Kommer SD att välkomna muslimerna som en erkänd nationell minoritet i Sverige?

 

Bästa läsare!

Det händer ganska ofta att jag läser saker och ting i tidningen som får mig att fundera ”Hur tänkte man här?”. Frågan är ställd inte enbart på det där gnälliga sättet, utan faktiskt av ett genuint intresse för att kunna förstå hur t.ex. en journalist kommit till sin slutsats. För man blir ibland nyfiken.

Till saken hör att jag är trögtänkt och saknar fantasi. Jag roar mig med att lyssna på föreläsningar i min mp3-spelare i tunnelbanan, och speltiden understiger aldrig 30 minuter. Oftast varar dessa föreläsningar i 50 minuter eller kanske rent av 1½ timma, inklusive intressanta efterföljande Frågor & Svar. Visst, jag hinner säkert glömma en hel del av vad som sades i början av föredraget innan det är slut, men jag brukar lyssna ett par gånger. Och jag lär mig massor.

Sålunda är jag ganska van vid att ta del av detaljerade förklaringar kring föreläsarens resonemang. Ibland händer det att jag inte håller med om slutsatserna eller till och med upptäcker sakfel. Men på det hela taget gillar jag detta koncept för att inhämta kunskap.

Pedagogiken frånvarande i journalistiken.

Att läsa en kvällstidningsartikel är som att få ett 20-sekunders sammandrag av en 1½-timmas föreläsning. Ja, man klipper i motsvarande grad ner föreläsarens ”Därför anser jag att månen är rund” till ”Jag anser att månen är rund”.

Det där ”därför” brukar saknas väldigt ofta, t.o.m. i tidningarnas Internetupplagor där det borde finnas hur mycket plats som helst för förklarande resonemang och fördjupningar. På Internet finns det plats för diskussion och kommentarer. Fast det senare är i vart fall kvällspressen måttligt roade av, såvida inte du lämnar ett visitkort med din adress och portkod så att Robert Aschberg och hans aktivister kan åka hem till dig för att dela ut ett kok stryk eller filma din skam för att du gett uttryck för fel värdegrund.

Jag är inte ensam om att känna frustration när jag inte får veta hur det kommer sig att journalisten kommit till en viss slutsats. Och denna frustration börjar nu bli så stor att de alternativa medierna plockar upp de medvetna nyhetskonsumenternas frågor och funderingar.

Vissa av dessa alternativa medier kanske inte har så stor samsyn med mina egna libertarianska värderingar, men jag gläds åt att man ifrågasätter det som präntas i oss som en absolut sanning, som t.ex. av krönikören Lars Lindström på Expressen som dragit Björn Söders något förvrängda uttalanden ett par varv för mycket och gjort gängpaj.

Är den omvända tanken okänd för journalisten?

Om Björn Söders resonemang ber jag att få återkomma till längre ner i denna bloggpost. Först lyssnar vi på Granskning Sverige som bl.a. ställer den intressanta frågan om varför andra inte får bli samer än de som är födda till detta? Lars Lindströms svar… eller brist på svar har ett enormt stort underhållningsvärde.

Jag måste nog erkänna att jag är väldigt fascinerad av medie-Sveriges förhållande till Sverigedemokraterna. Man säger många saker som jag själv inte skulle vilja säga utan att dagtinga min intellektuella hederlighet. I vanliga fall skulle de nog akta sig för att yttra sig som de gör ifall det inte vore för att det är SD man angriper. När det gäller att kritisera det partiet är det kvantitet på kritiken som gäller, inte kvalitet.

Kan en svensk bli en same?

Jag gillar däremot den reaktion som enskilda SD-kritiska skribenter och debattörer haft när de bemött Björn Söders olika uttalanden och utspel. Jag tänker då närmast på teoretiserande kring frågor som ”vad är ett folk?”, ”vad ingår i en i nationell identitet?”, ”kan en same vara svensk men en svensk aldrig bli en same?” istället för att skrika ”Jävla rasist”.

Det roliga är att diskussionen kring sista frågan är inte ny. Jag vet från min egen horisont i Kvasi-intellektuella Klubben på min arbetsplats att den sista frågeställningen väckts, inte minst av den anledningen att jag har tre äkta norrlänningar på och vid kontoret.

Det var dock inte jag som ställde frågan. Det var inte heller jag som gav det svar som satte stopp för diskussionen. Men jag återger det gärna nämnd replik eftersom den förmedlar norrlänningars syn på den s.k. ”ursprungsbefolkningen”:

” – Vem fan vill på fullt allvar bli same? De är skitiga, snarstuckna och tror sig vara kungar…!”

Ja, nu är detta ingen åsikt jag själv skulle vilja skylta med, väl medveten om att det blir Fängelset utan att passera Gå med dagens värdegrundsreglerade yttrandefrihet. Men kollegan (som ej längre arbetar kvar, dock av andra och betydligt ädlare anledningar än sin uppriktiga syn på lappar) förklarade i detalj varför han tyckte som han gjorde, och berättade om sina och familjens upplevelser i Övre Norrland. Och med hans framförande var det uppenbart att ingen av oss längtade efter att bli same eller skaffa sig en samisk identitet.

