landet, men de står inte på de vuxna människornas sida. Prusseluskornas kafferep är ersatt med halalkorvgrillning, och alla förmaningar om tukt och fason är ersatt med löften om nya bidragsmiljoner för att försöka hinna med att laga allt som kidsen eldat upp eller slagit sönder. Det som talar till Pippis favör i sammanhanget är att hon åtminstone betalade sina eskapader själv ur egen ficka – dessutom med inflationsbeständiga guldmynt.

Hälsar eder Peter Harold

 

Mer om Pippi-censuren:
http://www.svd.se/kultur/kultursvepet-29-9_3962952.svd?sidan=1

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hur klarade jag mig som barn utan Pippi-censuren?

 1. cark1 skriver:

  Självklart ska den moderna Pippi-serien avnjutas iförd hjälm av senaste mått, vadderad våtdräkt med inbyggd säkerhetsväst och med en censor som sitter i en fåtölj, redo att gripa in mot alla former av avvikelser från normerna. Vi vill väl inte att barnen ska få se och lära sej nåt som strider mot den neoedvardianska* synen på människan, eller hur?

  * Efter Edward, äldste sonen till drottning Victoria av Storbritannien, som tolkade sin mors syn på världen så till den milda grad att man levde ett liv bland de besuttna i Storbritannien för hundra år sen inte helt olikt dagens politiskt korrekta överhet idag.

  • Peter Harold skriver:

   Du har en alldeles förträfflig poäng i den edwardianska betraktelsen. Många som skriker t.ex. om ”New One Order” och beskriver det som något otäckt som kommer hända i framtiden har inte begripit att ”One World Order” är en skapelse som började formaliseras just under den Edwardianska eran (som ifråga om estetik ändå är en av mina favoritperioder, om jag får bekänna något idag). Flertalet av de krafter som styr och ställer idag fanns redan vid denna tid och ryckte i trådar och vävde sina nät. Då med syfte att bli rikast på planeten; idag med ambitionen att vara mäktigast.

 2. Jern skriver:

  Varför ändrar de neurotiska PK-svenskarna ständigt namn på företeelser. Det liknar oviljan att ta orden varg och Djävulen i sin mun. Istället har man sagt Gråben och Hin håle.
  Alexander Bard går till frontalangrepp mot denna fega inställning och hävdar att det inte är fel att kalla en neger för neger: http://www.youtube.com/watch?v=rL_s3XKIu5s

 3. kallepelle skriver:

  Hanna är väl en AVGRUNDSKOMMUNIST????

  • Peter Harold skriver:

   Helt korrekt! Hon är en avgrundskommunist som älskar att frottera med makthavare av alla slag som är villiga att hjälpa hennes kunder att komma fram. Ja, hon är nämligen egen företagare… 😉

 4. Cello Jr skriver:

  Precis avlyssnat Pippi-debatt i SvT:s Debatt. Och genast slår det mig, vilket farligt sluttande plan vi befinner oss på. Det rör sig om en fanatism påminnande om fanatismen i kulturrevolutionens Kina eller när Pol Pot sköt människor med glasögon, eller varför inte Hitlers bokbål! Där sitter de alla förnumstiga censurvänner och tror sig kunna resonera vettigare än moraltanter på 50-talet. Okunniga om att psalmförfattaren Lina Sandells verser censurerades av teologiska skäl på 1850-talet, enligt då rådande värderingar. Inte en tanke på att man om tjugo eller trettio år har ganska annorlunda värderingar än nu, eftersom så har det alltid varit. Vilket får mig att frukta att detta bara är början innan kulturrevolutionen nått stormstyrka. Bibeln kommer säkerligen att bli en måltavla, med tanke på dess kvinnoförakt och homofobi. Det är inte alls långsökt. Bibeltexter moderniseras med jämna mellanrum, så varför inte ”förbättra” Bibeln? Här ett citat rörande verkligheten vi lever i:

  ”Under förra sammanträdet med Södermöre kommundelsnämnd (20 okt.) togs slutligen beslut om en ny medieplan för folkbiblioteken i Kalmar kommun. Det tog inte mindre än tre sammanträden innan den kunde klubbas och resultatet blev en medieplan som präglas mer av censur och likriktning, än folkbildning, kunskapssökande och mångfald.

  Redan i juni presenterades ett förslag på ny medieplan för Folkbiblioteken i Kalmar kommun. Det förslag som presenterades var i det stora hela bra men framförallt ett stycke var högst problematiskt. Detta stycke gick ut på att biblioteken inte skall inhandla material som innehåller rasistiskt eller sexuellt diskriminerande material eller medier som propagerar för våld, rasism, pornografi eller annat som strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Det låter givetvis mycket bra vid första anblick. Men faktum är att denna sorts censur skulle leda till en oönskad likriktning som skulle försvåra bibliotekens uppgift avsevärt. Fri och obegränsad tillgång till kunskap, tankar, kultur och information är förutsättningarna för ett demokratiskt statsskick. Vårt lands bibliotek fyller här en viktig roll genom att vara kunskapscentraler som genom ett pluralistiskt och brett utbud uppmuntrar till kunskapssökande. Med bakgrund av detta är det givetvis högst problematiskt att just binda sig mot inköpandet av materiell vars innehåll idag anses politiskt inkorrekt. Denna sorts censur skulle dessutom försvåra forskning och studier avsevärt. Framförallt då det faktiskt skulle innebära att böcker som Bibeln, Koranen, Talmud, Robinsson Crusoe, Kommunistiska manifestet, böcker av Strindberg och Freud samt en stor mängd historieböcker och historiska dokument skulle underkännas.”

  http://dywik2014.com/2010/11/12/folkbildning-eller-censur-och-likriktning/

  • Peter Harold skriver:

   Ja, en sak tycker jag är märkligt. Det är fult med erotik som producerats av ett större mediebolag. Men däremot är bilder och ”konstverk” av vaginor och kvinnliga underliv i regnbågsfärger helt ok… ja, nästan ett måste att köpas in på skattebetalarnas bekostnad.

   Tack för tipset. Det var… obehaglig läsning.

 5. Anna skriver:

  Det här får mig att tänka på den där gamla filmen (var det ”vi hade i alla fall tur med vädret”)? Ser ut som Solna vikings basketbolllag som spelar amerikaner, knatar in i en affär och pekar på en viss typ av godis och frågar; ”What do you call these”? ”We call them ni…ni ni ni,ni…Wienerbröööd!”. ”No, you don´t”… säger basketspelaren.

  Men det är inte alla negrer som blir provocerade av N-ordet. Sonens pappa, som själv kom hit som adopterad och växte upp i ett svenskt område där han var rätt ensam om sitt utseende- brukade säga på sin telefonsvarare ”Tja- du har kommit till Negern. Lämna meddelande, tack!”.

  Det var rätt kul, tyckte jag. Självdistans är ett tecken på intelligens. Och intelligent humor är ju alltid roligare än det motsatta. Har exempelvis inte förstått varför Jonas Gardell anses vara rolig. Han är bara pinsam och neurotisk.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s