Insikt om oönskade tiggare? Miljöpartist vill bötfälla öststater som inte tar hand om sina tiggare

I all hast, bäste läsare!

Det här är ju i och för sig ett tecken på att miljöpartisterna börjar inse att svenska folket inte alls är glada över att våra inhemska tiggare konkurrerats ut av hitresta romer (om man nu får säga att det är romer som kommit hit för att tigga?).

Miljöpartiets representant i Europaparlamentet Bodil Ceballos har slagit ett slag för sig själv och sagt att hon är av den meningen att medlemsstater som diskriminerar sina minoriteter skall tvingas betala böter (diskrimineringen består i att alla staterna inte betalar försörjningsstöd till sina medborgare; tydligen en mänsklig rättighet numera).

Om man säger detta i klartext kan jag hålla med: ” – För helvete, ta hand om era egna tiggare och skicka inte hit dem till oss!” för det är vad Ceballos egentligen menar fast hon lindar in budskapet med fina ord som ”bekämpa fattigdom” och ”upplysningsverksamhet” samt ”mänsklig riktning”.

Bodil Ceballos är upprörd över att Rumänien inte använt de pengar som EU skickat till landet för att det skall ta hand om sina romer. Ceballos glömmer dock att berätta att för varje Euro som Rumänien kan få i bidrag skall den rumänska staten lägga till egna medel (c:a 5-30%) vilket de rumänska skattebetalarna ogillar. Och Ceballos glömmer också att berätta att den rumänska staten måste garantera att medlen inte försvinner genom korruption. Den rumänska staten har – till skillnad från hur EU-bidrag annars hanteras  – förklarat att man inte har den administration som krävs för att kunna hantera dessa pengar så säkert som villkoret stipulerar. 

Jag ser att det finns två bilder av romerna. Den ena säger att de är ett tappert folk som flydde med livet i behåll från de fredsälskande muslimerna i trakten av Afghanistan som jagade iväg de minst lika fredliga och flitiga romerna som hamnade i östra Europa på 1300-talet där de uppskattades för sin dans, musik och hantverkskonst.

Den andra historien om romerna är att de har bra sammanhållning (inom sin klan men hatar de andra), stjäl allt som inte är fastsatt med långa bultar i betonggolv och försörjer sig genom att skramla med kaffemuggar.

Skall jag vara ärlig ser jag bara den ena bilden av romerna. Min slutsats är att romerna inte enbart har ett fattigdomsproblem – de har även ett gigantiskt socialt problem.

Och till viss del har vi ickeromer i väst faktiskt del i problemet. Vi accepterar nämligen inte att romerna lever som de levt förr i tiden. Det är besynnerligt, men för 150 år sedan och längre tillbaks framställdes dåtidens zigenare i ett mer romantiskt drag.

Tag exempelvis zigenarflickan Esmeralda i Victor Hugo’s ”Ringaren av Notre Dame”. För att kunna läsa den boken måste man sätta på sig väldigt gamla glasögon för att kunna uppskatta historien utan att börja tänka på trashankarna utanför ICA. Man såg zigenarna som fria och oberoende människor på den tiden. Nästan till och med beundrade denna egenskap. De skildrades i både bild- och scenkonsten. Detta var alltså för 150 år sedan.

Men i dagens samhälle måste frihet och oberoende bekämpas. Man måste använda EU-bidrag. Man måste kvotera in vissa grupper i bostads- och arbetsmarknad, vara sig dessa vill eller inte. Bodil Celballos debattartikel andas just detta förakt för att det finns folk som väljer att leva utanför den västerländska civiliserade normen, och som tvingar skattebetalarna att bekosta den tilltänkta omvandlingen av romerna.

Såsom romerna lever och verkar är det faktiskt begripligt att skattebetalare både där som här känner ovilja att försörja folk som inte skapar några fördelar för samhället. Vad får skattebetalarna i gengäld? Det diskuteras inte.

Det är bara att inse att Europa inte är byggt för att man skall leva nomadliv i stora grupper. Det är bara att inse att romerna själva saknar vilja och förmåg att integrera sig i sina egna hemländer. De passar inte ett dugg bättre in här hos oss heller, men det är hos oss de får de sin försörjning. Därför är de här och därför stannar de här – alla EU-bidrag till trots.

Det intressanta är att den största förloraren i sammanhanget är just det parti som Bodil Celballos företräder. Den stora tiggarplågan som Sverige drabbats av har nog fått mången presumtiv MP-väljare att tänka om. Det kan vara därför som (MP) byter strategi, och vill köpa sig rena butiksentréer så att vi skall kunna gå tillbaka och tänka på den heliga klimatångesten istället.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Insikt om oönskade tiggare? Miljöpartist vill bötfälla öststater som inte tar hand om sina tiggare

 1. Cello Jr skriver:

  Känns torftigt att bara skriva ”begåvat skrivet”, men har just haft siesta, så jag känner mig inte så
  vaken.

