U.S. Army behöver fler och billigare soldater – vad är syftet tror ni?

Bästa läsare!

Via Ron Paul Institute har jag fått nyheten om att en f.d. rådgivare till Bill Clintons regering föreslår att man inför en 2-årig värn- och samhällsplikt för unga amerikaner. Det är enligt organisationen Atlats Society Robert Reich som skriver detta på sin Facebook-sida:

For most of the last thirty [years] we’ve relied on an ‘all volunteer’ army, which is ‘volunteer’ only in the sense that young people have taken these jobs because they were among the best they could get. As we move into another phase of the war on terror, isn’t it time we reinstituted national service? Two years in the armed service or in service to America in some other capacity, required of every young American.

Jag hittar inte originalpostningen på Facebook, men det går att läsa andra postningar i samma anda där Reich anser att statens intressen går före medborgarnas.

Den forne presidentkandidaten John McCain (Rep) (och möjligtvis de neo-konservativas kandidat inför presidentvalet 2016) har enligt artikeln i RPI lagt fram ett förslag som har samma innebörd som Reichs tankar. Man vill i sann kollektivistisk anda tvinga amerikanska ungdomar att tjäna för statens räkning, sannolikt iförda soldatkängor som marscherar långt utanför amerikanskt territorium. Detta skulle innebära att man återinför den av Richard Nixon år 1973 avskaffade värnplikten som försörjde slagfälten i Vietnam med soldater.

Även om mycket stygga saker sagts om Richard Nixon kan vi konstatera att under hans tid som president fick man slut på Vietnamkriget som eskalerat genom Lyndon B Johnson med hjälp av falskflaggade aktiviteter, och som – trots Dwight Eisenhowers förmaningar i sitt avskedstal som president – gav krigsmateriellindustrin gigantiska summor. Nixon hade också en stor betydelse i att få Kina att vända sig mot väst istället för att alliera sig med Sovjetkommunismen, även om det tog många årtionden innan Kina på allvar började låta sig influeras av västliga ideal och försöka jaga ifatt Europas och Amerikans tekniksförsprång.

Enligt min mening är det av stor vikt att vi bevakar frågan om återinförandet av samhällsplikt i USA. Om McCains förslag verkställs kommer förutsättningarna för fred och frihet förändras radikalt – dock med konsekvensen att påstådda goda intentioner kommer att få världen att blöda ännu mer. 

Det betyder dels att man frigör enorma resurser för att bedriva militär verksamhet i större omfattning på fler håll runt om i världen. Det är en viktig signal att USA gör sig redo för något som skulle kunna bli lika resurskrävande som aktiviteterna under 2:a Världskriget.

Det andra skälet skall inte heller underskattas, även om det formellt inte bryter ut ett nytt världskrig. Den allmänna värnplikten är en manifestation av den makt som staten tar sig på den enskilde individens bekostnad. Nämnda Atlats Society har en intressant artikel som handlar om hur libertarianer kritiserade värnplikten, och troligtvis gav rörelsen de argument som fick Richard Nixon att välja just denna fråga som en valfråga vid presidentvalet 1968 (Historieböckerna väljer annars beskriva hans inställning som grundad på att en lagändring skulle få krigsmotståndarna att bli tystna). Sverige har avskaffat värnplikten 2010 och ersatt den med en frivillig soldatutbildning. Frågan är bara hur länge det dröjer innan vi efter det senaste årets återuppståndna rysskräck har krav på ett återinförande?

I övrigt kan vi konstatera att svenska marinen är lika duktiga nu som de var under det glada 1980-talet på att upptäcka och fånga främmande undervattensfarkoster. D.v.s. vi lyckas i stort sett bara ta de u-båtar som kör upp på land, fastnar och väsnas så jävla mycket att de boende inte får lugn och ro. Ok, att ha fotograferat en främmande u-båt får väl i o f s räknas som en prestation. Vilket i så fall gör naturfotografer till viltjägare…

Nåväl, om marinen inte får tag i undervattensfarkosten så torde vi ha en politisk-militär skandal. Om uppgifterna stämmer att farkosten var skadad och skickade nödmeddelanden till hemmabasen i Kalliningrad, då är det förvånande att marinen oavbrutet måste flytta sitt sökområde utan att uppnåresultat. Pengar kan inte vara problemet, snarare är det metodiken – eller viljan att få upp något – som är det riktiga bekymret.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till U.S. Army behöver fler och billigare soldater – vad är syftet tror ni?

 1. Benny skriver:

  Syftet är givetvis kanonmat! Ska man genomföra en ny världsordning lär det flyta blod och då behövs allmän värnplikt. Så man gör precis som i Nazi-Tyskland och börjar utbildningen i tidiga år då det är lättare med indoktrineringen. Heh ja, aldrig trodde man att Nixon skulle framstå som en förnuftig politiker, men i ljuset av vad dåren som sitter i Vita Huset hittar på nu och hans galenskaper, så framstår ju Nixon som en ärevördig pragmatisk statsman. Angående Lyndon B Johnson så såg jag en dokumentär där han uttryckte sin djupa besvikelse över alla lögner och false flagoperationer som USA:s militär lurade i honom. Skulle tro att han även var besviken på sig själv att han var så lättlurad. Detta ska ha varit en av orsakerna till att han inte ställde upp i valet som han nog annars hade vunnit.

  • Peter Harold skriver:

   Undrar om det kan stämma om Lyndon B Johnson. Jag skulle bra gärna vilja se den dokumentären. Det lilla jag känner till om honom säger mig att han inte skulle tveka att genomföra false-flag-operationer eftersom han var genomkorrupt under hela sitt liv.

   • Benny skriver:

    Peter, det var LBJ:s eget försvarstal och ska givetvis tas med en nypa salt, som uttalades av en möjligtvis ångerfull gammal politiker som kanske gjorde sitt för att putsa upp eftermälet. Det kan ju i så fall vara operationen i Tonkinbukten han menar som ju lurade de flesta.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s