När Obama skyller på Nordkorea för hackerattack mot Sony – då blir jag nyfiken på sanningshalten i den anklagelsen.

Bästa läsare!

Den framlidne ståuppkomikern och filosofen George Carlin sade det:

I have certain rules I live by. My first rule: I don’t believe anything the government tells me.

George Carlin syftade på regeringen och de styrande i sitt hemland USA, men hans regel kan tillämpas i de flesta länder, inklusive vårt eget kungarike.

Söker man med citattecken ”Don’t trust the government” får man över 360’000 träffar. Det är ganska lite egentligen. I många länder är det oftast bara varannan person som litar på sin regering. Vilket i o f s är logiskt eftersom de flesta regeringar oftast har stöd av en majoritet av väljarna. (Nota bene; gäller ej Sverige!) Men det borde ändå vara flera miljoner träffar med denna viktiga varning: Lita inte på makthavarna!

När det gäller Barack Obamas regering har jag ganska klart för mig huruvida han är något att lita på. Och det är han inte. Det började med att medierna så lydigt lyfte fram honom i primärvalskampanjerna, men jag förstod ännu inte hur regin fungerade. Det gör jag idag däremot. Och fler med mig. Nog pratat om vad jag tycker. Nu skall vi se vad Barack Obama tycker. Närmare bestämt om den i medierna uppmärksammade hackerattacken mot mediebolaget Sony Pictures Entertainment.

SvD återrapporterade Reuters utsago om att ”hackerattacken saknar sitt motstycke” och att ”Nordkorea och dess armé av cybersoldater har av källor tidigare pekats ut som ansvarig för attacken”.

Ni som har följt Skrivarens Blogg under det sista eller de sista åren vet att det är en skillnad mellan vad ”experter” kommer fram till när de skall ”peka ut skyldiga”, och vad som är faktiskt bevisat.

Jag har t.ex. lyft fram exemplet när Barack Obamas regering anklagade Syriens president al-Assad för att ha attackerat sin egen befolkning med stridsgas precis samtidigt som FN:s inspektörer anlände (det visade sig ganska snart att attacken med stor sannolikhet utfördes av rebellsidan – som numera gått upp i det beryktade Islamska Staten) och Barack Obama ville attackera Syrien ända tills ”krigshetsaren och världserövraren” Vladimir Putin satte stopp för detta genom att förmå al-Assad att överlämna sin nervgasarsenal för destruktion (där det mesta av arsenalen var så gammal att den inte kunnat vara särskilt effektiv). Och jag har i år skrivit många blogginlägg om Washingtons engagemang i Ukrainakrisen (ett engagemang som faktiskt förtjänar att benämna Barack Obamas regering som orsak till krisen och det nu pågående inbördeskriget).

Nu tycks Nordkorea vara uppe på tapeten.

När jag hörde på nyheterna om att Barack Obama ”fördömde hackerattacken med stort eftertryck” och nyhetsuppläsarna på TV såg gravallvarliga ut och resonerade om vad USA skulle göra mot Nordkorea kände jag instinktivt att hela sanningen inte var förtäljd. Och mycket riktigt; en snabb koll på nätet från icke mainstream media gör gällande att Sony Pictures misstänkte att hackerattacken (dataintrång) utfördes av en eller flera missnöjda anställda (eller f.d. anställda) och därför initierade en internutredning.

Men när FBI dök upp med sin teori om att det var den nordkoreanska armén som låg bakom bestämde Sony-ledningen sig för att lägga ner sin internutredning. Man jiddrar inte med FBI. Och FBI:s ledtråd är att en del av den kod som använts vid hackerattacken är densamma som användes i ett annat intrång som FBI också tillskriver som nordkoreansk. Dock var inte heller den attacken 100%-igt säkerställd som nordkoreansk.

Sony Pictures sade också att man skulle stoppa filmen ”The Interview” som handlar om en journalist som skall intervjua Nordkoreas diktator Kim Jong-un men istället försöker mörda honom. Anledningen till stoppet är att Nordkorea skall ha gett uttryck för terrorhot om filmen visas. Eller som SvD beskrev det:

Nordkorea betraktar den som en fientlig handling och har hotat med hämnd.

Ok. Visst, vi har sett exempel på att filmer stoppats av politiska skäl. Men jag skulle faktiskt kunna tänka mig att den här filmen förtjänar att stoppas av kvalitetsskäl. Jag säger bara namnet ”Seth Rogen”. Blott det faktum att IMDB.com beskriver honom som ”[a] talented actor, comedian and writer” får mig att tro det värsta om den sajten. I synnerhet som man här utsätter ordet ”talent” för hyperinflation. Alla andra skådisar måste då minst vara super-talented.

Jag undrar om det inte rent av är så att Seth Aaron Rogen själv skrivit sin egen faktaruta på IMDB.com? De flesta andra skådespelares personalia inleds med ”NN is born in…”. Rogens inleds med att han är en talangfull skådespelare, komiker och manusförfattare. My ass att han är, om min franska ursäktas…!

Men filmen ”The Interview” stoppades inte. Trodde någon på fullt allvar att Sony Pictures skulle missa en chans att sälja biljetter till en film som blivit så enormt uppmärksammad i medierna som denna?

