Frankrike borde begära tillbaka Frihetsgudinnan

Bästa läsare!

Det har nu i dagarna släppts en rapport om tortyr som administrationen i Washington bär ansvar för. I medierna har rapporten presenterats som ett dokument som visar på övergrepp utförda under George W Bush regeringstid – övergrepp som strider mot internationella regelverk.

Jag är inte förvånad. Främst därför att det redan är allmänt känt att man använt tortyr, eller ”särskilda förhörsmetoder”, i anslutning till War on Terror. I slutet av förra årtiondet gjordes flera utredningar och uttalanden. Jag minns t.ex.  en intervju med den forne bin Laden-spanaren Michael Scheuer som nämnde att en av hans f.d. kollegor var av den åsikten att tortyr var effektivt. Scheurer – som redan lämnat sin tjänst – menade att man förhindrat fler terrordåd (utan att konkretisera vad det var för hot).

Eftersom jag numera har den överväldigande känslan av att det inte finns någonting nytt under solen längre, och att sensationsupplevelserna bara beror på att mänskligheten har extremt dåligt minne och dunkar i glasskålen på nytt likt en guldfisk och säger ”Oj, här har jag aldrig varit förut”, roade jag mig med att studera lite äldre litteratur om ämnet tortyr. Igenkänningsfaktorn var hög när jag bläddrade runt.

Jag fann en pamflett innehållandes en föreläsning av den rättslärde David Jardine som han höll för sina studenter i Storbritannien år 1836 [länk]. Här fann jag lite historia om tortyr. Bl.a. beskrev han att man i historien använde tortyr mot både vittnen liksom mot åtalade för att få fram bevis.

Fastän tortyr beskrivs som ett givet inslag hos barbarer konstaterade Jardine att metoden inte fanns med i alla forntida staters lagstiftning. Exempelvis nämndes den äldre romerska republiken som inte tar upp tortyr som ett juridiskt instrument. Däremot introduceras tortyr i det kejserliga Rom; dock fick tortyr endast användas mot främlingar och slavar medan medborgarna var skyddade! Sedermera bestämdes att det också gick att använda tortyr även mot den senare gruppen, men endast vid misstanke om extrema brott.

Fast redan på den tiden ansåg man att konceptet hade sina risker. Cicero sade att man måste hantera bevis som erhållits genom tortyr med stor varsamhet: ” – Man kan inte lita på att beviset är äkta, men man kan inte heller påstå att beviset alltid är falskt. Vissa uthärdar tortyren och förtiger sanningen. Andra fångar är vekare och bekänner med lätthet vad som helst. De kan till och med hitta på saker för att slippa tortyr. Personen kan till och med fabulera och involvera helt oskyldiga människor som utsätts för oberättigade misstankar och därmed försätts i fara.”

Jardine konstaterade att historien erbjöd flera vittnesmål om att tortyren förmått fångar att erkänna gärningar som de omöjligen kunnat vara skyldiga till.

Ett sådant tragiskt exempel är från 1790-talets början där en fransman anlagades för att ha mördat en kvinna och undanröjt liket. Han erkände dådet efter tortyr och dömdes till döden. Men två år efter hans avrättning fann man kvinnan i livet! De två ansvariga domarna avskedades av parlamentet.

I USA ser det ut som att det kommer bli lite si och så med ansvarsutkrävandet för all tortyr som begåtts under Vita husets överinseende. För det första menar Barack Obama att det hela skett under George W Bush mandatperiod och att han själv inte har felat. Och såsom regimerna är organiserade vet vi att skit bara faller neråt. Jag är dock medveten om att minst en person har åtalats med anledning av CIA:s tortyrverksamhet; det är en f.d. medarbetare vid namn John Kiriakou som avslöjade för en journalist att CIA använt olagliga förhörsmetoder mot personer som misstänkts tillhöra al-Qaida. Han var själv insatschef i Pakistan. Den enda som åtalats är en whistleblower!

I dessa tider där Washington anser sig ha rätt att agera världspolis och på presidentens order döda vilken person som helst som denne anser utgör ett hot mot nationens säkerhet (verkställs bl.a. genom obemannade flygplan) kan det vara värt att notera att USA inte ratificerat regelverket för det Internationella Brottmålsdomstolen, vilket innebär att landet inte kommer lämna ut någon amerikansk medborgare (politiker eller militär befälhavare) som åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser enligt Romstadgan. Just denna omständighet är ännu en av flera faktorer som gör det problematiskt att acceptera att landet agerar som man gör på den internationella arenan.

