Svenskar kanske inte så oinformerade trots allt…? Eller är vi bara bra på att gissa som staten vill?

Bästa läsare!

Det finns två frågor som får svenska politiker att uttrycka djup besvikelse över sina väljare och medborgare.

Det ena är klimatfrågan, där politikerna i samband med varje klimatkonferens ”betonar vikten av att få folk att förstå allvaret i klimathotet och behovet av ökad politisk styrning för att nå klimatmålen” och ”att det är hög tid att vi agerar nu”.

Den andra frågan har kanske blivit mer uppmärksammad på senare tid, att ”ungefär 13% av väljarna röstade för rasism och främlingsfientlighet”. I båda fallen anser sig politikerna ha uppdraget att förändra väljarnas skeptiska/kritiska syn på klimatfrågan och migrationspolitiken. Att låta processen löpa i andra riktningen, d.v.s. att lyssna på väljarnas mening, det finns inte i politikernas sinnevärld. Vilket är synd eftersom det finns andra frågor än klimat och migration som politikerna fuckar upp.

Under 2013 och 2014 samt tidigare än så kunde vi i dagspressen och från televisionens public service-bolag höra och se att Miljöpartiet hade stöd av 10-15% av väljarna. ”Det tredje största partiet” kallades partiet av stolta nyhetsuppläsare. Och så kom valresultatet för en och en halv månad sedan: 6,8%. Alltså nästan en halv procentenhet mindre än valet 2010! Ett annat – av journalisterna inte lika omtyckt parti – blev det tredje största… Till och med jag kostar på mig att le över detta.

Hur kan det komma sig att de svenska väljarna ”inte vet sitt eget bästa” och röstar och tycker som de gör? Ja, jag säger ”tycker som de gör”, för tyvärr är det så att alla åsikter som väljarna har inte alls får genomslag i politiken eftersom partierna inte är särskilt mottagliga för intryck från väljarkåren. Gräsrotsinflytandet är minimalt. Men åter till frågan om varför svenska folket röstar så mångfacetterat och så olikt vad medierna säger åt oss att göra (för annars skulle vi ha en rödgrön riksdagsmajoritet på 60-70% om valresultatet återspeglade den politiska tyngdpunkten inom journalistkåren).

Jag råkade av en händelse komma över en undersökning av IPSOS som heter Index of ignorance. Av de 14 undersökta nationerna hamnar Sveriges sist. Vilket faktiskt inte är en dålig placering. Det handlar om folkets bild av verkligheten, och om denna bild stämmer i förhållande till officiell statistik.

Undersökningen går ut på att de intervjuade får ge en uppskattning om förhållandena i sina länder, t.ex. hur stor andel av alla flickor mellan 15-19 blir gravida, hur många muslimer det finns i landet, hur hög arbetslösheten är, hur stor andelen av väljare som röstar vid allmänna val, etc etc. Det förekommer faktiskt några frågor av det slag som t.ex. föranleder myndigheter att bara göra kvalificerade gissningar eftersom underlag saknas. Så man skall kanske se detta som att svenskar är bäst på att ”gissa rätt”…

Vid en närmare studie av Ipsos-rapporten visar det sig att svenskar både är bra och dåliga på att gissa rätt. Vi var bäst på att gissa hur många procent av alla tonårsbrudar som blir på tjocken i vårt land; vi gissade på 7% men i verkligheten är det bara 0,7%. Det är visserligen en felbedömning som är ganska stor, men folk i andra länder gissade ännu tokigare.

När det gällde att gissa hur många invandrare det finns tycks svenskar ha hyfsat bra koll. Man gissade på 23% medan de officiella siffrorna säger att vi ”bara” har 16% invandrare i landet. Italienarna anser att deras land kryllar av invandrare (30%) medan man i själva verket bara har 7% (vilket är en mycket lägre andel än vad Sverige har).

Svenskarna var dock inte lika träffsäkra när det gällde att uppskatta hur många muslimer vi har. Vi gissade på 17% men det är bara 5% enligt IPSIS data. Men vi gissade inte lika fel som fransmännen som tror att över 30% av folket i deras land är muslimer (den officiella siffran är 8%). Å andra sidan, kan den felaktiga uppskattningen bero på något särskilt? Kuriöst nog vann Japan denna gren; man gissade på 4%, men i verkligheten är bara 0,1% av folket i deras land muslimer. Jag har alltid gillat Japan.

Hur stor andel av befolkningen är kristen? Här gissade tyskarna helt rätt: 58%. I Sverige tror man att bara 48% av befolkningen är kristna. Den officiella siffran är 67%! Fast var den siffran kommer ifrån framgår inte av rapporten.

Talet om köttberget som fötts på 1940-talet tycks ha slagit genom. Svenskarna tror att 33% av befolkningen är 65 år eller äldre. I själva verket är bara 19% så gamla. Trots det var vi bäst på att gissa närmast den faktiska siffran. En parantes är att i Italien är 21% av befolkningen över 65, och i Japan är 25% äldre. Såna här siffror brukar kunna betyda ”bekymmer” eftersom den unga arbetsföra befolkningen får jobba ihjäl sig istället för att föda barn i lugn och ro. Och för att kompensera befolkningens prioritet att jobba istället för att föda känner sig politikerna tvingade att hämta andra människor till sitt land för att boosta befolkningstillväxten. Fast i Japans fall tycks den höga siffran vara ett kvitto på att man avstått från denna lösning. Jag har alltid gillat Japan.

