Söndagskrönikan: Hade folk lagt upp ”Jag är en SD:are” om tårt-kvinnan skjutit Jimmie Åkesson?

Bästa läsare!

Jag skrev härom dagen en bloggpost med rubriken ”Jag är inte Charlie”. Jag trodde faktiskt ett litet tag att den skulle kunna ta anstöt hos vissa läsare. Inte minst därför att var och varannan snubbe på nätet har klistrat upp sin ”Je suis Charlie”-logotyp. Mitt samvete sade ifrån mig; jag kan inte stödja en vänsterradikal tidskrift, även om jag beklagar det brott man utsatts för.

Nu ser jag att jag fattade ett klokt och moraliskt korrekt beslut. Den hollandskfödde tecknaren Bernard Holtrop säger att han spyr på alla som ”plötsligt säger att de står på vår sida”. Och han noterar helt korrekt att för flera år sedan protesterade mängder av människor på gatorna i Pakistan mot tidskriften fastän ingen eller få av dessa kan ha läst den, och nu är förhållandet det rakt motsatta, där folk som med stor sannolikhet aldrig bläddrat i en utgåva av Charlie Hebdo uttrycker sympati med dem.

Nu får var och en visa hur mycket sympati de själv vill med Charlie Hebdo. Jag säger definitivt inte upp bekantskapen med någon som har ett stort hjärta – absolut inte.

Men om det är svårt att göra en avvägning av hur mycket sympati man skall visa med en terrordrabbad (Sveriges radios Alice Petrén lyckades med konststycket att visa på tok för lite medkänsla genom att skuldbelägga offren) så kan man konstatera att det inte heller är så jäkla lätt att göra en vettig analys av orsak och verkan i samband med terrordådet i kärlekens huvudstad Paris. Metrobloggande Fredrik Segerfeldt och Nikodemus Ungh på Mises-institutet har konstaterat att följande vänsterdebattörer kommit fram till dessa slutsatser:

Göran Greider – som anser att terrorattacken mot satirtidningen i Paris är de sociala klyftornas fel.

Åsa Linderborg – som anser att terrorattacken mot satirtidningen i Paris är imperialismens fel.

Ulf Lundén – som anser att terrorattacken mot satirtidningen i Paris är kapitalismen fel.

Martin Schibbye – som anser att terrorattacken mot satirtidningen i Paris är högerextremismens fel.

Nikodemus Ungh anser att man som vänsterdebattör kan välja vilken favorittes man har ur listan här ovan för att förklara dådet. Ironiskt nog har dock vänstertomtarna sina poänger (om man bortser det fundamentala i att man inte dödar folk för att de publicerar satir).

Genom att verkställa massinvandring under 1970-talet (företrädesvis billig arbetskraft från Nordafrika som på ett eller två årtionden blev dyr arbetskraft och rationaliserades bort genom automation i den franska industrin; massinvandringen finansierades av franska staten) uppstod massarbetslöshet bland invandrarna i Frankrike. Vilket gett sociala klyftor. Och några åker iväg för att jobba som terrorister istället för att bygga bilar.

Åsa Linderborgs teori om imperialism är inte helt ogrundad. Visserligen säger hon att Frankrike inte varit involverat, men det visar blott hennes okunskap. Frankrike var första NATO-land tror jag som flygbombade mål som sades tillhöra Islamska staten (det var det tydligen inte, utan mål som fortfarande kontrollerades av Syrien, men NATO sa att man bombade sönder i preventivt syfte…). Frankrike är i högsta grad involverade i ”kampen mot den globala terrorismen” i Nord- och Västafrika. Man har (eller har haft) trupp på mark i Mali i jakt på al-Qaida. Och återigen… dessa terrorgrupper och terrorceller hade Muhammar Khadaffi och den där Egyptiske diktatorn fullständig kontroll över ända tills Council on Foreign Relations ansåg att något måste göras för att stoppa gulddinaren. När man är blasé på att elda bilar så åker man på terrorläger istället.

