Hur oskyldigt är årets fredspris till Nobels ära? Ännu ett propagandanummer, eller har vi äntligen fått ”äkta vara”?

Bästa läsare!

Valet av mottagare för fredspriset till Alfred Nobels minne har vid flera gånger vara kontroversiellt, och under den senaste tioårsperioden har det varit rent av provocerande att höra vilka det norska stortinget väljer att premiera. Tre pristagare har varit rent av stötande: den forne vicepresidenten Al Gore, den då nytillträde presidenten Barack Hussein Obama, samt häromåret Europeiska Unionen. Man kan då tycka att valet av den 17-åriga Malala Yousafzai torde vara ett för ovanlighetens skull mycket gott val. Och kanske är det just detta som är problemet med årets pristagare. Är valet för bra?

En kort resumé som skildrar vad Malala Yousafzai är känd för [Wikipedia]: När hon var 15 år gammal blev hon skjuten med två skott i huvudet och nacken medan hon väntade på skolbussen. Dådet var en reaktion från talibanerna i Pakistan för att hon propagerat för flickors rätt till skolgång. Året därpå gav hon ut en bok med den synnerligen informativa titeln ”Jag är Malala : flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna” och mottog utmärkelsen Sacharovpriset för tankefrihet av Europaparlamentet (bara en sådan sak som att EU delar ut pris i Sacharovs namn är kväljande).

Nobelkommittén motiverade Malala Yousafzais tilldelning av Nobelpriset med följande ord: 

Malala Yousafzay har, trots sin unga ålder, i flera år kämpat för flickors rätt till utbildning och har med sitt exempel visat att också barn och unga kan bidra till att förbättra sin egen situation. Hon har gjort detta under de farligaste förhållanden. Genom sin hjältemodiga kamp har hon blivit en ledande röst för flickors rätt till utbildning.

 Det känns ju på något sätt väldigt demokratiskt och befriande att skolflickan Malala utsetts till Nobelpristagare. Det är alltid hoppingivande när de goda krafterna i samhället lyfts fram och premieras. Och vem kan invända mot att en ung kvinna utses till prisets mottagare med meriten att hon hatas av talibanerna? Hon är vår tids hjältinna: en kvinnlig troende muslim som kämpar för barns och kvinnors rättigheter, och som likt Ghandi förespråkar ickevåld och som aldrig tänkt tanken att försvara sig ifall hon skulle attackeras på nytt. Skulle jag ha problem med detta? Nä, inte just detta. Men det finns andra faktorer som komplicerar bilden kring henne.

Nobelpriset är tyvärr inte så mycket av en belöning för utförd prestation. Det såg vi inte minst i fallet med utnämningen av Barack Obama som Nobelpristagare. Och utnämningen av Al Gore och FN:s klimatpanel hade ingenting med det fredsarbete som Alfred Nobel tänkt sig när han arrangerade sitt pris. Nej, Nobelpriset – åtminstone fredspriset – är en komponent som betyder enormt mycket för den personliga marknadsföringen. I den stora världen bland beslutsfattare har Nobelpriset en prestige som ger auktoritet.

Det är sant att Malala Yousafzai förespråkade flickors rätt till skolgång. Vad som inte framgår på den svenska Wikipedia-sidan är att hon använde en ”blogg” på brittiska BBC som sitt språkrör. Där skrev hon anonymt under signaturen Gul Makai om hur hennes flickskola stängdes ner, och hade bylinen ”Diary of a Pakistani schoolgirl” vilket var med sanning överensstämmande om hur hon kommunicerade. Sedermera blev hon mer beryktad i sitt land. Och detta höll sålunda på att kosta henne sitt liv.

Men är årets (delade) fredspristagare blott en skolflicka som med språkets gåva tagit upp kampen mot talibanerna? Är hon en slumpmässigt utvald röst för de förtryckta flickorna i de provinser som styrs eller terroriseras av talibanerna?

Njae, faktiskt inte helt riktigt. Malala Yousafzais far heter Ziauddin och är diplomat. Han är för närvarande anställd hos FN som särskild rådgivare för global utbildning och tjänstgör som attaché vid pakistanska konsulatet i Birmingham i Storbritannien. Om jag förstått det rätt driver han även ett antal skolor i privat regi (vad tycker den svenska vänstern om detta, hirr, hirr?).

