Kapten Voloshin, sköt du ner MH017?

Bästa läsare!

Förmodligen händer det nu som jag väntat länge på skall hända.

Sanningen om vad som hände när Malaysian Airlines MH017 sköts ner håller på att läcka fram – hoppas jag. Häromdagen publicerade ryska Komsomolskaya Pravda en intervju med en anonym militäranställd från en flygbas i ukrainska Dnipropetrovsk som uppgav att tre Sukhoi-25 startade från flygbasen den dagen (den Ukrainska regeringen i Kiev har sagt att man inte var i luften denna dag!) och att ett av planen var utrustade med R60-luftstridsmissiler. Två av planen återvände inte till samma bas, men det gjorde det plan som varit rustat för luftstrid.

Såvitt jag vet förfogar inte rebellerna i Donetsk och Luhansk över något eget stridsflyg (jag kollade detta i förr-förra veckan och fick besked att rebellerna inte hade det i juli och inte heller så sent som under förra månaden då min källa haft ett ombud på plats) och därför är det ju inte särskilt nödvändigt för det ukrainska flygvapnet att flyga med beväpning på alla sina stridsplan. Egentligen skulle de inte behöva ha beväpning på något av sina plan alls. Dock har det om jag inte varit felunderrättad en NATO-övning i Östeuropa vid denna tid. Det luftstridsvapen som planet lyfte med hade ända tills en vecka före nedskjutningen av MH017 inte varit i operativt bruk.

Den ukrainske militäranställde är emot Kievs attacker mot utbrytarrepublikerna och har valt att agera som en visselblåsare i hopp om att sanningen kan förändra det politiska läget. Hans berättelse kommer i rätt tid.

Som bekant har ju den amerikanska senaten antagit en resolution som ger president Barack Obama mandat att starta krig med Ryssland, antingen ett ”kallt krig” eller ett betydligt hetare. I det sistnämnda fallet kan det i förlängningen bli ett europeiskt storkrig, men mest sannolikt initialt ett proxykrig där USA/NATO försörjer sin trogna regim i Kiev med tunga vapen. Kiev har bett om luftvärnsmissiler, och eftersom rebellsidan inte har eget flyg är min tolkning att Kiev förbereds för ett krig direkt mor Ryssland. I resolutionen fastslår senatskommittén att rebellerna sköt ner MH017 med ryska missiler, fastän det inte finns några bevis för detta.

Rysk underrättelsetjänst har tagit del av den ukrainske militäranställde och verkställt utfrågningen när han varit kopplad till en lögndetektor. Testet gav besked att den anonyme mannen talar sanning, och därmed är hans uppgifter trovärdiga. Däribland uppger han att planet som sköt ner MH017 flögs av kapten Vladislav Voloshin.

Nedskjutningen av MH017 ett amerikanskt argument för krig!

När Vita huset i Washington deklarerade sin misstanke om att MH017 skjutits ner av rebellerna i de ukrainska utbrytarrepublikerna med hjälp av BUK-missiler som man fått av den ryska armén svarade Moskva med att presentera radarloggar som visade att MH017 förföljts av ett ukrainskt stridsflygplan. Denna uppgift har Vita huset inte valt att kommentera efter vad jag förstår. Dock har det florerat en falsk satellitbild i ryska medier där uppgiftslämnaren påstår att det syns hur MH017 attackeras av ett flygplan. Det är helt klart att Ukrainakrisen består av ett propagandakrig.

Enligt den ukrainske militäranställde landade en chockad kapten Vladislav Voloshin på basen och fick hjälp på plats. Han upprepade att ”planet var på fel plats vid fel tillfälle” och trodde sig ha skjutit mot ett plan tillhörande det ryska flygvapnet.

I skrivande stund har jag inte mycket mer information än så, men vittnesmålet ligger i linje med vad jag skrivit tidigare om MH017 här på Skrivarens Blogg.

Vad hade kapten Voloshin i uppdrag att agera mot?

Man kan fråga sig vad kapten Voloshin trodde sig vara på väg att attackera uppe i luften, även om han trodde sig vara på väg mot ett ryskt flygplan? Det faktum att planet flög i riktning mot Ryssland talar för att kapten Voloshin inte flög med ett uppdrag om att hindra planet från att attackera Ukraina; blott vedergällning kunde ha kommit ifråga, men någon flygbombning kunde ju knappast ha skett med ett ensamt plan. Dessutom skulle han inte heller avgivit verkanseld ens om det varit ett ryskt flygplan, utan istället kontaktat planet eller skjutit varningsskott. Men nu tycks det som att han besköt planet direkt, och efter vad som framkommit av tidigare underrättelser attackerades MH017 två gånger; den sista gången för att förhindra att planet gjorde en kontrollerad nödlandning.

