Så spännande det kommer bli i år att få influensan…

Bästa läsare!

Så här en dag efter det första hysteriska falsklarmet om Ebola på Arlanda flygplats misstänker jag att svenska folket är på helspänn. Vad som förvånar mig är att den vänsterorienterade åsiktsarmén på Twitter inte luftar sitt obehag inför svenska folkets oro för Ebola. Det borde ju rasas hel vilt mot alla vita medelålders heterosexuella män i kostym som undviker att sätta sig bredvid färgade människor med snuva och hosta på bussen, spårvagnen och tunnelbanan.

I och för sig, en sådan anklagelse om vita medelålders heterosexuella mäns rasism i kollektivtrafiken skulle faktiskt vara intressant. Det skulle liksom gå stick i stäv med vice statsminister Åsa Romsons tes om att denna grupp av icke-människor inte reser kollektivt…

Nå, tillbaka till flygplatserna.

Runt om i världen har man utrustat personal med värmekameror som reagerar på om någon är varmare än 38 grader som komplement till den visuella kontrollen av febriga resenärer som kräks och snörvlar. En bekant till mig som jobbar på Arlanda (där jag inte vet om man värmescannrar sina färgade resenärer) skickade ett suddigt mobilfoto med snubbar i rymddräkt sedan någon spytt i terminalen.

Konceptet är ganska fascinerande. Vid minsta lilla misstanke om att en Ebola-sjukling anlänt kommer en patrull med samma sorts klädsel och numerär som en ordinär härdsmälta vid ett kärnkraftverk. Detta för att man just där lyckats hitta en person som motsvarar signalementet på en misstänkt Ebola-bärare. Vad är chansen för att det verkligen är det? Svar: ganska lite egentligen.

Det är faktiskt större chans att Ebola-bäraren insjuknat i avreselandet och inte kommit hit alls. Och det är framför allt en stor chans att Ebola-bäraren känner sig kärnfrisk när han eller hon passerar tullfiltret och träder in på svensk mark för att börja smitta ner sin omgivning veckan därpå. T.ex. ombord på tunnelbanen.

Att få en nysning eller någon droppe slem från en hostande mun med detta virus är… inte bra. Trots myndigheternas ständigt lugnande besked om att Ebolaviruset inte är luftburet (vilket det nog inte är, men det trivs en stund i slem, snor och saliv, vilket vi alla kan exponeras för om vi inte låser in oss där hemma eller åker i privatleasad Lexus-SUV till jobbet utan att möta några kollegor).

I nyhetsflödet har det spekulerats kring om Ebola-epidemin skulle kunna bli vår tids pest, den som spreds genom handelsfartygen som förde med sig smittade råttor för hundratals år sedan. Några experter har uttalat sig om detta, gärna med ett fascinerat intresse för att vissa människor idag kan ha hög immunitet mot Ebolasmittan tack vare att deras förfäders fäder haft turen att överleva de pester som drabbat världen tidigare i historien. Men ingen av experterna vågade göra några paralleller mellan råttorna som steg iland från medeltidens handelsskepp kontra dagens flygtrafik från Afrika. Ha, ha, jag misstänker att en sådan offentlig jämförelse skulle få Twitter att fatta eld.

Förutom doktorer i rymddräkt på Arlanda finns det andra uppseendeväckande aktiviteter kopplade till Ebola ute i världen. Fredspristagaren Barack Obama har nu i dagarna skickat tusentals amerikanska soldater till Afrika för att… ja, riktigt vad de skall göra i den mörka kontinenten är inte helt klart. Soldaterna har inte fått någon adekvat skyddsutrustning med sig. Vapen har de dock.

Hittills har de flesta Ebola-fall som drabbat Europa och USA handlat om biståndsarbetare och motsvarande personal som tagits hem för behandling mot sin sjukdom. I dagsläget kanske man har att hantera 10’000 smittade personer i Afrika som ännu inte dött, men vi borde kunna räkna med att alla resurser som vi skickar till de drabbade länderna i Västafrika löper en potentiell risk att smittas. Vi vet att personal som tar hand om smittade i sin tur blir smittade, bl.a. två sådana fall i USA. Vi vet ännu inte hur många dessa smittat i sin tur.

Om det stämmer som myndigheterna uppger att Ebolasmittan inte sprids särskilt lätt (10’000 insjuknade av hur många hundra miljoner människor i Afrika är inte farligt i jämförelse med hur många som dör i afrikanska trafikolyckor), då borde de afrikanska nationerna kunna hantera problemet utan att rekvirera utkommenderade resurser (militär) från utlandet.