Vad gäller kapitalismen som orsak till världens ondska… så är det ett felaktigt nyttjande av ordet kapitalism. Vilket land är kapitalistiskt – d.v.s. där marknaden är fri och staten inte intervenerar i marknaden genom att t.ex. låta storbanksägda centralbanker pumpa ut inflationsbringande FIAT-pengar; där staten inte ger ”riktat stöd” åt än det ena och än det andra; där staten låter bli att stifta lagar som bara gynnar storföretag? Jag vill flytta dit. Om det landet finns är jag säker på att jag kommer slippa se Ulf Lundén och hans vänstervänner. Tack vare Federal Reserves Fiat-pengar har Vita huset råd att kriga i Mellersta östern och ha militärbaser över större delen av jorden. Detta faktum driver terroristerna.

Martin Schibbyes trams om högerextremismen är dock så befängd att jag gråter över det faktum att vi förbrukat svenska skattepengar för att få den idioten fri från fångenskap när han gjorde PRAO hos Ogaden-gerillan i Etiopien. Jävla pussy och gråta över att ha blivit tillfångatagen efter att ha poserat med deras vapen. Han borde ha suttit av sitt straff där till 2021 och fått betala flygbiljetten hem. Amöba!

Det jag undrar över är om Göran Greider, Åsa Linderborg och Ulf Lundén för en sekund funderat på att säga ”Jag är SD:are” i sympati med det partiet ifall den tokiga tårtkvinnan Irene Matkowitzc skjutit ihjäl Jimme Åkesson istället. Eller vem som helst som nu lade upp ”Je suis Charlie” på sin blogg/FB/hemsida. Sannolikt inte. Och eftersom jag inte heller hade gjort det skulle jag inte begära det av någon annan. Men det hade inte förvånat mig om vänsterdebattörerna ånyo kommit till samma slutsatser som här ovan om orsaken till terrordådet i Paris även om det varit SD:are som massakrerats hemma i Sverige. Plus kompletterat med Alice Petréns knorr ”det var ju inte direkt några oskyldiga som drabbades”.

Jag avslutar härmed denna bloggpostning med något så provokativt som att citera Bibeln, närmare bestämt evangelium enligt Matteus, femte kapitlet och femte versen:

Saliga äro de saktmodiga, ty de skola besitta jorden.

Tro det…

Hälsar eder Peter Harold

LÄSTIPS:
Jan Milld: ”VAD har hänt?” (Öppna frågor om attentatet i Paris som är väl värda att ställa när terroristerna dyker upp precis under ett redaktionsmöte; kartor och bilder)

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Söndagskrönikan: Hade folk lagt upp ”Jag är en SD:are” om tårt-kvinnan skjutit Jimmie Åkesson?

 1. Anna skriver:

  Hmmm- du har lärt mig en del om vad det här liberalistiska går ut på. Tackar och niger! Jag är fortfarande för en stark stat fast som bara är för sina egna, eftersom jag tror att det statsskicket är mer trolig , fastän ändå inte med tanke på hur många andra man släpat hit från andra sidan jordklotet. Jag inser mer och mer vilken idiot jag är men samtidigt inser jag att fler är som jag än som du. Därav detta samhälle…

  Jaja, jag borde inte sparka på mig själv. Vi lever i skilda världar, det får man inte glömma. Det är väldigt könstypiskt vilken ”färg” man tillhör och det är inte konstigt alls. ”Man” måste vara kvinna för att inse hur mycket tid männen har jämfört med sig själva- till att förkovra sig i ämnen som kräver långa oavbrutna stunder…

  Jag är ju av den uppfattningen att ju mer ett samhälle känner sig behöva skapa fler och fler ord för att beskriva för medborgarna hur ”jämställt” det är eller hur ”jämlikt” det är och hur ”mångfaldigt” det är- ju mer inser man att det saknas just detta. Staten är som en stor lobbyist med oändliga resurser.

  Jag är av uppfattningen att ditt idealsamhälle hade funkat strålande bra förutsatt att medmänniskorna hade verkat som de gör på ravefesterna, höga på e, sköna på bra musik. Go with the flow. So far so good. Jag hade verkligen önskat det hade funkat. Men nu är det ju inte så. Folk hade i större grad utnyttjat de ”svaga” beroende på könstillhörighet och att ditt samhälle premierar annat tänk än det praktiska, kanske. Manligt bättre än kvinnligt. Det typiska åtminstone.