 2. Rune skriver:

  Zigenarna vill nog inte ha några EU-bidrag? De riskerar på sikt sitt oberoende om de trasslar in sig med staterna. De har ju bevarat sig som folkstam genom att hålla sig undan.
  Här finns mer att läsa om detta: https://morklaggning.wordpress.com/2014/10/22/gransbevarande-mekanismer/#more-12370

  • Peter Harold skriver:

   Tänk, man får inte kalla zigenare för zignerare, men de får kalla oss svenskar för gadjo…

   Tack för länktipset till Arnstbergs artikel. Han är en av få som är extremt saklig i sina artiklar. Man måste ha många förutfattade meningar för att kunna avfärda hans kunskaper.

 3. Majsan skriver:

  Hur gammal måste man vara för att inte ha vuxit upp med Katitzi-böckerna? Mitt enda bestående minne är rysningen kring att giftas bort ung och fanns det något förmildrande i de böckerna så har det i sin tur färgats över att man just aldrig kan läsa om lyckosamma som tagit sig ur den särartade kulturen och blivit ‘svenssons’.

  Nu råkar jag känna, nära grannar, ett par som i unga dagar lämnade klanen och tog sig i genom KomVux och vidare in på universitetet och ‘blev något’. Fick jobb och har även bytt namn, fick ungar som gick i skola, utbildade sig …. detta hade jag inte en aning om förrän en ‘blöt’ under det Romska Året i goda grannars sällskap. Vi fick oss ordentligt serverat hur in i hilvitte svårt det är att vara zigenare. Som i att vara en hederlig sådan. Som i att heder inte handlar enbart om inom släkten/klanen utan även mot majoritetsbefolkningen. Det finns helt enkelt för många klaner som sätter en ära i att allt handlar om ”vi och dem”, och det är ”dem” det ska vaskas pengar ur på alla upptänkliga sätt. Mao, dessa bekräftar de fördomar som finns med råge och livet blir svårt för de andra. Hur även deras släkt, en som inte ens var bland de värre, hade en hel del åsikter om att de utbildade sig och skaffade jobb. Det finns inom den romska eller zigenska kulturen en variant på den svenska jantelagen som är etter värre. Det handlar om att kontrollera de unga i första hand och bäst gör man det genom att hålla dem borta från skolan. Den romska kulturen ses som bättre än allt annat.

  Låter bekant med andra kulturer inom landet som anses ‘svaga’ och behöver stöd och allsköns bidrag för att ‘bli något’

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag har också en kollega som är av romskt (finska delen) ursprung, och som inte har någonting med sina förfäders kultur att göra, mer än att han skämtsamt att ”det är först i nästa generation som tattarblodet blir ordentligt utspätt”. En kommentar som givetvis är omöjlig för oss kollegor att kommentera…

 4. Majsan skriver:

  Glömde ett ord. ‘blöt’ sommarafton skulle det vara.

 5. Assar skriver:

  ”Den andra historien om romerna är att de har bra sammanhållning (inom sin klan men hatar de andra), stjäl allt som inte är fastsatt med långa bultar i betonggolv och försörjer sig genom att skramla med kaffemuggar.” Här skrattade jag så jag föll av stolen. Det var så jäkla träffsäkert, mitt i prick.

 6. cfr skriver:

  Man kan också notera att zigenarna aldrig efterfrågar ett eget land att resa runt i……

 7. Läsare skriver:

  Risto Matinen  repellför 24 minuter sedan

  Hittade en kul formulering i http://peterharold.wordpress.c…

  ”…(zigenare) stjäl allt som inte är fastsatt med långa bultar i betonggolv och försörjer sig genom att skramla med kaffemuggar.”

  http://www.exponerat.net/zigensk-kvinna-lurade-med-vaxlingstricket-skjortan-av-aldre-man/

 8. Anna skriver:

  Jag hade hellre sett att Sverige visat empati för zigenarna än att visa empati för folk från andra sidan jordklotet. Jag tycker det är skamligt att folk i europa sitter och tigger i ett europeiskt land, och får allmosor av folk som svenska staten har prioriterat framför européer. Varför ska det anses som normalt för vissa folkgrupper att tigga sig fram? Det är en ”tradition” ja. Ett inlärt beteende. Man lär väl sig vad som helst för att överleva. Rumänska staten borde ställas till svars för bristerna i deras system. Om de nu ens har något system som inte går ut på att skjutsa deras medborgare till Sverige för att tigga. Varför anses det som normalt att Sverige anser att det är inhumant att inte ta emot krigsoffer medan det anses som humant att se tiggare från europa som fähundar?