Ändå är själva frågeställningen intressant. Hur skall jag bli en same om det nu fanns en juridisk möjlighet?

Svaret är inte så komplicerat som Lars Lindström fick det till, även om han ”inte förstod frågan”. (Karln var kanske full?)  Så här skulle det gå till att göra mig till Lapp-Harold:

Jag flyttar till en trakt befolkad av samer. Jag klär mig i den samiska folkdräkten. Redan där har vi en indikation på begreppet ett folk, de hade fordom en klädedräkt som identifierade dem.

Nästa steg skulle kunna vara att jag lär mig språket och den samiska historien för att bättre kunna känna samhörighet med andra samer och för att kunna bli delaktig i den samiska kulturens nutid och framtid. Logiskt sett lär jag mig också att jojka. Åka snöskoter. Kasta lasso. Bo i kåta. Sluta tvätta mig. Klaga på ortsbefolkningen som skrämmer mina renar… ok, det kanske räcker med att min assimilering når kåtstadiet.

Hörde du ordet? Assimilering…

Kommer SD att acceptera muslimer som nationell minoritet i Sverige?

Här kommer vi till Björn Söder. Detta är inte ett personligt påhopp, men jag blev förvånad över att han sedermera tog till ett resonemang i SD-kuriren som förmodligen skall vara en Bamsepudel, men som gör mig förvånad över vilken nytta SD gör i den s.k. ”nationella kampen” som det nu påstås att ”nazisterna i SD” skulle vara banérförare för. (Citat från nätet.)

I vice talman Björn Söders textmassa finner jag följande:

[…] De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, samer, sverigefinnar, tornedalingar och romer. […].

Sverigedemokraterna anser att dessa erkända nationer skall undantas från allmänna assimileringssträvanden och ges långtgående kulturell autonomi. […]

Finner läsaren något mystifikt här, men som vi kan vara säkra på inte kommer plockas upp av medierna? SD anser att man inte skall sträva efter att judar, samer, sverigefinnar, tornedalingar och zigenare skall assimileras till det svenska samhället.

Det intressanta är dock att genom att acceptera dessa ”nationers” kulturella autonomi har man lagt den viktigaste grunden för ett multikulturellt samhälle i Sverige. Och ändå är det massor av SD-väljare som är emot det s.k. multikulturella samhället. Går den ideologiska ekvationen ihop för SD-väljaren med denna insikt?

Man kan dra pepparkvarnen ytterligare ett varv och fråga sig – kanske med adress till Björn Söder eller annan som vill svara för SD:s politik: Välkomnar man att även muslimerna i Sverige erkänns som en nationell minoritet på samma sätt som man tillåter judar att skära av förhuden på sina bebissöner och zigenarkvinnor bära vida kjolar med extra innerfickor (Exempel på kritik som riktas mot dessa grupper)?

Varken politiker eller journalister vågar vara konsekventa!

Poängen i denna bloggpost handlar dock inte om frågeställningen i sig, utan om hur fruktansvärt jobbigt tillvaron kan vara om man vill vara konsekvent med det man gör. Med andra ord, det är lika jobbigt för Lars Lindström och Björn Söder som för mig – men av olika anledningar.

Skillnaden är dock att jag inte försöker fuska mig förbi detta genom tillrättalagd retorik. Därför kan jag som libertarian inte lova det som Lindström och Söder gör eller talar för (men som de aldrig kan uppfylla heller).

Jag ser ändå att den individuella friheten måste lyftas fram, och den kommer leda till konsekvensen att folk må röra sig fritt efter egen förmåga, vare sig de är svenskar eller annat folkslag, så länge den enskilde individen inte kränker annan individs egendom och frihet. Frågan om assimilering eller icke skall inte vara i statens ägo. Den med förnuft vet ändå att man tar seden dit man kommer.

Hoppas att du, min gode läsare, fann något nyttigt i denna plågsamt förlängda bloggpost. Trevlig helg!

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Medierna, Politik. Bokmärk permalänken.

81 kommentarer till Kommer SD att välkomna muslimerna som en erkänd nationell minoritet i Sverige?

 1. Jern skriver:

  Söder är en mycket bestämd motståndare till omskärelse av pojkar.

  • Peter Harold skriver:

   Det applåderar jag. Fast vi skall inte tala högt om det för då kommer de andra partierna göra manlig omskärelse obligatoriskt…

   • Läsare skriver:

    Omskärelse har varit ”lag” i Amerika och Australien i ett sekel. Titta på en ”amerikansk” porrfilm och 99 procent är omskurna. Vita amerikanska nyfödda pojkar omskärs rutinmässigt. Väldigt frågar sig: Varför?