  Av den anledningen håller jag på en stark stat. För man kan inte lita på gemene mans prioriteringar. Jag vill inte bo bredvid en rik galning som tillåts ha 17 tigrar på tomten, bara för att han kan.

  Men jag vill gärna ha dig som granne. Kramen.

  • Peter Harold skriver:

   Egentligen är det inte så svårt att uppnå ett idealsamhälle. Det som skett idag är att staten kidnappat folket; man tar ut höga skatter för att kunna ge tillbaka förmåner till vissa grupper. Jag tänkte bara på det här med pensioner; vi sägs betala in till vår pension. Lögn! Vi betalar in till dem som är pensionärer idag. Och ett systemskifte nu innebär att vi som betalat inte kommer kunna tvinga morgondagens skattebetalare att betala för oss, fastän vi tömt våra fickor för staten.

   Jag tror att du bor tryggare bredvid en rik galning med 17 tigrar därför att han har ansvar för dem. Hans frihet får aldrig kränka din frihet eller säkerhet. Ett libertarianskt samhälle är inte ett samhälle utan regler, det finns fortfarande regler mellan människor, men de är frivilliga mellan individer. Låter din granne sina 17 tigrar komma utanför tomten har du rätt att skjuta dessa, och till och med behålla deras värdefulla skinn när de sprungit in på din tomt.

   Någon gång skall jag låsa in mig och försöka skriva en roman som beskriver mitt samhälle som jag skulle vilja se det.

   *Kram*

  • Ron (GB) skriver:

   Efter decemberuppgörelsen så har du också fått en mycket stark stat i Sverige. Den nya svenska staten har nu blivit såpass stark att svenska väljare inte längre har möjlighet att avsätta olämpliga politiker via röstsedeln…

   • Peter Harold skriver:

    Korrekt iakttagelse. Och vi har fått en opposition som lyckats bli ännu klenare än den föregående. Vilket jag inte trodde var möjligt. Ja, om vi nu bortser från det åttonde partiet som de sju andra säger att vi inte skall räkna med och lyssna på.

 2. Anna skriver:

  Jag hade även gillat Jimmie Åkesson som granne. Men gillar inte de som verkar ha tagit över partiet… Inte undra på att han sjukskrivit sig…

 3. Anna skriver:

  Oj, hoppas alla här inser att jag inte skrev detta utifrån ngt könsperspektiv. Utifrån att tårtan kastades av en kvinna osv. Jag är rätt ”störd” på så vis. Är både färgblind och könsblind- ser bara det som känns egentligen. Nu trasslar jag in mig ser jag… sorry. Jag har hursomhelst ingen tanke på vem som kastade vad här. Men önskade att jag varit änka än en frånskild… Som sådan får man stöd och inte spott och spe. Detsamma gäller ju det här med att döda någon. Det är inte lika ”kul” som att döda någon. Önskar faktiskt min skenheliga syrra hade fått tårta i fejan när hon föreläst. Eftersom hon själv tycker att det är så ”rätt” och så ”roligt” att just Jimmie åkesson fick den kastad i ansiktet. Suck.

 4. Majsan skriver:

  Har varit rätt tyst på senaste tiden, lätt överväldigad av renovering och händelser, men storknat över reaktionerna.

  Min ståndpunkt är fast. Islam är den enda av de stora världsreligionerna som har i sin heliga bok att tron ska spridas via våld och om så nödvändigt är. Och nope, det enda man hittar i judarnas, dvs GT mm är att området Israel ska tas. Ska man gräva så hittar man ”föröken er och uppfyll jorden”, men det var före ens Abraham föddes.

