Varför mediehorade jag mig inte fram till kulturministerposten?

Bästa läsare!

Nej, rubriken skall inte utläsas som en anklagelse mot den månadsgamla miljöpartistska kulturministern Alice Bah, f.d. barnprogramledare och politisk favorit i statens generaldirektörskabinett. Jag anklager henne inte för att ha mediehorat sig till sin position. Tvärtom, hon har hållit sig under mediernas radar och nu överraskat många som inte sett henne sedan hon presenterade tecknade filmer från Disney i statens TV-kanal. Under tiden har hon sedan dess varit bl.a. generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och är ledamot i Dramaten.

Enligt sig själv är Alice Bah en bra myndighetschef, och hon lär nog tycka att hon skall bli en förträfflig kulturminister.

När hon blev generaldirektör förklarade hon blygsamt att hon ägde följande egenskaper som ledare för myndigheten: ” – Grunden i mitt ledarskap är självreflektion. Att jag jobbar med mig själv hela tiden. Jag reflekterar över mitt sätt att vara mot andra, och över de beslut jag fattar. Jag sätter upp egna tydliga mål för hur jag vill vara som person, och hur jag vill agera gentemot andra. Ledarskapet är inte en kostym jag tar på mig. Det måste vara grundat i hela min person. Jag behöver inte vara privat, men att vara en personlig ledare är avgörande för att lyckas. Men då måste jag själv vara medveten om min personlighet. Vem är jag?”

Grunden i hennes ledarskap är alltså inte baserat på vad hon har för mål med verksamheten, och hur det skall förverkligas. Eller vad hon har för kunskaper att tillföra. Nej, det viktigaste är att utgå från sin egen person. Det är hennes personlighet som löser allt – eller åtminstone ger henne det företräde hon behöver i det offentliga strålkastarljuset. Ni minns väl hur Kristan Luuk påannonserade sin gäst Alice Bah som ”negerhoran” i sin talkshow, en provokativ ingång till att diskutera den tidens föregångare till vad som kallas för näthat – även om det kändes underligt att höra studiopublikens applåder. I samma program minns jag att hon deklarerade att hon ville bli politiker. Och nästan alla politiker är måna om sitt sken. Och de klär sig gärna i en värmande offerkofta om det kan gynna karriären…

Jag vet inte om Alice Bah lyckades finna svar på sin egen fråga – ”- Vem är jag?” – under det ett och ett halvt år hon var chef för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, men nu kan hon sitta på Drottninggatan 16 och grubbla över hur hon skall framstå som en god människa som ”råkat” bli politiker sedan valet. Det är där Kulturdepartementet ligger.

Jag kan bara konstatera att Alice Bah’s utgångspunkt i det egna ”Överjaget” (das Über-Ich) egentligen inte har så mycket med Freud och Jung att göra, utan handlar mer om att försöka framställa sig själv i så god dager som möjligt. Det kan ta sig i uttryck av att vilja visa sig ambitiös, och klä denna duktighet i en sådan språklig dräkt att nakenheten bakom orden döljs. Det vill säga genom att klämma in en massa truismer som får resten av snacket att låta bra.

Alice Bah har med rätta blivit kritiskt uppmärksammad igen p.g.a. en debattartikel som hon fick publicerad i Dagens Nyheters sektion DN.Kultur. Och jag kan inte låta bli att skriva några rader om den saken.

Jag har läst Alice Bahs artikel. Jag föreställde mig att det inte kunde ha tagit många sekunder förrän det började klia i händerna på folk som i likhet med mig har synpunkter när politikerna öppnar sina munnar och fyller rymden med plattityder. På allmänsvenska är plattityd detsamma som ordet klichéer, d.v.s. meningslösa påstående. Den varan var det gott om i Alice Bah’s ”debattartikel”.

Signaturen S.Ugewi sade i DN:s kommentarsfält precis det som jag anser om kulturministerns utspel:

För den som inte lyckas ta sig igenom artikeln (och det var inte lätt, skall sägas) följer här en sammanfattning: Kulturbudgeten är på 7,1 miljarder vilket är 250 miljoner mer än förra mandatperioden. Kultur är bra. Artikelförfattaren har varit minister i fyra veckor.

Mer än så sade Alice Bah egentligen inte. Men hon fyllde ut artikeln med en hel del vackra och icke alltför förpliktigande ord som:

Ett levande kulturliv tillhör grunden i ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle. Kulturen har också alltid haft en framskjuten position i Miljöpartiets politik.

Okej…

För skojs skull kollade jag upp vad MP skrivit om sin kulturpolitik i samband med valet. På deras hemsida manifesterar partiet ”sin framskjutna position inom kulturpolitiken” med följande fyrapunktsprogram *harkel*: stimulera ett levande kulturliv i hela landet, utveckla biblioteken, ge alla elever möjlighet att läsa estetiska ämnen i skolan, och se till så att Sveriges kulturskapare får bättre villkor.