    The role of infant circumcision in the United States of America is mysterious. The US is the only country in the world where the majority of baby boys have part of their penises cut off for non-religious reasons. Yet this extraordinary custom is very much taken for granted. If it were being introduced today, it would certainly be rejected as barbaric and un-American.

    http://www.circumstitions.com/USA.html

    Vet du varför minst 80 procent av all VITA pojkbebisar blir av med förhuden när de föds? It’s the jew stupid. YES IT IS!

    För hundra år sedan påstod EN jude att judar har färre fall av penis- cancer på grund av att alla judar blir omskurna.

    Därför blir de flesta VITA nyfödda pojkar rutinmässigt omskurna. Om negerpojkar rutinmässigt blir omskurna vet jag inte. Allt judar gör är i första hand riktat mot vita män, i andra hand mot vita kvinnor.

    Vad peniscancer är? Ingen aning och de läkare som kapar av förbuden vet antagligen inte varför de gör det. Deras mentor gjorde det ju, …

    • Anna skriver:

     Min f.d man sa att man per automatik blir omskuren när man föds på ett BB i usa. Men att om man ville att sonen INTE skulle bli omskuren var det bara att säga till om saken så lät man bli. Hans mamma liksom hans kompisars mammor och pappor (han var barn till ensammorsa) tyckte att det var normalt. Och normalt blir det ju när de flesta andra också har anpassat sig. Så som jag uppfattat saken var det inget tvång med omskärelsen. Ingen ritual utan bara den medicinska aspekten att det var bättre så ur hälsomedicinsk synpunkt.

    • Anna skriver:

     Mitt ex var vit amerikan. Blond med vita tänder… Tror inte att det har varit ngn skillnad där bland medborgarna. Men å andra sidan har jag aldrig levt där. Bara känns som att din teori är lite ”far fetched…”

     • Läsare skriver:

      Anna vid december 20, 2014 kl. 6:45 e m

      Det är ju också mycket olika beroende på stater emellan. Jag vet bara det som han sade. Han föddes i New Mexico.

      Svara

      Anna vid december 20, 2014 kl. 7:06 e m

      Mitt ex var vit amerikan. Blond med vita tänder… Tror inte att det har varit ngn skillnad där bland medborgarna. Men å andra sidan har jag aldrig levt där. Bara känns som att din teori är lite ”far fetched…”

      Svara

      ==========

      När blev förhudskapning en rutinmässig standardprocedur i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Holland, Belgien, Schweiz, Österrike, Ungern, Ukraina, Ryssland?

      Amerika för hundra år sedan var minst 90 procent invandrare från vita länder. Det finns inget vit land som hade förhudskapning som rutin för hundra år sedan. Förklara nu med logiska skäl varför vita invandrare utan någon som helst tradition av att kapa förbuden på deras barn en dag inför just förhudskapning som standardprocedur?

      Det finns bara ett logiskt skäl och det är att en icke-vit folkgrupp har tvingat på den vita majoritetsgruppen att stympa deras egna barn.

      Och vilken folkgrupp skulle då den logiskt vara? Indianer? Muslimer?

      Sök på Frans Boas, jew.

   • Anna skriver:

    Njae- har haft sex med min f.d amerikanske man väääldigt många gånger. Han var omskuren. Mycket fräschare kuk än de andra jag varit med. Han hade inte så mycket att säga om det heller. Man saknar inte det man aldrig haft? Fattar inte riktigt varför det blivit en sån stor sak av det här med förhud. Men å andra sidan finns väl väldigt många klubbar i usa som finner ett gemensamt sammanhang- ju ovanligare desto bättre? Vi som ogillar de som ogillarpedofiliförbundet, vi som är emot de som är emotallt-föreningen…

   • Anna skriver:

    Haha- du har så rätt. Det är fruktansvärt tragikomiskt, men du har så rätt…

  • pllay skriver:

   Det finns inga vare sig medicinska eller hygienska skäl för omskärelse. Det är faktiskt tvärtom, kvinnor gifta med omskurna män är i högre grad missnöjda med sitt sexliv, främst beroende på den hårdare hud som det oskyddade ollonet får samt att omskurna män har svårare att få utlösning pga av att penis blir mer okänslig då den skyddande förhuden tagits bort. Det hela är egentligen självklart, om det funnits någon evolutionär nackdel med förhud hade naturen tagit bort den! För att kommentera PHs libertianska ståndpunkt så anser jag den vila på samma idealistiska tolkning av den mänskliga naturen som socialism eller kapitalism. Detta gör den till samma vackra saga om ett ouppnåeligt idealsamhälle. Människans samhälle är och förblir en kamp mellan egoism och empati/altruism/samarbete som det alltid varit, pendeln svänger mellan dessa ytterligheter och inbyggt i bägge ligger orsaken till deras växelverkan. Samarbete bygger upp samhällets värden och öppnar därigenom för egoismen som i sin tur raserar de gemensamma värden som skapats samtidigt som den motiverar nyskapande genom empatiska gemensamma ansträngningar i en aldrig avslutande växelverkan likt ebb och flod. Bägge beteendena är ömsesidigt beroende av varandra och vår uppgift som vanliga dussinmänniskor blir att överleva under rovdjurens perioder och glädjas i arbetet med att bygga då egoisterna för en tid är tyglade. Politik är en smutsig verksamhet som bygger på önskan att dominera, kanske politikerna just nu i den tid vi nu lever i är själva essensen av ondska? Om libertianerna i någon mån skulle kunna begränsa politikernas makt har de mitt fulla stöd, det finns nog ingen viktigare uppgift för mänskligheten än att vingklippa politikerna så långt det bara är möjligt.