Men insatserna är ett faktum, och det väcker tre spekulativa teorier: A) USA skickar trupper för att skydda ekonomiska intressen i de Ebola-smittade områdena; B) USA-trupperna har efterfrågats av de afrikanska länderna därför att Ebola-härden är allvarligare än vad man uppger officiellt; C) USA-trupperna är kamouflage medan CIA gör sitt för att sprida viruset till nya tidigare ej drabbade områden. Jag har försökt scanna av webben efter nyheter som visar att andra makter har liknande intressen/engagemang som Vita huset, men kammat noll. Någon annan som hittat något?

Nå, hur som helst misstänker jag att det är med lite extra obehag som folk kommer känna sig ömma i halsen, febriga och illamående. Å ändå är det snart dags för den säsongen. Gratis till er alla som älskar att sjunka ner i ångest och oro (Gratulation riktad till mig själv).

Hälsar eder Peter Harold

Uppdaterat: Pest och medeltid. Ja, 1710 är inte riktigt medeltid, vilket var det år då de 45’000 stockholmarna blev hälften p.g.a. farsoten. Men ni fattar nog budskapet ändå.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Hälsa, Politik. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Så spännande det kommer bli i år att få influensan…

 1. Anna skriver:

  Aaaa-tjoo! Hade jag lite ebolavirus i fickan vet jag exakt vart jag hade skickat det. Svenska Bostäders rättsjurist nr 1. Moskén på medborgarplatsen en fredag (och överallt där de i övrigt finns i landet) kommer därnäst på önskelistan. Fast då hade de ju å andra sidan smittat alla andra när de väl kommit ut. Tar nog tillbaks det där. Men å andra sidan kunde man väl framställa ett snabbverkande virus, som tog kål på folk sådär på 4 timmar allt som allt. Om man bara ville mutera viruset på ett sånt sätt. Borde vara lättare än att göra det mindre aggressivt. På nummer 3 kommer gruppbostaden i detta hus inklusive personal. På nummer 4 kommer alla socionomer och ”mångkultur” vurmare i landet. Oj, vad få som skulle bli kvar inser jag.

  Men det vore ju bra. Ett tag åtminstone. Bunt i hop och schlå ihjäl de bare… Skämt åsido tycker jag det är en sak som är rätt bra med den här Ebola- rädslan; Man kanske börjar tänka mer närodlat nu när man inser att det är bra att ha koll på vad man får i sig och inte har åkt kors och tvärs innan vi har det på våra matbord. Det kanske är värt att satsa svenskt och dyrare i stället för att riskera Ebola… Enligt mig vore det bra för Sverige om man slopade all konkurrens med billigare varor. Dessutom hade det skapat väldigt mycket jobb i landet och det hade medfört att svenska jordbruket kunde blomstra igen. Osv.

  Tycker för övrigt man skulle införa karantän för resande till och från Västafrika.

  • Peter Harold skriver:

   Problemet med närodlat och dyr mat är att det just blir dyrare att producera. Så om ananasen blir tre gånger dyrare för att den skall odlas i växthus i Söderlen istället för att fraktas till Sverige kommer du och resten av svenska folket förbruka några tior extra som kunnat användas till biobesök som gav en finnig pop-corn-säljare ett schysst jobb. Just ebolan tror jag inte hoppar från land till land via grönsaksleveranserna, men däremot lär det flygas omkring en massa provrör över jorden.

   Vet du vad ordet karantän betyder? 40 dagar. 🙂 Det var nämligen så länge skeppen fick ligga ute på redden innan de fick tillstånd av borgmästaren att lägga till. Ytterligare ett härligt onödigt vetande som jag lärde mig tack vare ämnet. 😉

   • Majsan skriver:

    🙂 Ananas som närodlat …. då jag läste i Råd och Rön att det är en växt som tar hela 15 månader på sig att bli plockbar, så övergav jag den på inköpslistan. Inte ens om den vore Fairtrade odlat skulle jag köpa något sådant, det finns ju så mycket annat. Men ja, just den behöver definitivt bli tre ggr dyrare för att försvara sin existens på någon fruktbricka.