Nä, knappast. Och skulle Nordkorea mot all förmodan spränga Manhattan med en smutsig bomb så kan man göra en film om detta samt en till om hur USA bombade Nordkorea tillbaka till stenåldern – igen. (Och till sign. ”Läsaren” i kommentarsfältet; ja, jag vet att Sony Pictures:s VD respektive styrelseordförande är judar…ha, nu han jag före dig, blink, blink!) Mer mysko saker på IMDB.com: På denna sajt har ”The Interview” blivit historiens viktigaste film med betyget 9,9 poäng (villigt rapporterat av DN Kultur som om man tog denna politiska manifestation på allvar). Jag kan inte säga annat än att detta ger ett pinsamt intryck.

sb the interview

Barack Obama hade ett lika allvarligt ansiktsuttryck som de svenska nyhetsuppläsarna när han sade att alla spår efter hackerattacken leder till Nordkorea. Det intressanta i sammanhanget är att Nordkorea svarat att man inte alls låg bakom dataintrånget, men att man uttrycker sympati med dem som gjort det (i alla fall har jag läst i pressen att Nordkorea tycker det). Den nordkoreanska regeringen föreslår därför att man genomför en gemensam utredning om saken. Detta förslag har Barack Obama mig veterligen inte svarat på (i skrivande stund). Däremot slocknade Nordkoreas Internet under några timmar under dagen; resultatet av en överbelastningsattack. Regeringen i Washington har varken bekräftat eller dementerat att man ligger bakom den attacken.

Detta är intressant. Surfar man runt bland svenska nyhetsmedier och läser om s.k. överbelastningsattacker heter det som oftast att de utförs av Ryssland (med ett ordval som om det var ryska staten och Vladimir Putin som ligger bakom). Skulle Ryssland ligga bakom att Nordkoreas internet slocknar? Varför då i så fall? För att få USA att framstå i dålig dager (för det är faktiskt inte snällt att släcka Internet för andra länder)? Nej, i så fall skulle USA inte tveka en sekund om att anklaga Ryssland för att ligga bakom. Däremot skulle hemmaopinionen i USA inte klandra Barack Obama om hans regering låg bakom den nordkoreanska nedsläckningen; kan man ge en Seth Rogen-film högsta betyg, då har man så taskigt omdöme att man även skulle hurra ifall Barack Obama startar ett tredje världskrig. För det är som George Carlin noterade:

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Ett tecken på att jag inte har alltför osund skepsis mot Barack Obamas utspel om att Vita huset kategoriskt misstänker den nordkoreanska regeringen för att ligga bakom cyberattacken mot Sony Pictures är en nyare notis i SvD där man skriver att ”alla experter inte är övertygade om Nordkoreas skuld”.

Jag hoppas att det kommer en tillnyktring i rapporteringen av Vita husets samtliga utspel. Det är redan ett bevisat faktum att Barack Obama, eller vem som helst som företräder hans regering, ljuger som en häst galopperar. Och att medierna tillåter detta ljugande att fortgå utan kritisk analys och faktagranskning kan faktiskt leda till ödesdigra konsekvenser. Som t.ex. ett storkrig eller terrordåd.

Hälsar eder Peter Harold

 

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Krig & fred, Medierna. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till När Obama skyller på Nordkorea för hackerattack mot Sony – då blir jag nyfiken på sanningshalten i den anklagelsen.

 1. Gregory skriver:

  Hade inte kunnat skriva det bättre själv! 😉 Önskar dig en God jul herr Peter Harold!

 2. Benny skriver:

  Bra insikter du förmedlar Peter, God Jul förresten! Ja, en sak man lärt sig de senaste åren är att misstro allt som denna Obama kläcker ur sig. Reagan var en usel skådis som president men frågan är om inte Obama tar alla pris i teatraliska framträdanden med gravallvarlig min när han ska framföra ännu en lögn eller halvsanning som media ska basunera ut. Jag skulle sätta en slant på att detta är en välregiserad PR-kupp där Sony själv har del i det hela. Jag har nämnligen börjat misstro allt som skrivs i media även om det är en pajas som Kim som man skriver om. Många gånger så har skriverierna om Kims upptåg varit rent nonsens vilket ju inte ökar förtroendet för att denna ”nyhet” skulle vara sann.

 3. Risto Matinen skriver:

  Håller med i allt! Men, vem f*n är Seth Rogen? Har aldrig hört talas om ens. Tacka vet jag Rogenmorän!

  God jul och gott nytt år! eller som jag skämtsamt ibland uttrycker det: Grod hjul och grått nytt hår! Önskas alla 😉

 4. Läsare skriver:

  Kollade creden: Director: Gooooldman. Jude givetvis.

  Incogman.net

  http://incogman.net/2014/12/just-more-usual-hollywood-hebe-bro-bs/

  Allting som kommer från Hollywood är judiskt skitprat!
  En handfull judar äger allting i Hollywood.

 5. Läsare skriver:

  Judarna hatar Nordkorea och Kim Il Jung Sung Takeaway Soup Chop eller vad han nu hetet:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93North_Korea_relations

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s