Faktum är att Miljöpartiets presentation av sin kulturpolitik i samband med valet i år är räknat i ord betydligt kortare än den nytillträdda kulturministerns s.k. debattartikel! Istället hänvisas väljarna till tre (3!) stycken riksdagsmotioner med titlarna ”Kulturskapande” (2013), ”Konst, kultur och estetik i skolan (2013) och ”Grön bibliotekspolitik” (2011).

Läser man motionerna finner man att Miljöpartiet har en centralistisk syn på kulturundervisningen i skolan. Inget kommunalt självbestämmande skall accepteras; alla landets kommuner skall erbjuda samma sak. Man vill ha en ”övergripande strategi för samordning”, vilket knappast kan betyda mångfald i lokaldemokratisk mening utan snarare att den mångfald som politikerna uppskattas i Stockholm skall prackas på alla kommuner.

Jag fann faktiskt ett tecken på just detta perspektiv. I motionen skriver man:

Det fria kulturlivet är en omistlig del av det svenska kulturlivet. De fria grupperna, verksamma inom musik, drama, dans, poesi m.m. är navet i det svenska kulturlivet. […] Det fria kulturlivet bryter ny mark, till glädje för såväl dagens medborgare som kommande generationer.

I bästa fall är detta bara snömos, men jag är realist. Detta betyder översatt till svenska att Miljöpartiet vill att det skall ösas mer skattepengar på det kulturmarxistiska kulturlivet. Det fria kulturlivet står på egna ben; det kulturliv som hålls vid liv genom politikernas försorg är icke fritt.

Och mycket riktigt – apropå kulturmarxistiskt inflytande i kulturlivet – finner man en särskild punkt kallad ”Kultur i miljonprogrammet”. Formuleringen  ” – Det är viktigt att [de skattefinansierade] åtgärderna utgår från de boendes behov och önskemål” får mig att inse att ”det ursvenska barbariet” får stå tillbaka för att de boende i miljonprogrammen (de ghettofierade förorterna) skall kunna fortsätta att känna sig som hemma i sin respektive ursprungskultur. Alla tendenser som kan medverka till nysvenskarnas assimilering skall bekämpas – här är det nog ingen skillnad mellan Miljöpartiet eller något annat av de socialistiska alternativen. Ja, blotta ordet ”svenskar” förskrämmer.

Skall jag vara helt ärlig skulle jag – under förutsättning att djävulen vill ha min själ – kunnat bli en miljöpartist som surfat mig fram i debatten genom att stapla klichéer och plattityder på varandra och ägnat mina första yrkesverksamma år genom att jobba i statskontrollerat medium som språngbräda till den riktiga makten (rikspolitiken). Jag ser mig själv inte som mer än medelbegåvad, fast jag tror att mer än så behöver man inte vara för att kunna skaffa sig en framträdande position i det partiet. Möjligtvis kanske man måste ha utseendet på sin sida och en inte alltför hög ålder (fast Åsa Romson tycks ju ha kommit ganska långt ändå – jag vill för ovanlighetens skull använda en idrottsterm här: ”stolpe och in”).

Varför refererar jag till medelbegåvning och inte dunderdum? Tja, det krävs trots allt en viss kreativitet att sammanställa en debattartikel som egentligen inte säger någonting. Tro mig, jag anser mig själv vara duktig på att använda fler ord än vad jag skulle behöva. Ja, jag tror säkert att signaturen S. Ugewi vill summera dagens bloggpost från mig med orden:

Peter Harold har läst Alice Bah Kuhnkes artikel i DN och genom andra referenser konstaterat att han kan jämföra hennes medelmåttighet med sin egen och han är därför avundsjuk.

Jag skulle bara kunna säga S. Ugewi en enda sak: ” – Touché!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Varför mediehorade jag mig inte fram till kulturministerposten?

 1. kallepelle skriver:

  Det har ju redan sagts minst tusentals gånger, att en sämre regering än den nu aktuella har vi nog aldrig haft i det arma landet Sverige. Om vi nu skall råka ur askan och in i elden så får vi nog dra till med Gudrun Schyman till statsminister vid det snart kommande nyvalet!

  • Peter Harold skriver:

   Uppriktigt sagt, jag håller på och läser statshistoria i sängen på kvällarna, och jag försöker med ljus och lykta hitta någon dysfunktionell ministär som kan mäta sig med Stefan Lövdéns regering. Jag tittar på de ministärer som varade bara i några månader, men men inte heller där kan jag hitta några allvarligare felrekryteringer. Fast jag måste säga att att det är intressant att läsa om den bortglömda politiska historien.

 2. En finne igen skriver:

  Regeringen verkar vara en skara vari statsministern framstår som ett geni?

 3. Jern skriver:

  – MITT sommarprogram ska handla om vad JAG tycker och tänker och vad JAG ska göra med MITT liv och hur MIN familj bidrar till en bättre värld.
  Så kan det låta när en kvinnlig sommarpratare gör reklam för sitt program. Dagens kvinnor är enormt egocentrerade och Kuhnke-tanten är bara en i raden.

