Jag tror på Fria Tiders analys om mediedrevet mot kulturminister Bah. Låt oss tala om det väsentliga i kulturpolitiken.

Bästa läsare!

Först av allt: det säger en hel del om ett parti att det utser en ministerkandidat som varit partimedlem i tre dagar. Enligt uppgift var det så många dagar som Alice Bah varit medlem i Miljöpartiet.

Nu är detta inte unikt; Göran Perssons utrikesminister Jan Eliasson blev också partimedlem när han tillfrågades om att komma in i regeringen. Men om Alice Bah var Miljöpartiets mest lämpade kandidat som kulturminister fastän hon inte var partimedlem, då är jag enormt tacksam över att det inte blev någon annan maskrosvinspimplare som utsågs i hennes ställe.

För det andra: det borde vara världens lättaste jobb att vara kulturminister. Man får X miljarder av finansministern (by the way, är det någon som vet vad han heter?) och sen glider man omkring mellan teaterpremiärer, danstävlingar, gallerier och medverkar i juryn vid någon mellenstadieskola som har teckningstävling på temat ”Allas lika värde” och strör prispengar omkring sig likt Alexandre Dumas d.ä. som grabbade en näve mynt ur en burk innan han gick ut på morgonen och alltid kom tomhänt hem.

Alice Bah har tydligen haft det ganska kämpigt trots att hon har ett till synes glidarjobb. Jag skall ändå säga att jag inte hackat på henne i onödan. Jag var visserligen kritisk mot hennes debattartikel i DN, men det var mest kopplat till det hon skrev där, inte att det var hon som person. Jag fann bl.a. att hennes debattartikel var i ord längre än Miljöpartiets kulturpolitiska program, vilket berodde på ett överutnyttjande av alla tänkbara klichéer (och sen lade DN:s rubriksätare till tramset om ekologi). Jag anser att den allmänna kritiken mot hennes debattartikel var berättigad.

Däremot kan jag kanske hålla med om att det är lite småaktigt att klaga på Alice Bah för att hon är lekledare och läser barnböcker när riksdagens kulturutskott är på besök, även om detta beteende är en oroväckande indikation på vad som komma skall. Men hela Sverige genomgår en häpnadsväckande infantilisering på alla fronter.

Fria Tiders ledarredaktion har gjort en analys ang. ”drevet” mot kulturminister Alice Bah. Jag finner den analysen väl värd att citera här i några stycken. Rubriken är ”Även Sveriges murar behöva falla” och handlar om den välbehövliga kritik som gammelmedierna (och kulturpolitikerna) behöver ta till sig:

 

För tre veckor sedan skrev Fria Tider att Aftonbladet vädjade om pengar från regeringen för att de annars hotas av konkurs. […] Den ena redaktionen efter den andra i Sverige överges av sina läsare och lyssnare på ett liknande sätt som Östtyskland övergavs av sin befolkning.

Och de svenska mediehusen har axlat rollen som ideologisk Berlinmur i Sverige. […] En mur som ska ”skydda” folket i Sverige från de ”fascistiska element” som annars hotar att influera det. En mur som behöver pengar och stöd från regimen för att kunna vidmakthållas då folket inte längre tycks respektera den.

[…] Det är mot denna bakgrund man måste se på nomineringen av Alice Bah Kuhnke som ny kultur- och demokratiminister och den kritik hon fått utstå de senaste veckorna. […] Som mörkhyat, kvinnligt statsråd från Miljöpartiet förväntas Bah Kuhnke naturligtvis gå medieetablissemanget tillmötes och bevilja dem de skattemiljarder de kräver för att överleva läsarflykten. Men förhoppningarna har än så länge kommit på skam och de skattemiljarder som mediebolagen hoppats på har än så länge uteblivit.

– Det är ju inte politiken eller regeringen som lägger ned tidningar eller redaktioner utan det är ju en marknad, sade Bah Kuhnke i en intervju med Sveriges Radio.

Då brakade helvetet löst. ”Bah Kuhnke läste ur barnbok för utskottet”, förkunnade en skandalrubrik i Expressen. ”Marken gungar under Bah Kuhnkes fötter”, lydde en DN-rubrik signerad kulturchefen Björn Wiman. Och så har det hållit på. Reaktionerna från det svenska medieetablissemanget har inte varit nådiga.

En kulturminister kan falla för mindre än en ovilja mot att betala Den Tredje Statsmakten så att den frodas och är på gott humör. Minns den moderata kulturministern Cecilia Stegö Chilò som hotade med att pröva SVT:s sändningstillstånd om om definiera vad som skulle ingå i detta. Det var inte att hon av ideologiska skäl struntat i att betala TV-licens som hon motades bort från sitt ämbete. Nej, den verkliga anledningen var att hon var den person som på allvar kunde rubba ”statsmediernas” rödgröna cirklar. Med ens talade landets journalister med en gemensam röst: ” – Hon kan inte stanna kvar. Hon saknar trovärdighet”.

Jag tror inte att vi skall våga hoppas på att Alice Bah blir Sveriges genom tiderna bästa kulturminister. Inte näst bästa heller. Hon kommer definitivt inte vara den som låter politiken ta det fulla steget bort från kulturen; hennes kulturpolitik kommer istället att bygga på att skattebetalarna får bekosta det som ligger utanför skattebetalarnas makt att råda över. Alltså samma politik som alltid tidigare, men att vänsterorganisationerna och de vänsterintellektuella själva har lägre prestationskrav gentemot kulturdepartementet eftersom Alice Bah vill ”låta bli att styra kulturutbudet”.