   • Peter Harold skriver:

    Jag uppfattade också libertarianismen som utopisk till en början, men numera anser jag inte längre att den är mer utopisk än vad våra riksdagspartier presenterar i sina valmanisfest. Ingen tror väl på fullt allvar att svenska fabriker och bostäder kommer att drivas av solkraft och värmas upp av vindkraft vilket den miljöpartistiska utopin säger. Ingen tror på fullt allvar att socialdemokrati kommer ge arbete åt alla. Ingen seriös människa skulle slå vad om att Vänsterpartiet skulle kunna fördela allt kapital lika till varje medborgare. Den folkpartistiska liberalismen i Folkpartiet är mer för att diktera.

    Vi har haft någorlunda demokrati i hundratalet år, trots det är politikerna aldrig färdiga med sitt samhällsbygge – de måste ständigt inför nya lagar och regleringar. Och varje ny lag och reglering ger individerna allt mindre frihet. Varför skulle det vara utopiskt att prova en annan ideologi som går tillbaka till de grundläggande värdena om individens frihet och personliga ansvar? Det är det libertarianismen handlar om.

  • Läsare skriver:

   Jern vid december 18, 2014 kl. 11:20 e m

   Söder är en mycket bestämd motståndare till omskärelse av pojkar.

   ***********

   Källa?

 2. highcoastbeds skriver:

  Reblogga detta på highcoastbeds och kommenterade:
  sv.wikipedia.org/wiki/Manlig_omskärelse
  Inom judendom och islam är omskärelse av pojkar vanligt, och anses på vissa sätt jämförelsebart med det kristna dopet. Vissa kristna kyrkor, framför allt koptiska …
  ‎Religion och kultur – ‎Medicinsk omskärelse – ‎Estetik
  Så fick du svar på det! och skall enligt dig en invandrad mindre grupp under senaste 10-30 åren få kalla sig ”ursprungsminoritet”. Jag tycker att du fastnar i dina PK-vitsar mannen.

 3. highcoastbeds skriver:

  anlig omskärelse – Wikipedia
  sv.wikipedia.org/wiki/Manlig_omskärelse
  Inom judendom och islam är omskärelse av pojkar vanligt, och anses på vissa sätt jämförelsebart med det kristna dopet. Vissa kristna kyrkor, framför allt koptiska …
  ‎Religion och kultur – ‎Medicinsk omskärelse – ‎Estetik

  Omskärelse – Islam.se
  islam.se › Hälsa
  Omskärelse av vuxna män samt nyfödda pojkar (dvs. inom den första levnadsmånaden) medför flera fördelar: Renhet. En omskuren penis är lättare att tvätta ef.

  • Peter Harold skriver:

   Om jag som bebis fick välja mellan att få lite vatten på huvudet eller kuken sönderskuren så är valet ganska givet… Nu har inte barn några val i religionens namn. Låt dem därför få växa upp tills de kan bestämma själva.

 4. Eva skriver:

  En gång i min ungdom gick jag till sängs med en kille och han ursäktade sig att han var omskuren.
  Vad blev det av det? Ärligt talat kommer inte ihåg.
  Men det finns många killar som inte var omskurna som jag fortfarande minns i mina gamla dagar
  när jag sitter här i ensamhet.
  I took it when i could it!

 5. Cello Jr skriver:

  Det här säger väl allt om Lindström: http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2013/01/lars-lindstrom-forolampad.html

  Han är som Kalle Anka. gillar att förolämpa andra, men tål inte själv att bli förolämpad.
  Obehaglig typ – alltså, Lindström, inte Kalle Anka.

  Lite OT, dagens favoritlåt i Casa del Cello Junior:

  • Peter Harold skriver:

   Det finns en sak som besvärar mig med Richard Jomshof. Han har exakt samma jävliga snedbena som jag hade när jag var ung och håret inte hunnit bli grått. Och med lite svart tusch på överläppen så vet vi vad som händer med bilden. Japp, denna iakttagelse har inget att göra med Tobbes artikel, men jag bara noterar att för den som har låg ribba i politiken är Jomshof SD:s ansikte som med lätthet kan förvanskas och förlöjligas. Och det är lite av detta det handlar om när gammelmedierna beskriver SD. Nu har jag inte läst Lindströms senaste reaktion (spya), men han skulle också kunna säga att SD:s ledamöter är verserade i riksdagskammaren för att med språket exkludera alla utlänningar som inte kan prata ren svenska. Fast om Lindström skulle ge sig på den tesen så avslöjas också en omständighet som jag vet är ett faktum: det svenska språket utarmas av journalistkåren och redaktionerna. Allt skall vara lättbegripligt. Och om en person som inte förstår svenska särskilt bra, då måste man sänka nivån på språket till en väldigt låg nivå.