   • Anonym skriver:

    Underbart med onödigt vetande. Keep ‘em comin’.
    /Anna

   • Anna skriver:

    Njae- ju fler ananaser som säljs ju billigare lär det ju bli. Om man ska tro på reklamen på t-banan? Skämt åsido. Hade Quorn varit storsäljaren i alla länders varuhus, hade priset på dessa varor varit löjligt billiga- mycket billigare än nötfärs. Köttfärs alltså oavsett kreatur. Ananasen är väl ändå ett löjligt exempel. Vem faan behöver ananas? Ät morötter. Kan odlas även på balkongen. Om man också räknar in faktorer på jobb som skapas lär man ju få helt andra siffror. Inte bluffsiffror som räknas fram som vinster Sverige ”tjänar” på flyktingmottagandet. Utan riktiga, reella vinster. Därför tror jag att det är bra om samma tjänar/ förlorar på något. Siffrorna har en tendens att förvanskas ju fler led de silas genom.

    • Peter Harold skriver:

     Jag odlade dill i mitt kök. De växte och blev ståtliga ända till en dag då de bara vek sig och låg ner mot jorden fastän de var fräscht gröna. Men jag vågar inte odla grönsaker eftersom myndigheterna kan ta det som en ursäkt för att göra en razzia mot mig och förstöra mitt hem. Det gick ju ut information om att man uppmanades ringa polisen ifall man såg ovanlig belysning i grannarnas hem.

   • Anna skriver:

    Syftade först och främst på de stackars djuren som åker kors och tvärs innan de slaktas och äts upp, eller slängs bort. De kan väl få Ebola och ingen bryr sig om att fråga hur de mår och kan väl knappast svara ändå… Äter man köttet från ett ebolasmittat djur (eller människa då det säkert finns såna som gör det med, uuu hugaligen, men rent hypotetiskt finns ju den risken) så måste det väl smitta konsumenten.

    • Peter Harold skriver:

     Ebolaviruset borde nog inte överleva vare sig kylan unde rhängmörningen eller värmen under tillagningen. Men däremot lär man visst kunna få AIDS av at äta aphjärna. Vilket dock sällan är på min meny… 😉

  • Majsan skriver:

   Med risk för att vara en besserwisser. Sverige kan inte slopa global konkurrens till förmån för våra bönder. (jo genom att hålla MP i schack så de lokala bönderna ens har en chans). Det är endast vi konsumenter som kan göra något åt saken.

   Vår familj är inte det bästa exemplet, då vi odlar mycket själva och jagar. Dock hoppas vi att vi håller åtminstone några lokala proteinodlare under armarna genom mer eller mindre svarta inköp av icke-älg.

   Sedan är det resten av allt man kan köpa. Året runt. I år har vi i vår familj nått så långt, att det är endast kaffe, kakao och te (roiboos är en total favorit) som är garanterat utländsk matimport. Det återstår att se om vi klarar att gå förbi tokbilliga bananer och apelsiner i vinter, trots att vi har lagren fulla med egna äpplen 🙂

   Och nej, inte ens ris har vi köpt på länge. Sverige producerar fullgoda substitut i form av matvete, korn och havre. Som dessutom har högre näringsvärde. Begriper inte varför orienten inte satsar på dessa. För varmt och för mycket översvämningar?

   • Anonym skriver:

    Er familj föregår verkligen med gott exempel! Vördnad !

   • Peter Harold skriver:

    Den kvittolösa handeln är positiv. Finns ingen anledning att tynga ner skattemyndigheten med en massa byråkratisk administration för att hederligt folk extraknäcker svart.

    • Anna skriver:

     Om man anser att ”hederligt folk” inkluderas av ungdomar vars svåger har kiosken de köpt kontraktet på, genom att konkurrera ut det svenskägda familjeföretaget som bestod i av ett medelålders par med krämpor. Är hederligt folk också de som uppbringar aktivitetsstöd såsom arbetssökande genom AF, medan de jobbar svart i farsans kiosk? Är det hederligt folk som uppbär VAB, ffull föräldrapenning medan de klipper håret på sina kunder i släktföretagets hårsalong?

     Njae, Peter. Då föredrar jag faktiskt såna som bara säljer knark. Det är hederligare. Och sitter sina år sedan.

     Förstår du inte hur detta samverkar gentemot familjer som inte har möjligheter att tjäna svarta pengar?

     Jag brukar inte heller vilja ha kvitto. Men så handlar jag bara hos de jag gillar. Och klipper bara håret hos de som jag vet inte missbrukar systemet.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s