Kartellkontrakt till 2022 – bådar detta mer än bara lite pill i regeringsformen?

Bästa läsare!

Om några veckor lär vi nog ha kunskap om vad som skedde i detalj när Kartellen bildades för att avaktualisera statsminister Löfvéns nyval. Det kommer nog att bli intressant läsning. Jag gissar att Fokus kommer publicera en av de bättre artiklarna om ämnet.

Vad som behövs just nu är en presentation av vad den tillträdande (M)-ledaren Anna Kinberg-Batra har vunnit för sitt parts räkning i och med överenskommelsen. Tyvärr kommer vi nog inte få veta förrän efter 10 januari. Att per automatik ge grönt ljus för en budget som påverkats av Vänsterpartiet är… ja, vad skall man säga? ”Oväntat”, är det mildaste. Fast jag skulle hellre kalla det för ”omdömeslöst”. Det känns så dumt så man kan nästan tro att Anna kommer från landet och inte från Stockholm…

Ok, lite allvar här nu. För det här är jävligt allvarligt.

Vi har en ganska speciell situation här nu. Två politiska block som inte får egen majoritet. Inget av blocken går med på att splittra sig, och det parti som har vågmästarroll isolerar man från inflytande. Ja, det är fullt lagligt att göra som Kartellen gjort (bortsett från det där om att riksdagsmän aldrig får tvingas att rösta si eller så). Och anledningen till detta är att förhindra (SD) från att få inflytande i migrationspolitiken fram till 2022.

Eller…?

Även om vi anser att våra politiker är korkade så har jag svårt att tro att allting händer av en slump. Bloggkollegan Henrik Alexandersson menar att de borgerliga partierna gett sig in på något mot bättre vetande och inte bara presterat skit utan en hel latrintunna.

Kan detta verkligen vara möjligt? Visserligen har Anna varit Fredrik Reinfeldts lydiga kapten för knapptryckarkompaniet. Som gruppledare för (M) torde hon ha erfarenhet av förhandlingsmöten med (S), om än att dessa var i oppositionsställning fram tills nu i höstas. Om hon – som HAX antyder – låtit sig lura av sig byxorna så har moderaternas valberedning gjort en historisk felrekrytering som bara kan matchas av sossarnas Mona Sahlin och Håkan Juholt. I så fall finns det inte mycket som kan hejda (M) från att rasa till Folkpartiets storlek. Och minst hälften av partiflyktingarna kommer att gå till (SD).

Min magkänsla säger att det måste finnas mer än ett halvhjärtat löfte om socialdemokratisk assistans till en eventuell borgerlig minoritetsregerings budgetar från 2018. I synnerhet om denna kartell skall existera fram till valdagen 2022. Men vad?

Även om kartellens officiella samarbete bara handlar om att oppositionen skall hjälpa minoritetsregeringen att få genom sin budget kan jag inte låta bli att fundera på om det finns ytterligare komponenter? Varför just komma överens om hur man skall samarbeta om budgetvoteringarna 2018-2022? Varför lova något som gäller bortom nästa riksdagsval…? Och varför inte lova för längre tid än 2022 om nu inte det är något speciellt med åtta riksdagsmöten?

Där har vi nog en bra indikation på vad som kan komma att ske. Ändringar av Sveriges grundlag kräver två riksdagsbeslut, varav ett riksdagsval skall ha hållits däremellan. Jag har en mycket ond aning om att vi ser en ”bred parlamentarisk uppslutning” som förbereder sig på att möta ett SD som blir Sveriges näst största eller rent av största parti till 2022.

Vad det är för konstitutionella mekanismer man vill implementera har jag ingen aning om, men jag har på känn att man vill praktisera lagteknisk ingenjörskonst. Här måste vi ge akt på kulturminister Alice Bah (om hon kommer sitta kvar) och bevaka vad hon surrar om. Demokratifrågorna ligger på hennes bord, och jag rekommenderar att man granskar hennes ord med lupp. Och inte bara hennes, utan alla som finns i hennes närhet. Räkna med hysh-hysh, men dessa hashtomtar kommer internt att skrävla högt om att de skall stänga ute (SD), och läckor är att förvänta sig.

