Miljöpartiet (och Piratpartiet?) vill låta arbetarna betala lön till dem som inte jobbar.

Bästa läsare!

Ibland förstår jag inte varför liberaler – eller s.k. ”liberaler” – låtsas att de har någonting gemensamt med oss libertarianer att göra.

Jag tror att det är så enkelt att liberaler är förbannat avundsjuka på oss libertarianer därför att vi har så okomplicerade grundläggande principer att vi i stort sett alltid kan säga att detta är rätt, och detta är fel med fast övertygelse, och att vi står stolt för vårt svar fastän våra argument knappast skulle skapa rusning till vårt parti (om det nu funnits ett libertarianskt parti).

Vi libertarianer säger nämligen att om man låter bli att bädda sin säng så kommer man att ligga på obekväma knölar. En liberal säger däremot att det är en mänsklig rättighet att ligga i en bäddad säng, och att detta skall garanteras av staten. Socialisterna anser att staten måste tvinga folk att alltid ha bäddade sängar. Kommunisterna vill att de som är rika skall komma och bädda alla andras sängar. Så vi libertarianer har liksom lite svårt att locka med attraktiva erbjudanden för valboskapen, om man säger som så.

Jag får för ovanlighetens skull tillfället att blogga ur ett libertarianskt perspektiv och ett svenskt förhållande idag. Detta är en reflektion över en bloggpostning från Piratpartiets forne EU-parlamentariker Christian Engström (japp, jag röstade på honom vid senaste EU-valet!) som applåderar Miljöpartiet som lämnat in en riksdagsmotion om medborgarlön (även kallat basinkomst för att dölja att man snott ”snott” den ej utvecklade idén från Liberaldemokraterna). Herr Engström har återpublicerat motionen, och jag har läst. Och jag inser att liberaler har mer med socialister att göra än med libertarianer.

Låt oss bara konstatera att de miljöpartistiska riksdagsmännen refererar till namn som John Maynard Keynes, Martin Luther King jr och påven i Vatikanen. Partiets tes är att vi inte längre kan producera mer arbete i landet…

Allt färre kan producera allt mer. Det är hög tid att börja dra politiska slutsatser av detta förhållande.

och därför måste vi ha ett system där alla garanteras en inkomst som man kan leva på:

Vår vision är att alla som saknar inkomst ska vara garanterade ett stöd som går att leva på, oavsett vilken inkomst man har haft tidigare och oavsett orsaken till att man saknar inkomst

Jag känner dig, min gode läsare, och jag gör exakt samma reflektion som du. Miljöpartiet konstaterar i sin position av allvetande orakel att allt färre kan få chansen/vill utföra produktivt arbete. Och ändå – vilket ligger utanför vad som sägs i deras riksdagsmotion – vill de öppna Sveriges gränser för alla som vill flytta hit och utnyttja/bidraga till landets välfärdssystem?!!

Jag instämmer med dig, min gode läsare – ekvationen går inte ihop med den förutsättningen (och det är här där jag som libertarian känner mig extremt ideologiskt och moraliskt överlägsen alla andra politiker när jag säger ”Ja till fri invandring, men invandraren skall inte försörjas av staten”).

Men nu skall jag inte debattera migrations- och integrationspolitik, för motionen om medborgarlön är illa nog i dess befintliga skick.

Först skall jag förklara vad medborgarlön är – på ett ungefär. Politikerna säger att så här mycket pengar behöver du för att klara dig, och här får du summan. Var så god, du behöver inte säga tack.

Liberaler anser att medborgarlön är det bästa som uppfunnits sedan skivat bröd. Sålunda använder de argument som att ”medborgarlön skulle inte kosta samhället mer än Vietnamkriget” (så refererar man i texten, dock ej ordagrant) eller att ”det är bättre att betala ut medborgarlön än socialbidrag”. Det senare kan vara korrekt i den meningen att byråkratin får avskeda – hoppas jag – tiotusentals socialtanter som inte längre har rätt att utkräva förnedrande förhör mot fattiga barnfamiljer. Men grundfelet kvarstår. Och blott libertarianerna ser det.

I det socialistiska och liberala (kollektivistiska) samhället är det politikerna som vet bäst vad du skall göra med dina pengar. Här står dessa ideologier och skakar hand med varandra och kindpussas. Politikerna tar sig rätten att ta X procent av din lön eller dina besparingar för att dela ut dessa pengar till andra. Detta är en del av vad som kallas för ”omfördelningspolitik” (jag talar enkel svenska här för att jag har hört att skolelever hittat denna blogg). Ibland är politikerna snälla och säger att de inte tänker ta mer pengar än vad de brukar stjäla av dig, men någon annan skall slippa betala lika mycket skatt som du. Det är också ”omfördelningspolitik”. I Sveriges riksdag finns det åtta olika partier som bedriver denna sorts politik.

Miljöpartiet är konkreta med vad de vill göra för att kunna införa medborgarlön:

En svensk reform för garanterad inkomst kan delvis finansieras genom att andra socialförsäkringar i högre eller mindre grad blir överflödiga, samt genom att kontroll­apparaten elimineras. Utvinning av naturresurser, utsläpp av koldioxid, höga löner och stora förmögenheter samt finanssektorn kan beskattas avsevärt högre än idag.

Medborgarlönen måste finansieras till fullo, antingen med skatter eller med lån till staten. Båda två alternativen är dåliga. Att minska socialförsäkringskostnaderna är förvisso bra om än otillräckligt eftersom medborgarlön/basinkomst är ett socialförsäkringsinstrument, och resten av deras finansieringsförslag(?) är exakt de metoder som leder till ännu färre jobb. Det vill säga miljöpartipolitik i sin prydnad.

