Hatar du Marcus Birro så får du gärna hata även mig (men älska oss helst av andra skäl, tack!).

Bästa läsare!

Jag borde kanske skämmas, men namnet Marcus Birro säger mig inte mycket. Är det en person som är känd på TV? Jag kollar inte på TV. Är det någon kvällstidningskrönikör? Jag läser inte kvällstidningar.

Faktum är att jag måste bläddra i Wikipedia för att få veta vem han är. Noterar där att han varit med i TV4:s Let’s Dance och ser på Facebook att vi tydligen har gemensamma bekanta. Men tyvärr, världen är alltför stor för att jag skall ha fångat mer än herr Birros namn i min radar. Fast nu är det dags…

Vad jag förstår har Marcus Birro sagt följande på Twitter:

Köper inte snacket om att ‘religioner’ är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta“.

Nu kan man alltid diskutera vad som är religion och vad som är terrorism. Jag återkommer till detta strax. Men först en liten reflektion om hur Birros observation bemötts. Jag har tagit ett exempel ur nyhetsflödet.

Totte Lindström, debattchef på sajten Nyheter24 inleder en artikel med orden :

Hej Marcus, 
Vi känner inte varandra. Du vet nog inte vem jag är, men då du är ganska känd vet jag vem du är.

Jag lider med Marcus Birro. Jag har inte en aning om vem Totte är. Jag kan inte ens låta bli att dra på smilbanden när jag hör någon presentera sig med namnet Totte. Med undantag för ett tillfälle, det var när jag träffade en ärtig ung dam (jag var själv i 17-årsåldern) i Bergslagsskogen som tydligen var dotter till någon pensionerad generaldirektör på Fastighetsverket; då blev jag faktiskt lite småkär trots att hon påstod sig heta Totte. Nå, Totte Lindström vet dock mer än jag eftersom han vet vem Marcus Birro är. Totte fortsätter:

Jag skriver till dig för att du har spårat ur igen, och för det inte är mer än rätt att någon går in och berättar det för dig. 

I går slängde du ur dig en islamofobisk och väldigt onödig kommentar på Twitter. Som du själv märkte var det många som blev arga och ledsna, men trots detta fortsatte du försvara det du hade skrivit.

Även om herr Totte Lindström är helt obetydlig i min värld så tar jag gärna hans kommentar som ett praktexempel på hur självutnämnda politiskt korrekta åsiktspoliser uttrycker sig när de hör sådant som andas kritik mot islam. Och värre blir domen ifall man får för sig att försvara sig!

Första punkten gäller frågan om Birro verkligen uttryckte islamofobi? Islamofobi påstås vara en ”[…] beskrivning av negativa eller kulturrasisitska [sic!] generaliseringar kring kulturella särdrag bland muslimer, till följd av att muslimer betraktas som ett kollektiv med oförändliga kulturella särdrag istället för som individer från en rad skilda kulturer (det finns inte bara en muslimsk kultur).”

Birro skriver ”Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam.” Birro skriver inte att alla muslimer är terrorister. Till och med jag skulle vilja intyga att att hans påstående är sant, men med ett nyanserat tillägg – och jag återkommer till det lite längre fram.

Var Birros kommentar onödig? Tja, onödig på sätt att alla vi tänkande människor som håller oss ajour med vad som sker ute i världen vet att världens religiösa terrorism utgår från islam i sitt handlande. Alltså islam i den bemärkelsen att man använder koranen och med den tillhörande skrifter som vägledning i hur man skall bemöta andra kulturer och styra sin egen. Till och med vårt eget land påverkas av islam. Jag tycker att det är märkligt att kritik mot islam skall uppfattas som något mer kontroversiellt än själva budskapet som finns i den religionen. Ord som finns i koranen skulle inte kunna skrivas här utan att jag skulle bli offer för en antisemitisk häxjakt. Eller åtalas för hets mot folkgrupp.

Totte Lindström har som den sanna psiktspolis han är ögonen på Marcus Birro:

Det här är inte första gången du spårar ur på Twitter. Det har hänt flera gånger förut. […] Det är nämligen precis sådant som skapar motsättningar och misstänksamhet mellan olika samhällsgrupper. Det är sådant som splittrar ett samhälle. Vill du verkligen ha på ditt samvete att ha bidragit till detta?

Seriöst – sitter hela Sverige och läser Marcus Birros twittermeddelanden? Elle rär det som jag tror, d enärmast sörjande i journalistkåren?

Vänta, jag är inte färdig än. Här kommer höjdpunkten i Totte Lindströms attack mot Birros ”islamofobiska” och ”onödiga” twitterpost. Håll i er!

Men det spelar ingen roll vad som är fakta eller inte fakta. Inte i det här fallet.

Undrar om Tottes ledord står för resten av innehållet i Nyheter24.se? Det spelar ingen roll vad som är fakta. Enligt honom är Marcus Birro en idiot som sagt som han gjort.

Det är fascinerande att vi i upplysningens år 2014 kan kallas för idioter när vi ger uttryck för någonting som man med enkla medel kan bestyrka. Jag har själv berört samma ämne för flera år sedan när jag skrev om underskottet på buddistiska självmordsbombare. Gud vet vad en lömsk och ful människa som Totte Lindström skrivit om mig då ifall jag hade varit lika känd som Marcus Birro…!

Men nu till mitt löfte om att reflektera över vad som är religion och terrorism i ljuv förening – utöver islam.

Nej, jag ifrågasätter inte att islam är en alldeles utmärkt religion och politisk rörelse för den som vill ägna sig åt terrorism. Islam är totalitär, och totalitärism är alltid användbart för den som vill sprida sitt ord med hjälp av svärd och bomber.