   Jag satt och skrev ett blogginlägg i somras och hörde något reportage på TV:n. Jag trodde först att det var Lilla Aktuellt (statens nyhetsprogram för barn). Men så kastade jag ett getöga och fann till min förvåning att det var Rapport. Reportern talade som om jag vore en idiot. Sketchen med Morgan Pålssons gästmedverkan i ”Nyheter på lätt svenska” dök upp i mitt huvud. Nu är alla nyheter på väg att bli på lätt svenska.

   Jag håller med Tobbe om gradering av skribenterna i slutet. Fullträff!

   • Anna skriver:

    Haha- älskar den här låten! Vet inte hur många ggr jag spelat den. Hade glömt den…

   • Cello Jr skriver:

    Har även haft med ”Nyheter på lätt svenska” på min blogg. Underbar. Plus att jag där framfört en hädisk uppfattning om Saddam. Även på ett två partys sistlidna sommar, till allmän bestörtning. Vissa skrivbordsprodukter behöver ”starka män”. Varför? För att de är onaturliga statsbildningar?

 6. Läsare skriver:

  Kan en JUDE, exempelvis Willy Silberstein, Robert Aschberg, Jerzy Sarnecki, valfri Bonnier-jude, Leif Zilbersky, Susanne Osten, Helle Klein osv offentliga judar i tusental bara i Sverige – bli samer?

  Enligt miljötalibanerna räcker det med att åka tunnelbana i Stockholm för att bli svensk. Att sova i kåtan borde med råge räcka för att alla dessa offentliga judar för att bli same.

  Din fd jobbarkompis borde nog ta och fundera.över hans värdegrund. För mig låter det som han pratar om tiggare.

  Kan judar bli samer? Dom enda judarna som jag kallar judar är sådana judar som själva säger att de är judar. Kom på en till jude just nu, Göran Rosenberg och Bo Rothstein. Leif Pagrotsky, Peter Hjärna GP/GT/ Bohuslänningen, dvs Stampen tidningskoncern, … de offentliga judarna I Sverige tar ju aldrig slut när du väl börjar se judar som själva säger att de är judar. Men jag Harvard rig hört en enda jude som sagt att de är samer egentligen.

  Israel kallar sig numera under judarnas valde ledare Benjamin Nuthanyahoo för en judisk stat. Nu snackar vi att många judar har ett seriöst problem med deras värdegrund.

  Kan Peter Harold bli jude för att han lägger en blöja på huvudet (kippa)?

 7. Läsare skriver:

  Läs denna artikeln och läs alla kommentarer! Pösmunken Jan Giljå om SD:

  http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2014/12/patetiska-upprepningar-fran-jan-guillou.html?m=1

  • Peter Harold skriver:

   Det är ganska typiskt att man hittar mer av substans i analyser som t.ex. på Tobbes blogg än i en artikel av Jan Gullejo. Kruxet är att det finns en auktoritet i att få sina ord publicerade i pappersform. Men jag tror att den auktoriteten kommer dö ut med tiden. Och så även varumärken som Aftonbladet och Expressen.

 8. Läsare skriver:

  Läser på Exponerat att Efterbliven (fd Efterlyst TV3) lägger ner. Konstigt … hmm mm Såg faktiskt en snutt av Efterbliven på TV3 igår eller om det var i förrgår? I veckan i alla fall.

  Juden Robert Aschberg gick omkring och blåste upp sig som en pöspadda, som vanligt alltså. Baseballträdet hade han under disken. Alla och jag säger ALLA bilder var pixlade.

  För tio år sedan var minst 75 procent på Efterlyst invandrare. Idag är det väl nästan 100 procent. Varför tror du alla bilder på Efterbliven är pillade?

  Såg framsidan på Kvällsposten, lokalversionen av Sexpressen/Aftonlögnen/GT i Skåne.

  Här var det ingen pixling. Hells Angels ledare dömd för mord, eller vad det nu var – för 30 år sedan.

 9. Läsare skriver:

  JEANNETE BONNIER: ”SORGLIGT” ATT SLÄKTEN ”SPÄDS UT”

  redaktionen | 19 december, 2014 | Inrikes | 9 kommentarer

  Jeannete Bonnier.

  Niklas Orrenius på Dagens Nyheter har publicerat en lång intervju med en av Sveriges rikaste, Jeannete Bonnier, som äger 10 procent av Bonnierkoncernen, i rena pengar: cirka tre miljarder kronor. En stor del av intervjun handlar om hennes syn på Bonniers judiska släktarv, och hennes egen judiska identitet, som verkar stark. Enligt henne har judar en unik ”gruppkänsla”.