Vi har under årtionden talat om Kina, Ryssland, Iran och Nordkorea som mörkerstater ur ett demokratiskt perspektiv, samt utifrån bristande respekt för mänskliga rättigheter. Vi kan utan att överdriva lägga till USA på den listan. Jag är den förste att beklaga detta.

sb frihetsgudinnan

Frankrike borde kräva tillbaka sin staty av Frihetsgudinnan som står i inloppet till New Yorks hamn. Som det känns nu så har man våldfört sig ganska rejält på henne…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Frankrike borde begära tillbaka Frihetsgudinnan

 1. Läsare skriver:

  Guldfisken och: -Oj, här har jag aldrig varit, är helt spot on.

  Det finns en tårdrypande drapa på statyn. Den går ut på att hela världen skall skicka deras mest misslyckade folk till Amerika. Gissa vad hon som skrivit texten är? English, three letter, start with a J and end with W.

  Var i Amerika på 80-talet, Sovjettiden alltså. Ronald Reagan var min hjälte, den enda som jag sett som en hjälte någonsin. Var i som passerad tid. RR var hundra procent icke-judisk zionist. Finns inget som helst bra att säga om ”kristna” zionister, tvärtom föraktar jag John Hagen ”kristna” zionister som RR.

  Kom i snack med ett gäng unga vita amerikaner, ca 20 år. De reste runt och hängde upp sladdarna i telefonstolparna till kabel-TV som kom då.

  Dom kom från nån nobodyhåla i mellanvästern och jobbade för minimumlön. Ledaren var väldigt stolt över att ha haft råd att köpa en begagnad fullsize combi. Han var kritisk till Amerika. Jag frågade om han inte var född och bodde i ett fritt land. Home of the free osv.

  Hans svar lämnade mig svarslös, vilket jag väldigt sällan är, men detta gjorde mig svarslös.

  -Om du sätter upp ett stängsel runt Amerika då blir Amerika samma som Sovjet.

  • Läsare skriver:

   Facit: Jew

   US supreme court, scotus har nio domare, en eller två har varit judar de senaste århundradet, idag 2014 är tre scotusdomare judar. Råkar bara vara så?

   Samma sak i Kanada, tre eller fyra domare i Kanadas högsta domstol ”råkar också bara vara judar”.

   Ivy League är hundra procent judestyrt. Minst 50 procent av alla juridikstuderande på Ivy League är judar. ”Råkar bara vara så” antar jag (ironi).

   För hundra år sedan stal ett gäng judar Edison filmkamera på östkusten. När Edison tog hjälp av rättsväsendet för att få tillbaka stöldgodset, då stack de judiska tjuvarna till Kalifornien och startade Hollywood.

   Judar startade Las Vegas. Maffian I Chicago var inte Al Capone-italienare, det var och är en judisk maffia.

   Första gången du hör om judisk makt i Amerika kan du bara inte tro på det, när du börjar sätta in dig då blir du bara mer och mer häpen över vilken makt en liten klick judar har över Amerika.

   Var blev din AIPAC artikel av PH?

 2. Läsare skriver:

  Klockren video från Jan Milld blogg:

  Zionists Want Multi Cultural Europe And Jewish Only Israel

  http://m.youtube.com/watch?v=cHOvGiF_EC8

 3. Syster skriver:

  Kanske är det nästa steg för Marine Le Pen:
  http://rt.com/news/214227-france-nato-le-pen/

 4. Benny skriver:

  Jag hade en mardröm i natt. Jag drömde att Europas största land Ryssland föll ner i en ekonomisk och politisk kris där 20 miljoner människor stod i soppkö varje vecka, där miljoner saknade riktiga bostäder och bor i mobila hem, där man stänger av gränserna mot söder och väster för att hindra politiska och ekonomiska flyktingar att ta sig in i landet, man tar sig rätten att mörda folk i andra länder och ockupera dessa för att byta regimer som passar bättre m.m. Men vänta nu! Det här händer ju i verkligheten på andra sidan Atlanten i landet som påstår sig vara ett föredöme bland demokratier utan att ”våra” politiker reagerar eller ifrågasätter…vart är världen på väg när gangsterstaten nummer ett USA tillåts sätta agendan utan kritik? Som det ser ut så går det åt h-e!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s