SvD vill att svenska folket skall vara tacksamma för att NATO drar med vårt land i nästa storkrig i Europa

Bästa läsare!

Jag har ägnat några timmar åt att studera hur man säljer in krig. Det är ett ämne som varit högaktuellt på senare år. Och även nu under hösten.

Det har väl inte undgått någon att USA med allierade bombar olika mål i Mellersta östern för att oskadliggöra de islamistiska kalifatbyggarna på bl.a. syriskt territorium (utan att fråga Syrien om tillstånd – och Syrien hade sagt ja, men det är deras territorium). Och ingen har väl undgått de videoklipp som visar på amerikaner och européer som fått sina halsar avskurna av islamisterna.

Videoklippen på halshuggningarna har varit en påminnelse om vikten av att göra insatser mot islamisterna. Med dessa hyggliga dåd råder det ingen tvekan om att ISIS/IS måste jagas tillbaka till sina stenar som de krupit upp ifrån. Om det så kostar att NATO måste föra trupper till Syrien och Irak (och kanske till Iran också medan man ändå är där) så är det värt priset, säger medierna både i USA och i Europa. Videoklippen med kalifatbyggarnas halshuggningar har alltså mycket stort betydelse för att sälja in ett krig för att ”sprida demokrati och mänskliga rättigheter” i Mellersta östern.

Om halshuggningar vore ett skäl till att angripa ett land borde NATO:s bombplan göra en öken av Saudiarabien. I det landet avrättas årligen en massa unga utländska kvinnor som anklagats och fällts för olika dåd. Och självfallet många män också, men kvinnliga offer väcker mer sympati… I flera fall framstår rättegångarna som farser, och det talas även om att dessa kvinnor pekas ut som skyldiga för att skydda de riktiga (inhemska) gärningsmännen. Även när kvinnorna fredat sig i självförsvar har de fällts för mord.

I Saudiarabien kan man dömas till döden för grova brott som mord, grov stöld och rån. Men man kan också dömas till döden – enligt rådande sharialagar – för gudsförnekelse, inbrott, bilstölder, häxkonst, homosexualitet och otrohet… Även minderåriga döms till döden.

Detta är naturligtvis inget som Vita huset i Washington ser som ett så pass stort problem att man avstår från att operera tillsammans med Saudiaraben. Och inte heller gör man stor sak av att Saudiarabien finansierat de grupper som idag formerar sig under namnet Islamiska Staten (en armé som dessutom drar fram med hundratals ton amerikanska vapen). Istället för att tvinga någon stå till svars för alla dessa tokigheter så kör man vidare mot den ena konflikten efter den andra. Och självfallet är Ryssland ett av de objekt som man måste mucka med.

När jag läser Edward Lucas översatta op-ed i Svenska Dagbladet med rubriken ”Ingen kan längre skylla på okunskap om Putin” så förstår jag att det egentligen inte handlar så mycket om ett genuint intresse för Rysslands väl och ve efter Sovjetunionens fall, utan mer om att skapa ett sinnestillstånd hos SvD:s läsare om att Putin är det värsta som hänt denna jord sedan Hitler och Stalin.

Edward Lucas skriver:

Det jag ångrar mest som journalist är att jag inte grävde djupare i Vladimir Putins förflutna. […] Om någon hade sagt till oss att Rysslands nye ledare i själva verket var en lömsk och hänsynslös typ som vanemässigt var i lag med gangstrar, plundrade den offentliga ekonomin, hotade motståndare och korrumperade utlänningar så skulle vi ha oroat oss mer för landets framtid.

Nu har en amerikansk akademiker, Karen Dawisha, lyckats med det som jag och andra inte klarat av. I sin bok ”Putin’s Kleptocracy”, tecknar hon ett detaljerat och obehagligt porträtt av Putins väg till makt och rikedom.

Edward Lucas har gång på gång författat artiklar på detta tema under åren (Jag har snabbläst några). Och genomgående handlar det om att få stopp på Putin och de som tjänat på korruptionen i Ryssland.

Högst förbryllande är det när hon visar att regeringar i Väst sedan länge vetat att Ryssland styrs av kleptokratiska ligister, men varit märkligt ovilliga att göra något åt det. Tack vare Karen Dawishas mod och beslutsamhet kan vi inte längre skylla på okunskap.

Det är inget tvivel om att det råder kleptokrati i Ryssland. Frågan är bara vad man tillskriver som kleptokrati. Jag har tyvärr inte haft tid att läsa alla alster av herr Lucas, men jag har en känsla av att han måhända står på samma sida som de oligarker som fällts i rysk domstol och fått sina tillgångar konfiskerade (som betalning för skadestånd mot den ryska staten). Oligarker som varit kommunistpotentater som nyttjat den korruption som Lucas påstår sig kritisera. Oligarker som vill ta makten från Vladimir Putin. I SvD-artikeln ligger dock fokus på att kritisera den onde Putin. Jag har svårt att tro att SvD skulle lyfta fram denna artikel om det inte vore för att svensk säkerhetspolitik hastigt och olustigt styrs av Vita huset.

Tråkigt nog blundar SvD för en annan typ av korruption som tyvärr äger rum i västvärlden, men som är lika allvarlig och kanske värre än det som sker i Ryssland. Vi i västvärlden har våra egna oligarker. Vi har storbankerna och storföretagen som är too big to fall. Och vi har storbankernas ägare och ledningar som är too big to jail. Och fastän detta system inte är förenligt med äkta kapitalism så skriker man att politikerna måste styra och reglera mera, fastän politikerna som förväntas göra det är styrda av storbanker och storföretag. Rysk kleptokrati har en lika allvarlig – eller till och med farligare – motsvarighet i västerländsk korporativism. Vi har våra egna oligarker som skapar enfald i medier och styr nationerna med hjälp av monetära maffiametoder.