Uppgifterna om den militäranställdes vittnesmål har publicerats i ett antal tidningar i väst. Svenska medier hoppas sannolikt på ett nytt storkrig i Europa som vi skall få betrakta från läktaren, men med tanke på att den förra regeringen (förmodligen genom Carl Bildt på förslag av Mark Brzeninzki, USA:s ambassadör) beslutat sig för att låta NATO operera från Sverige kan vi mycket väl bli indragna i någonting otäckt.

Hälsar eder Peter Harold

UPPDATERAT 1:
Ser att även Fria Tider redan uppmärksammat nyheten. Se där, då satt jag här i onödan… 😉

UPPDATERAT 2:
Jag har tagit del av Komsomolskaya Pravdas intervju med den militäranställde, och här uppges han att två av de tre attackplanen blev nerskjutna. Det skulle kunna tänkas att kaptenen sköt ner sina egna kamrater, men det låter osannolikt. Förklaringen till att missilerna inte sitter monterade på planen annat än vid uppdrag beror på att de inte är byggda för frekventa lufttransporter, och de plan som har missilerna monterade står i stand-by tills de skall användas operativt.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Kapten Voloshin, sköt du ner MH017?

 1. Anonym skriver:

  https://www.youtube.com/watch?v=flCqN8_0cX4 Vet inte om du sett denna men av allt jag kan avgöra verkar den sanningsrnlig, Väldokumenterad och rimlig. Den implicerar åteninstonne att man flrfogat över BUK vapen från separatist håll.

  Även om Google i mina ögon normalt sett är en röd flagga så ser materialet onekligen genuint ut.

  • Jern skriver:

   Elliot Higgins är enligt dessa uppgifter agent för den sida som försöker störta regimen i Syrien. http://leaks.sea.sy/vandyke-leaks/#KnewRebels . Han blev vapenexpert över en natt och avslöjade på sin blogg Brown Moses, vapen som Assad använder. Om han jobbar för USA i Mellanöstern är det logiskt att han gör det även i Ukraina. Om Elliot Higgins påstår att ryssarna kör in en BUK-missil i Ukraina för att skjuta ner ett passagerarplan och sedan smyger ut den igen, så har han lättare att bli trodd än om USA skulle säga det.

   • Peter Harold skriver:

    Aha, det där visst jag inte. Ja, USA:s utrikesdepartement hävdar ju att bevisen mot Ryssland finns bland de sociala medierna, he he. Uppriktigt sagt, USA borde ha satellitbilder själva att visa.

  • Peter Harold skriver:

   Det främsta argumentet jag kan hitta mot Bellingcats teori är att vädret vi det aktuella tillfället inte korresponderar med vad kamerabilderna visar. Ryssland har enligt uppgift bekräftat att det transporterats BUK-missiler i området, och från tysk säkerhetstjänst meddelas att dessa är ”krigsbyte” från den ukrainska armén som rebellerna erövrat.

   En annan detalj är också att en av missiltransporterna som anges vara på väg mot Ryssland istället går i riktning mot ett Kiev-kontrollerat område (men bilden är tagen på en plats som uppges stås under rebellernas kontroll). Jag kan inte heller identifiera radar- och kommandofordon tillsammans med BUK-transportören; dessa måste ingå för att enheten skall kunna vara operativ. Eventuellt skulle de redan kunna vara på plats, men jag vet inte ifall det är kutym att gruppera sig på det viset. När jag låg i luftvärnet var det en hederssak att hålla ihop kompaniet (utom på hemvägen efter repövningen, då rådde anarki…)

 2. Jern skriver:

  Här är uppgifter från Niemöller som du har publicerat tidigare. Möjligen med undantag för det om analysen av partiklar som kan avslöja vilka/vilket vapen som användes mot planet: http://www.nyhetsbanken.info/news/view.asp?ID=2129