Miljöpartimotionen använder samma retorik som hos vänsterpartiet, och det är sorgligt att Piratpartiet instämmer. Som Christian Engström skriver:

Jag ser bara ett stort problem med motionen. Att den kommer att avslås, precis som i princip alla riksdagsmotioner som är lagda av enskilda riksdagsmän. Det är mycket tråkigt.

I ett libertarianskt perspektiv räknas de socialistiska avundsjukeargumenten bort. I ett libertarianskt samhälle finns ingen resurskrävande stat som tar (mer än) hälften av din inkomst. I ett libertarianskt samhälle strävar medborgarna efter välstånd i stället för välfärd, d.v.s. man uträttar något nyttigt för sig själv och sina medmänniskor istället för att enbart vara nyttig för/i statens bokföring. I ett libertarianskt samhälle grundas allt på frivilliga kontrakt mellan fria människor. I ett libertarianskt samhälle försörjer du dig efter din förmåga, och du delar med dig av ditt överflöd till din näste precis i den mängd du själv behagar och har samvete för. Och det du behåller kan du spara utan att staten kommer och konfiskerar eller förstör genom inflation.

I ett libertarianskt samhälle finns det inte en politisk överklass som säger åt dig vad du skall tycka och göra. Den rollen överlåts till dig och dina medmänniskor. Ingen kommer ha rätt att kräva av dig att bli försörjd (utom dina egna barn), lika lite som du kommer ha rätt att kräva din nästes förmögenhet.

Den liberala och socialistiska politiken har en ganska given trend när det kommer till det olösliga välfärdsproblemet. De säger idag att nio skall försörja den tionde, fastän verkligheten är att knappt sex personer försörjer fler än fyra. Om Miljöpartiet har rätt att framtiden kommer erbjuda färre jobb (och jag ser inget orimligt i den teorin om vi skall fortsätta att lyda under detta hemska parti) kommer fyra att försörja sex, sedan tre att försörja sju, och därefter två som…

Det enda skälet till att vi inte skulle hamna i den situationen är det faktum att folk inte vill leva i fattigdom, d.v.s. med den hushållsekonomi som Miljöpartiet föreställer sig är nödvändig för att ”uppnå ett ekologiskt hållbart samhälle” eller vad det är man flummar om. Jag hoppas och tror att fler kommer att inse detta.

Istället för att döda landets ekonomi måste vi tillåta den att utvecklas fritt i de riktningar som tillfredsställer människors behov – inte politikernas behov och villkor! För så länge som det som kallas ”produktion” (och det behöver faktiskt inte bara vara ”konsumtionsprylar”) inte stoppas upp av politikerna, kommer nya innovationer som gör livet bättre för fler människor och för morgondagens generation.

Med miljöpartiets politik kommer din nya fotoprinter att med tiden ersättas med kolstickor som du får rita med på din grottvägg i skenet från den koldioxidneutrala eldhärden…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Miljöpartiet (och Piratpartiet?) vill låta arbetarna betala lön till dem som inte jobbar.

 1. Vickan Eremita skriver:

  Du är för positiv. Dra ned på allt så ordnar det sig. Fortsätt tro att det ordnar sig om människan lämnas i fred med framtiden och det kommer gå åt helvete. Och det är också bra.

  Naturen ordnar alltid allt till det bästa därför är det viktigt att påminna sig själv om att påtänkta idéer, ekonomiska eller politiska från människan är dömda att misslyckas i ett längre perspektiv.
  Lycka till Peter!

  • Peter Harold skriver:

   I ett riktigt långt perspektiv är allt dömt att misslyckas eftersom solen kommer att slockna. 😉

   • Ron (GB) skriver:

    En slocknad sol behöver inte vara något problem. Vi behöver bara ta oss ut i rymden innan dess.

    • Vickan Eremita skriver:

     När solen slocknat har även solen som speglar solens sol slocknat. Det är vackert. Det är aldrig försent att ge upp.

    • Peter Harold skriver:

     Det bekymret överlåter jag åt andra att lösa…! 😉

     • Vickan Eremita skriver:

      Tror jag det.
      Gå och tälj en trägubbe -vad skulle kunna bli fel?

      • Peter Harold skriver:

       Trägubbar är i alla fall ekologiskt nedbrytbara…! 😉

       • Vickan E skriver:

        Absolut, om man tror på människans ofelbara kunskap. Kossornas pruttar tyckte vi inte var ett problem för hundra år sedan. Kanske blir dina trägubbar ett gigantiskt problem om hundra år?

        • Peter Harold skriver:

         Japp, när de ruttnar kommer de att bli till koldioxid. Förbud mot trägubbar befaras inom kort! 🙂

         • Vickan E skriver:

          Jag vet inte varför du är så upptagen av koldioxid?
          Tänk så här i stället: jag och min familj är meningslösa korvätare och medelmåttor utan någon som hellst historisk storhet. Nu ska vi ta minimalt med plats. Fint så!
          Ni ”sparar” på naturen och tänker på ”miljön” genom att ta så lite plats som möjligt.
          Alltså, tänk svenskt! Tänk på miljön.

          • Vickan E skriver:

           Jag ser att ovan sagda var onödigt hårt och pinsamt misantropofarkt. Förlåt.
           Jag blir ofta manisk och arg av internet. Det är något jag försöker arbeta med och lära mig leva med.
           Jag tänker ofta på Ingmar Bergman och hans son Valdemar(?), Valdemar är 19 år och ska gå till sin mor, Guns begravning med sin far som lider outsägliga plågor eftersom han lider av kronisk diare och oroar sig för var närmsta toalett är.
           Då gråter jag.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s