  – Jag känner så här: antisemitism kan blossa upp när som helst. Det har vi sett i Malmö. Du kan se vad som händer i Ungern. Och min släkt har judiska rötter.

  Och så – det här har jag märkt till min egen förvåning – det finns en gruppkänsla när du är tillsammans med en grupp judar. Det finns en sammanhållning och en gruppkänsla som är … bekväm, kan jag säga. Och det är väl det de har överlevt på, judarna, att de har haft den här gruppkänslan. Håller vi ihop så klarar vi oss.

  Och det kan du ju säga om det här företaget också, säger hon.

  Niklas Orrenius: ”Men hur gör man det då, när ägandet späds ut och fler och fler släktingar delar på företaget? Jag hörde om en yngre Bonnier, en släkting till dig som bor i USA. Hon visste inte att ni har judiskt påbrå.

  – Det är faktiskt sorgligt. Föräldrarna måste berätta familjehistorien för sina barn. Om den här familjen finns ju hur mycket böcker som helst, är man intresserad så är det bara att läsa. Den här historielösheten, att man svävar i något vakuum … det är inte bra, svarar Jeannete Bonnier.

  Jeannete Bonnier påpekar vikten av att fortsätta hålla ägandet inom den judiska familjen, och aldrig börsnotera företaget så utomstående kan köpa in sig.

  Niklas Orrenius: ”Hur ska man hålla ihop koncernen och familjen? Det är ju ett medvetet val av er att inte börsnotera Bonnierkoncernen, att behålla ägandet i familjen.”

  – Det är oerhört medvetet. I alla fall hos mig. Så länge jag finns så blir det ingen börsnotering, säger hon.

  Enligt Jeannete Bonnier är det helt avgörande att ”behålla företagets själ”.

  – Ja, jag tycker det. Det är jätteviktigt.

  – Jag tror att just för oss, med vår bakgrund, så har vi ett slags stolthet över vad våra förfäder har åstadkommit.

  För Jeannete Bonnier handlar hennes judiska identitet ”om vad jag känner och vad jag tänker”.

  Niklas Orrenius: ”Och då känner du dig hemma i judiska miljöer?”

  – Ja, jag gör faktiskt det.

  Jeannete Bonnier är mycket intresserad av konst. Hon har bland annat köpt Yves Kleins monokroma blå målningar, som alltså bara består av blå färg. Så här ser Yves Kleins målning ut:

  **********

  Ingen tanke på att bli same/svensk här inte.

  http://nationell.nu/2014/12/19/jeannete-bonnier-sorgligt-att-slakten-spads-ut/

  • Läsare skriver:

   Bra länk Cello Jr.

   ”I’ll confess it, at least: like thousands of other typical Jewish kids of my generation, I was reared as a Jewish nationalist, even a quasi-separatist.

   Every summer for two months for 10 formative years during my childhood and adolescence I attended Jewish summer camp. There, each morning, I saluted a foreign flag, dressed in a uniform reflecting its colors, sang a foreign national anthem, learned a foreign language, learned foreign folk songs and dances, and was taught that Israel was the true homeland.

   Emigration to Israel was considered the highest virtue, and, like many other Jewish teens of my generation, I spent two summers working in Israel on a collective farm while I contemplated that possibility.

   More tacitly and subconsciously, I was taught the superiority of my people to the gentiles who had oppressed us. We were taught to view non-Jews as untrustworthy outsiders, people from whom sudden gusts of hatred might be anticipated, people less sensitive, intelligent, and moral than ourselves. We were also taught that the lesson of our dark history is that we could rely on no one.””

   — The Jewish Stake in America’s Changing Demography: Reconsidering a Misguided Immigration Policy – oktober 2001

   Nu snackar vi att judar har ett seriöst problem med deras ”värdegrund”. Är det någon som på fullt allvar tror att judar som bor i Sverige ser sig själva som svenskar?

   • Peter Harold skriver:

    Jag tror att det finns en kapacitet att så att säga ”tala med kluven tunga” i denna fråga, på samma sätt som en invandrare från ett muslimskt land känner sig som svensk när han eller hon får genom sitt krav på att kunna leva på samma sätt som i sitt hemland. Kanske inte representativt för dem alla, men påtagligt i vissa fall.

    • Anna skriver:

     Ja, exakt! Det de EGENTLIGEN borde säga, om de haft större självinsikt- vore ”Nu får jag vara mig själv” och inte att de känner sig ”svenska”. Jag hade inte uttalat mig om jag vore i ett annat land – att jag känt mig mer svensk om de börjat servera köttbullar i restaurangen eller flaggat med svenska flaggan. Nu är det ju dessvärre mycket större inskränkningar än så, som muslimernas rätt till att känna sig ”svenska” innebär än att man börjar flagga med deras flagga osv. Det införs i samhället, rättigheter att få bada i simhall iklädd specialmundering fastän det inte handlar om scuba diving, rätt till att få bada med de av samma kön (jag vill hellre bada med alla, thank you very much) rätt till hemspråk, rätt till arabiskspråkig hemtjänst, rätt till fläskfri matsal, rätt till könsdiskriminerande åtgärd osv osv… Den heta frågan är väl egentligen varför man gör detta. Är det för att lura muslimerna att tro att de är svenska, eller är det för att lura svenskarna att tro att de är lika oss? Det är för mig helt obegripligt.

