Förbjuda gårdsförsäljning av vin? Bara med en dumbom till socialminister.

Bästa läsare!

Jag vet att det är väldigt bekvämt, men jag kan ändå inte låta bli att tycka illa om politiker som använder sin position för att förmedla och verkställa lobbyingorganisationers önskemål.

Nu har tydligen nykterhetsorganisationen IOGT (Idioter Och Gamla Tanter) sagt åt den osnutne SSU-socialistsocialminister Gabriel Wikström att förbjuda gårdsbutikerna från att sälja vin till de svenska konsumenterna.

Wikström och lobbyingorganisationens ordförande Anna Carlstedt döljer inte sina ideologiska preferenser i texten:

Alkohol är inte en vara som alla andra. En bärande tanke i svensk alkoholpolitik är att begränsa de privata vinstintressena i handeln med alkohol eftersom de, helt naturligt, driver upp försäljning och konsumtion. Systembolaget är det kanske enskilt viktigaste verktyget för den restriktiva svenska alkoholpolitiken och dess ensamrätt ger en alkoholmarknad i Sverige som är fri från vinstintresse.

Till skillnad från kulturminister Alice Bah’s snömos härom månaden så är socialisterna Wikström och Carlstedt effektiva på att meddela vad de drivs av för slags tankegods. Politiker i allmänhet och sossar i synnerhet finner väldigt ofta att saker och ting inte är som alla andra saker, och därför måste man reglera och förbjuda. 5’000-10’000 dör per år av alkohol. Men det är ok eftersom det är staten som säljer alkoholen…

”Vinstintressen”! Som om inte staten var intresserad av att Systembolaget gick med vinst…! Enligt Wikipedia tjänade bolaget 180 miljoner efter skatt. Jag vet inte för vilket år, men man är långt ifrån att behöva skjuta till skattemedel för att få verksamheten att gå runt. Systembolagets överskott går till staten.

Men vänta, det är bara de ”privata” vinstintressena som är så hemska i Wikströms och Carlstedts värld. Precis som inom branscherna vård, skola och omsorg.  Vissa branscher ”är inte som andra”, utan där måste staten (staten) vara med och styra och ställa. Maria Andersson får inte driva en förskola med vinst, men Per Johanssons byggfirma får gärna gå med vinst för att bygga förskolans lokaler.

I Wikströms värld driver gårdsförsäljning av vin upp försäljning och konsumtion. Att sålda droppar förr eller senare kommer drickas upp hör till god uppfostran, men det är ganska typiskt för socialister att de anser sig veta vad som är bäst för enskilda människor, och anser sig ha rätten att tvinga folk att göra sina val efter vad socialister tycker.

Men det är ju egentligen bara att gratulera gårdsförsäljarna ifall de lyckas ”driva upp försäljningen”. Jag har jättesvårt att tro att Fylle-Berra som köper starköl på Systemet vid Gullmarsplan och lallar ner till polarna intill Skanstullskvarnen kommer att köpa mer bara för att en lantbrukare ute i obygden drygar ut sitt EU-bidrag genom att sälja gårdsproducerat vin till välklädda tanter och farbröder som tagit sig till säljstället i en Audi Q7 eller Lexus med hybriddrift eller via gårdens hemsida. När gårdsföräljningen ”driver upp” försäljningen beror det på att deras kunder är mer nöjda med dessa varor och priser än de är med det statsägda Systembolaget. Detta kallas för konkurrens. Och fri konkurrens är något som (S) inte gillar.

Systembolagets försäljare kan aldrig förhindra kunderna från att bli berusade eller få skrumplever och cancer (vilket man även kan få av apelsinjuice och läskeblask). Den enda som har detta avgörande är den enskilde konsumenten.

Det faktum att staten inte bryr sig särskilt mycket om narkomaners hälsa och välmående gäller även för svenska alkoholkonsumenter. Svensk alkoholpolitik handlar om ett optimerat skatteuttag, och till detta har man spelbrickor som butiksetablering och insatser från Tullverket samt polismyndigheten. Systembolaget kommer inte åt folk som köper en vinpava om dagen och dricker upp den.

Systembolagets försäljningsregler lyder som följer:

 Vi säljer inte till någon som är under 20 år, inte till någon som är märkbart påverkad av berusningsmedel eller till någon som vi misstänker ska langa varorna.

Detta är regler som ganska lätt skulle kunna uppfyllas av en privat aktör. Så länge det inte finns ett ransoneringssystem med motbok kommer den som inte är packad eller under 20 år alltid kunna få tag i så mycket alkohol som vederbörande vill under Systembolagets ordinarie öppettider. Och så skall det vara. Vill jag köpa 100 flaskor Hudson Baby Bourbon så skall jag få göra det. Vill jag dricka upp den eller lagra den i 100 år så är det min ensak.

Gabriel Wikströms alkoholpolitik bygger på att konstruera en politik som tar makten från folket och ger den till politikerna. Att förbjuda gårdsförsäljning påverkar inte folkhälsan. Däremot kan förbud mot alkohol eller ransonering göra det. Detta är visserligen en inskränkning i individens rättigheter, men socialdemokraterna (och de andra vänsterpartierna förmodar jag) anser att politisk styrning går före människans rätt att bestämma över sitt eget liv.

Jag behöver knappast säga att jag har en annan åsikt om vad som skall göras. Ge folket makten. Lär folk att ta ansvar för sig själva istället för att lura i dem att staten gör det åt dem. Rösta bort dumbommar som Gabriel Wikström.

Hälsar eder Peter Harold, nykterist och utträdande medlem från MHF.

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Förbjuda gårdsförsäljning av vin? Bara med en dumbom till socialminister.

  1. Anna skriver:

    Schkååål på rej!

  2. Frasse skriver:

    Bra, bra Peter Harold och välskrivet som alltid!
    / Frasse

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s