  Islam är som gjord för fattiga underutvecklade länder med befolkningsexplosion (övriga världens vetenskap och hjälp ‘förhindrar att överskottet’ dör av svält och sjukdom som man gjorde förr) ska få mängder med ”arga unga obildade män” som utan annan bildning lätt kan indoktrineras i att få ett mål i livet, då inte jobb är lätt tillgängligt. Som islamism, kamp mot allt möjligt som de blir pekade på. På argumentet att det ju alls inte är dessa fattiga obildade som ställer till det i USA (9/11) eller som nu senast i Paris, så säger jag bara Kommunismen har historien. ”Arbetare i alla länder förenen eder” och så tar vi och rabblar några nu utdöda europeiska terror-organisationer. Tokar finns det alltid överallt och har inget med välstånd eller upplysning att göra. Dock finns det potentiellt fler där INTE välstånd och upplysning gäller.

  Utan att gå in på kolonialism (man kan undra vart Afrika, Mellanöstern mfl varit idag utan de ”välutbildade invandrarna” som tog över”. eller i synnerhet USAs duminblandning i typ mellanönstern, största orsaken idag till fundamentalismens utbredning är övriga världens vetenskap och framgångar. Ren avundsjuka mot övriga världen i regioner med en religion som har minst ödmjukhet att erbjuda, de är underutvecklade, men religionen tillåter inte att ta tag i sig själva. Sedan kan man diskutera varför just västvärlden verkar vara målet för allt hat …. jag kan gissa och det är betydligt mer än just satirteckningar av deras profet. Ta Indien eller Kina., I synnerhet det senare …. muslimer är mycket mer föraktade där (bortsett från oljan man behöver), men ändock är det inte ett hatobjekt? 🙂 Jo, som genuina mobbare med dödliga vapen så ger de sig på den de ser som svag.

  Det är mer än en gång jag tänkt en tacksam tanke åt den förfärliga Digerdöden, smittkopporna som drabbade Europa, samt den påföljande Martin Luther. För vad de borgade för då det gäller människovärde och självständigt tänkande. Synd bara att Europa, och i synnerhet Sverige, inte verkar förstå detta. Islam hade aldrig sin Martin Luther (har inte en susning om hur digerdöden drabbade övriga världen), men idag har de full tillgång till all vetenskap och vapen som övriga världen (i synnerhet med bas i europa och sedan USA) men har antingen för många fattiga för att kunna skaffa preventivmedel eller så är det mot religionen (tror det finns inom islam också, inte bara katolicismen).

  Kan fortsätta, men … klockan är redan måndag. Det jag försöker säga är att det behövs inte satirteckningar av ‘fel’ mål för att trigga grupperingar. Överbefolkningen och religionen kommer att hitta orsaker. På samma sätt som Himmler ska ha sagt ”Hade inte judarna funnits hade vi fått uppfinna dem”.

  • Peter Harold skriver:

   Intressanta tankar. Afrikanerna hade nog varit kvar i samma skick som när Tintin besökte dem om vi inte koloniserat dem, misstänker jag.

   Man får i o f s klandra kyrkorna till en viss del för spridandet av pest och sjukdomar; det var här folk sökte sin frälsning innan de var så sjuka att de var döfärdiga. Ungefär som vi samlas i tåg och bussar varje morgon och kväll och förvånas över att var femte person är borta från jobbet.

   • Majsan skriver:

    Oh ja, kyrkligheten, eller rätt och slätt väst, har mycket att skämmas för men de verkar inte ha lärt sig särskilt mycket om sin mörkare historia. Hade de gjort det hade de tryckt på hårdare på inflyttade (rätt få är ‘infödda’) brodersimamer i samma länder om var fatworna mot terrorism i Islams namn är. De som kommer som kommer som ett brev på posten mot andra ogudaktiga härjar om Allah och Mohammed (med t.ex pennor), då duger det inte bara med fördömanden precis.

    För övrigt finns det få jag beundrar mer än dagens kämpar i just de områden och vill ha ändring och då i synnerhet kvinnornas situation men överhuvudtaget hela det efterblivna superpatriarkala (nu fick jag det sagt :-)) systemen som gör allt för att hålla dem kvar på medeltidsnivå (ingen vacker tid för kristendomen alla gånger heller … och VEM ifrågasätter att det var bra att vi kom ur det?).

