Vänta nu, Annie! Du tänkte väl bara lite för högt nu va…?

Bästa läsare!

Jag undrar om C-ledaren Annie Lööf nyss gjorde som Beatrice Ask under sin tid som justitieminister och lät käften glappa utan att vara kopplad till hjärnan. Jag läser i SvD att hon vill föreslå en lag som förbjuder riksdagspartier att rösta på andra budgetförslag än de som man själva framlagt:

– Det är ingen lekstuga i riksdagen; man har att följa regelverk och praxis. Är det så att Sverigedemokraterna nu bryter denna praxis och röstar på något av de andra alternativen, då är jag beredd att titta på om vi kan förändra lagstiftningen så att vi faktiskt kan ha minoritetsregeringar i Sverige framöver.

*Harkel* Lekstuga i riksdagen? Tja, nu är det så att vi har en parlamentarisk situation som är som den är. Vi har en socialdemokrati som visat sig vara ovanligt ringrostig som maktbärare efter fyra år i opposition. Vi har en pluton av miljöpartister som inte lever som de lär. Vi har både socialdemokratiska och miljöpartistiska ministrar som begått eller är inblandade i ekonomiska oegentligheter. Detta är vad vi vet så här långt. Verkligheten kan kanske vara ännu värre när tillräckligt många döda fiskar flutit upp i kölvattnet av Miljöpartiet.

Lägg därtill att vi har en ny opposition där oppositionsledaren hoppade av redan innan den sista rösten var räknad på valnatten. Det var visserligen ganska uppenbart att den borgerliga alliansen inte skulle få egen majoritet, och vad som skedde var att man sjönk till en nivå under det socialistiska blockets storlek. Och så har vi det partiledarlösa Sverigedemokraterna  som utgör ett vågmästarparti men påstås skall vara berövade allt inflytande i svensk politik. Lööfs analys är fel; riksdagen är inte en lekstuga – den är en sandlåda. Och det sprätts sand från höger och vänster.

Det stora problemet är inte att SD är vågmästare. Nej, felet ligger faktiskt i Fredrik Reinfeldts beslut att lämna partiledaruppdraget under valvakan.

Hade Reinfeldt varit det minsta mån om att verkligen beröva (SD) möjlighet att diktera budgetpolitiken skulle han stannat kvar och träffat en långsiktig överenskommelse med (S) inom ett antal viktiga områden. (S) hade kunnat ensam bilda regering utan (MP). Under tiden hade (M) kunnat välja partiledare i lugn och ro under något eller några års tid. Det är ju bara att konstatera att Reinfeldt inte direkt låtit några äkta partiledarämnen växa i vare sig regeringen eller inom partiet. Hans egna ministrar har varit sjukt bleka i debatterna, i synnerhet i årets valdebatter. Det finns ingen ”Hurra-honom-vill-vi-ha”-kandidat. Partiet har drabbats av Göran Persson-syndromet. Att dessutom hoppa av posten som oppositionsledare i ett läge där regeringskriser ser givna ut var närmast ett tjänstefel. I vart fall föga statsmannamässigt. Men Reinfeldt är inte direkt den lojalaste människan, annat än mot sig själv.

Dock anser jag att det är ytterst allvarligt av C-ledaren Annie Lööf att verka för en sådan lagändring som hon talar om. Dels är situationen just nu väldigt olämplig, och att adressera en sådan lagändring bara för att reducera (SD):s inflytande är så korkat att man nog måste vara (C)-ledare för att komma på något sådant. Hur långt är våra riksdagspartier beredda att gå för att bekämpa ett parti som väljarna röstat in i riksdagen trots en massiv motkampanj från sju riksdagspartier samt varenda dagstidning (och lokaltidning), varje radiokanal och varje TV-kanal?

Vi vet att det även höjts röster för att skriva om Sveriges grundlag så att det skall vara möjligt att förbjuda politiska partier som har ”fel” värdegrund. Det skrias fortfarande att (SD) inte är ett demokratiskt parti (därför att man vill begränsa invandringen, som om nu invandring innebar demokrati i sig själv), och därför skall förbjudas. Tyvärr finns det ett stort problem med detta förslag. Första skälet är att det är odemokratiskt. Det andra skälet är att demokrati faktiskt inte är ett självändamål.

Det förhåller sig som så att det finns andra system för ett samhälle att fungera genom. Någon kanske här säger ” – Aha, du tänker på diktatur?!!”. Nope, inte alls. Jag tycker snarare att det är ganska talande att de som påstår sig vurma för demokrati alltid tror att diktatur är det enda alternativet. Det visar på en bristande bildning som gör deras försvar av demokrati ytterst svagt. Det finns faktiskt fler alternativ. Dessvärre vill många opinionsbildare alltså lagstifta mot dessa goda och frihetliga alternativ, trots att det enda man vill förhindra är att (SD) får vara kvar i riksdagen.

När det gäller Annie Lööfs vurmande för praxis så kan hon ju försöka dra sig till minnes hur man ville fördela utskottsplatser för (SD) efter valet 2010, eller förhindra att deras folkvalda tog platser i tingsrätterna som nämndemän. Då var ”praxis” bara ett ord som man hörde från flygande skator. Jag tycker nämligen att det låter som att de kraxar ordet ”praxis”. I övrigt är Annie Lööf för ung för att vara en skata, men fortsätter hon på inslagen väg så kommer hon bli det. Och nej, jag är inte en (SD):are. Jag avskyr åttaklövern. Av hela mitt hjärta.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Vänta nu, Annie! Du tänkte väl bara lite för högt nu va…?

 1. Sofia skriver:

  Du avskyr 8-klövern av hela ditt hjärta?

  • Läsare skriver:

   Måste tipsa om denna bloggen. När du är färdig med denna sidan, gå till hhuvudsidan och läs statistiken över massinvasionen av Sverige.

   https://affes.wordpress.com/satiravdelning/

   Annie Lööf är ju en patetisk unge, tom mer blåst i huvudet än center-Maud, vilket är svårslaget. När jag tänker över det just nu, nämn en kvinnlig politiker säg de senaste 30 åren som inte är helt blåst i huvudet? Efterblivna får inte vara med, Måna Muslim är alltså utom tävlan.

   • Peter Harold skriver:

    Jodå, Affes blogg är jag bekant med. Jag tycker att det är kul med folk som ger sig in i getingboet och letar efter fakta som myndigheter och regimen försöker att dölja.

    Karin Söder? Cicciliona?

  • Peter Harold skriver:

   Observera, jag ”avskyr”. Inte ”hatar”. Då kan man få fultrollet Robert Aschelberg eftersig. 🙂

   Ja, jag ser det som att vi har åtta riksdagspartier vilka i handling inte gör gör mycket för att stärka den individuella friheten. Jag har dock tänkt lyfta fram några enskilda riskdagsmän som är intressanta som skribenter.

 2. kallepelle skriver:

  Åtta år vore kanske mera riktigt? Har Du glömt 2006?

 3. kallepelle skriver:

  Förbjud SD att rösta på Alliansens budgetförslag! Den var fin och får mig att undra hur mycket stryknin A stoppat in i sin budget för att hålla SD borta från den. Just en snygg demokrati de sju ostraffat prackar på oss. Dummare än MadMaude skriver någon ovanstående! Kan det vara möjligt???

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s