När information väl läcker ut måste vi i bloggosfären exponera innehållet i PK-demokraternas tankegods.

Det är inte för (SD):s skulle jag tar upp det här, utan därför att vi befinner oss i ett läge där politikerna mycket väl anser att beskuren demokrati för att blockera det partiet är ett mål som helgar annars okloka medel. Vis av erfarenhet kan dylika åtgärder ge oanade konsekvenser. Och skall jag vara uppriktig så är jag inte alls attraherad av att PK-demokraterna trollar upp (SD) till egen majoritet i riksdagen.  Men om det fortsätter som det gör nu, då vete fan om det inte blir så en vacker höstdag i september anno 20…

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kartellkontrakt till 2022 – bådar detta mer än bara lite pill i regeringsformen?

 1. Herr Flick skriver:

  Det är inte bara dagspolitiken som ska drivas av denna inkompetenta 7-klöver.
  Tänk om vi får en kris i omvärlden. Ryssland är visserligen inte Sovjet längre och för väl inte direkt den expansiva politiken, men att de känner sig hotade av NATO, det är helt klart.
  I ett skymningsläge ska landet styras av – Romson och Löfven! Jag får mardrömmar när jag tänker på hur de ska fatta snabba och korrekta beslut som gäller liv och död. Visserligen har ju några betalda agenter i stort sett lagt ned försvaret (är det därför STASI-arkiven nu bränns?), så de behöver kanske inte plågas någon längre stund.
  Vi sitter sannerligen i sk*ten.

  • Peter Harold skriver:

   Just av denna anledning har jag blivit så intresserad av säkerhetspolitik. Vi ser något nästan gastkramande som utspelar sig här och nu. Fast jag skall säga att jag skulle vara orolig även om det var fred på vår jord, det finns inte någon garanti för att det här kommer att sluta gott med Löfvén och Romson vid rodret. Må Löfvéns hälsa aldrig svika så länge han är statsminister i den nuvarande regeringen.

 2. Cello Jr skriver:

  Jag borde sova, men händelseutvecklingen gör mig sömnlös. 1) Över 100 000 asylsökande per år, 2) 40 miljarder till Migrationsverket per år, 3) samordningen mellan aktivister och journalister när det gäller tiggare och förmodade (ej bevisade) islamofobiska attentat mot moskéer (till attentat räknar man uppenbarligen även klotter!), 4) Att detta är en förberedelse för mer
  repressiva lagar mot SD och bloggar som denna, 5) Att det uppstått en ”axel” mellan PK-ister och muslimer, trots de olika värdegrunderna.

  Ja, ovanpå det det skrämmande amerikanska agerandet visavi Ryssland. Kanske vi skall bekymra oss även för euron, om den grekiska vänstern vinner valet? Och, som Mats Dagerlind skriver på Avpixlat kommer vi ens att ha ett val 2018?

  Ibland undrar jag om inte bara inhemska utan även internationella krafter vill förhindra en våg av invandringskritiska partier och därför försöker skapa ett klimat som möjliggör att de förbjuds.

  • Peter Harold skriver:

   Jodå, det finns en internationell agenda om att strypa möjligheterna för folk att komma med kritiska åsikter på Internet om migrationsfrågor. EU är sammanhållande, men andra som driver den agendan.

  • Peter Harold skriver:

   Få se nu, de ville inte stanna i Östersund för att det var för farligt att gå på de snö- och isbelagda gatorna, så de vill tillbaka till Malmö eller helst till Stockholm, varför man klär av sig i bara kalsongerna. Jag såg på FB att någon sade att kalsongmännen sagt att de klätt av sig på Migrationsverkets order. Låter snurrigt.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s