 10. Anna skriver:

  Obs- har ingen källangivelse till detta, bara min vanliga intuition. Lika tillförlitlig som reumatikers väderprognos som brukar stämma bättre in än SMHI… Jag vill påstå att SD redan HAR medgett muslimernas rätt till Sverige. JU större SD blir desto mer anser de att muslimernas varande i vårt samhälle är något helt normalt. Därav att jag känt mig än mer dragen till SVP. Även om jag inte alls delar deras genetiktänkande…

 11. Anna skriver:

  Oj, inser precis att hade den där bonnierbruttan (är verkligen 3 miljarder så mycket- trodde att det var mer- hon är ju FATTIG jämfört med oljeprinsarna?) gjort samma uttalande fast bytt ut ordet ”judisk” mot ”svensk” – vad hade man då fått?

  Jag håller med henne. Fast tvärtom.

 12. Anna skriver:

  Angående detta med omskärelse kan jag ju tycka att har man bestämt sig för att förhuden ska bort, finns det inget bättre tillfälle att göra det minuten efter den största traumatiken du möter i livet. Som nyfödd är det en katastrof att bli utklämd/urplockad från den harmoni du levt i, i mammans livmoder. Vad som händer den närmsta tiden är ett stort trauma. Det värsta som kan hända dig är att du får leva i plast-tillvaro utan att ligga och gosa vid mammans bröst. Kuvösen är något helt främmande och helt apart i bebisens värld. En avsnoppning av förhuden är en liten fjärt i jämförelse egentligen. Tänka sig ett både och bebis- liv… Avsnoppning och kuvös. Stackars krake. Är det måhända så en psykopat blir född…

  Jaja, ska sluta nu. Har fastnat i julbordet sen i förrförrgår, hur många julbord kan man överleva…

 13. Anna skriver:

  Hej. Jag är en avocado. Jag tycker det är djupt orättvist att jag inte får vara en kiwi. Vi tillhör ju faktiskt samma familj. Frukt som frukt?!

 14. Hans Kindstrand skriver:

  Det finns en ganska naiv inställning, att det är den som svarar på en fråga som har ansvaret för svaret. Den som ställer frågan kommer undan. Det här är oerhört olyckligt. Vi håller i Sverige på att glida över från ett samhälle, där något kan vara både och, till att bli ett antingen eller.

  Det finns naturligtvis antingen eller frågor. Är du för eller emot dödsstraff? Är du för eller emot att oliktänkande placeras i Gulagliknande straffläger? Berättigade frågor med tanke på att både dödsstraff och straffläger förekommer på olika ställen i världen. Att ställa frågan vem som är Svensk är att utgå från en kollektivistisk världsbild, som är relevant bara för kommunister, nazister och andra som anser att kollektiv tillhörighet utgör individens mest grundläggande egenskap. Frågeställarens utgångspunkt blir, att den som inte ingår i den kollektiva gemenskapen är inte någon riktig människa och behöver därför inte behandlas som en riktig människa Jag godtar inte uppdelningen i övermänniskor och undermänniskor. Min erfarenhet är att vi alla söker gemenskap där den finns att få. Att söka gemenskap genom att exkludera leder till konflikter och problem.

  Där ideologier går in, där går vettet ur.

  • Läsare skriver:

   ”Att söka gemenskap genom att exkludera leder till konflikter och problem.”

   Du har just beskrivit hur de ledande judarna gör för att hålla ihop stammen. De flesta problem kan spåras tillbaka till dessa judars De och Oss judartänkande.

  • Anna skriver:

   Ja, jag håller med på ett sätt. Jag håller inte med på ett annat sätt. Vårt samhälle är väldigt tudelat. Min granne fattar inte alls vad jag upplever i MIN vardag. Vi lever i en paradoxal verklighet där vi trots vår fysiska närhet, inte alls delar någon gemensam nämnare. Det kanske var lättare förr i det gamla klass- samhället höll oss till de som var likadana… ? Nu har ju alltfler ingen koll alls på vilka staten styr och ställer med så att vemsomhelst kan bli vår granne?

   Jag vet inte. Jag vet bara att jag totalt saknar gemenskapen som jag hade förut med mina dåvarande grannar. Hade din tanke att det är valfritt vem vi exkluderar, varit sann- hade jag hållit med dig. Tyvärr är detta exkluderande inte mitt val. Det är snarare den andres val och du har inget val. Det är det som blivit fallet i Sverige och oss som medborgare. Att sedan såna som du sitter och dömer de som blivit dömda av andra- är liksom det enda som sammanför oss. Den gemensamma nämnaren.