  Släng ut arabpacket och låt zigenarna ta deras jobb istället. Utbilda de och laga tänderna på de. Jag är övertygad om att de skulle utgöra en tillgång på ett högre plan än alla dessa otacksamma idioter från andra sidan jordklotet gör i dag. Europa borde ta hand om européer först och främst. Det är omoraliskt att anse att de är mindre offer än krigsoffer. Att bli mobbad och inte få en chans att göra rätt för sig, anser jag är bra mycket värre än att vara utsatt för ett reellt krig.

  Faktiskt.

 9. Anna skriver:

  Känns också rätt märkligt att Rumänien tar emot EU- bidrag för att ta hand om sina medborgare. Om de hade sett till att de pengarna hade nått romerna- varför skulle de då gå omkring tandlösa som våra pundare /alkisar? Nu vet jag ju inget alls om vare sig Rumänien eller om zigenarnas traditioner. Inget annat än jag sett i Katitzi på tv. Det är en jävla pina att höra och se de runt varenda hörn och varje bankomat. Det kan ju faan inte vara kul för de att sitta där hursomhelst. Det kan väl ingen påstå. Det är en skam, särskilt för barnen att växa upp och se tiggare runt varje hörn. Man borde fasen gå till botten med det här.

  • Peter Harold skriver:

   Ganska stor skillnad mellan Katitzi och de östeuropeiska romerna, både kulturellt och politiskt. Det är ganska lustigt att våra politiker ber om ursäkt för gamla förorätter mot zigenarna i Sverige genom att värna om de östeuropeiska romerna. Däremot tycker jag att frivilliga bidrag är helt ok.

 10. Anna skriver:

  Get up stand up, stand up for your rights, för att citera bob Marley… Alla folks livsstilar får en betydelse i dess rätta sammanhang. Även rasta-folkets, men den hade inte hört hemma här. Bidrag och allt det där borde utrotas och alla länder borde se till att alla medborgare har en vettig uppgift – utgöra en kugge i kugghjulet. Jag anser det vara en mänsklig rättighet att känna sina rötter, vara med i samhället där man har sina rötter. Det är ju där roten till det onda ligger. Att man låtsas som att folk är likadana och att inte rötterna finns. Folks olikhet är något bra. Det som inte är lyckat är att låtsas som att folk kan vara ”världsmedborgare” och utgöra lika stora tillgångar vart i världen de än må vara. ”Nomadfolket” zigenarna var väl kanske cirkusfolk från början. Det var väl främst då EU välkomnade de där länderna in i ”gemenskapen” som detta blev ett problem för resten av europa. Det var ju EU som bestämde detta, så då borde problemet bli deras att lösa inom parlamentet. Tiggeriet borde inte vara tillåtet, någonstans. Det är en sanitär och mental olägenhet. Folk ska inte sitta ner på gatan. Det är hundar som sitter, Inte människor.

  • Peter Harold skriver:

   Alla blir en kugge i hjulet om man motiverar dem. Sedan krävs det ju att man försöker vara delaktig; det vart ju pinsamt med den leversjuka kvinnan som togs hit till Sverige för att tigga pengar till sin operation, och sedan visade det sig att hon redan var listad i hemlandet för en gratisoperation (och den operationen är utförd nu). Sett ur det perspektivet känner jag mig inte längre förlåtande mot tiggarna, i synnerhet inte när de går omkring med tiotusentals kronor innanför BH:n.

   • Anna skriver:

    Det är ju uppenbart att de är organiserade, de som sitter där jag går dagligen. Det tvivlar jag inte på. Det jag säger är att det är för jävligt att vi skapat dessa ”jobb” för utan givare funnes inga tiggare. Det de sysslar med är ju ett inlärt beteende, ett jobb. Jag känner mig med andra ord mer irriterad och besviken på folk som ger än jag känner ngt för de som tigger. Givarna borde veta bättre än att mata sitt egna samvete på det här viset. Det är en egotroppad handling att ge till tiggare. Jag berättade väl förut vad som hände på t-banan när tanten med käppen spelade teater med mig som ofrivillig medspelare? Chocolaaaaata!….

 11. Anna skriver:

  Ja, nästa gång jag köper fin choklad kommer jag inte att lägga den överst i påsen så kärringen kan dregla ner i den. Tänker på den där tanten varje gång jag ser Ferrero Rocher i presentförpackning… Men det värsta var (återigen) inte hon utan att en medpassagerare gjorde mig till skurk som inte gav henne den. Gud, sicken dålig människa jag är.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s