Ett nyval är en ganska sensationell händelse – och i dagsläget tämligen onödig.

Bästa läsare!

Jag skall erkänna att jag är lite förvånad. Statsministern går ut och säger att han kommer utlysa nyval i slutet av månaden. I mina öron är detta oerhört arrogant, rent av provocerande.

För det första så är anledningen till att beslutet skall tas i slutet av månaden betingat av det faktum att regeringsbildning skall ske inom 3 månader efter ordinarie riksdagsval, och har så inte skett utlyses nyval. Detta är kunskap jag faktiskt haft i huvudet sedan tidigare, och sorterades in under kategorin ”onödigt vetande att nämna för intresseklubben på jobbet”. Att säga idag att vi om några veckor skall fatta beslut om nyval är att fatta beslutet utan att ha låtit riksdagen pröva en ny lösning.

Vi har redan en regering. Det statsministern kan göra är att gå till talmannen och begära sitt entledigande. Därefter skall talmannen konsultera sina vice talmän och sondera ut en ny rimlig statsministerkandidat utifrån samtal med riskdagsgruppernas representanter. Det mesta tyder på att SD fortfarande kommer att ha vågmästarroll, och att vänstern kan öka genom att FI-väljare ”vänder hem” (även om många nu kanske också lämnar vänstern då man ser att de inte är regeringsdugliga med MP).

Kritiken om regeringsoduglighet faller faktiskt tungt på det borgerliga blocket också, även om man har ett alibi i det att man är i minoritet. De borgerliga har full frihet att erbjuda sig att ta över regeringsmakten och komma överens med S att det partiet skall stödja dem. I det här läget är detta faktiskt vad man borde fundera på (eftersom man är så principiellt låsta vid att hålla SD isolerade).

Det är bara att konstatera att all energi som lagts ner på att bekriga SD nu straffar sig i form av en låsning orsakad av den värsta politiska synd man kan tänka sig – prestigetänk. Denna låsning är inte orsakad av konstitutionen, utan är helt och hållet frukten av ett hat mot det partiet. Kul för pressen som inte behöver anstränga sig för att skapa dramaturgi, men slöseri med skattepengar för att statsministern skall kunna dribbla med sina kort under det kommande kvartalet för att dölja sin oduglighet som regeringschef.

Hälsar eder Peter Harold

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ett nyval är en ganska sensationell händelse – och i dagsläget tämligen onödig.

 1. Erik skriver:

  Läste just en intressant och trovärdig analys av Löfvens konstiga beteende:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lofven-misstog-sig-i-sattet-att-forhandla_4165681.svd

  • Peter Harold skriver:

   Japp, Löfvén är inte tillräckligt erfaren som rikspolitiker. Han kan ha varit ett bra val som partiledare för att hålla ordning på skocken, men som statsminister… nej.

   Jag tror att jag har sagt det förr, men det finns skäl att skilja partiledarskap med uppgiften som regeringschef.

 2. Rune skriver:

  Löfven såg väl detta som sin enda chans att klamra sig kvar som statsminister i fyra månader till. Annars hade han blivit tvungen att avgå i den här veckan.

  • Peter Harold skriver:

   En avgång hade varit den enda anständiga, tycker jag. Kanske han borde ha lämnat partiledaruppdraget till någon som kan politik i partiet. Fast det verkar ju inte vara många som är lämpliga.

 3. Sofia skriver:

  Magdalena Anderssons utfall mot SD är upprörande. Det råder tydligen konsensus i 7-klövern att det är önskvärt att hela tiden förolämpa SD och dess väljare. Det visar att de har stöd för detta från Makten bakom kulissen!
  Etablissemanget spottar på folket!
  Hoppas allt större del av folket snart spottar tillbaka!

  • Läsare skriver:

   SD skall ta befälet och KRÄVA tiggarförbud i Sverige! Allt annat är futilt.

  • Peter Harold skriver:

   Jag såg hennes utspel på Text-TV och blev faktiskt tvungen att gå ut på nätet och kolla om hon blivit korrekt citerad. Och jisses, det där lär knappast få någon SD-are att lämna det partiet. Tvärtom, det där är ju retorik som hör hemma hos Ung Vänster. Kul att regeringen visar färg. De är helt klart olämpliga att styra Sverige.

  • Anna skriver:

   Jag var på stadsmuseet nyligen. En teckning var uppsatt på väggen där en unge tecknat och skrivit om när han eller hon mosade /knäckte SD. Minns inte riktigt vad det stod ordagrannt, men kände mig jäkligt provocerad. Teckningen föreställde Jimmie åkesson som blev upplöst av ett slag från tecknaren ifråga. Fram för allt tänker jag att det är anmärkningsvärt att något barn alls får hänga upp någon teckning som föreställer något /någon alls som denne dräper.

   Jag hade då åtminstone som förälder inte uppmuntrat till att dräpa någon. Tänker att Jimmie Åkesson inte är värd mer än en dammråtta i stadsmuseets ögon. Kommer inte att förnya mitt årskort där. Däremot går jag gärna dit och äter lunch. Till det behöver jag inte lösa entréavgift.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s