    Önskar jag hade kvar länken till ett filmklipp där faktiskt … tror det var en större imam i just ett sådant område ‘skäller ut’ den muslimska världen för att den inget producerar (som övriga världen behöver). Utom olja i bästa fall och det är bara ren tur att man satt på det. Idag hade jag gjort efterforskningar på karln i fråga. Om han t.ex lever, har ändrat åsikt eller helt enkelt vad han står för i övrigt och antalet följare.

    • Anna skriver:

     Karln har väl förmodligen fått politisk asyl i -Sverige! Kan du inte söka på hans namn genom migrationsverket? Ja, det där med superpatriarkalt känner nog förmodligen alla igen sig i oavsett landstillhörighet. Fast först efter att ha blivit mamma… I Sverige tycks ”feminism”debatten handla om att alltid utgå ifrån att det bara är männen som njuter av sexet och annat trams som åtminstone jag, anser blev passerat utgångsdatum 1979. Ungefär.

    • Peter Harold skriver:

     Jag har sett det filmklippet. Riktigt frän och berättigad kritik som den mannen kom med. Fast hade en svensk uttalat den här i Sverige så… bang, in bakom lås och bom.

 5. Cello Jr skriver:

  Vår så kallade yttrandefrihet.

  Halvvägs igenom en artikel på amerikanska Alternative Right.com om terrordåden i Frankrike inser jag åter tomheten i allt ”värnande” om vår så kallade yttrandefrihet.

  http://alternative-right.blogspot.com/2015/01/the-importance-of-being-tolerable.html

  Den där artikeln vore åtalbar enligt de europeiska lagarna om ”hate speech”/hets mot
  folkgrupp.

  I ett stycke talas om invandrare från Nordafrika och arabiska länder som varande av låg kvalitet. Onödigt nedvärderande ordval, dessutom en generalisering som förolämpar undantagen.

  Likafullt. Borde sådana generaliseringar var olagliga? Är de värre än nedvärderande
  generaliseringar om amerikaner? Eller svenskar?

  Standardsvaret är att det drabbar en ”utsatt” grupp, till skillnad då från negativa
  generaliseringar om amerikaner och svenskar. För att inte tala om alla neokonservativa
  skämt om fransmän som ”grodor” och fegisar.

  I Tyskland åtalades en bloggare som länkat till det nationalistiska internetforumet Stromfront, för att därigenom ha underlättat kontakter med ”förintelseförnekande” hemsidor.

  http://en.metapedia.org/wiki/Stormfront

  http://blogoscoped.com/archive/2006-07-24-n48.html

  Det tankeväckande med artikeln på Alternative Right.com är dess tes, att vi glider
  allt längre in i en övervakningsstat, en tes av yttersta vikt att diskutera.

  En effekt av terrorn är att den ger anhängare av en polisstat folkligt gångbara
  argument för ökad övervakning utan brottsmisstanke och indirekt åsiktsregister.

 6. Cello Jr skriver:

  Tack för nu lästa Jan Milld-länken.

 7. Cello Jr skriver:

  http://www.bgf.nu/debattorer/debatt-bom-av-bim.htm
  Jan Milld fick mig att minnas Bim Clinell. En av dessa superarroganta megafoner för makten
  och härligheten. En av dessa ”salongsbolsjeviker” – eller fyndigare: ”swimming pool communists”, för att citera Los Angeles polischef i mitten på 60-talet. Parker hette han i efternamn, minns jag.

  • Peter Harold skriver:

   Långt före min tid. Jag borde ha blivit historiker för att kunna ha en chans att absorbera allt. Men det är fascinerande att dra i nuets trådar och se var de kommerifrån. Jag har ett par gamla blogginlägg som jag tänkt revidera och sätta samman till en ny text som får bli en separat artikel.

 8. Cello Jr skriver:

  Jag är visserligen årsbarn med Göran Persson och Carl Bildt (och Birger Schlaug :-), så jag var bara sexton i samband med kravallerna i Watts 1965, då ”Chief” Parker (dock ingen indian 🙂 myntade det där uttrycket. Men, som du skriver, om att dra i nuets trådar och fiska upp något ur djupet av minneshålet. Fascinerande. 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s