Den politiska redaktören Tove Liljedahl får jättegärna belysa denna aspekt. Det vore faktiskt väldigt trevligt ifall SvD vågade skriva med kunskap istället för att återpublicera propagandamaterial vars syfte är att göra oss medborgare tacksamma för att svenska regeringen låter NATO använda vårt land som militärbas inför nästa storkrig i Europa.

Du är annars medansvarig till det som kommer att ske, Tove.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Satt härom dagen och funderade på hur Expressen lyckades avslöja att MIljöpartiets partiledare och tillika vice statsminister Åsa Romson kör med ”ful-diesel” när hon och maken och deras vänner är till havs och dumpar orenat bajsvatten. En bekant till mig påpekar att det är sajten Nyheter Idag som uppmärksammat vad MP-ledaren gjort sig skyldig till. Inte Expressen. Läs Chang Fricks informativa artikel här om hur Expressens ”avslöjande” gick till. Expressen är en rutten tidning.
D.S.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till SvD vill att svenska folket skall vara tacksamma för att NATO drar med vårt land i nästa storkrig i Europa

 1. Cello Jr skriver:

  Skräms inte så där. Vad skall man välja att vara mest orolig för? Ebola? Storkrig? Massinvandringen och islamiseringen av Sverige?

  Jag brukar skämta om att det är tur för Mugabe att han inte har olja och är granne med Israel. 🙂

  Håller med Marine Le Pen om att det är västs (EU:s, USA:s och Kalle Stropps) fel att vi fått en kris i Ukraina.

  Emellertid har min reflexartade beundran för Putin minskat efter nyheterna om att ryska regeringen och den franska stoppade ett fredligt möte med nationalistiska intellektuella i Budapest (tror även Alexander Dugin deltog). Och att han frågat Israel om hur man skall komma åt förintelseförnekelse.

  Ack, ja, varför kommer jag att tänka på ”Wag the dog”? Och sen Edward Lucas. Hm.

  http://www.friatider.se/journalister-tros-vara-landsf-rr-dare

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag har allt medfödd distans till ryska politiker, men jag kan inte se att vi behöver utlösa kärnvapenkrig för att han skickar 200 lastbilar med mat och kläder till de beskjutna områdena i östra Ukraina, lastbilar vars flak varit öppna för inspektion av både Kiev-representanter, Röda korset och journalister. Inte heller känner jag för att skicka vingliga Gripen-plan mot Ryssland för att det är förbjudet att berätta för skolbarn hur pojkar har analsex med varandra, även om jag i princip inte anser att det är statens sak att bestämma hur folk skall umgås i sängen.

   Att Putin har dialog med Israel om hur man kommer åt Förintelseförnekelse känns som ett försök att klia en fiende under hakan så att den börjar spinna och kurra. Putin lär nog aldrig ha svårigheter med att stifta lagar som begränsar yttrandefriheten, så kontakterna med Israel i den här formen känns i mina ögon som ett sätt att ställa in sig. Jag ser bekanta på FB som skriver ”Glöm inte Förintelsen” i kommentar om bombningar i Gaza och får omedelbart 50 likes av de sedvanligt misstänkta. Det bekräftelsebehovet har lyckligtvis inte jag, vilket jag är stolt över.

 2. Benny skriver:

  Storfinansens svartmålande av Putin tar sig allt groteskare proportioner och det beror givetvis på att Putin tvingade oligarkerna att betala skatt i Ryssland samtidigt som han förbjöd utförsel av valuta till skatteparadis. Dessutom tvingade han oligarkerna att betala ut löner till arbetarna, ve och fasa! Detta är ju livsfarligt för västs egna oligarker och denna ”farsot” måste stävjas med alla medel. Och Putins absolut värsta ”brott” är väl att han inte tillåter oligarkerna att verka politiskt och ta tillbaka makten vilket ju är modellen i USA. Klart att en sådan svikare måste bekämpas med alla medel! Och framförallt får ju dessa ideer absolut inte slå rot här i väst eller komma till allmänhetens kännedom. Det vore ju den definitiva dödsstöten för NWO/OWO.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, One World Order har en stark fiende – kanske den ende numera? – i Vladimir Putin. Önskar bara att han kunde göra det mer elegant. Eller tala klarspråk så att det hörs även till väst. Jag tycker hans annons om de syriska depåerna med gammal stridsgas var ett lyckat exempel. Ryssarna måste lära sig att kommunicera på fler sätt än kyrilliska bokstäver.

   • Benny skriver:

    Ja kanske är Putin en av de få mäktiga som är emot det globala kapitalets apostlar. Kina vet man ju aldrig var man har då ju kineserna är opportunister sedan gammalt. Och som du säger så har Putin ett handikapp med att få ut sitt budskap pga språket och alfabetet vilket dessutom gör det lättare för motståndarnas smutskastning. Dock har Putin även mäktiga allierade i USA och resten av världen som inser vart det globala kapitalet strävar efter vilket inger ett visst hopp. Världen är en ganska märklig plats där skurkarna i OWO/NWO anklagar de som vill stoppa deras krig och mördande, närmast jämställes med despoter som Stalin och Hitler.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s