Dock är islam inte ensam dödsbringare. Fast tyvärr är det väldigt få som lyfter på de stenar som den kristna högern kryper under. Jodå, jag ser mig själv som väldigt ”högrig” i vissa frågor, men jag drar mig inte för att beskriva att vi har ett jämförbart problem i denna rörelse på samma sätt som vi ser islam som en dödsbringande religion. Eller i vart fall en religion med starkt totalitära tendenser.

Tyvärr begränsas den kristna högerns ansikte i medierna till ett kompakt och publikt motstånd till abort. Men den kristna högern står för betydligt mer än ”pro-life”; den är tyvärr lika interventionistisk som socialism, kommunism och de facto även islam!

Olyckligtvis har den kristna högern varit duktig på att alliera sig med den politiska konservatismen, samtidigt som man gått hand i hand med den kristna sionismen vilken påverkar den liberala debatten i framför allt USA men också i Storbritannien. För att förenkla mitt resonemang vill jag här bara summariskt säga att kontentan av det hela är att det finns religiösa krafter (kristna) i västvärlden som agerar geopolitiskt i religionens namn. Med dödlig utgång för miljoner oskyldiga.

Motsvarigheten till den terrorism som sker i islams namn får därför jämföras med hur USA (och andra västländer) dras in i konflikterna i Mellersta östern (och även Nordafrika) med blodiga krig som påföljd (om än ursäktade genom den ständiga kampen för ”fred och mänskliga rättigheter” och ”jakten på massförstörelsevapen” och ”globala terroristnätverk” som man själv byggt upp…). Sorry, men detta är verklighet.

I USA:s fall kan man notera att utrikespolitiken aldrig förändras trots att presidenterna tillhör olika partier, eller ens när majoriteten i kongressen byts ut; den kristna högern behärskar Republikanerna och de pro-israeliska organisationerna behärskar Demokraterna. Och båda söker inspiration i Gamla Testamentet för sin politik.

Så när USA som i dessa dagar bombar sönder oljepipelines som kontrolleras av Syrien (under förevänding att dessa teoretiskt sett skulle kunna hamna i ISIS händer ifall Syriens armé inte lyckats försvara sitt territorium (fast Vita huset såg inget problem med att beväpna de syriska rebellerna som nu anslutit sig till ISIS) så ser vi en del i den process som skall förverkliga de tusenåriga bibliska profetiorna som tyvärr, och obehagligt nog, kommer få förrödande konsekvenser för miljoner människor. Jag hoppas att jag slipper vara en av dem, men jag är inte säker på det.

Så till Totte Lindströms likar må ni hata mig av samma anledning som ni nu föraktar Marcus Birro. Birro har rätt. Och ni som älskar både mig (här hoppas jag på för mycket) och Marcus Birro önskar jag att ni har olika skäl till det. Jag är inte bombsäker på att jag går hand i hand med honom i synen på att kristendomen är så förbannat förträfflig som han anser.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Hatar du Marcus Birro så får du gärna hata även mig (men älska oss helst av andra skäl, tack!).

 1. annacarlbro skriver:

  Om en mördare är buddist, kristen eller muslim spelar ingen roll om inte personen utför sitt mördande med stöd av sin religion. USA:s aggression motiveras eller utformas inte utifrån påbud i Bibeln. Att landet ännu så länge domineras av kristendomen spelar ingen roll. Det är inte kristendomen som satt USA:s agenda. (Jag har mina teorier om drivkraft och mål som du nog kallar konspirationsteorier, men som jag liknar vid leken ”dra streck mellan punkterna”.)
  Terrordåden utförs av islamister som motiverar och rättfärdigar dem utifrån den perfekte mannen Muhammeds gärningar eller verser i Koranen.
  Mina teorier om denna islamistiska mordvåg passar som hand i handske i min dra streck mellan punkterna-lek.

  • Peter Harold skriver:

   Jag tror inte att det finns en enda konspiration. Däremot tror jag att det finns samverkande intressen. Det som talar för just det är ju det inflytande som till synes få intressenter har. Vi kan ta t.ex. Israel där vissa högerkristna vill skynda på Israels samlande inför hermagedon, samtidigt som sionister tacksamt tar emot denna hjälp. Sedan finns det ett militärkomplex som vill göra pengar, liksom ett och annat oljebolag. Bara för att irritera ryssarna som levererat olja västerut låter Vita huset Islamska staten transportera konvojer av olja till Turkiet, samtidigt som man bombar Syrien som absolut INTE hjälper Islamska Staten. Världen är just nu så rubbad att man kan undra hur fan politikerna kan verka med bibehållet samvete…?

  • Jern skriver:

   Så här låter det när religiösa dogmer får ta plats istället för sanning och verklighet.
   Den här mannens vansinne är i proportion med islamisternas. Och hans ord står bakom hälften av världens militärbudget.

 2. Anna skriver:

  Får mig att tänka på bibelcitatet snubben i Pulp fiction drog, innan han avfyrade sitt vapen mot sina offer. Men där tog det slut. Får nog hålla med Anna om att det inte går att jämföra. Skulle påven (vem annars, även om han är katolik) uppmana till krig liksom de där böneupproparna i moskéer gör… Det som extremhögern gör i usa i ”guds namn” är väl liksom allt annat i usa- man prisar ju gud hursomhelst och skyller på gud i vartannat. Inte riktigt det islamister gör,väl. Men jag tänker inte ens sätta mig in i det så jag borde hålla tyst. God natt på er.

 3. Ping: Nej, att införa censurlagar i Sverige är överflödigt arbete. Vi har ju självreglering… | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s