Undersökningens överraskning kommer från USA. Kan ni tänka er att i landet där mannen på gatan är osäker på vilket parti deras president representerar (jodå, det är sant) lyckas gissa rätt på hur stor andel av väljarna som orkar masa sig till valurnorna? Man gissade på 57%, och 58% det var. Men mest pliktfyllda vid valtid är dock folket i Australien; där går 93% till valurnorna.

Hur många har inte jobb? Här tycks man över lag i de undersökta länderna ha lyckats gissa helt fel.

Eller kan det vara den officiella statistiken som missar att beskriva verkligheten..? Är det verkligen så konstigt att italienare och spanjorer anger hög arbetslöshetssiffra när två av tre barn i hushållet saknar jobb och oftast en förälder är arbetslös? I vart fall gissade italienarna att man har en arbetslöshet på 49% och statistiken anger 12%. Spanjorerna gissar på 46% och myndigheterna säger 25% (vilket faktiskt är ganska illa). Svenskar och tyskar ser dystert på sysselsättningsgraden (för det är väl det man utgår från ur en medborgares perspektiv), och anger 24% respektive 20%, medan myndigheterna i respektive land anger 8% respektive 6%. Några som verkligen gissar fel är japanerna. De tror att 19% saknar jobb. I själva verket är det bara 4%. Trots kris. Jag har alltid gillat Japan.

Det finns en intressant sektion i ISOP-rapporten som går djupare i intervjumaterialet avseende Storbritannien. Man studerar faktiskt varför de svarande gjort som de gjort i frågan om migration. Intervjuinstitutet frågar varför folk gissat så ”fel” som de gjort i förhållande till den officiella statistiken om migration; de tillfrågade i Storbritannien gissade att 24% är invandrare, medan den officiella siffran är endast 13%. 60% tror att myndigheterna inte räknar med illegala invandrare; 49% tror att myndigheternas siffra är fel; 46% anser att den högre siffran återspeglar vad de ser i sina hemtrakter, och 39% anser att en högre siffra återspeglar intryck man har från andra områden. Man är med andra ord skeptiska till officiella siffror.

Två länder hamnade högt i Index of Ignorance; det var Italien och USA. Jag tror inte att jag behöver kommentera denna omständighet…

Att Sverige hamnade sist, och avviker minst av undersökta länder i förhållande till offentlig statistik, kan antingen bero på att vi svenskar är statistiska kalenderbitare hela bunten. Eller att vi blivit hjärntvättade och accepterat den officiella bilden.

Fast det faktum att en stor del av väljarkåren inte föll för gammelmediernas anvisningar om att rösta på Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ tyder på att det fortfarande finns medborgare som är i sina sunda vätskors tillstånd. Vi är inte så okunniga som man skulle kunna befara. Och upplysningen må fortsätta för att göra oss fria från det politiska oket.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Svenskar kanske inte så oinformerade trots allt…? Eller är vi bara bra på att gissa som staten vill?

 1. Grreger Hoffa skriver:

  Siffran 5% muslimer i Sverige behöver ständigt uppdateras med tanke på att det väller in 10 000 tals varje månad nu för tiden.

 2. cark1 skriver:

  Med statistik kan man bevisa vad som helst. Det viktigaste med statistik är ju att göra alla glada, oavsett politisk hemvist. Det jag oroar mej över är inte de 7 % som röstade på MP, eller de 13 % som röstade på SD, utan de dryga 60 % som röstade på S & M! Där kan vi snacka sadomasochister! Varför fortsätter folk plåga sej själva och oss andra genom att rösta på dessa betongpartier? Oavsett vad som kommer att ske den närmaste mandatperioden kommer det att vara dessa partiers ansvar när något hemskt händer.

  • Peter Harold skriver:

   Vi kommer tyvärr inte kunna utkräva ansvar av dem. Väljarna kommer aldrig att mobilisera sig mot dessa partier (i vart fall inte gentemot socialdemokraterna). Och varje riksdagsval handlar allt mer om att rösta ”emot” någonting istället för ”för”.

 3. Natali Stockholm skriver:

  Ryssland försökte bofasta romer under sovjet tiden. Själv gick jag på lågstadiet på en skola i Ryssland med romerska barn. Då hade vi flera romerska familjer bosatta i närheten. Jag kommer ihåg hur mycket kämpade våra lärare att få romerska barn komma regelbundet till skola. Ofta började dessa barn skolan ganska sent vid 8-9 ålder. Skolan hade samtal med föräldrar och förklarade hur är viktigt att låta barn komma till skolan.
  Här finns en artikel översatt från ryska som visar att romerska kultur var en del av ryska kultur.
  http://www.8dagar.com/2014/10/romer-i-sovjet.html

  ”Staten stödde romska kollektiv (”Romen” var det mest berömda) och många minns hur Brezjnevs dotter Galina Brezjneva bedrev lobbyarbete för romernas intressen. Den romska kulturen var oskiljaktig från den ryska. Ingenting kunde hindra ryssarna att älska den romska musiken och deras oefterhärmliga sånger och danser. Romska ensembler reste runt i Sovjet och de framträdde i egna TV-program. Man gjorde mycket uppmärksammade filmer om romernas liv.”

 4. Natali Stockholm skriver:

  Publicerade svaret under fel inlägg. Peter, hur man kan ta bort det? Eller flytta till rätt plats?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s