   Att så pass många inte längre har ett val. Medan de som har ett val får starkare röst. Det gagnar inte direkt demokratin. Men en demokrati är det väl egentligen ingen som tror på i detta forum. Jag hade önskat annorlunda. Verkligen.

 15. Läsare skriver:

   The American Hebrew also introduced leading figures in Jewish life, including the writing career of poet Emma Lazarus, who was covered extensively at the time of her death in 1887;[1] 

  she later became famous for her sonnet ”The New Colossus”, which was inscribed on the base of the Statue of Liberty in 1912.

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_American_Hebrew

 16. Läsare skriver:

  Jag skulle vända på rubriken: Kommer muslimerna att acceptera att det finns en svensk minoritet i Sverige?

  Det var mörkt, råkallt – och hjärtevarmt.

  Vintern övergick i ett känslomässigt sommarhögtryck när barnen i förskolan Diamanten överlämnade kollekt från Luciafesten till två tiggare.

  – Vi vill ge er och era barn en riktigt god jul, förklarade barnen – och alla grät och kramades.

  http://www.dt.se/dalarna/gagnef/rakallt-och-hjartevarmt

  Är det någon som sett en muslim/arab/islamist ge tiggarzigenarna någonting?

  • Läsare skriver:

   En ny generation av godhetsknarkande dumsvenskar.

   Hela det offentliga Sverige är gruppsex i godhet och de som inte vill vara med i gruppsexet blir stämplade som onda dödsknarknazister.

   Återigen, parkera utanför ingången till ICA-butik utanför Sööööödermalm och titta på de som går in och ut. 99 procent tittar inte ens på tiggarzigenarna.

   Det verkar som att 99 procent av svenskarna trots årtionde av hjärntvätt fortfarande har problem med deras ”värdegrund”.

  • Läsare skriver:

   Kolla in bildspelet, inte en enda invandrarunge.

  • Anna skriver:

   Nä, och det har väl sin förklaring i att de här som du nämner- inte tycker att de borde leva alls. De tycker ju heller inte att ensammorsor som jag, ska få finnas. Men det är jag som är rasist som påpekar detta. Jag är en dålig människa. Detta säger mina egna grannar. Araberna själva bara skrattar eftersom de ser detta. Svenska folket ger hellre till alla andra inklusive oljeprinsarna, än att känna gemenskap med sina egna. Svenskar verkar inte se någon skillnad alls på muslimer, ensamkommande flyktingbarn från Syrien, tiggare från Rumänien eller svältande barn från Afrika. Men en RASIST känner de minsann igen. Sanna mina ord! Det är ett bedrövligt sovande folk jag tillhör. Suck!

  • Peter Harold skriver:

   Ett fint bidrag till klanhövdingen. Och eftersom bensinen är billig där räcker det till att glida med finmercan i minst en hel vecka.

 17. Gubben skriver:

  Vi gubbar menar dock med stor bestämdhet att omskuren måste vara bättre än avskuren.

 18. Läsare skriver:

  Sverigedemokrater vill utrota alla dalkullor och bränna ner alla fäbodar!

  Rubrik i Dt.se:

  SD-politiken hotar Dalarnas framtid

  http://www.dt.se/opinion/ledare/sd-politiken-hotar-dalarnas-framtid

  890223-0732, Mushitu Mwinkeu, ERICK, medborgare i Kongo och 931216-0071, Muse, LIBAN Isse, medborgare i Somalia som sitter häktade för inblandning av att ha slagit och sparkat ihjäl den svenska tvåbarnspappan i Ludvika den 16 december är inte misstänkta för dråp längre, trots vittnen.

  – ”Jag har inte kunnat påvisa att de hade för avsikt att döda mannen”, säger kammaråklagare P-G Persson.

  http://www.swedenconfidential.info/2011/12/19/22-arig-kongoles-anhallen-och-domd-for-ludvikamordet/#ixzz3Mcpd2Dck

  • Peter Harold skriver:

   Jag har svårt att tro att SD hotar Dalarnas framtid. Om jag inte minns fel så är det länet ganska rött rent politiskt sett, och om det dör fler än som föds i det länet så kan man ju tolka det som att de röda politikerna i Dalarna är de om hotet mot landskapets framtid.

 19. Anna skriver:

  Ja, du kan verkligen få till det! Brukar du skriva julrim, Peter? Sitter här sen i eftermiddags med korten, men får inte till det! Rimmen är ju liksom det som gör klapparna speciella, särskilt som jag inte kunnat spendera så mycket på de…Önskar dig och alla här en hjärtligt god Jul, hursomhelst! Kram på er!

 20. Cello Jr skriver:

  Förlåt att jag länkar till mig själv, men jag tror du kommer uppskatta tankegången.
  http://riksforbundetmotpolitiskkorrekthet.blogspot.se/2014/12/ar-europa-usas-nya-latinamerika.html

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s