 3. Eva skriver:

  Tyvärr sparade jag inte artiklarna i finska tidningar om nedskutningen när de begav sig. Först kom artiklarna om rebellerna men sen att målet var Putins flygplan som hade flygit samma rutt men bara en halv timma innan. Flygplanen hade ju samma färg. Att han var target.
  Det skrevs också om hålen i flygpansrester att det hade blivit skjuten från olika håll med precision. Och hur planet ramlade ner enligt vittnen, skulle det vara omöjligt att det har blivit skjuten av rebellerna. Hur skulle rebellerna kunnat ändra planets rutt till rebellområdet? Och att få det går ner i höjd?
  Men sen kom en lång artikel av en hög finsk militär som var expert. Han visste. Han var säker. Rebellerna hade skjutit ner MH017. Fast han hade aldrig sett eller visste inte vad händer om flygplan träffas med ryska missiler.
  Nu publicerar finska Iltasanomat på nätet samma ryska artikel som du hänvisar till. Alla andra tidningar firar fortfarande julstöket så vi får väl se vad som händer. De kanske inte vågar skriva nåt för att inte förarga den speedoklädda smilfinken som kallas statsministern där. För han vill till NATO.
  SKANDAL är det. Eller TVÅ. Två malaysiska plan, en borta, en i bitar.
  Vi som vill veta sanningen, kommer aldrig få det.

  • Peter Harold skriver:

   Putins plan tog dock inte samma route, och dessutom är hans plan utrustat med antimissilskydd, så han bör ha kunnat klara sig. Dock var Putin medveten om hotbilden och hans plan flyger aldrig över krigszoner. Detta bör dessutom den ukrainska säkerhetstjänsten veta. Därför tvivlar jag lite på teorin om att Putins plan var målet. Frågan är dessutom om Ukraina kunnat klara sig rent diplomatiskt om man verkligen velat skjuta ner Putin.

   Dock är vi ännu långt ifrån att få sanningen på bordet. Och dessvärre är Ukraina bromskloss i processen.

 4. Benny skriver:

  Skummade snabbt genom en del svenska tidningar som annars snabbt hoppar på för Ryssland negativa nyheter. Inte en rad om MH17 och de nya uppgifterna kan skönjas till skillnad från MH370 där ibland vilda spekulationer fortsatt dyker upp med jämna mellanrum. Dock ingen med den i bl a Thailand florerande teorin att MH370 blev nedskjutet vid Diego Garcia.

  • Peter Harold skriver:

   Fast det är ett framsteg att det talas i medierna om att planet for i riktning mot Diego Garcia. Frågan är om det flög dit avsiktligt, och i vilket syfte.

   • Benny skriver:

    Ja, fast det kommer nog att bli oerhört svårt för någon att få leta efter vraket utanför Diego Garcia det kommer USA att se till i alla fall om det är dem som ligger bakom. Angående MH17 så vägrar Ukraina att kapten Voloshin ska genomgå ett test i lögndetektor. Tja, Ukraina har ju obstruerat utredningen hela tiden tillsammans med USA så det förvånar knappast. Skulle det komma fram överväldigande bevis för Kievs inblandning så skulle juntans dagar vid makten vara räknade.

    • Peter Harold skriver:

     Jag förmodar att Ukraina fortfarande inte lämna ut inspelningarna från ATC Kiev…? Jag tror dock att Vita huset i Washington kommer att hålla den nuvarande regimen under armarna. De har ju trots allt fått in sin personal i regeringen.

 5. Eva skriver:

  Inga mer artiklar av ryska ursprung i finska tidningar.
  Bara att speedoflinare har sänkt trovärdigheten för finska moderaterna. Han bytte ju jobb med den förra statsministern som avgick i förtid. Som trodde få ett fisförnämt EU-hög-jobb efter EU-valet i våras. För han hade lovat miljarder till den konkursmässiga Grekland. Men tji fick han och för att hålla masken fick han byta plats med den EU-smilifinken, nuvarande statsministern i Finland. Men nu har exet fått komma i stugvärmen och fått befordring. För finska folket betalade.
  Läste också om Diego Garcia.
  Det enkla kanske är det sannastè?
  Kan inte sova på nätterna. Läser mycket på nätet.
  Skulle vilja spara och hänvisa till vad läser, men med mina gamla grejor går det inte.
  Några förslag för nya, PH?
  Du skulle vara den bästa statsminister i Sverige någonsin!
  Om du bara kan förklara hur man klarar infastrukturen.
  Men inget poblem det heller. Jag är medlem i en vägförening. Som jag måste betala för. Fast alla andra i kommunen slipper.

  • Peter Harold skriver:

   Ha ha, jag är i högsta grad olämplig som statsminister.

   Just nu är jag ganska insnöad på historia. Jag har blivit väldigt intresserad av vad som skedde under 1:a och 2:a Världskriget, mest utifrån synvinkeln att man skiljer verkligheten från krigspropagandan. 1:a Världskriget tycker jag är särskilt intressant eftersom man inte översköljts med så mycket Hollywood-material från den epoken (för lite Förintelse för att det skall bli intressant, kanske?). Något som är fascinerande är att 1914 har så många beröringspunkter med 2014. Och vi har inte blivit förståndigare på 100 år.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s