  Som chef för ungdomsstyrelsen stoppade hon det bidrag till SDU som alla andra får. Det ger en fingervisning om vad demokrati är för Kuhnke: http://nyheteridag.se/akessons-hogra-hand-rasar-om-bah-kuhnke-ett-demokratiskt-haveri/
  I följande intervju berättar hon att hennes demokrati ska erövras varje dag och det betyder således fortsatt daglig repression och att stärkandet av det totalitära samhället fortsätter: http://www.tv4play.se/iframe/video/2981669?autoload=true. Om någon orkar kommentera intervjun ytterligare vore det tacknämligt. Jag ska äta och vill inte riskera att få matsmältningen i olag.

  • Peter Harold skriver:

   Hennes syn på demokrati är säkert helt kompatibel med journalistkårens, så här lär hon inte möta patrull.

   Fast jag tyckte mig höra något ovanligt på TV när jag gick förbi en sådan apparat igår kväll. SVT Rapport(?) hade ett reportage om en kvinnlig romsk rumän (en romänska, he he) som led av någon leversjukdom som skulle kräva en transplantation, och att hon och familjen tagit sig hit för att kvinnan inte kunde få vård i hemlandet. Och det kunde hon inte heller få här i Sverige i egenskap av EU-medborgare. Därför hade en massa människor samlat in 50’000 kronor till familjen för att hjälpa henne. Men nu visar det sig att den rumänska familjen visst fått vård i hemlandet, och att hon till och med fanns uppsatt på en väntelista för att få en levertransplantation gratis i Rumänien. Maken talade i Skype till reportern och var så glad efter operationen och sa till och med ”Tack så mycket”, en replik som vi hört utanför mången butiksentré och tunnelbanevagn tillsammans med skramlet från tre enkronor i en pappersmugg. Vart de för operation insamlade 50’000 kronorna skall ta vägen framgick inte, men något säger mig att givarna inte kan ta tillbaka det som de givit medan de gått i tro att det rumänska samhället vägrade ge den sjuka kvinnan vård.

 4. Läsare skriver:

  Pratade med min mor i veckan. Hon berättade att hon suttit i bilen en halvtimme rätt utanför entrén till butiken. Syrran storhandlade och mor går inte bra. Hon sa att 90 procent ignorerar zigenarna fullständigt. Inte en blick, inte en spänn, inga ”öppna hjärtan” här inte.

  Har i jobbet tillfälle att studera zigenarna. Hade inte tänkt så mycket på det innan morsan sa det, men jag vill påstå att 98 om inte 99 procent inte ger zigenarna en blick.

  De som ger är procentuellt väldigt få, skulle inte ens tro att det är en procent. Sätt på TV, radio eller läs ljug”media” och det framställs som att minst 99 procent har väldiga bekymmer med zigenarnas välbefinnande och tycker synd om zigenarna.

  Vi lever alltså i en parallelvärld. ”Journalist”slöddret och ”politiker” lever i deras egen fantasivärld där zigenare byggde Sverige. Se själv videon där Sveinfeldt påstår att zigenarna byggde Sverige. Idioten Ullenhagen är Sveinfeldt ställföreträdard, det fommen Ullenhagen är vad Sveinfeldt tycker, om han inte tar avstånd från Ullenhagen, vilket han inte gjort.

  Videon finns på riksdagens hemsida:

  http://www.exponerat.net/ullenhag-hyllar-zigenarna-i-video-romerna-byggde-sverige-vi-ska-vara-tacksamma/

 5. kallepelle skriver:

  Svaret på rubricerad fråga är väl
  A För ärlig
  B Tänkte inte på det
  C Hade inte betalat tvångslicensen
  D Förorenar Östersjön och kör på fuldiesel
  E Är i motsats till en del inte fullblodspsykopatisk hycklare

  • Peter Harold skriver:

   *Bugar* Fast alternativ B gällde inte när jag var ung, för då var politik någonting jag ville syssla med. På den tiden hade jag visioner om många saker som skulle behöva göras. Tack och lov tog mina vägar en annan riktning, och nu har jag visioner om många saker som skall göras ogjorda, alternativ befrias från klåfingriga politikers inflytande.

 6. kallepelle skriver:

  Ho ho Ungdomsstyrelsen skärs nu ned. Var fjärde sparkas. Om detta var ett resultat av att Kunkan lämnat dem? Hämnd eller något liknande kanske? Urusla chefer vill bara ha slickare ombord på triumfvagnen.

 7. Jern skriver:

  Metamorfos! Eller var det något jag missade?
  Kuhnke täpper till min gnälliga trut. Från ful ankunge i Walt Disney till Vacker Svan. Läs här hur hon tar kvasten och resolut sopar ut Bonnier. Fröjdefullt på min ära!
  http://unvis.it/www.expressen.se/nyheter/ministern-viktigare-saker-forhalla-mig-till/

  • Peter Harold skriver:

   Så snällt av Expressen att låta kulturministern få förklara sig intill sista andetaget. Undrar om Expressen skulle visa samma generositet mot en SD-are som man ”granskat”?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s