Det är kring detta vi skall debattera. Vi måste ifrågasätta den övergripand eprincipen för statlig kulturpolitik. Och vi skall utmana alla partiers kulturpolitik, för varken de eller våra skattepengar har där att göra.

Idag gör politiken kulturen till ett skråväsen, utövat av en politiskt sanktionerad elit som domderar över ideologiskt korrekta fotsoldater. Därutöver mixar politikerna vid utdelningen av skattemedel ihop begreppen ”nöje” med ”kultur”. Därför betalar man för säkerhets skull ut pengar till alla – enda kravet är att verksamheten manifesterar rätt värdegrund och håller folket upptagna så att de inte får för sig att konspirera mot makthavarna.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Jag tror på Fria Tiders analys om mediedrevet mot kulturminister Bah. Låt oss tala om det väsentliga i kulturpolitiken.

 1. Anna skriver:

  Jag har sagt det förut och kommer att säga det igen; Vi är ELADE! Inte helade, utan elade som i att bli strålade av elektricitet dagarna i ända (och om du har otur att bo fel- också om nätterna).

  Inte många kan tänka längre eftersom nervtrådarna i hjärnan är så skadade. Det är som med guldfiskarna- minnet lika kort att det är lika roligt varje gång man simmat runt i akvariet en vända- vaamen sermanpå, så fiiiint det var här då… Ja, skratta ni. Jag vet att runt 2030 sisådär kommer jag att utbrista ”Vad var det jag sa”! När framtidens manicker har utrustats med isoleringsmanicker…

  Men å andra sidan kan det väl kanske vara meningen att folk ska gå med kort minne och vara helt urblåsta. Kanske blir lättare att hantera folket på så sätt…

  • Peter Harold skriver:

   Processen är redan igång. Barnen får lära sig att söka efter information på nätet som de behöver för stunden, men behöver aldrig lära sig att förstå helheten. Det korta minnet uppmuntras av makthavarna.

 2. Anna skriver:

  Apropå guldfiskar- jag bah, hon bah, han bah och vi bah, liksom bah…

 3. Sofia skriver:

  Excellent artikel! Jag njöt av varje mening! Man kan smaka varje mening, låta den stanna i munhålan en stund sedan svälja. Denna artikel var lagom, man bli mätt men ej däst.

 4. kallepelle skriver:

  Det finns mycket vrakgods i millöpartiet (avsiktlig felstavning). Nyss vädrades den f.d. unkna gamla kommunisten Karin Svensson Schmdt i P1. Folk vill inte åka tåg så då måste KSS tvinga dem genom att införa en flygskatt. För inte så länge sedan ville KSS riva asfalten av E4 för att bygga bana för höghastighetståg. Detta är orimligt av flera skäl. HHtåg fordrar hög passagerarvolym och därför är Sverige för litet. Vidare måste HHbanan vara praktiskt taget stakarak så E4 är alldeles för krokig (men kärringen hade naturligtvis viljan att dräpa bilismen i lönn). KSS hänvisade till sin kommande avräkning inför sina barnbarn för flyget förstör ju jorden ju (den förbannade koldioxiden nu igen). Mina barnbarn försökte hälsa på sin morfar härom friveckan. Den resan med tåg slutade i Hallsberg för sedan låg luftledningen på marken. KSS måste inse att järnväg är föråldrad teknik som inte platsar i vår tid och att ingen vill åka tåg längre. Vidare måste hon inse att tåg också orsakar koldioxidutsläpp men att koldioxidutsläpp faktiskt inte är skadliga (de främjar och är nödvändiga för fotosyntesen och orsakar bara ytterst marginella men positiva temperaturökningar). Jag tror inte att KSS kan fås att fatta någonting alls – hon måste stoppas innan hon hoppar till F! som väl är nästa tänkbara anhalt för detta stolletåg! Så typiskt att MP skulle plocka upp och borsta av en bortslängd Ohlykommunist.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag följde Bromma-debatten och konstaterar att MP är ivriga att lägga ner flygplatsen (eftersom då försvinner en massa inrikeslinjer som skulle gå till andra flygplatser), och att det egentligen inte är så viktigt att få alternativa resmetoder att fungera. Det är flyget som sådant man hatar.

   • Sofia skriver:

    Eftersom MP under flera år stått under starkt inflytande av Wallenbergs/globalisterna och då förmodligen flygindustrin – finns med stor sannolikhet förklaringen till det snabba dekretet där. Sossarna har väl alltid gått i Storfinansens ledband? Löfvéns deltagande tillsammans med Wallenberg i Bilderbergmötet i våras indikerar…

 5. kallepelle skriver:

  Det var inte bara Bromma som skulle dödas. Jönköping-Linköping-Uppsala skulle också bebyggas. Man kan undra varför Landvetter och Sturup undgick uppmärksamheten. Karlstad behöver väl också bygga bostäder åt asylanterna? När husen väl står där blir det ju omöjligt att återställa till flygplats. Åk tåg Harold vrålar en fradgande Svensson-Schmidt.

  • Peter Harold skriver:

   Ha, ha, jag väljer bil. Jag är livrädd för både tåg, båt och flyg. Och när vi talar om ”livrädd” så snackar vi om hög panikfaktor. Vilket är ganska besynnerligt eftersom jag drömde som barn om att antingen bli kapten på en fregatt, stridspilot eller austronaut (i nämnd ordning).

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s