Bilden av en ensam skolflicka som tagit på sig att till varje pris stå upp för sig själv och föra kampen mot talibanerna krackelerar lite i mina ögon när jag ser hennes bakgrund. Nej, jag anser inte att det är fel det hon gör, men det känns inte som att hennes kamp för kvinnlig utbildning är särskilt spontan. Snarare känns allt kring henne mycket välregisserat. BBC lär knappast ha kommit över hennes dagboksanteckningar av en slump.

Jag blir osäker på om jag verkligen hör vad Malala tänker eller om det är hennes far eller till och med FN som talar genom hennes mun. Jag vet inte vad som är fakta, och vad som är friserat eller till och med ren och skär propaganda.

Jag är ganska säker på att en sak som kommer upprepas ofta och mycket fram till prisutdelningen i Oslo den 10 december, och det är hennes inställning till sin religion. Hennes egna(?) ord lyder:

What the terrorists are doing is against Islam because Islam is a religion of peace. It tells us about equality, it tells us about brotherhood, it tells us about love and friendship and peace, that we should – we should be nice and kind to each other.

 Och på denna punkt känner jag mig minst bekväm med Malala Yousafzais ”ambassadörsskap”. Jag vet vad koranen säger eftersom jag läst större delen av den. Den stipulerar nåd mot de otrogna endast om dessa låter sig omvändas. Vissa stycken är rara och känns som stilfulla axplock ur romansviten ”Tusen och en natt”; andra stycken ger mig som sekulär läsare och västerlänning kalla kårar. Att ta hennes ”kärleksbudskap” bokstavligt kan vara en otjänst.

Å andra sidan kan det finnas andra som ser ett propagandavärde i att kritisera den muslimska världen och dess hemska kvinnosyn, och som för den skull kommer till den enda slutsatsen att kvinnorna och barnen måste räddas med hjälp av politisk och kanske militär intervention. Oavsett vilket har jag i dagsläget svårt att ta Malala Yousafzai som en budbärare av en egen tanke.

De sanna hjältarna för fred och individuell frihet (som bl.a. manifesteras genom att ingen skall förhindras att studera) brukar sällan lyftas fram av organsiationer som FN eller Stortingets Nobelkommitté. De sanna hjältarna hålls långt under mediernas radar. De namn som lyfts fram brukar oftast (alltid?) fylla ett propagandasyfte. Därför krävs en nogsam analys av vad årets fredspris står för.

Nå, jag får kanske anledning att återkomma till ämne senare.

Hälsar eder Peter Harold

 

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hur oskyldigt är årets fredspris till Nobels ära? Ännu ett propagandanummer, eller har vi äntligen fått ”äkta vara”?

 1. Sofia skriver:

  Det enda jag läst, i denna fråga, som verkar vara helt sant.

 2. cark1 skriver:

  De flesta religiösa har inte läst sin egen religions texter. Inte fullödigt i alla fall. Hade de gjort det skulle fler bli sekulära, agnostiker eller ateister. Det sistnämnda blev ju Salman Rushdie efter att ha läst koranen mer ingående. Kanske Malala skulle göra likadant? Då finge hon se att vare sej kristendomen eller islam har speciellt fredliga budskap. Hon är ung och fortfarande väldigt påverkbar.

  Martin Luther sa ju t o m att förnuftet var den svurne fienden till tron och att förnuftet måste bekämpas. Där verkar talibanerna och Daesh (de där andra kallar ISIS eller IS) har tagit upp hans mantel och för en vidrig kamp mot förnuftet. Mellan idiotin och förnuftet står nu Malala. Vi får försöka dra henne till oss.

  • Peter Harold skriver:

   Jag är rädd för att det är kö hos dem som vill påverka den här tjejen. Vad gäller ”Satansverserna” har hon faktiskt blivit kritiserad i sitt hemland för att hon försvarde Rushdies rätt till yttrandefrihet.

   Martin Luther verkar vara en obehaglig typ när jag börjat studera honom lätt. Han flyttade över mycket makt från kyrkan till kungligheterna.

 3. Anna skriver:

  Håller med dig. Litraturpåriset av vad jag läst, går i samma PK-anda.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s